Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát říj 22, 2021 6:22 pm


Bojler Dražice OKCE 200 4kW

Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace

Bojler Dražice OKCE 200 4kW

Příspěvekod ajtak69 » úte říj 05, 2021 1:51 pm

Dobrý den,

během příštího roku plánuji na střechu pověsit svépomocí FVE, takže jsem aktuálně ve fázi plánování a měření spotřeby. Celý dům je pouze na elektriku, proto jsme zvolili pro ohřev vody bojler Dražice OKCE 200 s topným tělesem 4kW. Problém je, že bojler je připojen k el. síti PE-N 400V/50Hz (3F se zapojením do hvězdy). Stoprocentně nechci řešit 3F měnič v rámci FVE.

Chtěl bych se zeptat, zda lze koupit např. cca 2kW topné těleso na 230V a vyměnit ho, s tím, že bych pak měl vyhrazený třeba 3kW měnič pouze pro bojler, který by se nahříval pouze z přebytků FVE a pokud by nebylo dostatek energie, tak bych ohřev přepnul na DS. Případně použít např. řešení pana Oplockého, či jiné.

Nebo druhou variantou, která by prý šla, překopat zapojení topného tělesa na trojúhelník s tím, že těleso ztratí část svého výkonu, což by mi nevadilo.

Předem děkuji za případné nasměrování, či podněty.
?
ajtak69
 
Příspěvky: 2
Registrován: úte říj 05, 2021 1:23 pm

Re: Bojler Dražice OKCE 200 4kW

Příspěvekod Pawel » úte říj 05, 2021 2:13 pm

Koukněte na OKCE 200 S má asi v polovině 6/4 závit na těleso od 0,5 - 7,5 kW a dole je příruba kde se nechá osadit druhé těleso. Výhodu vidím v tom že je rychlejší ohřátí jen části bojleru na použitelnou teplotu, tj. po nahřáti vrchní části se přepne na spodní těleso. Snad jsem to napsal srozumitelně. Tělesa hledejte zde. https://www.nadeta.cz/inshop/scripts/shop.aspx
?
Pawel
 
Příspěvky: 157
Registrován: stř říj 02, 2013 7:57 am

Re: Bojler Dražice OKCE 200 4kW

Příspěvekod xmasin » úte říj 05, 2021 2:51 pm

Řešil jsem podobný problém a nakonec jsem vybral bojler OKCE 200 2/4 kW. https://dzd.cz/ohrivace-a-zasobniky-teple-vody/elektricke/zavesne/okce-2-6. Výhodou tohodle bojleru je, že má dvě samostatná tělesa a dva samostatné elektrické okruhy, takže první okruh s 2 kW tělesem se připojí na DS a na termostatu se nastaví úsporná teplota, druhé těleso 4 kW se zapojí na FVE a jelikož je zapojené do hvězdy s vyvedenou nulou, tak lze spínat těleso po třetinách, takže první část tělesa se připojí na SSR relé, druhá a třetí na normální relé a přes vytěžovač se řídí připínání jednotlivých částí tělesa podle dostupného výkonu FVE. Toto těleso má svůj termostat, takže na něm se nastaví maximální teplota (cca 75°C), ale potom je nutné za bojler zapojit termostatický směšovací ventil, aby teplota vody nepřesáhla 60°C.
?
xmasin
 
Příspěvky: 1603
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Bojler Dražice OKCE 200 4kW

Příspěvekod jahodovák » úte říj 05, 2021 6:53 pm

Pokud je opravdu možnost překopat zapojení z hvězdy na trojůhelník,tak by měl být k dispozici střed hvězdy a poté není problém zapojit těleso i na 3 krát 220 a o výkon se nepřijde.Podotýkám,že není třeba každou fázi vzlášt,stačí je spojit dohromady,nebo použít jeden vývod proti středu,pak je výkon třetinový,dvě, výkon dvě třetiny a tři pak je výkon stejný jak na třífázový provoz,jen se úměrně zvýší proud.
6,4kWp-
aexpert MKS,power jack 10 kw a cca 40kW LIFE A LION
?
jahodovák
 
Příspěvky: 1364
Registrován: ned dub 02, 2017 2:45 pm

Re: Bojler Dražice OKCE 200 4kW

Příspěvekod Franta2776 » úte říj 05, 2021 8:18 pm

ajtak69 píše:Dobrý den,

během příštího roku plánuji na střechu pověsit svépomocí FVE, takže jsem aktuálně ve fázi plánování a měření spotřeby. Celý dům je pouze na elektriku, proto jsme zvolili pro ohřev vody bojler Dražice OKCE 200 s topným tělesem 4kW. Problém je, že bojler je připojen k el. síti PE-N 400V/50Hz (3F se zapojením do hvězdy). Stoprocentně nechci řešit 3F měnič v rámci FVE.

Chtěl bych se zeptat, zda lze koupit např. cca 2kW topné těleso na 230V a vyměnit ho, s tím, že bych pak měl vyhrazený třeba 3kW měnič pouze pro bojler, který by se nahříval pouze z přebytků FVE a pokud by nebylo dostatek energie, tak bych ohřev přepnul na DS. Případně použít např. řešení pana Oplockého, či jiné.

Nebo druhou variantou, která by prý šla, překopat zapojení topného tělesa na trojúhelník s tím, že těleso ztratí část svého výkonu, což by mi nevadilo.

Předem děkuji za případné nasměrování, či podněty.



1)Pokud máš těleso do trojůhelníku,tak je na 3x400V na každém spirále je 400V.
2)Pokud máš těleso do hvězdy je na 3x230V.

Pokud těleso výkonově určené do trojůhelníku 3x400V zapojíš do hvězdy bude celkový výkon bude pouze cca 1/3.
8050Wp=5700Wp Jinko 12x495Wp jihovýchod,2350Wp Leapton 7x335Wp jihozápad,8000W 90ks vakuové trubice jihozápad,Lifepo4 16x260Ah,Easun Isolar 5500VA
?
Franta2776
 
Příspěvky: 306
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: Bojler Dražice OKCE 200 4kW

Příspěvekod ajtak69 » čtv říj 07, 2021 10:15 am

Díky moc všem za odpovědi a nasměrování.
?
ajtak69
 
Příspěvky: 2
Registrován: úte říj 05, 2021 1:23 pm

Re: Bojler Dražice OKCE 200 4kW

Příspěvekod xmasin » čtv říj 07, 2021 11:06 am

Franta2776 píše:1)Pokud máš těleso do trojůhelníku,tak je na 3x400V na každém spirále je 400V.
2)Pokud máš těleso do hvězdy je na 3x230V.

Těleso 4kW v Dražických bojlerech je zapojené do hvězdy a střed si dělá samo, takže pokud ho je potřeba provozovat po třetinách, tak je nutné střed spojit s nulovým vodičem.
?
xmasin
 
Příspěvky: 1603
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm


Zpět na Boilery, ohřev TUV, vytápění, klimatizace

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'