Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon čer 14, 2021 1:22 am


Spor s ČEZ Distribuce

Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
Předchozí

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod chatař » stř čer 10, 2020 9:04 am

rokytna píše:Hele jsme na stejné straně, taky mě to trápí že je to problém, ale jeho identifikace je potřebný první krok k řešení.

Neřízené usměrňovače - Greatz - pouze by měli být eliminované sudé harmonické, liché zůstávají.
třeba... http://pub.mti.tul.cz/~martin.cernik/VK ... 13_ESF.pdf

Ale bylo by velice zajímavé to na MK změřit. Sám bych byl velmi zvědav jak to udělali.

Ten náraz (25A) tam je, když to přepne, měl jsem ne-invertorovou centrálu a měla v tu chvíli co dělat. Teď tam zatím nemám nic, ale na zimu uvidím co s tím .

Ostrov mám právě proto, abych nemusel řešit propojení na DS a někde s někým něco řešit. Část spotřebičů mám z DS (boiler na NT, varnou desku, troubu) a tato instalalace je u mě fyzicky zcela oddělena, včetně PE (zakopal jsem nový zemnič), od instalace FVE.
No a na ostrově mám zbytek (světla, ledničky, atd.) a dost baterek, a teprve čekám na první zimu. Zatím ale bez problému.
Samozřejmě, je na každém jak to má.



Přesně tak to mám i já a ze stejných pohnutek. Nechci s nikým nic řešit. Ostrov, Axpert nepřipojen k DS, samostatná rozvodná síť - pouze zásuvky, světlo jsem nechal E.ONu. I ten zemnič PE jsem si také vykopal svůj. :D
11S (8 REC 295Wp POLY + 3 Canadian Solar 300Wp) Axpert VM II 24V/3000W, 2P Canadian Solar + MPPT Victron Smart Solar 100/20 + Carspa 24/230, 600W Pure sine + 4x Varta 6V/232Ah.
chatař
 
Příspěvky: 772
Registrován: stř bře 20, 2019 4:05 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod xmasin » stř čer 10, 2020 10:29 am

Mám před i za Axpertem King chytré elektroměry, ze kterých jsem schopen vyčítat určité údaje a aktuálně při zatížení měniče cca 150W na výstupu je účiník na vstupu 0,75 a na výstupu 0,97. Na výstupu Axperta je teď připojena jen nabíječka/zdroj pro 24V napájení PLC, wifi routeru a kamerového systému.
xmasin
 
Příspěvky: 1542
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod jarda_x » stř čer 10, 2020 10:45 am

Právě mi přišla odpověď z distribuce a světe div se:

Pro požadované napájení záložního zdroje UPS a jeho napojení na FVE je nutné dodržet podmínky, které jsou popsány v PPDS příloha č. 4 strana 21. "výrobna musí být oddělena přes vazební spínač".
Pokud bude jakýkoliv přetok do distribuční sitě je nutné podat žádost o připojení mikrozdroje/výrobny.


To vypadá jako celkem jednoduchá podmínka
jarda_x
 
Příspěvky: 3
Registrován: stř bře 11, 2020 7:54 am

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod Vitek » stř čer 10, 2020 10:53 am

z toho plyne že použiješ přepínač sítí a máš vyřešeno?
Vitek
 
Příspěvky: 1752
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod xmasin » stř čer 10, 2020 10:55 am

Vazební spínač je v Axpertu, takže není co řešit, akorát před ním musí být jistič o správné hodnotě a charakteristice. Já mám 25A s charakteristikou B.
xmasin
 
Příspěvky: 1542
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod Vitek » stř čer 10, 2020 10:58 am

xmasin píše:Vazební spínač je v Axpertu, takže není co řešit, akorát před ním musí být jistič o správné hodnotě a charakteristice. Já mám 25A s charakteristikou B.

25A char B mám tuším na hlavním přívodu v pojistkovce, no a před axpertíkem mám jen 16A, jelikož jedu 2 paralelně a do bypasu skočí oba jako teplý bratři.
Vitek
 
Příspěvky: 1752
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod dvsdavid » čtv bře 04, 2021 10:51 am

mgx píše:Tiez mam Z312-1S. ZSE-Dis tiez menila elektomery ako na beziacom pase, ale potom sa na to vykaslali. Ale velmi podrobne skumaju pretoky. Chcel som mat vlastne merania, ale opticka hlavica a vlastne meranie sa im nepacilo a beriem, ze elektromer je ich majetok.

Skoncilo to jednoducho, za elektromerom ZSE-DIS mam vlastny elektromer, napojeny cez RS485 na domaci masterbrain a vycitavam si udaje odtial. ELektromer ma MID aj CZ/SK cejch, takze pripadne diskusie riesime na rovnakej urovni (ja elektrikar, oni elektrikari)

Od doby instalacie pretoky do siete 0 (viz screenshot).


A jaký elektroměr pro RS485 používáš? Prý je rozdíl modbus a RS485 i když je to podobné. Chtěl bych to zobrazovat pomoci loxone

Dave
dvsdavid
 
Příspěvky: 8
Registrován: ned lis 04, 2012 5:34 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod xmasin » čtv bře 04, 2021 4:19 pm

dvsdavid píše:A jaký elektroměr pro RS485 používáš? Prý je rozdíl modbus a RS485 i když je to podobné. Chtěl bych to zobrazovat pomoci loxone
Dave

S Loxonem používám bez problémů elektroměry firmy Inepro. K dostání jsou tady https://www.elektromery.com/category/elektromery-s-komunikaci-modbus/12. Pro komunikaci používám Modbus Extension, ale teoreticky by to mělo jít i přes Modbus TCP a převodník Modbus TCP / Modbus RTU. Někde jsem četl, že chodí i elektroměry Noark.
Jinak RS485 je fyzická linka a Modbus je softwarový protokol nad různými fyzickými linkami.
xmasin
 
Příspěvky: 1542
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod Dagus » čtv bře 04, 2021 6:30 pm

::fv:: ::fv::
xmasin píše:
FRSO píše:Tak to můžeš provozovat i Multiplus v režimu UPS když ji nahlásíš, za přetok by tě stejně trestaly jako za Kinga, nebo ne ?

Ne, protože Multiplus pracuje paralelně se sítí, kdežto King ne. Multiplus musí být v případě připojení k DS nahlášen jako mikrozdroj. Klasická výrobna nejde, protože neumí funkce podpory DS.
Já se ptal vysloveně na Kinga resp. PIP MK, nevztahujte moje zjištění na jakékoliv jiná zařízení.

Chtěl bych vytáhnout ještě tento výrok. Multiplus je v módu ups prakticky line interaktiv ups(apc backup, smart). Axpert king je online ups. Mám tedy chápat, že line interactive je zakázané? Pokud někdo dá kabely z výstupu do sítě, tak taky udělá přetok. Když bude porucha, tak také udělá. Tak proč by měl na multiplus ČEZ koukat jinak než jako na klasickou levnou ups?
Dagus
 
Příspěvky: 711
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod xmasin » čtv bře 04, 2021 6:40 pm

Dagus píše:Chtěl bych vytáhnout ještě tento výrok. Multiplus je v módu ups prakticky line interaktiv ups(apc backup, smart). Axpert king je online ups. Mám tedy chápat, že line interactive je zakázané? Pokud někdo dá kabely z výstupu do sítě, tak taky udělá přetok. Když bude porucha, tak také udělá. Tak proč by měl na multiplus ČEZ koukat jinak než jako na klasickou levnou ups?

Multiplus pracuje paralelně se sítí, to znaměná, že je s ní sfázovaný a dodává do obou výstupů (normální i UPS), pokud dojde k výpadku DS tak odpojí relé, které ho s DS spojuje.
Co se týče line interactive UPS, tak pokud spojíš výstup UPS s DS, tak výsledkem bude pěkný ohňostroj.
Line-interactive UPS – Poměrně mladý, nejpoužívanější typ UPS. Na rozdíl od off-line dokáže provádět úpravu napětí i bez použití akumulátorů. Např. pomocí funkce boost či buck dokáže zvyšovat resp. snižovat výstupní napětí, aby se co nejvíce blížilo předepsanému napětí.

Ještě schéma Multiplusu II.
multiplus.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
xmasin
 
Příspěvky: 1542
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod Dagus » čtv bře 04, 2021 7:15 pm

Skoro bych byl přesvědčen, že multiplus ve funkci ups defaultně od výrobce nastaven je jako line interaktiv ups. Bypas vstup/výstup a hlídání jestli je na vstupu napětí, pokud není, tak odpojí vstup a pustí invertor. Pokud se vstup objeví, tak odpojí invertor a bypassne vstup/výstup. Totožně se chová interaktiv ups.
Dagus
 
Příspěvky: 711
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod FRSO » čtv bře 04, 2021 8:00 pm

Dagus píše:Skoro bych byl přesvědčen, že multiplus ve funkci ups defaultně od výrobce nastaven je jako line interaktiv ups. Bypas vstup/výstup a hlídání jestli je na vstupu napětí, pokud není, tak odpojí vstup a pustí invertor. Pokud se vstup objeví, tak odpojí invertor a bypassne vstup/výstup. Totožně se chová interaktiv ups.

No však máš nový, tak uvidíš jak ho spustíš, jak je nastavený.
FRSO
 
Příspěvky: 1434
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod Dagus » čtv bře 04, 2021 8:35 pm

No předpokládám ze jako mutiplus 800 :-)
Dagus
 
Příspěvky: 711
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod FRSO » čtv bře 04, 2021 8:48 pm

Dagus píše:No předpokládám ze jako mutiplus 800 :-)

A ten měl nastavený mod UPS a charger ON ?
FRSO
 
Příspěvky: 1434
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod Dagus » čtv bře 04, 2021 9:28 pm

Jasný měl i power assist myslím. Myslím že to měl neosolar i někde psané, že v def conf je to bezpřetokový na 100% a essko si taky nezapne každej, musíš mít jinej fw a ten buď od prodejce, nebo registrace ve victron profesional na firemní údaje myslím. Pak si ho tam přehrát a pokud si ho hledáš sám, musíš vědět jakej to má typ cpu dle modelu a to fakt bfu nedává.
Dagus
 
Příspěvky: 711
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod dvsdavid » pát bře 05, 2021 7:48 am

xmasin píše:
dvsdavid píše:A jaký elektroměr pro RS485 používáš? Prý je rozdíl modbus a RS485 i když je to podobné. Chtěl bych to zobrazovat pomoci loxone
Dave

S Loxonem používám bez problémů elektroměry firmy Inepro. K dostání jsou tady https://www.elektromery.com/category/elektromery-s-komunikaci-modbus/12. Pro komunikaci používám Modbus Extension, ale teoreticky by to mělo jít i přes Modbus TCP a převodník Modbus TCP / Modbus RTU. Někde jsem četl, že chodí i elektroměry Noark.
Jinak RS485 je fyzická linka a Modbus je softwarový protokol nad různými fyzickými linkami.


No já mám dvě aurory kde píšou že mají připojení RS 485 a elektroměr že zdroje kde píšeš, který má modbus. A chtěl bych to propojit na jednu sběrnici.

To co jsi psal za informaci, tak po RS485 to do loxone dostanu ale bude se muset dodělávat nějaký softwarový upgrade? A po modbusu mi to tam půjde naimplementovat hned?
dvsdavid
 
Příspěvky: 8
Registrován: ned lis 04, 2012 5:34 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod xmasin » pát bře 05, 2021 9:03 am

dvsdavid píše:No já mám dvě aurory kde píšou že mají připojení RS 485 a elektroměr že zdroje kde píšeš, který má modbus. A chtěl bych to propojit na jednu sběrnici.

To co jsi psal za informaci, tak po RS485 to do loxone dostanu ale bude se muset dodělávat nějaký softwarový upgrade? A po modbusu mi to tam půjde naimplementovat hned?

SW upgrade není potřeba, je potřeba mít Modbus extension https://shop.loxone.com/cscz/modbus-extension.html a na tu pak napojíš všechna Modbus zařízení právě přes tu RS485 sběrnici, akorát musí mít každé zařízení unikátní adresu. A v Loxonu pak uděláš senzory, kde uvedeš adresu zařízení a adresu registru, který chceš číst. Popis komunikace a nastavení v Loxonu najdeš tady https://www.loxone.com/cscz/kb/komunikace-s-modbus/
xmasin
 
Příspěvky: 1542
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod Frana » ned dub 25, 2021 7:36 pm

Mame dobre reference na elektromery Inepro, s Loxonem bez problemu komunikuji.
6kWp - 20x EXE Solar monokrystal PERC jizne, sklon 28°na Victron Smart Solar 450/100, měniče 3x Victron MultiPlus 5000, řízené Victron Venus GX, 5x Pylontech US3000B (18kWh). Přebytky Venus GX posílá do 2,2kW patrony v bojleru.
Frana
 
Příspěvky: 65
Registrován: sob úno 16, 2019 11:24 am
Bydliště: Podkrkonoší

Předchozí

Zpět na Legislativa a právo

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 1 návštěvník

Reputation System ©'