Ale bolo, princip net meteringu je v tom, ze jde o zapocet, distributor ti dodava proud rano a v noci kdy slunce nesviti a kdy to on prodava stejne vyrazne levneji (nocni proud je levnejsi 3x a to vcetne regulovanych plateb za prenos po dratech) takze se mu to sakra vyplati, kdyz od ebe veme ten samej proud za stejnou cenu pres den, kdy je nejdrazsi!
A ty mu dodavas drahy proud a on ti za nej umozni si bilanci zapocist 1:1.
Pouze pokud mu dodas vice MWh za rok resp. za zuctovaci obdobi, nez od nej odeberes, tak jsi mu tento prebytek dodal zadarmo. Takovyto princip jsem pochopil ja, ze by to melo fungovat v civilizovanych zemich!
Pokud to na SK chapete jinak, tak pojdme o tom diskutovat.
Me by se to takto libilo, nemusim kupovat akumulatory a akumuluju do site operatora. On na tom takvydelava... Viz moznost toho prebytku (to je vyhoda i pro tebe protoze jinak bys musel byt podnikatel) a take zatizeni site, setri se draty...
Takze ve vysledku jde jen o to propocitat navratnost. Pokud se nezysi regulovane platby tj. I OZE a hlavne nejake poplatky a ten kram elektromerovej nebude stat majlant, sel bych do toho, kdyz navratnost vyjde dobre, na chalupe kde mam vikendovej tarif (ajsem tam furt protoze proste i tak se mi to vyplati) urcite!!!
Jedine pokud distributor prijde o regulovane platby za vedeni a dalsi prebendy tak se asi bude cukat

Zalezi na konkretni implementaci, ale zajima mne to, jake na to bude potreba HW a naklady na pripojeni.
Je jasny ze to tak tunelove vyhodny jako OZE v 2009 uz nebude ale nejak ferove by to postavit slo...
2. Dalsi otazka je technicka, do dediny vedou treba 3 transformatory z VN, no a ja nevim, co by se stalokdyby na jedny vetvi vsici meli net metering, jestli elektrika odtece do VN a dal? T je asi blbost ze? C se stane kdyz ve vetvi zkratka nebude spotreba bo vsici budou mit netmetering na strese?
Asi mozna metoda kdo pozde chodi, tomu to nepovoli? Nebo jak se to technicky resi? Asi stejny problem jako klasicka dnsni OZE.