Poly nebo mono

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Kolik
Příspěvky: 135
Registrován: sob srp 13, 2022 5:20 pm

Re: Poly nebo mono

Příspěvek od Kolik »

Na epeveru 200v neprekrocim napeti voc bude 150v nebo se pletu a v zime to o tolik vyleze. Mppt na axpertu nechci pouzivat dost lidi na nej nadava, proto chci externi regulator
Janklx
Příspěvky: 10
Registrován: sob srp 20, 2022 7:41 pm

Re: Poly nebo mono

Příspěvek od Janklx »

Kolik píše:Na epeveru 200v neprekrocim napeti voc bude 150v nebo se pletu a v zime to o tolik vyleze.....
Vždyť jsem ti dal odkaz pro ten výpočet. Dosaď si tam svoje čísla a zjistíš, že u 3S panelů s Voc 50V by měl být max 171 Voc., takže pro 200V Epever v pohodě. Prakticky nepotřebuješ žádný konfigurátor, ale Voc panelů (pokud je uváděno pro 25 st., jako že bývá) vynásob 1,15 a vyjde ti max Voc, Je smutné, že tohle nedělají přímo výrobci, aby uvedli naměřenou a testovanou hodnotu.
Epever "startuje", pokud napětí panelů překročí o 0.2 V (doufám, že se nepletu) napětí baterie, takže někde okolo 50V pro 48V systém dle stavu nabití.
Teď si ještě udělej něco jako kladačský plánek panelů, jak je dáš na střechu, aby ti případně i esteticky ladily dohromady počtem, rozložením, ..... naplánovat kolik paralelních zapojení a jakou verzi epeveru vzít - 5420, 6420, 8420, 10420 nebo zda by ti nevyšlo lépe dát 4S a jít do toho Victronu. Když totiž vezmu cenu epeveru 10420, jak ji u nás šponuje dovozce neosolar, tak se až nechutně blíží ceně Victronu řady 250/xx
Jak to bude fungovat zjistím brzy, protože mám na střeše stringy 4S 37V Voc, takže max Voc mi to dává 169V a regulátory mám taky epever. Jen ještě nevím, jestli použiju 6420 nebo 8420, nakoupené mám obojí, dělám si zásoby jako křeček :-)
Nejsem z této konfigurace nadšený, ale dopadl jsem podobně jako ty, že jsem nejdřív koupil panely za krásnou cenu .. a až potom řešil, co dál. Teď už můžu jen doufat, že to bude fungovat efektivně.
V záloze mám to, že po roce provozu, kdy dochází k největší degradaci panelů (někdo dokonce uvádí, že největší degradace panelů probíhá v prvních hodinách provozu panelů) přestringuju na 5S a měl bych se po odečtení ztráty dejme tomu 5% dostat těsně na těch 200V, což by bylo nejlepší. Proto jsem si navrhnul na střeše montáž takovou, že v horní řadě mám 6 panelů a v dalších 2 řadách mám panely po 5ti. Takže teď 16 panelů a po případném přestringování sundám jeden panel z horní řady a budu mít i opticky střechu lepší, protože budu mít panely ve 3 řadách po 5ti. Tohle už je ale opravdu detail, ale i tohle zahrnuju do pojmu myslet trochu dopředu, co kdyby náhodou. Pokud to bude fungovat, hrabat do toho nebudu a nechám jen 4S.
Je nějak možné připojit se případně k tvé objednávce panelů? Sháním něco, co by mi dalo v 6 - 7panelech +/- 350Voc pro regulátor Bel a samostatný string čistě pro bojler a jinou odporovou zátěž. Cena, kterou máš, je opravdu lákavá.
Tady máš inz, kde jsem taky nakupoval. Perfektní jednání, ceny dobrý, ale už taky zdražuje. Hák jsem měl před 14 dny za 138,- :-) . Koupil jsem solární kabel 6 mm za opravdu lacino, jen má jednu černou barvu.
https://dum.bazos.cz/inzerat/155072655/ ... panelu.php
Jeho hák byl dobrý pro laťování 40x60 mm a betonovou tašku KM Beta - sednul v nejnižší možné poloze úplně přesně na přesah spodní tašky a krásně jsem potom celou konstrukci sladil do roviny díky stavitelnosti. Pro laťování 30 x 50 jsou háky vysoký (přesah přes spodní tašku) takže i při výběru háků si dávej pozor, protože to mastí v číně, rusku, polsku a podle mě moc neřeší žádnou zpětnou vazbu a má to často svoje konstrukční mouchy až masařky. Na druhé straně střechy jsem měl háky nestavitelný, ale paradoxně 2x dražší (neznalost) a sladit všechna pole do jedné roviny bylo opravdu náročné až nemožné, ale po půldenní práci jsem se dopracoval k uspokojivému výsledku tzv. do 2 milimetrů).
Dobrý ceny něčeho mají i poláci na shopu altamira. Ale na spojky panelů jsem čekal 9 dní ...
Nějakou drobotinu nabízí i Vlasta Ťoupalík na svém shopu a má na YT svůj kanál, kde představuje svoji homodomo fve právě s použitím epeverů .... poměrně inspirující videa
https://www.quadprofi.cz/e-shop/cs/1231 ... lej-si-sam
Kolik
Příspěvky: 135
Registrován: sob srp 13, 2022 5:20 pm

Re: Poly nebo mono

Příspěvek od Kolik »

Na tyhle haky sem koukal a jsem domluvenej. Jinak nakonec udelam 12x460w JZ stranu 3s s epever 200v a na jare pak dodelam vychod 8x460. Mam Bramac Classic a late 4x6 takze budou pasovat

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek