spínání HDO a ovládání TČ

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.
Zak
Příspěvky: 81
Registrován: pon říj 11, 2021 1:19 pm

spínání HDO a ovládání TČ

Příspěvek od Zak »

Zdravím,

mám TČ ACOND 8-EVI, které má vstup na HDO (přímé propojení s výstupem HDO, "spínaná nula". V ovládacím rozhraní TČ si mohu dále vybrat, zda má HDO blokovat jen bivalentní zdroj, bivalenci+topení nebo bivalenci+topení+TUV. Protože letos bude snad FVE a protože přes TČ je většina spotřeby domku, tak bych rád dodělal k TČ nějakou automatizaci.

TČ běží na PLC Tecomat Foxtrot, ale roubovat na to nějaké custom řešení na Foxtrotu jsem zavrhl (pokud tady náhodou není někdo, kdo už něco takového má a funguje to?)

Čili nápad je takový, že bych pořídil nějakou krabičku, která bude na jedné straně emulovat tu spínanou nulu z HDO a na druhé straně bude napojena na síť (kompatibilní s Home Asistentem, kterého plánuji) a nastavím si pak nějakou logiku, kdy chci vlastně TČ blokovat a kdy ne (pravděpodobně na základě času/roční doby/přebytků).

Jsem co se elektroinstalace týče celkem začátečník, takže bych potřeboval poradit:

1) Co vlastně leze z toho HDO, když sepne ("nízký tarif")? Pochopil jsem, že výstup je pod trvalým napětím, ale jaké je? Je to AC nebo DC?
2) Napadá někoho nějaké výše zmíněná "chytrá krabička", která by toto dokázala?

Ps. Ano, vím, že tím pádem vlastně TČ nebude napojené na "reálné HDO" a tím pádem nebude blokovaný bivalentní zdroj v souladu se sazbou D57d. Nicméně TČ mám evidentně předimenzované, za celých cca 5 let nesepnul bivalentní zdroj pokud vím ani jednou, takže to nevidím jako problém.
Díky za pomoc.
soami
Příspěvky: 555
Registrován: pon lis 08, 2021 9:10 pm
Lokalita: Posázaví
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Posázaví

Re: spínání HDO a ovládání TČ

Příspěvek od soami »

HDO spíná nulu k 230 AC. K ostatnímu je málo informací - výkon FV, způsob zapojení, způsob vytěžování atd. Všeobecně bych s přebytky v zimních měsících moc nepočítal - pokud nebude výrazně přepanelováno. Což zase nejde dohromady s celkovou spotřebou RD. TČ mívají obvykle i další "dry contact" (on/off), kterým lze spínat - není k tomu třeba využívat HDO. Ale konkrétní acond neznám.
Zak
Příspěvky: 81
Registrován: pon říj 11, 2021 1:19 pm

Re: spínání HDO a ovládání TČ

Příspěvek od Zak »

Děkuji za informaci.
Čili pokud bych ovládal přes Home Asistent toto

https://shop.shelly.cloud/shelly-pro-1- ... I0ODMyNi4w

a spínal s tím jednofázový stykač, tak to mohu použít jako "simulované" HDO. Bál jsem se, aby to nebylo třeba DC a nebo AC s nějakou modulací, kterou ještě přístroj detektuje nebo tak něco (opravdu se v tom nevyznám)

Fotovoltaiku v podstatě konzultovat nepotřebuji neb je již v přípravě, nicméně bude to 9,9 kWp (cca 2/3 čistý jih a 1/3 čistý západ) se Solax 10 kW G4 a 17,4 kWh LiFePo. Čili myslím si, že na začátku a konci topné sezóny by to mohlo vlastní spotřebu ještě docela pěkně optimalizovat (podle mých výpočtů bych mohl snad být schopen tím pokrýt možná i celý listopad a březen). Po tom "dry contactu" zkusím zapátrat, ale nikde v manuálu jsem o tom nic nenašel. Je to již relativně starý model z doby, kdy nějaké připojení FVE a TČ asi nikdo moc neřešil, takže se spíše obávám, že to tam nebude.
glottis
Příspěvky: 2070
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: spínání HDO a ovládání TČ

Příspěvek od glottis »

Myslim, ze bys vyresil co chces jedim rele s prepinacim kontaktem. Spolecny kontakt by vedl na vstup hdo k cerpadlu. Jeden kontakt rele, ten NC (vychozi stav sepnuto) k HDO co mas a druhy kontakt NO, k nule. Civku bys ridil nejakym esp treba (esphome). Kdyz bys v HA vyhodnotil ze chces ridit ty sepnul bys rele. Kdyz ne, jelo by to narizeni hdo.

Ale myslim si, ze to nema cenu. U sveho tepelneho cerpadla jsem hdo vubec nezapojil a bivalentni spiralu taky ne. Ceny v VT i NT jsou stejne. Pokud topis do podlahy stejne chces jen nizkou teplotu vody tak si nemas stejne co nahrat dopredu a i tim snizujes COP. A teplou vodu jestli nahriva taky TC mozna nema cenu takhle resit (pokud budou baterie). Vse zeslozitis a nic moc neusetris.

Kdy zbys pouzil to shelly, mohl bys jak pises simulovat hdo a na opravdove hdo kaslat. A nebo kontaktem shelly spinat jine rele jak jsem psal a mit obe moznosti. HDO stejne jen blokuje tepelko a topit nezacne. To bys musel jeste nejak vyjednat termostatem nebo tak nejak
Zak
Příspěvky: 81
Registrován: pon říj 11, 2021 1:19 pm

Re: spínání HDO a ovládání TČ

Příspěvek od Zak »

Aha, to mě ani nenapadlo. Ale jak říkáš, podle mě to nemá cenu - tarify se cenově liší minimálně v podstatě jen na distribučním poplatku a bivalenci nepoužívám. Ano, mám podlahovku na celý barák a v mrazech do toho leze necelých 30 °C, na jaře a na podzim jen něco jako 25 °C. To shelly se mi začíná docela líbit, tak to pak asi vyzkouším. Zatím si ale připravuji spíše jen půdu na možná smysluplná vylepšení.
glottis
Příspěvky: 2070
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: spínání HDO a ovládání TČ

Příspěvek od glottis »

jo shelly je supr :) mam doma tri. Jedno u TC, jedno u FV menicu a jedno na vstup baraku. Mam psychickou poruchu nutkava potreba merit a monitorovat :)

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek