Menšia FVE na chate

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
michalo
Příspěvky: 5
Registrován: pon bře 14, 2022 12:30 pm

Menšia FVE na chate

Příspěvek od michalo »

Zdravím forum

Niekedy v priebehu minulého roka prišla myšlienka spraviť si na chate menšiu ostrovnú FVE. Primárne by to malo byť na zriadenie home officu na chate, ale poslúžiť by to malo aj pri dlhšom pobyte. A keďže riešiť to cez firmu sa mi to moc nechcelo, tak som si povedal, že si to postavíme sami. Za posledné mesiace som si čo to o FV naštudoval, ale prakticky som nikdy nič podobné neriešil a tak som sa chcel poradiť, či môj návrh bude fungovať. Prípadne, či tam sú nejaké zjavné nedostatky, čo sa dajú vylepšiť. Nerád by som to zistil po tom, ako bude všetko objednané.

Čo sa týka samotnej FVE, tak uvažovaná spotreba by v základe mala zvládať ten home office, čiže nejaký notebook, monitor a zopár nabíjačiek, čo mi vychádza niekde medzi 1-1.5 kWh za deň. Ďalej na leto by bolo fajn zapojiť chladničku a sem tam použiť nejakú vŕtačku, alebo flexu. Ak bude dosť energie, tak neskôr poriešiť bojler, osvetlenie a podobne. Ak by bolo dlhšie zamračené, tak vieme dobíjať baterky cez centrálu.

Malo by to celé ísť na 24V. Batérie by som skladal s 8ks 125Ah LiFePo článkov od mivvy s BMS na 100A. Čiže batéria by mala mať cca 3kWh a ťahať by mohla štandardne cca 2.5kW

Na strechu by som dal 4 panely do 2 stringov. Od suseda mám k dispozícii jeden poly amerisolar 285Wp a k tomu regulátor (pravdepodobne) EPSolar 30A. Na 24V by mal tento regulátor utiahnuť dva takéto panely a tak by som jeden dokúpil. Druhý string by boli napr. 2x mono Longi 375Wp. (Radšej by som poly, kvôli miernemu natočeniu strechy na východ, ale pri takýchto Wp som ich u miestnych predajcov nevidel). Tieto by išli cez Axpert VM 3kW Plus. Pôvodne som chcel 2kW, ale ten má externé nabíjanie iba 20A. Oba stringy by som potom pripojil paralelne, k batérii. Predpokladám, že ak nastavím rovnaké parametre nabíjania, tak by to malo fungovať.

Uvažoval som aj nad alternatívou zobrať samostatne regulátor, menič aj nabíjačku, ale nejako som sa nevedel dopátrať po vhodnej nabíjačke na LiFePo, čo by dávala aspoň okolo 50A.

Ďalšie veci ako kabeláž, istenie, konštrukcie a uzemnenie chcem doriešiť, keď budem vedieť aké komponenty objednávam.

Okrem toho to vyzerá, že na batériu sa bude chvíľu čakať a keď budem mať ostané veci, tak by som to chcel spustiť skôr. Dá sa použiť tento typ Axperta bez batérie? Ako alternatíva mi napadlo ešte kúpiť nejaké lacné olovo na ten čas.

Ďakujem za prípadné rady
LIX
Příspěvky: 856
Registrován: pon črc 30, 2012 3:43 pm
Lokalita: Trnava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 4900
Kapacita baterie [kWh]: 7,5
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Menšia FVE na chate

Příspěvek od LIX »

A s čím potrebuješ pomôcť?
Vyzerá že to máš celkom pekne vymyslené. Ano môžeš na spoločne spojiť regulátor na batériu a napríklad axpert, inak 3kVA klony axperta idú okolo 200€ na ali, známemu som podobnú kombináciu dával na chatu. Dokonca s tým napája aj čerpadlo na vodu, bojler s 2kW špirálou. Ale menič mal PWM regulátor tak som mu dokúpil MPPT EP solar a má tam pripojené 4x 300Wp panely. Dokonca som mu riešil aj vyhrievanie batérií v zime cez relátko s čidlom a nastavitelnou teplotou. To olovo nekupuj, radšej čím skôr objednaj lifepo nech ho čím skôr máš, olovo je cesta do šrotu. :lol: Či poly alebo mono som nikdy neriešil, vždy rozhodovala najlepšia cena.
michalo
Příspěvky: 5
Registrován: pon bře 14, 2022 12:30 pm

Re: Menšia FVE na chate

Příspěvek od michalo »

Zdravím

Po čase finalizujem našu malú FVE a spravil som si návrh rozvodov a istenia.

Nad čím ešte uzažujem:

1. Medzi panely a regulátor, či je treba dať aj ističe aj poistky. Zámer je ten, že poistky istia a istič je ako nejaký odpínač pre prípad, že by bolo treba. Nie som si istý, či je regulátor schopný poslať energiu naspäť v prípade poruchy na paneloch. Potom by mohli stačiť adekvátne ističe?

2. Uzemnenie mínus pólu batérie. Epever je s tým ok. U Axperta som takúto exaktnú informáciu nedohľadal.

3. Prúdový chránič budem dávať asi typ A. Čo som hľadal, tak typ B sa pohybuje okolo 400 eur. Ešte by som uvažoval nad niečím takýmto https://www.evexpert.sk/p/430/prudovy-c ... -ev31-63-b , ... ale pomer cien u mňa vyvoláva mierne podozrenie, ... máte niekto skúsenosti?

4. Dávali by ste prepäťovky všade?

Prípadne ak sú tam ešte nejaké iné nezrovnalosti?
Přílohy
solar_istenie.png
Solarnoob
Příspěvky: 123
Registrován: pát dub 29, 2022 9:35 am
Lokalita: Kadaň
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 1680

Re: Menšia FVE na chate

Příspěvek od Solarnoob »

Ahoj,
já mám odpínač panelu (jistic s vyražečem) až za prepetovkama a mam je prohozené.
Za panelem T2 a za invertorem T1+2 a přepětovku u baterek nemám. Tak nevím.

ale ted jsem našel zajimavý soubor."Victronáci"se mají. Dokumentace je základ.
https://www.victronenergy.com/upload/do ... pdf-en.pdf
6x 280 Wp AmeriSolar| Axpert King I 5000-48V | 4x Sonnenschein SRP 12V 175 A RAIL
pibi
Příspěvky: 705
Registrován: ned led 01, 2023 6:17 pm
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Menšia FVE na chate

Příspěvek od pibi »

1. Panely mám připojené do kombiboxů venku na fasádě, zatím 2, bude i třetí. Tam mám 2pólový pojistkový odpojovač na každý string (v každém kombiboxu 4x), za nimi přepěťovka, CYKY 4Bx10mm (2+2 paralelně) do rozvodny ve sklepě, na vstupu do rozvaděče opět přepěťovka, za ní 3f jistič 63A s vyrážecí cívkou (+pól jde přes 2 kontakty sériově) a MPPT.

2. Mám Victron, takže -pól aku uzemnit.

3. Mám Victron, takže trafo a obyčejné chrániče.

4. Přepěťovky na přívodu z DS, na vývodu do zásuvek v zahradě, na vývodu do garáže i na přívodu z elektrocentrály. Ještě asi dám i na kabel od CETINu (VDSL).
Zásuvky s jemnou ochranou u kondenzačního plynového kotle, u počítačů, TV a HiFi, většinou prodlužky APC.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek