Přidání druhé baterie

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.
Mojm10
Příspěvky: 245
Registrován: ned bře 22, 2020 11:55 am

Přidání druhé baterie

Příspěvek od Mojm10 »

Ahoj, jak byste sli na to zapojit druhy bateriovy pack do domu.

1. Dalsi menic, provozovat na 1 fazi?
2. Paralelni provoz menicu s vlastnimi baterkmi i stringy?
3. nebo?

Nejradeji bych mel proste paralelne zapojeny 3f menic s vlastnimi panely a baterkou. Nevim ale jak by to fungovalo bez komunikace.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Přidání druhé baterie

Příspěvek od mypower.cz »

U sebe na chate mam 2 sady dokonce nekompatibilních baterií. Olovo a Life.

Celá FVE jde do olova přes regulátory. Na olovo je napojen 3kW měnič pro napájení těžkotonážní zátěže (bojler, lázeňáky, rychlovarka, pračka, čerpadlo). Z olova vede kabel do 50A PWM regulátoru, na jehož FV stranu (input) je místo panelů napojeno olovo s nastavitelným limitem napětí na výstupu, tedy přelívání Olovo - life, a toto jde do LIFE na kterém visí 375VA victron a trvale napájí veškerou malou spotřebu (osvětlení, RPi3 a RPi400, monitory, LED projektor, audio, bruska na řetězy na motorovou pilu).

Na olovu je taky napřímo 24V lednička s mražákem z kamionu, která tam jede trvale, páč tam cosik mrazím a tak to na grafech vlnkuje, páč to zapíná a vypíná neb je na chatě zima, nikdo tam není (sousedi to hlídají) a netopí se.

Funguje to skvěle a při jakýchkoliv dvou bateriových úložištích bych volil totéž.

Na mých grafech tady na mypower na homepage je vlastně tmavě červená olovo a světle červená life. Tak je vidět, jak se to doplňuje.

Je dobré, že když mám vymlácené olovo, stále jedu na LIFE a když LIFE už slábne, olovo ho podpoří. Chová se to zajímavě. Nemám zalogovány proudy mezi olovem a life a to by bylo taky zajímavé hodit do grafu a vysledovat souvislosti. Zas bych věděl víc. Časem bude.
Mojm10
Příspěvky: 245
Registrován: ned bře 22, 2020 11:55 am

Re: Přidání druhé baterie

Příspěvek od Mojm10 »

To zni dobre. Bohuzel, nejsem schopny takoveho zapojeni i sebe.

Vseobecne, brani neco zapojeni fakticky dvou fve na dum?

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek