Pavel.Simon píše: nechceš net-metering. Potom sa zbytočne rozohrievaš v tejto téme. Tá je o net-meteringu.
omlouvám se, jen jsem reagoval na:
Pavel.Simon píše: Nový podpredseda vlády pre investície vypracoval koncepciu malých zdrojov a súbežne s tým MH SR pripravilo novelu zákona o OZE a KVET. Tento týždeň prešla parlamentom a koncept malých zdrojov je realita.
Je to "len" do 10 kW, dva papiere od distribučky a certifikovaný inštalátor a môže byť zdroj na streche. Kedže nie je byrokracia, niečoho sa treba vzdať - doplatku. Viac na sapi.sk.
takže ano, rozehřál jsem se, a chyba byla, že jsem reagoval. Poslední dobou mne vytáčí státem vynucované darmožroutství, které ničemu neslouží. Nějak pořád beru, že revize el. zařízení je revize a ta zajišťuje bezpečný provoz zařízení. A ne ještě, že si musím na střechu, která má mít životnost 80 let pustit fušera s papírem za peníze, které nejsem ochoten za jeho "práci" vydat, který zk..ví na co sáhne a já abych se pak s ním soudil o náhradu škody. Hlavně že má bumážku. (neplést se ZB, který je dočasný, slouží k rozhýbání dostupnosti technologie a má pozitivní vliv na celkovou sumu energie pro koncového zákazníka - tvalo to, ale slevnili, záchodové

)
Pavel.Simon píše:príklad: ak si chceš robiť tuning na aute, alebo opravovať auto sám - OK. Ale ak sa v tom nevyznáš a chceš si nechať opraviť tak je dobré mať servisáka s papiermi, to dáva aspoň nejakú záruku, že si našiel správneho.
No to je blbý příklad, ze své praxe - ani autorizovaný servis nedokázal na MÉM autě něco nez..rvit pokaždé, když jsem tam auto nechal a to na běžné opravy. Naopak, tuningovat si auto můžeš sám i bez bumážky a není síla, která by to zkontrolovala kdo to tuningoval. Důležitá je STK. A to jde o životy v masovějším měřítku než pár panelů na střeše. Tam to v případě problému od..reš sám, za své.
Pavel.Simon píše: ale pre tisícky ľudí, ktorí chcú len mať svoj malý zdroj na zmenšenie faktúry za elektrinu je to zásadná zmena.
Nezlob se, já v tom změnu nevidím, prostě musíš řešit papíry a jseš tím zaregistrovaný v systému jako ten, který v budoucnu bude cálovat, až se někomu zachce.
Zásadní změna pro spotřebitele by byla, že FVE je spotřební zboží a když mi něco přeteče do sítě, tak je to moje ztráta a zisk distributora (on to využije, nic mi nedá, už kdysi byly blokované elektroměry). Kde si FVE pořídím, za co ji pořídím, kam si ji dám, je moje věc. Mám smluven rezervovaný příkon, platím za něj nemalé peníze, tak dráty na to musí být dimenzované. Pokud nejsou, tak je kriminálník distributor, a pokud něco překročím já (nelze - jistič) tak budu cálovat já.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.