Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je ned črc 21, 2019 7:47 am


Jak propojit měnič s baterií

Diskuze ohledně rozvodů, kabeláže, způsobů využití stávajících rozvodů, vhodných průřezů dle potřebného výkonu, plánování rozvodů, atd.

Jak propojit měnič s baterií

Příspěvekod nana » pát pro 14, 2012 12:14 pm

Ahoj,
prosím o radu jak propojit měnič s baterkou.
Měnič mam Carspa 12/230V, 700W a baterku Banner energy bull 12V, 180 Ah. K měniči byly dodane kabely, kdy na obou stranach kabelů jsou očka s dirou průměr 7 mm. Na baterku připojím kabel se svorkami od regulatoru...jak a kde mam připojit kabel od měniče k baterce, ktery má konci očko s dírou?

Díky za odpověď a pochopeni, jsem v teto oblasti a elektrice naprosty laik.
nana
 
Příspěvky: 3
Registrován: čtv pro 13, 2012 5:50 pm
Reputation: 0

Re: Jak propojit měnič s baterií

Příspěvekod Jardat » pát pro 14, 2012 12:47 pm

http://www.obchodsolar.cz/fotky13919/fo ... svorka.jpg
A v rámci zachování Tvého života, se prosím tě v této oblasti vzdělej. Elektřina není p.... .
Ještě si dokup voltmetr, který připojíš na baterii aby jsi měl přehled kolik toho v akumulátoru máš. Na netu si jistě najdeš závislost kapacity/napětí.
Jardat
 
Příspěvky: 89
Registrován: ned srp 12, 2012 1:40 pm
Reputation: 0

Re: Jak propojit měnič s baterií

Příspěvekod nana » pát pro 14, 2012 3:09 pm

Díky za odpověď.
Těmito svorkami mám ukončeny kabely od regulátoru k baterii.
Jde mi o připojení kabelů od měniče napětí 12/230V k baterii,...
balení k měniči obsahovalo kabely s očkem jak je vidět na tomto obrázku pod měničem:

http://www.jiranek.cz/foto/menic-napeti-1500-jpg/

A také tuto autopojistku

http://www.gme.cz/proudove-pojistky/autopojistka-rl-25a-p633-444/

Budu zapojovat pouze 1 baterii.
nana
 
Příspěvky: 3
Registrován: čtv pro 13, 2012 5:50 pm
Reputation: 0

Re: Jak propojit měnič s baterií

Příspěvekod luge » pát pro 14, 2012 3:43 pm

Dá sa aj tak jeden kábel k reglu a druhý modrý k meniču,podobne kontakt plus
poistka je v prípade prepolovania na vstupe vymieňa sa po odkrytovaní meniča, :!:
Přílohy
SDC13745.JPG
luge
 
Příspěvky: 595
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK
Reputation: 7

Re: Jak propojit měnič s baterií

Příspěvekod nana » pát pro 14, 2012 3:59 pm

Super rada a obrázek! To jsem přesně potřeboval vidět! Díky!
Může to být zapojené i opačně?
Tzn., že jak máš zapojený modrý kabel od měniče ke svorce, tak na jeho místě by byl kabel od regulátoru a na místo černého kabelu by přišlo očko co mám na kabelech k měniči?
nana
 
Příspěvky: 3
Registrován: čtv pro 13, 2012 5:50 pm
Reputation: 0

Re: Jak propojit měnič s baterí

Příspěvekod bert » pát pro 14, 2012 5:28 pm

luge píše:Dá sa aj tak jeden kábel k reglu a druhý modrý k meniču,podobne kontakt plus
poistka je v prípade prepolovania na vstupe vymieňa sa po odkrytovaní meniča, :!:

Ten modrý na fotke vyzerá, že sa opaľuje. Odporúčam poriadne dotiahnuť! Ak je to náhodou opálené od pocínovania, tiež to nie je moc šťastné, lebo cín zvykne povolovať skoro ako hliník.
Prajem všetkým veľa slnka. *sun*
bert
 
Příspěvky: 364
Registrován: stř zář 07, 2011 9:09 pm
Reputation: 10

Re: Jak propojit měnič s baterií

Příspěvekod luge » pát pro 14, 2012 6:23 pm

bert píše:
luge píše:Dá sa aj tak jeden kábel k reglu a druhý modrý k meniču,podobne kontakt plus
poistka je v prípade prepolovania na vstupe vymieňa sa po odkrytovaní meniča, :!:

Ten modrý na fotke vyzerá, že sa opaľuje. Odporúčam poriadne dotiahnuť! Ak je to náhodou opálené od pocínovania, tiež to nie je moc šťastné, lebo cín zvykne povolovať skoro ako hliník.
Prajem všetkým veľa slnka. *sun*

Ten kablik na fotke ma asi desat centimetrov a bol len na volno prilozeny kvoli fotke pre noveho kolegu na fore :D
luge
 
Příspěvky: 595
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK
Reputation: 7

Re: Jak propojit měnič s baterií

Příspěvekod Marek_Kuřim » čtv črc 18, 2013 9:51 pm

Když už se ru řeší tyhle "hodně silové" propoje, přidám se s dotazem.

Mám asi třetí den zprovozněný systém, viz: download/file.php?id=1515&mode=view
Dneska tam místo startovacích kabelů mám už na tvrdo 35mm2 měď. Zatím ale bez jištění.

Koupil jsem ale směrem k měniči 150A šroubovací pojistku http://shop.mypower.cz/pojistka-plocha-pod-sroubky-11
Můj dotaz- nemátě k tomu někdo i držák?
Nechce se mi to jen tak na jedné straně hodit na +pól accu a na drohé straně na šroubovací očko M8/35.
Na to mi ta pojistka příjde příliš subtilní.

Další dotaz, máte pojistu i mezi regulátorem a accu?

Díky,
Marek Svoboda
___________________________
oblíbená muzika: metal, folk, country
Uživatelský avatar
Marek_Kuřim
 
Příspěvky: 151
Registrován: čtv led 10, 2013 1:24 pm
Bydliště: Kuřim
Reputation: 0
 
  • 0


Re: Jak propojit měnič s baterií

Příspěvekod Lui » čtv črc 18, 2013 10:00 pm

Marek_Kuřim píše:Další dotaz, máte pojistu i mezi regulátorem a accu?


Ja napríklad mám aj medzi panelom a regulátormi....aj medzi regulátorom a baterkou....kedže mám viacej baterok paralelne....tak ku každému packu dalšiu poistku samostatne (plus aj mínus).....a kedže istota je istota.....tak mám ešte pri každom samostatnom packu aj jednu poistku medzi článkami.... ;)
Cca 16kwp ::pv:: ,48V 7kAh *batt* Pb , 60V 567Ah + 80Ah *batt* Lion, 5 x MPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) a zopár APC smart 2200/3000 , BMV-600S
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 773
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko
Reputation: 62

Re: Jak propojit měnič s baterií

Příspěvekod honzaL » čtv črc 18, 2013 11:30 pm

Marek_Kuřim píše:Když už se ru řeší tyhle "hodně silové" propoje, přidám se s dotazem.

Mám asi třetí den zprovozněný systém, viz: download/file.php?id=1515&mode=view
Dneska tam místo startovacích kabelů mám už na tvrdo 35mm2 měď. Zatím ale bez jištění.

Koupil jsem ale směrem k měniči 150A šroubovací pojistku http://shop.mypower.cz/pojistka-plocha-pod-sroubky-11
Můj dotaz- nemátě k tomu někdo i držák?
Nechce se mi to jen tak na jedné straně hodit na +pól accu a na drohé straně na šroubovací očko M8/35.
Na to mi ta pojistka příjde příliš subtilní.

Další dotaz, máte pojistu i mezi regulátorem a accu?

Díky,


Mám sejnou pojistku jen mezi bloky baterií. Na každém stringu panelů mám pak pojistky 16A jak na plus tak i na minus. Videl jsem to na profi výkresech, tak to dělám taky.
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 200 Ah, MS TS60A, MeanWell TS 3000, PLC Siemens,
honzaL
 
Příspěvky: 414
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové
Reputation: 10

Re: Jak propojit měnič s baterií

Příspěvekod Wagoneer » pát črc 19, 2013 7:47 am

Já mám pojistku mazi reglem a baterií. DC odpojovač s pojistkou 50A klasiku trubičkovou 14x51. Ale tu tvoji pojistku používám mezi baterií a měničem:
download/file.php?id=968&mode=view

Je to Littelfuse držák řady 0298, prodává Farnell, ale draho, levnější má Enika.
Wagoneer
 
Příspěvky: 180
Registrován: stř kvě 30, 2012 1:46 pm
Reputation: 6

Re: Jak propojit měnič s baterií

Příspěvekod Marek_Kuřim » pát črc 19, 2013 3:50 pm

Wagoneer píše:Já mám pojistku mazi reglem a baterií. DC odpojovač s pojistkou 50A klasiku trubičkovou 14x51. Ale tu tvoji pojistku používám mezi baterií a měničem:
download/file.php?id=968&mode=view

Je to Littelfuse držák řady 0298, prodává Farnell, ale draho, levnější má Enika.



Jojo, to je ono. ;-)
Díky moc za tip.

Hned v pondělí to objednám.
Marek Svoboda
___________________________
oblíbená muzika: metal, folk, country
Uživatelský avatar
Marek_Kuřim
 
Příspěvky: 151
Registrován: čtv led 10, 2013 1:24 pm
Bydliště: Kuřim
Reputation: 0
 
  • 0


Re: Jak propojit měnič s baterií

Příspěvekod Wagoneer » pát črc 19, 2013 7:12 pm

Jenom se mrkni do datasheetu toho držáku, zda rozměrově pasuje na ty tvoje pojistky. Já kupoval i poj Littelfuse, tam to pasuje přesně.
Wagoneer
 
Příspěvky: 180
Registrován: stř kvě 30, 2012 1:46 pm
Reputation: 6


Zpět na Rozvody, kabely, dimenzování výkonu

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'