Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob bře 25, 2023 10:32 pm
ixo píše:Ahojte, ono je to tak, ze ak si chces spravit kurz a skusky na paragraf 21, podmienkou zo zakona je, ze musis mat elektrotechnicke alebo podobne vzdelanie - maturita, vyucny list... Nic z toho nesplnam, tak pre mna jedinou cestou je dialkove kvalifikacne studium na strednej elektrotechnickej skole. Robi sa to formou samostudia a nepovinnych konzultacii raz tyzdenne, raz za cas preskusanie a prakticke cvicenia. A po dvoch rokoch maturita.Navyse mi pripada zabavne opat studovat na strednej skole nieco, co ma bavi a vediet, ze na rozdiel od prvej maturity tu o nic nejde.
8milan8 píše:No, jde souhlasit i nesouhlasit s výše napsaném.
Já jsem chodil na průmyslovku v Liberci. A řeknu popravdě, že nevím, jestli to bylo štěstí na učitele či školu, ale já si stěžovat nemohu. Oboru jsme měli hodně a na všechny silnoproudé věci jsme měli hodně erudované a schopné učitele. Takže výkonová elektronika, energetika a podobné předměty byly super a moc rád na to vzpomínám.
Ale bylo to o učitelích. V prvních dvou letech vyházeli všechny, kteří na tu školu neměli nebo je to nebavilo. A pak nás zbylo tvrdé jádro, které bylo ochotné se tomu věnovat.
A z praxe - je jasné, že pokud se jedná o obor s maturitou, tak do tebe musí nahustit i věci, které tě nebaví. Třeba literaturu, dějepis, ... ale zase jsem neměl problém, když člověk aspoň neremcal a držel si 3ky, tak aby byl nějaký problém. A 3ky šli více méně bez učení...
Takže ano, kdyby se odbouraly CJL a DEJ a podobné předměty, tak je to na dva roky super studia (ze čtyř).
Ale fakt si nestěžuji. Jen jediná pravda je, že jsme si toho moc praktického neodnesli. I když laboratoře byly vybavené super. Jen na to bylo málo času a nebo někdy nevhodný učitel.... . Ale kdo chtěl, tak se naučil, kdo nechtěl, tak se nenaučil.
Ale pokud doopravdy nechceš z nějakého rozumného důvodu dávat 2 roky do studia (jako že si dodělat maturitu), tak bych nakoupil literaturu, projel internet a zaplatil si radši nějaké pořádné kurzy (takové ty kde to není jen o podepsání papíru). A myslím si, že na tom budeš stejně. Ještě další výhoda je, že takhle se můžeš lépe zaměřit. V té škole jsme toho prošli hodně a stejně pak člověka baví třeba jen úzký výběr a to chce dělat. Samozřejmě není nad všeobecný rozhled, ale ...
ota píše:Přesně tak, dnes je potřeba na všechno papír.......A hujeři z EU ...
Kostěj píše:ota píše:Přesně tak, dnes je potřeba na všechno papír.......A hujeři z EU ...
K tomu jen malou poznámku: Ta vyhláška, která striktně nařizuje mít elektrotechnické vzdělání (a také minimálně výuční list) pro určité práce v elektrotechnice, má číslo 50 (na Slovensku 51) a je z roku 1978 (platí od 1.1.1979). Předtím platila vyhláška 95/1961. Mimochodem: v předmluvě knihy "Skúšky odbornej sposobilosti elektrotechnikov" z r 1987 (občas do ní nahlédnu) se píše o tom, jak je eltech vzdělání důležité: "Podrobne sa tým zaoberal XVI. zjazd KSČ aj 8. a 10. plenárne zasadania ÚV KSČ..."
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků