U břehů Kalifornie vyrostou plovoucí větrníky

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm

U břehů Kalifornie vyrostou plovoucí větrníky

Příspěvek od karelkilian »

Dobrý den,

je tu pátek, a to znamená, že vám přináším článek k přečtení, zamyšlení a případné diskuzi. Po týdnu se opět podíváme do Kalifornie.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

U břehů Kalifornie vyrostou plovoucí větrníky

Americká vláda hodlá využít pobřeží Tichého oceánu k výrobě čisté elektrické energie. V květnu tohoto roku byl proto avizován plán, v jehož rámci budou v moři u severního a středního pobřeží Kalifornie postaveny plovoucí větrné elektrárny.

Návrh umožní developerům instalovat větrné elektrárny na moři na dvou místech. Tím první je zátoka Morro Bay u centrální Kalifornie, druhá lokalita se nachází v přírodní zátoce Humboldt Bay poblíž severního pobřeží státu.

Pobřežní elektrárny

„Oznámení odráží měsíce aktivního zapojení a odhodlání partnerů, kteří hodlají prosazovat budoucnost čisté energie,“ uvedla v prohlášení americká ministryně vnitra Deb Haaland. Větrníky v obou lokalitách by mohly dohromady vyrábět dostatek elektřiny pro napájení 1,6 milionů domácností.

Pozoruhodné je, že tento plán získal podporu armády, která využívá kalifornské pobřeží k testování a operacím a v minulosti takové plány zásadně odmítala. Přestože se podařilo odstranit tuto překážku, výstavba větrných elektráren v Tichém oceánu může narazit na další potíže.

Většina větrných elektráren na moři se staví v mělkých vodách, kde lze turbíny připevnit k mořskému dnu pomocí betonu nebo oceli. Podmořská topografie podél amerického západního pobřeží však klesá citelně rychleji, což vylučuje možnost kotvení. Developeři tak budou muset přijít s novými způsoby, jak využít sílu větru.

Plovoucí větrné turbíny

V úvahu přicházejí plovoucí větrné turbíny, které jsou místo pevných pilotů připoutány lany. Aby se zabránilo jejich přílišnému unášení vlnami, mohou být ke kotvám přidány řetězy a závaží, které lze zachytit na dně oceánu. Bílý dům v oficiálním oznámení doslova uvedl, že „v pobřežních vodách Kalifornie bude nasazena nová technologie větrných elektráren plujících na moři“.

Tato technologie může developerům umožnit rychlejší a konzistentnější přístup k větrné energii než jejich stacionární protějšky. Mohla by také zvýšit světovou kapacitu pro výrobu větrné energie, protože dle odhadů pouze 40 % větrných zdrojů na moři lze zachytit pomocí turbín na pevném dně.

Tato technologie je poměrně nová - první plovoucí větrná farma na světě začala vyrábět energii koncem roku 2017 u pobřeží Skotska. Od té doby bylo uvedeno do provozu zhruba dvacet dalších, ale žádná z nich se nenachází v USA ani není v komerčním provozu.

Větrníky na obou pobřežích

V současné době usilují o zprovoznění plovoucí větrné farmy developeři na východním pobřeží Spojených států u státu Maine. Byl to opravdu těžký boj, takže Kalifornie by nakonec mohla být první v zemi, která tuto technologii nasadí.

„Ačkoli zájem ze strany světového průmyslu bude bezprecedentní, rozvoj západního pobřeží vyžaduje americkou vynalézavost a inovace v oblasti technologií nové generace, které vytvoří příležitosti pro inženýrské firmy a kvalifikovanou pracovní sílu,“ uvedla v e-mailovém prohlášení prezidentka a generální ředitelka Business Network for Offshore Wind Liz Burdock.

Developeři jsou na budoucnost plovoucích turbín připraveni. Několik z nich již o tento region projevilo zájem. Koalice, zahrnující společnosti Magellan Wind a Orsted North America, usiluje o výstavbu turbín v kalifornských vodách.

Další dvě firmy - Trident Winds a EnBW North America - navrhly plovoucí farmu o výkonu 1 000 megawattů poblíž zátoky Morro Bay. Zde ale narazily na zásadní odpor ze strany rybářského průmyslu, podobně jako tomu bylo v Maine.

Aukce pobřežních pozemků

Společnost General Electric rovněž koncem května oznámila na summitu pořádaném ministerstvem energetiky, že její odborníci pracují na konceptu plovoucí farmy o výkonu 12 megawattů. Pokud modely a simulace prokážou funkčnost projektu, může firma s partnery pokračovat ve stavbě prototypu.

Očekává se, že trh s plovoucími větrnými elektrárnami se v nadcházejících letech rozjede, a Bidenova administrativa mu očividně chce pomoci. Bílý dům uvedl, že ministerstvo energetiky „investovalo více než 100 milionů dolarů do výzkumu, vývoje a demonstrace technologie plovoucí větrné elektrárny na moři“.

Na řadě je nyní Úřad pro správu oceánské energie, jehož úkolem je oficiálně vyhradit oblasti u kalifornského pobřeží pro výstavbu a provést analýzu životního prostředí. V polovině roku 2022 pak vyhlásí aukci na pronájem těchto oblastí developerům.

Pokud se tato nová technologie stane v USA skutečností, mohlo by to znamenat, že se Kalifornie stane jedním z největších světových výrobců větrné energie a přiblíží Spojené státy k cíli Bidenovy administrativy dosáhnout do roku 2035 100% bezuhlíkové elektřiny.

Co říkáte na plány provozovat na pobřeží Kalifornie plovoucí větrné elektrárny?

Zdroje: gizmodo.com, whitehouse.gov.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek