Příjmeš-li fakt, že schemata uvedená v dokumentaci k VALCu jsou platná jen pro macro (týká se zejména způsobu připojení SSR, které se u macra dají zapojit jako zátěž mosfetového výstupu, zatímco u micra to bude jiné, a způsobu připojení přepínačů režimů - macro rozlišuje mezi optočleny s vlastním napájením a optočleny buzené vnějším napětím), není co řešit.
Co se týče východisek ohledně ceny - já osobně zastávám trochu jiné paradigma, kterému věřím - že totiž FVE je užitečná natolik, nakolik je vyspělá její automatizace. No a pokud porovnám náklady na automatizaci s ostatními náklady na FVE, je to téměř zanedbatelné (u mě např. <5%). Ještě lépe tohle srovnání vynikne porovnáním podle užitečnosti - takový VALC dokáže hlídat baterii, která stojí nesrovnatelně více, a zužitkovat ročně tolik přebytkové energie, že se splatí natotata

Jenže to jsou dost plané argumenty, jelikož každý z nás provozuje svou FVE jinak a má k ni samozřejmě jiný vztah. Já dospěla do stádia, že ji skutečně můžu pustit z hlavy, protože se o sebe postará - popřepíná si co potřebuje, postará se o přebytkový výkon, ponechá dostatek energie pro UPS atd. Mě tedy tahle sranda stála nepoměrně více úsilí než to, které bych potřebovala na to, abych si vydělala pár kaček na VALC. A ten jsem si vyrobila vlastně jen proto, že nic podobného na trhu nebylo, a možná ani teď není.
A ještě jedna maličkost k cenotvorbě - doporučuju knížku Jak drahé je zadarmo, kde autor na tohle téma cituje dost velmi zajímavých výzkumů. Ta knižka stojí ovšem asi pětinu VALCu