Pokuty od distribuční sítě když neohlásím Ostrovní systém

Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
Odpovědět
Uživatelský avatar
Toul
Příspěvky: 322
Registrován: čtv dub 21, 2011 2:46 pm
Reputace: 3

Re: Pokuty od distribuční sítě když neohlásím Ostrovní systé

Příspěvek od Toul »

Napadá mě jedna věc. Není rozdíl v té ohlašovací povinnosti, pokud FVE pouze snižuji spotřebu od DS a nebo pokud nemám DS a mám pouze FVE?
I když v praxi je ohalšování tak i tak blbost.
Uživatelský avatar
abphoto
Příspěvky: 103
Registrován: úte zář 01, 2015 12:13 am
Reputace: 5

Re: Pokuty od distribuční sítě když neohlásím Ostrovní systé

Příspěvek od abphoto »

tunak na Slovensku je to takto...

Stavebny urad - len ohlasenie
URSO - ohlasenie

Stavebny urad vynatok

Pre účely konania podľa stavebného zákona sa rozumie fotovoltickým zariadením (FVZ) zariadenie na výrobu elektriny zo slnečnej energieumiestnené najčastejšie priamo na strešnej konštrukcii alebo obvodovom plášti stavby (budovy), ktorého výkon je vyvedený do vlastnej elektroinštalácie stavby (budovy). Takýmto spôsobom pripojené zariadenie slúži primárne pre výrobu elektrickej energie prevlastnú spotrebu v stavbe (budove), a to aj v prípade, že elektrotechnické riešenie stavby (budovy) umožňuje dodávku elektriny do distribučnej sústavy v čase, keď okamžitá spotreba elektriny v stavbe (budove) je nižšia ako okamžitá výroba elektriny v zariadení.
Podľa § 54 stavebného zákona stavby a ich zmeny sa môžu uskutočňovať iba podľa stavebného povolenia, alebo na základe ohlásenia stavebnému úradu.
Podľa § 55 ods. 1 stavebného zákona stavebné povolenie sa vyžaduje, pokiaľ stavebný zákon a vykonávacie predpisy k nemu neustanovujú inak, pri stavbách každého druhu bez zreteľa na ich stavebnotechnické vyhotovenie, účel a čas trvania; stavebné povolenie sa vyžaduje aj pri zmene stavieb, najmä pri prístavbe, nadstavbe a pri stavebných úpravách.
Podľa § 55 ods. 2 písm. c) stavebného zákona ohlásenie stavebnému úradu postačí pri stavebných úpravách, ktorými sa podstatne nemení vzhľad stavby, nezasahuje sa do nosných konštrukcií stavby, nemení sa spôsob užívania stavby a neohrozujú sa záujmy spoločnosti. Umiestnením fotovoltického zariadenia (FVZ) na strechu alebo fasádu stavby (budovy) sa nemení účel užívania stavby oproti účelu, na ktorý bola pôvodná stavba povolená v prípadoch, ak je elektrická energia vyrobená zo slnečnej energie vyvedená do vlastnej elektroinštalácie stavby (bez ohľadu na odvádzanie prebytkov elektrickej energie do distribučnej siete).

USRO vynatok

ZÁKON z 31. júla 2012 o energetike a o zmene a doplnení niektorých zákonov

DRUHÁ ČASŤ PRVÁ HLAVA PODNIKANIE V ENERGETIKE
§ 4 Podnikanie v energetike

2) Podnikaním v energetike nie je výroba elektriny, distribúcia elektriny, výroba plynu a distribúcia plynu výlučne pre vlastnú spotrebu a dodávka elektriny vrá tane zabezpečenia prenosu elektriny, distribúcie elektriny a ostatných služieb spojených s dodávkou elektriny a dodávka plynu vrátane zabezpečenia prepravy plynu, distribúcie plynu a ostatných služieb spojených s dodávkou plynu pre iné osoby za nákupné ceny vrátane zložiek ceny za prenos elektriny, distribúciu elektriny a ostatné služby spojené s dodávkou elektriny a zlo žiek ceny za prepravu plynu, distribúciu plynu a ostatné služby spojené s dodávkou plynu bez ďalšieho zvýšenia; to neplatí, ak ide o dodávku elektriny koncovým odberateľom elektriny pripojeným do miestnej distribučnej sústavy. Tým nie sú dotknuté ustanovenia § 12 až 14.
(3) Cena za jednotku dodanej elektriny a plynu podľa odseku 1 vrátane zložiek ceny za prenos elektriny, distribúciu elektriny a ostatné služby spojené s dodávkou elektriny a zložiek ceny za prepravu plynu, distribúciu plynu a ostatné služby spojené s dodávkou plynu musí byť rovnaká ako cena v daňovom doklade vystavenom za takú dodávku elektriny alebo dodávku plynu vrátane zložiek ceny za prenos elektriny, distribúciu elektriny a ostatné služby spojené s dodávkou elektriny alebo zložiek ceny za prepravu plynu, distribúciu plynu a ostatné služby spojené s dodávkou plynu.

(4) Podnikaním v energetike nie je výroba elektriny v malom zdroji výrobcom, ak si neuplatňuje podporu doplatkom podľa osobitného predpisu 14) a ktorý je zároveň odberateľom elektriny v domácnosti a jeho ročná výroba elektriny nepresiahne 1,5-násobok 12-mesačnej skutočnej spotreby odberného miesta prepočítanej na zá- klade priemernej dennej spotreby podľa posledného vy- účtovania odberateľa v domácnosti. Pri nových odberných miestach sa 12-mesačná skutočná spotreba elektriny nahradí projektovanou ročnou spotrebou elektriny uvedenou v stavebnom povolení.
(5) Na osoby, ktoré vykonávajú činnosti podľa odseku 2 a 4, sa vzťahuje oznamovacia povinnosť, podľa ktorej sú povinné v lehote do 30 dní oznámiť úradu začiatok, ukončenie a zmenu tejto činnosti. Oznámenie obsahuje meno, priezvisko, adresu pobytu fyzickej osoby alebo obchodné meno, identifikačné číslo právnickej osoby, miesto činnosti, dátum začiatku, zmeny alebo ukončenia činnosti a opis energetického zariadenia, ak sa na oznamovanú činnosť používa.

ÚRAD PRE REGULÁCIU SIEŤOVÝCH ODVETVÍ Bajkalská 27, P.O.BOX 12, 820 07 Bratislava 27
SunPower 1050Wp+MidNite150classic+WBjr, LPF4 12kWh@13,2V, skoro vsecko pekne na DC, 2400W DC/AC sinus
testovacia prevadzka - ostrov amorf 99,6kWp , 3F DC/AC Sinegry 12x5kW, SMA 6x 17kW, Pb 16000Ah@48V...


Revizie VTZ elektrickych E1 A B
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2176
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputace: 96
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Pokuty od distribuční sítě když neohlásím Ostrovní systé

Příspěvek od gupa »

KarelSebela píše:Zdravím,
někde jsem se doslechl, že pokud si člověk vybuduje ostrovní systém, myšleno elektrycký ( o ostaních se nebavím zatím) Tak musí nahlásit distribuční síti podle nějakého zákona že tak činí a žádat o povolení že tam žádné dráty nepujdou a žádná elektřina odebíraná nebude. Prý je na to nějaký zákon.
...

Díky předem za postřehy.
Karel
Hoax?
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2126
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm
Reputace: 368

Re: Pokuty od distribuční sítě když neohlásím Ostrovní systé

Příspěvek od fugas »

Tak uznávám,že tady je možné vše.Daň z alkoholu je prý proto,aby lidi přestali chlastat.Daň z tabáku prý aby lidi přestali kouřit.Nuže,daň ze mzdy pochopili pravděpodobně jen nepřispůsobiví.
Chápu to tak,že síť je hokinář u kterého nakupuji.Jestli si vypěstuji brambory a dva měsíce si je u hokináře nekoupím,nezbývá mu než je prodat někomu jinému.Ale nevidím důvod mu to hlásit,snad jen z občanské sounáležitosti.Ale jak jsem řekl,tady je možné vše.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: Pokuty od distribuční sítě když neohlásím Ostrovní systé

Příspěvek od tomas »

Dnes mi distributor sdělil že ostrovní systém musí mít i ostrovní spotřebu a tedy spotřebič i elektroinstalace ("infikovaná" např. solárními elektrony) se již nesmí bez vědomí distributora připojit ( a přepínat přepínačem ) k distribuční síti. Takže dle tohoto vyjádření distributora jsou tedy všechny neohlášené přepínače mezi sítěmi a tedy i střídače které nepracují paralelně s distribuční sítí Axpert atd.., elektrocentrály atd.. nelegální.
Takže z toho také vyplývá (když blbákov tak důkladný) že elektromobil který byl jednou nabit z jiného zdroje než z distribuční sítě se již také nesmí bez získání svolení distributora nabíjet z distribuční sítě, tedy vlastně ani akumulátor ve fosilním autě nesmíte bez svolení distributora nabíjet nabíječkou z distribuční sítě.
No distributoři začínají předvádět maximální absurdní zoufalství a bohužel u takzvaně "nezávislého" ERÚ nemá ani smysl v ČEZku hledat nějaké spravedlivé zastání. Takže investor to v tomto případě bude řešit zrušením elektrické přípojky do distribuční sítě a instalací mikrokogenerace aby se vyhnul nějakého obvinění a případného zátahu komanda NTZ pro podezření že si přepíná nějaký spotřebič mezi distribuční sítí a vlastní zdrojem.
Skvělé na tom je, že přípojka ( vybudovaná na "náklady distributorem" - ve skutečnosti na náklady plátců regulačních poplatků ) u některých takto odpojených domů nemá ani rok, takže se distributorovi ani nezaplatila. Takhle se na ně musí :yes:
Jen u nás ve firmě pomalu nastává taková schizofrenní situace, kolegové přípojky budují a já je zase ruším. :lol:
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
JiříK
Příspěvky: 1020
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Reputace: 65
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Pokuty od distribuční sítě když neohlásím Ostrovní systé

Příspěvek od JiříK »

To jako moje UPS 300 VA, která má baterku 450 Ah (pouze), se v čase NT nesmí zapnout na DS??? :lol: Jako kde to jsme??? :wall:
A jako když to dystrobutyldebilovi neřeknu, stane se co? Ušmikne mi přívod? Distributorovi jsem ochoten ukázat hádéesku, elektroměr s plombama a pak to zase zamknu a nashle. Po tom, co mám za gordické uzly za hlavním jističem, je mu houbeles. Tam ať se radši stará, aby když půl dědiny využije plně svou rezervu výkonu, mu neslítly trafa! :hell:
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: Pokuty od distribuční sítě když neohlásím Ostrovní systé

Příspěvek od tomas »

Pokud tu UPS nenabíjíš jiným zdrojem než z distribuční sítě tak to distributorovi nevadí. Pokud bude mít podezření že baterku v UPS nabíjíš solárním panelem tak ti tam může v extrémním případě poslat možná komando NTZ, nebo nevím jak to hodlají v budoucnu řešit. Mám jen vyjádření že to není ostrovní sytém a tedy bez svolení distributora nelegální.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Nicholas
Příspěvky: 253
Registrován: stř dub 06, 2016 8:00 pm
Reputace: 21
Bydliště: HK

Re: Pokuty od distribuční sítě když neohlásím Ostrovní systé

Příspěvek od Nicholas »

Odkázal se distributor na nějaký bod PPDS nebo energetického zákona?
4,6 kWp s 30 kWh teplovodní baterií
JiříK
Příspěvky: 1020
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Reputace: 65
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Pokuty od distribuční sítě když neohlásím Ostrovní systé

Příspěvek od JiříK »

tomas píše:Pokud tu UPS nenabíjíš jiným zdrojem než z distribuční sítě tak to distributorovi nevadí. Pokud bude mít podezření že baterku v UPS nabíjíš solárním panelem tak ti tam může v extrémním případě poslat možná komando NTZ, nebo nevím jak to hodlají v budoucnu řešit. Mám jen vyjádření že to není ostrovní sytém a tedy bez svolení distributora legální.
Tak je logické, že 300 VA UPS takovou baterku asi nenabije. A to NTZ jako co? Ty přece vůbec nemusím pustit na můj pozemek, nebo jak je to? Takže znovu: tady máte HDS, tady je elektroměr. Viděli jste? Mám to v pořádku? Tak nashle! Všechno je z ulice.
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
kodl69
Příspěvky: 7377
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Pokuty od distribuční sítě když neohlásím Ostrovní systé

Příspěvek od kodl69 »

Ten člověk byl střízlivej, nebo to bylo někde na pijatyce před rozbřeskem? Jestli to máš nějak zaznamenaný, a bylo to vyjádření zástupce některé distribuční firmy, tak by to asi chtělo nějak zveřejnit, protože co je moc, to je příliš.
A co by teprve distributor řekl na to, že si občas nabiju mobil v autě, a občas ze zásuvky a dokonce někdy ze svévolně připojené zásuvky na motorce :lol: ?
Ale to už snad není ani vtip.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
JiříK
Příspěvky: 1020
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Reputace: 65
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Pokuty od distribuční sítě když neohlásím Ostrovní systé

Příspěvek od JiříK »

A když už jsme u toho, co třeba dražický bojler s jedním tělesem na DS a druhým na FVE? Na to jsou snad i dotace. Tam je také potřeba milostivý souhlas distributora? Nejsem kovaný v různých kličkách smluv s distributorem, ale toto je podle mého za hranou a vaří z vody. Jednou platím za rezervu výkonu (mimo jiné), a to částku nemalou, řekl bych.
Ať se starají o funkčnost. By mě třeba opravdu zajímalo, nakolik jsou schopni pokrýt součet rezerv výkonu odběratelů, pokud by hypoteticky došlo k jejich souběhu...
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
jahodovák
Příspěvky: 1913
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Reputace: 216
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Pokuty od distribuční sítě když neohlásím Ostrovní systé

Příspěvek od jahodovák »

Asi jak kde,při rekonstrukci vedení u nás ve vesnici u mě je rozvodná krabice kde je ke mě přívod jištěn 50a nožovkama a do zbytku vesnice asi 12 baráků jsou nožovky na 100a,takže nic moc a to vím že na konci toho vedení mají domovní jistič na 32ampér,protože měli akumulačky..Nechtěl bych vidět co by se dělo,pokud by každý zapnul jen polovinu spotřebičů
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
kodl69
Příspěvky: 7377
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Pokuty od distribuční sítě když neohlásím Ostrovní systé

Příspěvek od kodl69 »

Na to je v normě ČSN 33 2130 koeficient soudobosti, sice pro byty, ale celoelektrickej byt se počítá za 11kW a pro 100 bytů je koeficient soudobosti 0.28, takže se všechno dimenzuje na 3kW/byt... Ostatně, já mám v rozvaděčích po domě odhadem 12-15ks 16A jističů, a bez problémů to jede s reálným příkonem pod 5kW (cca 22A)
Takže ten dům se 100 byty je dimenzovanej na 300kW odběru, a ne na 1MW, a řekl bych, že je to dycky s rezervou, v noci i mnohonásobnou...
Pokud by se podařilo nějak zblbnout lidi a ti zapli všechno, co zvládne jejich hlavní jistič (třeba výpadek centrálního topení na víc než půl dne) tak to mají i s blackoutem, v rozměru minimálně čtvrti, ne li celýho města.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2176
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputace: 96
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Pokuty od distribuční sítě když neohlásím Ostrovní systé

Příspěvek od gupa »

tomas píše:Dnes mi distributor sdělil že ostrovní systém musí mít i ostrovní spotřebu a tedy spotřebič i elektroinstalace ("infikovaná" např. solárními elektrony) se již nesmí bez vědomí distributora připojit ( a přepínat přepínačem ) k distribuční síti. Takže dle tohoto vyjádření distributora jsou tedy všechny neohlášené přepínače mezi sítěmi a tedy i střídače které nepracují paralelně s distribuční sítí Axpert atd.., elektrocentrály atd.. nelegální.
Tak to nějak nechápu, síť, domovní je jedna, připojený měnič je spotřebič, má spotřebu pro svou činnost a funkci UPS.Není prokazatelně oddělen od DS, takže jej nelze chápat jako ostrovní systém. Něco jiného je, když mi kolík dojde vyměnit hlavní jistič a já mu nechám barák na UPS a barák jede a hlavní jističové dráty jsou mrtvé, prostě podezřelé, že jsem napojený na souseda nebo na vedlejší fabriku nebo na veřejné osvětlení. Takže je porušením zákona mít UPS jištěný domovní spotřebiče?
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Uživatelský avatar
volente
Příspěvky: 2413
Registrován: stř srp 20, 2014 1:01 am
Reputace: 421
Bydliště: Brno - venkov

Re: Pokuty od distribuční sítě když neohlásím Ostrovní systé

Příspěvek od volente »

Začínám mít dojem že porušením zákona je všechno co nedoložíš že není. Paragraf je klikatý a začíná se projevovat presumpce viny. Dokaž že jsi neporušil!!!! S kulatým razítkem za desítky tisíc, protože selským rozumem to nestačí. Nemáš na to, tak jsi vinen.
5,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Husinage HSG 190Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW, Axpert MSXE 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2176
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputace: 96
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Pokuty od distribuční sítě když neohlásím Ostrovní systé

Příspěvek od gupa »

Podle webu zákon pro lidi je termín "ostrovní" jako ostrovní provoz obsažen v:

79/2010 Sb. - Vyhláška o dispečerském řízení elektrizační soustavy a o předávání údajů pro dispečerské řízení
165/2012 Sb. - Zákon o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů
80/2010 Sb. - Vyhláška o stavu nouze v elektroenergetice a o obsahových náležitostech havarijního plánu
177/1995 Sb. - Vyhláška, kterou se vydává stavební a technický řád drah


Ani v jednom bodě nejsem coby koncový zákazník resp. jako domácnost, povinnen ohlásit ostrovní provoz. Pokud je něco jinýho podle jiného zákona, prosím o doplnění.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2176
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputace: 96
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Pokuty od distribuční sítě když neohlásím Ostrovní systé

Příspěvek od gupa »

kodl69 píše: Pokud by se podařilo nějak zblbnout lidi a ti zapli všechno, co zvládne jejich hlavní jistič (třeba výpadek centrálního topení na víc než půl dne) tak to mají i s blackoutem, v rozměru minimálně čtvrti, ne li celýho města.
kinoautomat


Rozpaky kuchaře Svatopluka
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
kodl69
Příspěvky: 7377
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Pokuty od distribuční sítě když neohlásím Ostrovní systé

Příspěvek od kodl69 »

jo, ale 100W žárovka nejsou tři 2kW přímotopy.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
honzaL
Příspěvky: 412
Registrován: pon kvě 21, 2012 11:33 am
Reputace: 18
Bydliště: Hradec Kráové

Re: Pokuty od distribuční sítě když neohlásím Ostrovní systé

Příspěvek od honzaL »

tomas píše:Dnes mi distributor sdělil že ostrovní systém musí mít i ostrovní spotřebu a tedy spotřebič i elektroinstalace ("infikovaná" např. solárními elektrony) se již nesmí bez vědomí distributora připojit ( a přepínat přepínačem ) k distribuční síti. Takže dle tohoto vyjádření distributora jsou tedy všechny neohlášené přepínače mezi sítěmi a tedy i střídače které nepracují paralelně s distribuční sítí Axpert atd.., elektrocentrály atd.. nelegální.
.................. :lol:
Já mám ostrovní systém nahlášen u distributora jako záložní zdroj o výkonu nabíječky akumulátoru. Nemůže tedy říci, že jsem spotřebič nenahlásil. Protože můj ostrovní měnič není pralelně připojen k síti (neumí to) ani nemá vstup na 230V, není paralelně (vlastně vůbec) připojen k DS a nevztahuje se na něj tedy PPDS (alespoň podle mého výkladu). Kdybych měl měnič hybridní, asi bych s tím měl problém. Distributor nad mojí spotřebou asi kroutí hlavou 200kWh ve VT a 9000kWh v NT (loni jsem elektřinou i topil do akumulace v tarifu AKUMULACE 8), když ji ale zvedne, uvidí 3,25kWp v panelech, které jsou přes regulátor připojeny k akumulátoru na 48V DC. Paralelní spojení je tedy na DC a to není distribuční soustava a ani ji nijak nemůžu ovlivnit (vlastně jen tím, že ji moc nepotřebuji (jen v zimě)).
18x 550Wp, 16xLiFePO 780Ah (stáří 0, 8, 10 let), STUDER: 3x MPPT VT65; 3x Xtender 4000-48. PLC UNIPI
(v minulosti = CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 500 Ah, MS TS60A, Studer 4000-48, PLC Siemens,)
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: Pokuty od distribuční sítě když neohlásím Ostrovní systé

Příspěvek od tomas »

Později napíšu podrobnosti, ale jen zatím stručně ať máte souvislosti. Potřebujeme stavební povolení na jeden ostrov a stavební úřad po nás chce vyjádření distributora (zřejmě i proto že se na obecním pozemku křížíme s NN vzdušným vedením distributora, my půjdeme zemí a obec není proti). Požádali jsme tedy o vyjádření distributora k plánované trase výkopu. No a technik co se vyjadřuje k sítím a stavbám v její okolí to předal technikovi co se vyjadřuje k připojováním zdrojů k distribuční síti i když zdroj nebude připojen k distribuční síti a odpověděl že počká dokud se nevyjádří technik připojování. No a technik připojování se vyjádřil že to není ostrovní systém a tedy musíme mít jejich svolení, protože tam je přepínač sítí a že nestačí oddělit pouze zdroj, ale musí být oddělená celá elektroinstalace, cituji:
"zaslané schéma nepotvrzuje myšlenku ostrovního provozu.
Ostrovním provozem je myšlena elektroinstalace odběr + zdroj, trvale
oddělená od DS, bez možnosti připojení k DS.
Oddělení od DS platí nejen pro výrobu, ale i pro odběr."

Zrušili jsme tedy přepínač sítí a navrhli zrušení přípojky do distribuční sítě a čekáme teď na nové vyjádření.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek