Stránka 15 z 17

Re: Spor s ČEZ Distribuce

PříspěvekNapsal: stř dub 01, 2020 8:02 pm
od Jan Novák
Dej pak vědět, jak Ti projde revize. Získat štítek na rozvaděč, kde je něco, co si nenaklikáš do šablony v softwaru výrobce jako OEZ, Bonega, ..., je pro solárníka téměř nemožné a bez výrobního štítku na rozvaděči (rozvaděč je výrobek, potřebuje typovou zkoušku atd.) Ti nikdo platnou výchozí revizi neudělá. Revizák, zapsaný v TIČRu Ti od toho dá ruce pryč, řešilo se to už několikrát, nejen tady.

Re: Spor s ČEZ Distribuce

PříspěvekNapsal: stř dub 01, 2020 8:23 pm
od ikovlabs
brin píše:Dneska jsem se bavil s člověkem z ČEZ distribuce na Pardubicku. Naprosto pohoda týpek, sám je kutil domácí do FVE, jasně řekl, že když nebudou přetoky do sítě velké a člověk bude opatrný a zajistí, aby bylo vše košer a aby nemohlo dojít k ohrožení lidí při výpadku sítě, že to nikdo řešit nebude. Takže nic nehlásit a stavět. Ideálně podle norem, aby to mohlo dostat i revizi (osobně si ji nechám udělat kvůli pojistce).

Hahahaaaaa.....Kravina .. Jak te praskne elektromer tak s tebou zatoci....

Re: Spor s ČEZ Distribuce

PříspěvekNapsal: stř dub 01, 2020 9:15 pm
od ota
ČEZu do přetoků nic neni. Jsou distributoři. Oni přetoky neřeší.

Re: Spor s ČEZ Distribuce

PříspěvekNapsal: stř dub 01, 2020 9:18 pm
od ikovlabs
Ja taaaak - tak to ja si dopisoval a schuzoval s firmou ktere do toho nic neni....No tak tedy vpred molodci!

Re: Spor s ČEZ Distribuce

PříspěvekNapsal: stř dub 01, 2020 9:52 pm
od ota
Tak napiš konkrétně.
Zatím jsou to výkřiky do tmy a ti co se jich tato záležitost tyká nevědí vo co go v téhle špinavé game.

Re: Spor s ČEZ Distribuce

PříspěvekNapsal: čtv dub 02, 2020 9:51 am
od ikovlabs
Psal jsem to tu uz neklikrat - ve zkratce - na elektromeru se se objevil pretok 2 kWh za cca rok a zacal poprask - navsteva "pracovnika CEZ" u elektromeru - pokusy o priznani ze "mam FVE",pokus o vniknuti do domu,nasledne vyhruzny dopis z CEZ ,nasledne 3 hodinovy brainstorming s vedoucim smluvniho oddeleni,nasledne stazeni dat z elektromeru- Staci?

Re: Spor s ČEZ Distribuce

PříspěvekNapsal: pát dub 03, 2020 1:03 pm
od brin
A výsledek? Nic. 2 kWh nejsou malé přetoky. To jsou docela velké přetoky.

Re: Spor s ČEZ Distribuce

PříspěvekNapsal: pát dub 03, 2020 2:23 pm
od ota
Pořád nerozumím co je ČEZu do neoprávněné dodávky.
Neoprávněná dodávka je definována podle zákona 458/2000 §52 a řeší ji ERU.
2kWh za delší časové období je bagatelní přetok, kdyby tam byl přetok 2kW tak neřeknu ale co na tomhle chce kdo řešit?

Asi vypustím "pokusného chrousta", pošlu jim pár kWh a budu čekat co se bude dít.

Re: Spor s ČEZ Distribuce

PříspěvekNapsal: pát dub 03, 2020 2:31 pm
od brin
ČEZu Distribuci je do toho v podstatě to, aby v případě výpadku sítě nedocházelo k energizaci sítě a možnosti usmrcení pracovníků... To je to, co řeší především. Jinak pokud narazíte na rozumného člověka (Pardubice ho mají), tak jste v pohodě.

Re: Spor s ČEZ Distribuce

PříspěvekNapsal: pát dub 03, 2020 2:45 pm
od diablo007
brin píše:ČEZu Distribuci je do toho v podstatě to, aby v případě výpadku sítě nedocházelo k energizaci sítě a možnosti usmrcení pracovníků... To je to, co řeší především. Jinak pokud narazíte na rozumného člověka (Pardubice ho mají), tak jste v pohodě.

Spoléhat se na jediného člověka ve stádu volů je dost odvaha

Re: Spor s ČEZ Distribuce

PříspěvekNapsal: pát dub 03, 2020 6:07 pm
od Pawel
ČEZ je Distribuce a jiný ČEZ je prodejce. Všude je bordel. Dám příklad. Od postavení domu rok 1985 mám jistič 3x32 v roce 2013 měnily el-měr. servisák to nějak zmastil a šel mi stále NT je jasné, že by se na to přišlo a tak jsem to nahlásil. Přišel opět nějaký člověk a při plombovaní zjistil že mám jistič 3x32 ale že oni mají 3x25. Byl jsem okamžitě upozorněn, že si musím zaplatit navýšení jističe.(problém byl, že jsem nenašel původní smlouvu) Zaplatil jsem asi 4t dostal novou smlouvu na 3x32A. Bral jsem to jako vyřízené. Nedávno kouknu do staré faktury a je tam 3x25A. vezmu tel. točím tu jejich 800 a povídám paní mám to od 2013 opravené na 3x32 ona to bylo asi na Distribuci mi jsme prodej. Ptal jsem se od kdy je to tak rozdělené, nedokázala mi odpovědět. Aby se to dalo změnit u obou společností by byl asi veliký problém. Paní byla velice ráda, když jsem prohlásil, že už ten 32 jistič nepotřebuji a že si tam nechám dát tu 3x25, i po telefonu bylo na paní poznat, jak si oddychla.

Re: Spor s ČEZ Distribuce

PříspěvekNapsal: pát dub 03, 2020 10:49 pm
od ikovlabs
brin píše:ČEZu Distribuci je do toho v podstatě to, aby v případě výpadku sítě nedocházelo k energizaci sítě a možnosti usmrcení pracovníků... To je to, co řeší především. Jinak pokud narazíte na rozumného člověka (Pardubice ho mají), tak jste v pohodě.


Snazil jsem se to vyresit ale kdyz nekdo nechce chapat tak proste nechape .Argument ze v podminkach maji 0 tak to musi byt 0 a kdo ji nema je zlocinec a potencionalni vrah byl neprekonatelny...Jim nejde o zadnou bezpecnost nebo stabilitu site - jim jde o hazeni klacku pod nohy vsem co maji snahu se osamostatnit.Prvni co zkousel pan "pracovnik" ze odpojil DS a meril jestli nahodou neco netece zpet - kdyz neteklo tak se snazil vlezt do baraku aby mel vubec co resit - no nepovedlo se...Vysledek je zatim ve vzduchu - stacilo jim ze udelali dusno a resit nejake usmudlane 2kWh odpojenim by asi byl i pro ne trapne. Nicmene ta predstava ze kdyz na elektromeru sviti pretok tak ze nad tim mavnou rukou je podle mne blahova.Musi tam svitit - jak nesviti primo na LCD tak to asi neresi ....

Re: Spor s ČEZ Distribuce

PříspěvekNapsal: sob dub 04, 2020 5:15 am
od tomas
brin píše:ČEZu Distribuci je do toho v podstatě to, aby v případě výpadku sítě nedocházelo k energizaci sítě a možnosti usmrcení pracovníků... To je to, co řeší především. Jinak pokud narazíte na rozumného člověka (Pardubice ho mají), tak jste v pohodě.

To není ten skutečný důvod spíše výmluva nebo nesmysl když to někdo z distribuce tvrdí. Dokud nejsou nasazeny zkraty tak se pracuje jako by to bylo pod napětím. Nějaká FVE v řádech kW je proti atmosférické elektřině nebo generátoru co tam může kdokoliv připojit úplné nic.
Nedávno jsme řešil zfázování dvou trafostanic v lyžařském areálu s turistickou chatou kde měli NN i VN přípojku s vlastní trafostanicí. No a podle tarifu a aktuální ceny se tam přepínají na NN straně mezí NN přípojkou (transformátorem distributora) a VN přípojkou (vlastním trafem). A to přepínaní je realizováno tak, že obě trafa (distribuční i soukromé) běží několik sekund paralelně aby nenastal výpadek. (Měli to špatně zfázované, distributor vyměnil trafo (přecházelo se tam z 6kV na 22kV a najednou tam byly výpadky :twisted: NN jističe soukromého trafa, tak přidali na jističi, potom to už nevypadlo, ale stejně světla sotva svítili a trafo výhružně vrčelo když šli fáze proti sobě a proto mě tam zavolali abych to vyřešil).
Takže když tam někdo odpojí VN a bude na tom pracovat bez zkratovaček a automat tam začne přepínat sítě, tak se mu tam to VN přetransformuje přes NN z druhého trafa a bude tam mít VN napětí. A myslím že toto není jediný případ a nebezpečí které může nastat, FVE která má houby zkratový výkon je proti tomu úplné nic.
Moc jsem nevěřil tomu, že je výhodné platit dvě přípojky NN i VN, ale ty lyžařské areály mají nějaké speciální smluvní tarify, takže mi tvrdili že se jim to vyplatí.
Jo a také jsem se setkal z jedním zákazníkem co měl do jedné haly 4 NN přípojky z toho dvě měl distributor na jiný transformátor a všechny přípojky byly v hale samozřejmě vzájemně propojené. Zákazník se strašně divil že se mu stále "točí" elektroměry i když všechno vypne a některé dokonce "opačně" i když tam nemá zdroj :uh: . Tak jsem mu vysvětlit že přes něj teče vyrovnávací proud mezi těmi transformátory podle toho jak je které zrovna zatížené a dle přepnutých odboček.
To jsou všechno věci které distributor nemá šanci uhlídat a co vyvádějí někteří průmyslníci je někdy dost šílené.

Re: Spor s ČEZ Distribuce

PříspěvekNapsal: pon dub 13, 2020 1:27 pm
od Frana
Mam k tematu mozna uplne hloupou otazku - jak na displeji elektromeru vypada indikace pretoku, prosim?

Re: Spor s ČEZ Distribuce

PříspěvekNapsal: pon dub 13, 2020 1:32 pm
od brumlaj
Mnohé jej neindikují. Pouze plní odpovídající čítač. Některé jej přičítají k odběru. Pravděpodobně je to typ od typu a od naprogramování na patřičném oblastním pracovišti. Vše se vyvíjí. I způsoby jak oholit vzpurného zákazníka který špekuluje jak neplatit výpalné. A jelikož se elektroměry mění co 15-20 let .......

Re: Spor s ČEZ Distribuce

PříspěvekNapsal: pon dub 13, 2020 8:09 pm
od ikovlabs
Muj to indikuje jako polozku v kolotoci na LCD - a pripadne blikanim prislusne ikony faze.
A elektromer mam za poslednich 10 let uz 3 ... Holt cmuchaji kolem - asi maji malo jine prace!

Re: Spor s ČEZ Distribuce

PříspěvekNapsal: stř dub 15, 2020 12:05 pm
od berry
Frana píše:Mam k tematu mozna uplne hloupou otazku - jak na displeji elektromeru vypada indikace pretoku, prosim?

Třeba u mě to vypadá takto:

Obrázek - dodávka do sítě distributora

Obrázek - spotřeba = nasávání ze sítě.

Re: Spor s ČEZ Distribuce

PříspěvekNapsal: čtv dub 16, 2020 8:06 am
od Pisi
Elektroměry ZPA měří takto:
ZE312:Činná energie v třífázové čtyřvodičové síti, měření importu i exportu energie. Možnost zobrazení součtu
absolutních hodnot obou (A = |+AL1|+|+AL2|+|+AL3|+|-AL1|+|-AL2|+|-AL3|) nebo zobrazení jen importu
energie (A = |+AL1|+|+AL2|+|+AL3|). (Export energie není zobrazen – rovněž zkušební LED nevysílá impul-
zy příslušející exportu energie). Možnost měření profilu zátěže. Možnost měření energie pouze v libovolných
dvou fázích nebo i v libovolné jedné fázi (při těchto možnostech musí být nulový vodič připojen).
Pro lepší orientaci je na LC displeji vždy hrubě indikována velikost okamžitého výkonu a to bargrafem . Je-li proud pod rozběhovou hodnotou,bargraf se nezobrazuje. Pokud proud teče obráceným směrem (čítá se do registrů dodávky), bargraf bliká.
Bliká bargraf a L1 nebo L2 nebo L3 - v příslušné fázi je opačný směr proudu (dodávka).
viz: https://www.zpa.cz/files/files/ZE312-TS ... 15-web.pdf

Re: Spor s ČEZ Distribuce

PříspěvekNapsal: pát dub 17, 2020 10:29 am
od mgx
Tiez mam Z312-1S. ZSE-Dis tiez menila elektomery ako na beziacom pase, ale potom sa na to vykaslali. Ale velmi podrobne skumaju pretoky. Chcel som mat vlastne merania, ale opticka hlavica a vlastne meranie sa im nepacilo a beriem, ze elektromer je ich majetok.

Skoncilo to jednoducho, za elektromerom ZSE-DIS mam vlastny elektromer, napojeny cez RS485 na domaci masterbrain a vycitavam si udaje odtial. ELektromer ma MID aj CZ/SK cejch, takze pripadne diskusie riesime na rovnakej urovni (ja elektrikar, oni elektrikari)

Od doby instalacie pretoky do siete 0 (viz screenshot).

Re: Spor s ČEZ Distribuce

PříspěvekNapsal: pát dub 17, 2020 12:08 pm
od Majkl
Dobrý den kolegové, nemáte prosím někdo po ruce formulář, kterým se ČEZu hlásí 5kW on line UPS, alias Axpert King?
Díky
Michal