Baterie Tesla pomohou elektrické síti v Kalifornii

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm

Baterie Tesla pomohou elektrické síti v Kalifornii

Příspěvek od karelkilian »

Dobrý den,

je tu poslední listopadový pátek a s ním i další článek k přečtení, zamyšlení a případné diskuzi. Dnes se opět podíváme do USA.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Baterie Tesla pomohou elektrické síti v Kalifornii

Společnost Tesla spustila nový program, který umožní majitelům zařízení Powerwall dodávat energii zpět do sítě v době vysoké spotřeby. „Virtuální elektrárna Tesla“ vstoupila do fáze beta testování a umožňuje zákazníkům přihlásit se a zapojit se do projektu.

Kalifornii v posledních letech sužují horká léta s rekordně vysokými teplotami, které zvyšují poptávku po elektřině. Dalším negativním faktorem, ovlivňujícím tuto oblast, je velké sucho, které může razantně snížit výkon vodních elektráren.

Otevření programu virtuální elektrárny

Přihlašování do programu je otevřeno pro „zákazníky společností PG&E, SDG&E a SCE, kteří vlastní Powerwall a solární zařízení,“ uvedla Tesla v tiskové zprávě s tím, že s dalšími společnostmi jedná. Registrace vyžaduje aplikaci Tesla 3.10.14 nebo novější a novou verzi firmwaru Powerwall.

Jak to tedy bude fungovat? Tesla uvedla příklad, který ukazuje, jak aplikace v mobilním telefonu upozorní push notifikací několik hodin před předpokládaným zvýšeným zatížením sítě. Ukáže také časový úsek, ve kterém bude mít událost vliv na používání zařízení Powerwall.

„V závislosti na předpovědi závažnosti události může Powerwall před událostí upřednostnit nabíjení ze solárního systému, aby pomohl přesunout využití sítě vaší domácnosti na dřívější část dne,“ vysvětluje Tesla. „Pokud se systém Powerwall před očekávanou událostí plně nabije, solární systém bude pokračovat v napájení domácnosti a přebytečnou energii bude exportovat do sítě.“

Zákazníci ve smlouvě vyslovují souhlas s tím, že umožní společnosti Tesla ovládat svůj systém Powerwall, včetně nabíjení a vybíjení, a poskytovat tak podporu elektrické síti. Účast v programu trvá od okamžiku, kdy se přihlásí prostřednictvím aplikace, až do chvíle, kdy se z programu Tesla Virtual Power Plant odhlásí nebo program skončí

Veřejně prospěšný program

Tesla samozřejmě počítá s tím, že zákazníci budou potřebovat nějakou část uložené energie pro sebe. Proto si mohou v mobilní aplikaci zvolit úroveň rezervy, pod kterou se baterie nesmí v žádném případě dostat. Zvýšit nebo snížit úroveň požadované rezervy lze kdykoli - dokonce i v okamžiku, kdy se Powerwall podílí na funkci virtuální elektrárny.

Tesla upozornila, že ona ani zákazníci nebudou za příspěvek do virtuální elektrárny nijak odměňováni. Přesto vyzvala uživatele, aby se připojili k tomu, co označuje jako „veřejné blaho“. Cílem je vytvořit největší distribuovaný bateriový systém na světě a vyhnout se závislosti na nejméně účinných elektrárnách na fosilní paliva.

„Od svého spuštění je virtuální elektrárna Tesla veřejně prospěšným programem na podporu kalifornské rozvodné sítě a společnosti Tesla ani zákazníkům za ni nenáleží žádná kompenzace. Ačkoli se kompenzace zákazníkům v budoucnu nevylučují, doporučujeme našim klientům, aby se programu účastnili a mobilizovali přebytečnou kapacitu svých systémů Powerwall.“ uvedla Tesla.

Výhody zapojení do programu

Tesla na svém webu uvádí následující výhody, které zákazníkům přinese zapojení do programu virtuální distribuované elektrárny:
  • Stabilizace kalifornské sítě: Dodatečná kapacita, kterou vám Powerwall poskytne, by mohla pomoci zabránit výpadkům proudu nebo je omezit v případě vážného ohrožení. Powerwall tak může udržet světlo pro vás i vaši komunitu.
  • Čistota sítě: Společnost Tesla nasadí váš Powerwall, když bude rozvodná síť kriticky potřebovat dodatečnou energii. V takovém případě by se jinak zapojily nejméně účinné a neekologické generátory.
  • Zapojení do komunity Spojte se s dalšími majiteli Powerwallů, kteří urychlují přechod na udržitelnou energii, a pomozte vytvořit největší distribuovanou baterii na světě, sestávající potenciálně z více než 50 000 Powerwallů. Jako součást bude mít váš Powerwall oproti tradičním programům větší pozitivní dopad na síť.
  • Zachovejte si energetickou bezpečnost: Powerwall se během událostí vybije, ale nevybije se pod úroveň vaší záložní rezervy. Upravte si záložní rezervu tak, abyste mohli řídit svůj příspěvek a zároveň si zachovali záložní energii pro případné výpadky.
  • Kredity během období špičky: Abyste se mohli zapojit, nemusíte měnit své chování z hlediska spotřeby elektrické energie v domácnosti. Pokud jste navíc součástí programu měření čisté energie (NEM), můžete získat kredit za energii odeslanou do sítě.
Co říkáte na program virtuální distribuované elektrárny Tesla?

Zdroje: engadget.com, electrek.co, tesla.com.
Matess
Příspěvky: 1518
Registrován: pon zář 09, 2013 5:16 pm
Lokalita: Šumperk
Bydliště: Šumperk

Re: Baterie Tesla pomohou elektrické síti v Kalifornii

Příspěvek od Matess »

chybí mi tam nějaká odměna za opotřebení baterie. Očekával bych to trochu jinak... spíše ve stavu chci umožnit baterii vybít na xx% soc, když bude cena xxUSD třeba ve 3 krocích.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek