Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon lis 29, 2021 6:05 pm


Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Měniče Axpert
PředchozíDalší

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod Pawel » čtv lis 25, 2021 11:18 pm

Nechce se mi věřit že se svorky N a PE v vstupu a výstupu někde v domě nespojují.
?
Pawel
 
Příspěvky: 192
Registrován: stř říj 02, 2013 7:57 am

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod bublich » čtv lis 25, 2021 11:44 pm

mmv píše:
(a teď do mně ;) )


Tak jo.Myslím,že by jste měl výslovně uvést,že zapojení odporuje platným normám.Přece jenom je rozdíl když něco na "hulváta"třeba zapojím doma a tím,že to budu učit jiné.

Abych nemlátil prázdnou slámu
Jedná se o jakýsi typ sdruženého okruhu.
Porušuje minimálně:
c) pojistky nebo jističe vedení musí být v rozváděči seskupeny do trojic, které patří témuž sdruženému obvodu, přičemž je nutno, aby v rozvaděči byly jednotlivé obvody (pojistky, jističe) označeny trvanlivým a čitelným štítkem, na kterém kromě označení jednofázového obvodu je nutno uvést označení sdruženého obvodu; - Vy budete mít jeden jistič na jedné straně a druhý na opačné.

e) do sdruženého obvodu musí být vřazen přístroj (spínač, jistič, stykač apod.), jímž lze vázaně vypnout všechny krajní vodiče sdruženého obvodu a teprve za tímto přístrojem je pak možno vypínat jednotlivé fáze; - U Vás nelze rozumně realizovat.

Opravdu nic ve zlém,fungovat to bude,ale přece jenom zde je odborné fórum co čtou laikové co se chtějí něco naučit.
?
bublich
 
Příspěvky: 98
Registrován: pát črc 10, 2020 11:42 pm

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod Martin P » čtv lis 25, 2021 11:56 pm

Staré rozvody jsou striktně dvouvodičová síť. Kuchyň, kterou jsme v loni předělávali má rozvod třívodičový. PE + N nového rozvodu jsou v hlavním rozvaděči domu připojeny na pásovinu mající své uzemnění. Na tuto pásovinu jsou připojeny i PEN ze starého rozvodu.
V kuchyni jsou udělané dva rozvody zásuvek. Jeden je z měniče, druhý z DS. Zásuvky z DS mají své separátní vedení PE + N připojené na PEN z DS (na místě spojení se to větví na PE + N.).
V případě přepnutí domu zpět na DS dojde v přepínači ke zpětnému připojení nulovací pásoviny na PEN z DS. Jinak je oddělená.
V domě proto spojení PE + N jinde než na té pásovině nastat nemůže. Nemá jak.
S-UPS.
První blok.
Čtyři FV moduly ( východ 4x3/240Wp, jih 3x3/300Wp, západ 3x3/235Wp, východ II 3x3/240Wp =9855Wp). Čtyři regly PCM 60X, tři baterie (první Pb vrla 200Ah, druhá Lifepo 4, nominál 280Ah, třetí Lifepo4, nominál 500Ah). Měnič Victron multiplus 5000VA, vytěžování do bojleru.
Druhý blok.
14 x 450Wp. Regulátory: První 4 x 450Wp, druhý 6 x 450Wp, třetí 4 x 450Wp. Celkem 6,3kWp.
Přes pomocnou sběrnici připojeno na hlavní sběrnici.
?
Martin P
 
Příspěvky: 429
Registrován: ned úno 25, 2018 5:04 pm
Bydliště: Havlíčkův Brod

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod kodl69 » čtv lis 25, 2021 11:58 pm

pokud se N a PE spojí, a je po cestě fi, tak fi vybaví... Jak prosté, milý Watsone. Takže nespojují. Fakt nikdy. A dokonce se to i měří, třeba při revizi, nebo při vybavování fi z neznámého důvodu, který je většině elektrikářů známý... fi =proudový chránič.
Pro ty co znají, tak existují dokonce jističe s odpínáním N pro odpojení případně postižené části instalace: https://ebc.elima.cz/hledat/?quickSearch=dpn%2016a a samozřejmě i ve 3f variantě: https://ebc.elima.cz/hledat/?quickSearch=3p%20%2BN - použití těchto jističů je např. požadováno v prostorech s nebezpečím výbuchu. Lidé, ktří někdy zažili vybavování cenrálního fi z tzv neznámé příčiny, už na nic nečekají, a při rekonstrukci požadují jističe s odpojováním N. V anglii je dokonce požadován chráničojistič na každý zásuvkový okruh, u nás "nově" na každý světelný okruh. "nově" - od roku 2019. Ale zase, není to větší než jistič a cenovka je snad akceptovatelná:
https://ebc.elima.cz/produkty/chranic-p ... a-pep-6pje a pozor, šipka směru proudu tam není na okrasu, nedodržení mě stálo 500Kč...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 5950
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod bublich » pát lis 26, 2021 12:07 am

kodl69 píše:https://ebc.elima.cz/produkty/chranic-p ... a-pep-6pje a pozor, šipka směru proudu tam není na okrasu, nedodržení mě stálo 500Kč...


Mohu se zeptat za co?Vzhledem k ceně přístroje to vypadá,že odešel.Je to tak?
?
bublich
 
Příspěvky: 98
Registrován: pát črc 10, 2020 11:42 pm

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod Matess » pát lis 26, 2021 12:49 am

Pawel píše:Nechce se mi věřit že se svorky N a PE v vstupu a výstupu někde v domě nespojují.


Nikdy se nespojují! jakmile se jednou vytvoří PE a N nedá se to znovu spojit. Jediné co jde udělat je z PE vytvořit znovu PE a N (protože PE může technicky stále fungovat jako PEN)

například mám kabel z domu do garáže zakopaný dlouholetý kabel, ale má pouze 2 žíly. Zapojím tam L a PEN a po přívodu do garáže strčím kabel do rozvaděče, kde to opět rozdělím a L s N proženu přes chránič.
?
Matess
 
Příspěvky: 1175
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod FíraD » pát lis 26, 2021 12:53 am

mmv píše:
mmv píše:king rozhodně funguje TN-C jak na vstupu, tak na výstupu, na hulváta to lze dokonce provozovat s jedním kabelem CYKY-J 3×XXX tzn jeden fázovej in, jeden fázovej out, a jeden jako společnej PEN
(a teď do mně ;) )



Mám to úplně stejně, normám to asi nevyhovuje ale přijde mi to jako elegantní a jednoduché řešení.
FVE je připojena jako druhá DS a vše funguje jak má i Proudový chránič.
Když vypnu Fí, vypnu celý dům. Kromě teda vstupu do měniče, ten má svůj jistič a je před Fí.
A stačí přepínat jen fáze přepínačem sítí.
1. DS
2. FVE
?
FíraD
 
Příspěvky: 68
Registrován: pon dub 16, 2018 6:46 pm

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod zbek » pát lis 26, 2021 8:00 am

Co Vás vede k tomu dělat to takhle špatně ?
FV 3,57 Kwp měnič GW3648D-ES bat 4x pylontech us2000. FV 275 Wp 12V gel baterie
?
zbek
 
Příspěvky: 372
Registrován: ned bře 31, 2019 12:49 pm

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod unicast » pát lis 26, 2021 9:16 am

kodl69 píše:. Už třeba proto, že v TNC nelze použít Fi, který v domácnosti s biologickými škůdci považuju za nezbytnost (biologičtí škůdci jsou různých druhů, děti, kočky, králík, morče, manželka...) protože mají snahu ničit veškerý pohyblivý přívody, a jenom fi zajišťuje jejich přežití...


Ona rána elektrickým proudem může mít i jisté pedagogické účinky :D

zbek píše:Co Vás vede k tomu dělat to takhle špatně ?


Co třeba vrozený odpor k vytrhávání kabelů ze zdí, sádrování, štukování, malování, uklízeni suti atd. ?
?
unicast
 
Příspěvky: 650
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod unicast » pát lis 26, 2021 9:29 am

kodl69 píše:Už třeba proto, že v TNC nelze použít Fi


Lze. A vlastně ho i v jednom místě mám (za pohyblivým přívodem). Ale uznávám, že pak už to vlastně není TN-C, ale TN-C-S s bodem rozdělení v zásuvce.
?
unicast
 
Příspěvky: 650
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod Pawel » pát lis 26, 2021 9:37 am

Nemám nikde L N PE.
?
Pawel
 
Příspěvky: 192
Registrován: stř říj 02, 2013 7:57 am

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod kodl69 » pát lis 26, 2021 9:44 am

tak potom uvažuj o rekonstrukci elekroinstalace, je to běžná věc už 20 let. Ostaatně jezdíš každodenně víc než 40 let starým autem? asi ne. Tak se na to podívej z tohoto pohledu, při přerušení PEN vodiče kdekoliv na trase ke spotřebiči, se po zapojení spotřebiče na jeho neživých částech objeví celé napětí sítě. trochu nebezpečná hra, obzvlášť s hliníkem nasmyčkovaným v uvolněnejch zásuvkách, ne?
pokud máš soustavu TNC-S, tj oddělený N a PE, tak přerušení N nezpůsobí žádnej takovej stav, jenoom zařízení nefunguje, dokonce ani přerušení PE v prvním kole nic nezpůsobí, nebezpečí úrazu je potom pouze potenciální, až ve chvíli, kdy se poškodí základní izolace. Tj TNC sít v koncovejch obvodech je na tom z pohledu bezpečnosti podobně, jako když se vydáš za šlapkou bez gumy...
Neberte mě za slovo, bezpečnost TNC je zajištěná pospojováním a uzemněním sítě, ale sítě, ne žšhličky v zásuvce, k té si nikdo doplňující pospojování nepřipojuje...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 5950
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod Pawel » pát lis 26, 2021 10:34 am

Dům je z 85 roku a je to poctivá měď. Zásuvky 2,5mm ostatní 1,5mm. Něco jiného jsou paneláky kde je hliník a jde opravdu o hubu ale zatím se s tím nikdo nezbývá. Byl jsem u rekonstrukce starého rozvaděče (ne u mne) a revizák nepožadoval oddělení N PE. Nedokážu si představit že bych mě trhat dráty ze zdi, vždy asi záleží na kvalitě zpracování a prostředí ve kterém je instalace.
?
Pawel
 
Příspěvky: 192
Registrován: stř říj 02, 2013 7:57 am

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod Matess » pát lis 26, 2021 11:03 am

ano někde jsme to už viděl... zásuvka s integrovanou ochranou. Existuje to, ale stojí to tolik...
?
Matess
 
Příspěvky: 1175
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod jahodovák » pát lis 26, 2021 11:17 am

kodl69 píše:tak potom uvažuj o rekonstrukci elekroinstalace, je to běžná věc už 20 let. Ostaatně jezdíš každodenně víc než 40 let starým autem? asi ne. Tak se na to podívej z tohoto pohledu, při přerušení PEN vodiče kdekoliv na trase ke spotřebiči, se po zapojení spotřebiče na jeho neživých částech objeví celé napětí sítě. trochu nebezpečná hra, obzvlášť s hliníkem nasmyčkovaným v uvolněnejch zásuvkách, ne?
pokud máš soustavu TNC-S, tj oddělený N a PE, tak přerušení N nezpůsobí žádnej takovej stav, jenoom zařízení nefunguje, dokonce ani přerušení PE v prvním kole nic nezpůsobí, nebezpečí úrazu je potom pouze potenciální, až ve chvíli, kdy se poškodí základní izolace. Tj TNC sít v koncovejch obvodech je na tom z pohledu bezpečnosti podobně, jako když se vydáš za šlapkou bez gumy...
Neberte mě za slovo, bezpečnost TNC je zajištěná pospojováním a uzemněním sítě, ale sítě, ne žšhličky v zásuvce, k té si nikdo doplňující pospojování nepřipojuje...

No pokud jde starý barák hodit do šrotu a místo něho nastrčit okamžitě jako nové auto nový barák,i s novou instalací,tak to beru ale jinak ve starším baráku měnit vše ani náhodou,nakonec i veteráni někdy jsou lepší než nové šunky....
6,4kWp-
aexpert MKS,power jack 10 kw a cca 40kW LIFE A LION
?
jahodovák
 
Příspěvky: 1409
Registrován: ned dub 02, 2017 2:45 pm

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod cipis » pát lis 26, 2021 11:44 am

Když sedáš do vraku, tak je ti asi jasné, že se v něm můžeš zabít. A máš řidičák.
Když někdo strká spotřebič do zásuvky nebo mění žárovku, tak o tom nemá ani šajnu.
Tolik asi srovnání se starým autem.

Druhá věc je samozřejmě to, že nelze teď hned vyměnit veškerou elektroinstalaci za tu, co splňuje aktuální normy. To je asi jako ten kokot v UK, co chce vyměnit kotle, přitom při aktuálních počtech řemeslníků by to měli víc jak na sto let ...

Co je ale fakt, tak soláry zapojují naprostí amatéři, co nemají vůbec šajnu o elektrice nebo si někde něco v rychlosti načtou, co si myslí, že jsou to hračky, že to do sebe pozapojují jako puzzle, pletou si malé a nízké napětí a defacto mají zásadní nevědomosti pro tento druh činností.

Ne nadarmo jsou osoby seznámené (může akorát tak nahodit jistič či vyměnit tu žárovku), osoby poučené (prokazatelně; už mohou dělat na vyplých částech blízko nevyplých) a pak osoby znalé, s vyšší kvalifikací atd.
4,29kWp: 1440Wp J 2040 Wp V 810Wp Z
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 1x 4415
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 247
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod unicast » pát lis 26, 2021 12:19 pm

Absolutně bezpečný svět nikdy nevybudujeme. Kdyby náhodou ano, bude tak k uzoufání nudný, že v něm nebude možné žít.

Ano, člověk by si měl umět říci "vím o tom kulové, poradím se nebo půjdu za odborníkem" a tuhle sebereflexi mít tak nějak obecně nebo si to být schopen nastudovat. No a pak vznikají opačné perversní situace, kdy bych hypoteticky třeba ani já nesměl zasahovat do VTZ...
?
unicast
 
Příspěvky: 650
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod Matess » pát lis 26, 2021 12:48 pm

obecně je legislativa v tomhle u nás dost volná... prostě si doma člověk může dělat (skoro) co chce ale následky si za to nese sám. Když to zabije vás - váš problém, když to zabije vaše blízké tak je to taky asi jejich problém, když shoříte a pojišťovna vám nic nedá nedá (o plnění pojišťoven by se dalo ale polemizovat) je to opět váš problém (neříkám že by toto zapojení mělo začít hořet - mluvím obecně).

Něco jiného je to ve firmě. Někdo provozuje auta stará protože jsou levná a né zrovna bezpečná, ale jako majitel ručíte za to že jsou auta v pořádku. Pokud se vám v nich zraní zaměstnanec vinou špatného technického stavu je to opět váš problém. Když se vám v tom zaměstnanec nabourá a zraní se tak že nebude u vás už moc dál pracovat (ať je to jeho zavinění či ne) je to taky váš problém protože jste přišel o zaměstnance a musíte najít a zaškolit někoho jiného a riskujete že takhle dobrého už nenajdete a je to opět váš problém.

Pokud jste majitelem nemovitosti kde máte firmu a vinou vadného elektrického přístroje se mu něco stane všichni budou hledat problém u vás. Bude je zajímat co vše jste udělal pro to aby se něco takového nemohlo stát. (pracovní postupy, bozp, revize zařízení, revize elektroinstalace...)

Chápu že instalace v domě je starší a že takových domů stojí spoustu, ale každý si musí rozmyslet míru rizika. Pokud mi stojí dům jak stojí a nechci do toho nic investovat nechám to tak. Pokud do toho ale strkám peníze v podobě panelů, baterií, a jiných drahých věcí přijde mi jako docela rozumné si prostě naplánovat i zbytek věcí jako třeba elektroinstalaci. Každý jednou za pár let maluje tak to chce před tím naplánovat i tohle a má člověk klid.

Nicméně každý svého štěstí strůjce.
?
Matess
 
Příspěvky: 1175
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod shuty » pát lis 26, 2021 5:29 pm

ja mam v plane Kinga (pip-5048mk) zapojit takto na obrazku. myslite ze je to ok? rozmyslam ci aj neprepojit n-in a n-out. bolo by to jednoduchsie ale popravde sa v tom celom uz zacinam stracat...

IMG_20211126_172132_copy_1600x1200.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
shuty
 
Příspěvky: 435
Registrován: ned úno 05, 2017 7:21 pm

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod Marek_Kuřim » pát lis 26, 2021 5:40 pm

[quote="shuty"]ja mam v plane Kinga (pip-5048mk) zapojit takto na obrazku. myslite ze je to ok? rozmyslam ci aj neprepojit n-in a n-out. bolo by to jednoduchsie ale popravde sa v tom celom uz zacinam stracat...

Nejsem úplný profík, ale dle mého skromného názoru, je to takto v pořádku. Asi by to měl posvětit "kodl69" ;)
Já budu mít svého Kinga zapojeného stejně.
Jen to fíčko na výstupu bude pro "choulostivé" okruhy (koupelny, venkovní zásuvky). Zbytek bude pouze na jističích.
Marek Svoboda
___________________________
Fyzikální zákony jdou velmi těžko obechcat, zvláště třeba ten Ohmův. Myslete na to, když se hrabete v elektrice.
oblíbená muzika: metal, folk, country
Uživatelský avatar
Marek_Kuřim
 
Příspěvky: 196
Registrován: čtv led 10, 2013 1:24 pm
Bydliště: Blansko

PředchozíDalší

Zpět na Axpert

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'