Ostrovná FVE - rodinný dom

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
HowHigh
Příspěvky: 61
Registrován: sob dub 03, 2021 6:33 am
Reputace: 0

Ostrovná FVE - rodinný dom

Příspěvek od HowHigh »

Zdravím,
prosím o pomoc, tipy a rady pri kúpe ostrovnej FVE. Píšem ostrovnej, ale potrebujem ju navrhnúť tak, aby bola vlastne hybridná a vedela spolupracovať s distribučnou sieťou. Ide o novostavbu rodinného domu, ktorý bude 1, možno 2 zimy bez pripojenia na elektrickú sieť. Preto potrebujem systém, ktorý po napojení na sieť bude vedieť s ňou spolupracovať a vyžiadať energiu zo siete v prípade potreby. Čas realizácie už je veľmi blízko a bude v najbližších týždňoch.
Som laik, chápem iba tie základné údaje o výkone, spotrebe, ktoré som si stihol časom naštudovať resp. pochopiť a preto určite chcem dať FVE inštalovať niekomu kto sa tomu rozumie, všetko spraví a sprevádzkuje. FVE som začal riešiť už mesiace dozadu, podľa toho ako som mal čas som niečo zisťoval a dal si spraviť tiež nejaké cenové ponuky. Mám nejaký "predfinálny" návrh, ale chcel by som od vás skúsených, ktorí sa vyznajú poradiť ako ho zmeniť, upraviť, prekopať tak, aby som z toho dostal maximum a spĺňala FVE všetko to, čo potrebujem. Potrebujem poradiť najmä čo sa týka meničov, regulátora a batérii. Rozpočet mám nastavený na 12 k € bez montáže, chcem túto sumu maximálne efektívne využiť, nakoľko rozpočet nie je neobmedzený a nároky sú na elektriku (najmä zima) vysoké.

Trochu popis domu. Dom je prízemný, budú v ňom bývať 4 osoby, chcem fungovať podľa možnosti bez obmedzení a v komforte (jasné, že prať a sušiť sa bude počas dňa, ideálne slnečného), okrem bežných základných spotrebičov bude umývačka riadu, sušička, ale chcem mať aj elektrickú varnú dosku. Do zálohy bude vonku elektrocentrála, ale chcem ju používať čo možno najmenej, v zime, pri dlhšom zamračenom počasí, keď nebudem chcieť čakať na slnko s praním, sušením a pod. Vykurovanie bude cez akumulačný krb, ktorý vykúri plnohodnotne cca polovicu, t.j. asi 70 m2 a zvyšok podľa potreby chcem dokurovať podlahovým vodným kúrením cez invertorové tepelné čerpadlo Panasonic 9kW. V izbách budú termostaty, t.j. plánujem zapínať podlahovku iba tam kde to bude potreba. Ohrev vody cez toto tepelné čerpadlo a na dennú spotrebu by to malo TČ ohriať do 30 minút. Pôvodne som chcel akumulačnú nádrž, ale to mi prišlo nezmysel ohrievať špirálu 1:1, kde by bol omnoho väčší problém dodať dostatok energie špirálam, hlavne v zime. Energiu nepotrebujem ukladať do vody, nakoľko mimo vykurovacej sezóny budem ohrievať cez TČ vodu v bazéne, v prípade potreby ju ochladzovať, či ochladzovať dom cez podlahovku.

Mám to navrhnuté v ponuke, ktorá sa mi najviac páčila na Victron, ktorý je údajne top, ale je aj cenovo top. Tu vidím priestor na možno výrazné ušetrenie prostriedkov, ktoré viem presunúť na iné položky. Nevyznám sa, takže čo napíšem ako fakt, tak iba preto, že mi to bolo niekým už povedané. Victron je dobrý vraj v tom, že zvláda vysoké záťaže, má transformátor, má minimálnu spotrebu (vraj pár W čo je dôležité ak je v zime zlé počasie, aby systém sám na seba nezožral 1kW za deň) a je možné na ňom nastavovať odoberané napätie napr. z elektrocentrály, t.j. mal by vedieť s centrálou lepšie spolupracovať. Viete poradiť iný systém ako Victron, ktorý je parametrami porovnateľný a cenovo výhodnejší ? Mal by zvládať nárazovo aj tie vysoké záťaže ako pustenie elektrickej varnej dosky, konvice a pod. Napr. čo taký Huawei, Axpert a potom mnoho iných čo som videl aj na secondol.de cenovo na prvý pohľad výrazne lacnejších.

Panely mám momentálne navrhnuté Sunpro 450 Wp. Tam momentálne predpokladám, že by som šiel celkovo na 9 kW výkon, ale prípadne aj viac. Na secondsol.de sa dajú kúpiť 400 Wp aj do 100 €, takže kľudne by som na doporučenie šiel do iných panelov buď s ušetrením a použitím ušetreného na batérie alebo s navýšením celkového výkonu. Tieto Sunpro 450 Wp mám v cenovej ponuke na 140 €/ks.

Batérie samozrejme iba LiFePol4. Mám navrhnuté Pylontech o kapacite 10 kW, tu sme však na cene skoro 4k €. To ale beriem podobne ako ten Victron, kde sú predpokladám dobré pomery marža/cena pre dodávateľa a preto sú veľmi rozšírené, ale s cenou a inými batériami sa dá ísť určite výrazne nižšie. Tých 10kW považujem ako nutné minimum, ale rád by som sa dostal v tej cene okolo 4 k € na kapacitu 20 kW (minimálne 15 kW). Sú rôzne batérie cez alibabu, počul som tiež čo niektorí vraj používajú Lishen, kde 10kW stojí vraj 2k, tiež na gwl som našiel batérie kde sa s 10kW dá dostať niekde nad 3k €. Mám info, že treba aby mala batéria BMS (tipujem, že ide o nejaké komunikačné rozhranie, s ktorým vie správne komunikovať so zvyškom systému). Potrebujem teda poradiť aké batérie máte osvedčené a do čoho by som mohol v spojení s už konkrétnym meničom a regulátorom ísť a bude to komunikovať v pohode a všetko fungovalo ako má a vedelo to v budúcnosti fungovať aj s tou sieťou.

Tiež prosím aj o tipy kde aké komponenty výhodne kúpiť od spoľahlivých dodávateľov. A v neposlednom rade, som laik, nemám čas a ani nechcem si riešiť montáž sám. Viete doporučiť odborníka resp. partiu, ktorá montáže FVE rieši a budú mi vedieť montáž a sprevádzkovanie zrealizovať ? Západné Slovensko, ideálne Nitra.

Viem, že centrále sa nevyhnem a chcem ju mať v prípade zlého počasia v zime. Teda potrebujem do systému mať pripojenú aj centrálu a keď budem potrebovať, tak ju pôjdem von naštartovať. Čo som centrály len zbežne pozeral podľa výkon/cena, tak mám uložené toto:
https://elektrocentraly.heureka.sk/kraft-dele-kd120/
https://www.florianshop.sk/benzinovo-pl ... escription
Budú mi tieto fungovať v spojení s FVE alebo nie a doporučujete iné, trebárs aj menej výkonné a lacnejšie, ktoré sú overené.
Uživatelský avatar
beethowen
Příspěvky: 872
Registrován: pát čer 23, 2017 7:46 pm
Reputace: 153
Bydliště: Brno-venkov

Re: Ostrovná FVE - rodinný dom

Příspěvek od beethowen »

Z toho co píšeš, tak to ostrov nebude ani náhodou. V zimě nemáš šanci s 9kWp panelů a topením elektřinou.
Ostrov je v zimě hrozně moc o totální změně stylu života. Je tomu nutné vše přizpůsobit. Nemůžeš si prát a umývat v myčce kdy tě napadne. budeš muset třeba týden i víc čekat až budeš mít energii.
Poměr výkon panelů/kapacita baterie taky není pro takovýto projekt ideální. Pokud je v zimě šance musíš vše uložit do baterek a počítat s tím, že 9kWp panelů už může dát dost slušný proud a těm baterkám se to moc líbit nebude, pokud jich nebude dost.
Já topím taky s TČ a jsem schopný být ostrovní od konce února do možná půlky listopadu (to si ještě letos ověřím).
Ale ty zimní měsíce jsem v podstatě závislý na DS a s centrálou si to nedokážu představit.
Na nějaké topení elektřinou je třeba u ostrovu totálně zapomenout a ohřev TUV v podstatě taky. Na to je nutné použít jiné zdroje tepla.
HowHigh
Příspěvky: 61
Registrován: sob dub 03, 2021 6:33 am
Reputace: 0

Re: Ostrovná FVE - rodinný dom

Příspěvek od HowHigh »

Ten komfort zase nemyslím 100% celý rok, v zime viem, že to bude o obmedzovaní a nebudem vyžadovať používanie umývačky riadu alebo sušičky. Viem, že aj s praním to bude o tom, že bude trebárs 5 dní zamračené tak sa prať nebude, ak to nebude nutné (ak bude zapnem centrálu) a potom príde slnečný deň a bude sa prať.
Ten pomer výkon/batérie si nechám rád poradiť, preto sem aj píšem vám čo sa tomu rozumiete a hlavne máte praktické skúsenosti a tiež vedomosti ako to a odkiaľ poskladať, aby to bolo efektívne, funkčné a jednotlivé systémy spolu dobre spolupracovali a komunikovali.

Ja sa na to laicky pozerám asi takto, možno mi napíšete, že úplne zle. V zime pri zamračenom počasí, čo sú tie najhoršie podmienky by mala elektráreň vyrábať 5-10 %, t.j. to minimum čo by mala vždy dať pri 9 kWp je tých 500 W hod., t.j. ak beriem, že deň bude trvať 8 hodín, tak by mala minimálne pri tej najhoršej variante vyrobiť za deň 4 kW. Na základnú prevádzku spotrebičov, ktoré musia ísť ako chladnička s mrazničkou, nejaké osvetlenie po tme beriem že zhltne cca 700W/deň. Chladnička s mrazničkou okolo 300-400 W, osvetlenie komplet samozrejme led, takže počítam radšej s extrémom, že zhltne 300 - 400 W čo bude musieť byť už dosť toho rozsvietené. Ohrev vody keď bude na dennú potrebu treba 30 minút, TČ má pohyblivý príkon, ale cca 2-3 kW, t.j. asi 1,5 kW denne treba na ohrev vody. To sú nutné spotrebiče, teplá voda, osvetlenie spolu 2,2 kW. Do tých 4 kW ostáva 1,8 kW čo by mohlo plne pokryť bez obmedzení TV, PC, nabíjanie mobilov a spotrebu elektroniky v standby mode ako TČ, meniče, obehové čerpadlo teplej vody. Jasné nemám ako v takom dni variť, zakúriť alebo oprať. A na to bude treba pustiť centrálu. Počítam s tým, že v takých dňoch v zime, keď bude viac dní zamračené budem zapínať centrálu na ideálne 1, prinajhoršom 2 hodiny. Keďže prať nutne nemusím, pokiaľ to nebude viac dní a kúriť budem krbom, tak potrebujem nutne zapnúť centrálu pre varenie a čiastočné kúrenie. Čo sa týka kúrenia, tak cez TČ vykúrim podlahovku v časti domu údajne dosť rýchlo, asi ako ten ohrev vody, pričom jedno také zakúrenie by malo na deň stačiť. Zvyšok na uvarenie, tam bude odber väčší, jedna platňa na varnej doske má odber 1-2 kW, muselo by sa variť asi na dvoch platniach pri zapnutej centrále asi pol hodinu až hodinu a jednoducho, pričom ideálne cez slnečný deň navariť dopredu na viac zamračených dní. Zvažujem tiež aj varianty s plynom, ako nejaký plynový gril s plynový horákom, ktorý má priamo pod sebou plynovú bombu a bude na terase. Prípadne si rád nechám poradiť aké zariadenie s plynom použiť. Dať plynovú dosku priamo do kuchynskej linky neuvažujem, plyn. bomba by mala byť ideálne kvôli bezpečnosti vonku, ťahať to cez múry nechcem a tú elektrickú varnú dosku do linky chcem dať preto, lebo kuchyňa s kuchynkou linkou sa bude robiť komplet a na viac rokov dopredu, tak potom by som sa rád vyhol výmene spotrebičov v kuch. linke.
Proste počítam s tým, že v zamračený deň cez zimu zapnem centrálu na 1-2 hodiny. Ale to je ten najhorší scenár. Čomu sa môžem dosť často vyhnúť, ak sa mi podarí dať aspoň 15kW batériu, ideálne 20 kW a tá bude nabitá. Vtedy by mi počítam stačilo pustiť centrálu raz za 2-3 dni pri zamračenom počasí alebo vôbec, ak bude po zamračenom dni pekne a baterky sa dobijú. Keď nebude úplne zamračené, tak aj v zime by mali vyrobiť dostatok energie. Sneh veľmi neriešim, snehu už veľa nebýva a počítam, že keď bude snežiť a nebude sa hneď sneh roztápať, že ho budem musieť z panelov odhrabať.
Martin P
Příspěvky: 574
Registrován: ned úno 25, 2018 5:04 pm
Reputace: 63
Lokalita: Havlíčkův Brod
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19845
Kapacita baterie [kWh]: 66
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Havlíčkův Brod

Re: Ostrovná FVE - rodinný dom

Příspěvek od Martin P »

V zimě při zatažené inverzní oblačnosti je výkon panelů 1 až 2% z nominálu po 4 až 6 hodin denně. Zpravidla to stačí tak na pokrytí režie systému. Vloni v listopadu a prosinci to tak bylo hodně často, klidně i přes týden v kuse. Baterií doporučuji alespoň trojnásobnou kapacitu oproti maximálnímu výkonu z panelů. Při menší kapacitě se bude vysokým proudem zkracovat její životnost.
Měnič Victron je dobrá volba. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit že vydrží hodně. Na 5000VA mi vloni ženské naložily 5600W a vydržel to po celých 10 minut, než trouba vypla.
Co se týká pylonů nemohu sloužit, u mne se nevyskytují. Dávám přednost bateriím z článků, kde lze vadný článek vymenit.
S-UPS.
20kWp v panelech rozdělených mezi východ, jih a západ. Do osmi stringů.
Baterie
Staré LiFePo4 o kapacitách 12, 24 kWh
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022)
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Hlavní měnič Victron 5000VA.
Pomocné měniče 2x REVO VM 5000
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.
Uživatelský avatar
beethowen
Příspěvky: 872
Registrován: pát čer 23, 2017 7:46 pm
Reputace: 153
Bydliště: Brno-venkov

Re: Ostrovná FVE - rodinný dom

Příspěvek od beethowen »

Prvně bude třeba si ujasnit jednotky.
kWp=špičkový výkon FV panelů;
W, kW=jednotky pro oamžitý výkon;
Wh, kWh, J, kJ, atd.=jednotky pro množství energie, tepla, atd.
Nevím jestli v tom domě nebo v nějakém podobném bydlíš a máš představu kolik té energie v zimě je opravdu potřeba.
Nevím jaké TČ máš, ale předpokládejme vzduch/voda. Když budeme počítat ohřev dejme tomu 200l vody na 47°C, což je bych řekl úplně minimální teplota kterou potřebuješ a ještě rozumná teplota, aby se to natopilo TČ s rozumným COP faktorem, tak jsme někde na 3,5kWh, když počítám COP 2,5, a to asi ani nebude úplně pravda když bude venku právě hnusně. U těch dalších spotřeb by se to dalo taky různě rozebrat.
Moje zkušenost je taková, že dům jako takový potřebuje tak 6kWh elektrické energie a to se nesmí moc vařit a prát. K tomu pro tu TUV tak 4-5kWh. Takže jsme někde kolem 10kWh bez topení, aby se v zimě dalo nějak rozumně žít s rodinou bez ztráty komfortu. Mě by stačila polovina, ale ženě a dětem to nevysvětlíš a kvůli tomu se rozvádět určitě nebudu.
Trochu mě uniká to že máš drahé TČ (předpokládám, protože levné nebývají) a chtěl bys ho používat jenom na ohřev TUV, kde není úplně nejefektivnější.
Co se týče minimální denní výroby, tak u mě s 8kWp panelů to bývá klidně jenom 0,5kWh za den. Co jsem se teď díval tak od 6.12.2020 do 24.12.2020 to nebylo nikdy přes 2kWh. A to je potomsotva na vlastní spotřebu té elektrárny. Takže s tím je třeba počítat.
Poměr výkonu panelů a kapacity doporučuju jako absolutní minimum tak 1:2, ale k dobrému chodu spíš 1:3, klidně 1:4. Já mám teď 1:6, ale to už je trochu víc než je nezbytné. Navíc pokud je neseženeš za dobrý peníz, tak i neekonomické. Ale velice rychle jsem si na to zvyknul.
Ještě možná otázka: V tom místě není možnost DS, nebo je to nějaká snaha si hrát na hrdinu. Nebyl to při stavebním povolení problém, pokud tam není dostupná veřejná síť. Vím, že někde bez sítí nepovolí stavbu, nebo je určitě potřeba mít rozumně naprojektovaný zdroj energie, aby to povolení bylo možné.
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm
Reputace: 527

Re: Ostrovná FVE - rodinný dom

Příspěvek od vlkazajac »

Ponuka od profíkov ( ? ) je na svete, poďme teda ušetriť kdesi na fóre. K akej sukni akú kabelku, topánky sa doladia .....

Takto sa to nerobí. Máte si pozbierať dáta o spotrebičoch, o návykoch v rodine a urobiť projekt, ktorému sa každý vyhýba ako čert krížu. Toto za Vás nikto neurobí a každý len poradí, ako by to robil, za Vaše peniaze.

Nepoznám mnoho potrebných údajov, aby som mal guráž zmysluplne poradiť. How high ? Osobne sa mi zdá balík 12 000 EUR too high. Vysvetlím prečo.

Rozdeľme si rok na tri fázy.
1/ marec - október
2/ december - január
3/ február a november
K tomu komentár:
1/ S primeraným množstvom panelov a veľkosťou kapacity batérie nebudete ani potrebovať DS a s prebytkami nebudete mať často čo robiť.
2/ V zimnom období ( určite skôr dlhšom ako tieto dva mesiace ) budete v každom prípade závislý na DS
3/ Najzaujímavejšie obdobie, kedy sa " láme chlieb". Musíte si doslova spočítať, kedy dôjde FVE dych a akým šialeným opatrením si utrhnete o dva dni naviac bez DS. Tu nájdete pravdu o účinnosti investície.

Hybrid - nehybrid, normálny človek sa zaobíde bez neho. Ak si to dobre spočíta, získa bonus v poznatku o rozdiele medzi kW a kWh, tiež sa stane časom strojníkom vlastného diela. Tak do toho, pán projektant !
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
HowHigh
Příspěvky: 61
Registrován: sob dub 03, 2021 6:33 am
Reputace: 0

Re: Ostrovná FVE - rodinný dom

Příspěvek od HowHigh »

Zoberiem to teda od posledných príspevkov:

vlkazajac.. Čakal som aj takéto príspevky. V skratke, mám viacero rôznych ponúk už takmer rok, postupne časom zisťujem, že tie ponuky sa dajú dosť optimalizovať. S projektom problém nemám, keď mi dáte kontakt na niekoho kto robí projekty na FVE, tak si ho rád dám spraviť. K tým profíkom, ja sa považujem za laika a z tých ponúk čo mám je väčšina amatérska, bez záujmu o nejaké konzultácie či hlbšie poznanie vecí, takže ide spravidla iba o predajcov produktov, a to na produkty, ktoré sa oplatí predávať im, nie mne kupovať. Táto odpoveď mi príde ako keby sa niekto opýtal napr. na PC fóre na doporučenie zostavy za nejaký budget a dostal by odpoveď že produkty profíkov nechce kupovať a vymýšľa - hotové PC zostavy sú drahé, tak chce ušetriť, že si poskladá PC alebo nakúpi komponenty a dá niekomu poskladať (čo je vlastne pravda a takto dostane za tie isté peniaze omnoho viac). Takto by možno odpovedal výrobca alebo predajca hotových PC, nie ten čo chce poradiť. Z môjho pohľadu nepotrebujem projekt na mieru, pretože nepotrebujem FVE nadimenzovať tak, aby zvládala bežný deň a všetko tip top bez obmedzení, keďže do 2 rokov elektrika bude, tak by to bolo ekonomicky nezmyselné riešenie.

beethowen ... TČ bude toto https://prvasolarna.sk/tepelne-cerpadlo ... racia-j/p6
S tým ohrevom vody sa mi to zdá na 4-5 kWh prehnané, keď si zoberieme, že to TČ zoberie tak 3 kWh a denný ohrev vody zaberie 30 minút, komplet 200 L zásobník za 45 minút. TČ tam mám preto, lebo chcem podlahové kúrenie a TČ jediné dáva zmysel. Uvažoval som aj krb s teplovodným výmenníkom, ale nie je to vhodné riešenie obzvlášť z dlhodobé hľadiska po napojení na DS.

Martin P... S tým Victronom neviem ako to bolo myslené. Či tak, že je nič moc a nevydrží záťaž alebo že je dobrý. Každopádne ak je problém s meničmi a vysokým výkonom, tak potrebujem taký, čo ten vysoký výkon zvládne - TČ, varná doska, elektrická rúra atď.

Martin P a beethowen.... Tie vaše údaje ma prekvapili, 5% som čakal, ale to dá 1-2 % pri inverzii, tak to je bieda. Každopádne, aj vtedy by mohla tá centrála za 2 hodiny zvládnuť dobiť batérie na tú dennú spotrebu, pri uskromnení. Táto zima bola veľmi zlá, od jesene vkuse zamračené a málokedy slnečno, snáď ďalšia bude lepšia.

Každopádne aj preto, aj keď nemám veľa času som sa rozhodol to viac riešiť a vymyslieť to tak, aby som za tie peniaze dostal čo najväčší hrubý výkon. Kľudne, ak dostanem doporučenie si dám spraviť projekt, ale z môjho pohľadu to veľmi zmysel nemá, pretože predimenzovať to nepredimenzujem na zimu, potrebujem "hrubú" silu a čo najväčšiu kapacitu bateriek. Preto by som sa aj debatu rád smeroval k tomu, na čo som sa pýtal.
Uživatelský avatar
beethowen
Příspěvky: 872
Registrován: pát čer 23, 2017 7:46 pm
Reputace: 153
Bydliště: Brno-venkov

Re: Ostrovná FVE - rodinný dom

Příspěvek od beethowen »

Co se týče ohřevu 200l vody TČ vzduch/voda dejme tomu při -10°C, nebo při inverzi, kdy bude hodně namrzat výparník, tak to je prostě fyzika, tam žádné pocity nejsou. Buď spotřebujete té vody tolik málo, máte super bojler beze ztrát a nepoužíváte cirkulaci, aby byla teplá voda hned k dispozici, nebo u vás platí ta fyzika jinak. To co jsem dal je výpočet i reálná zkušenost u mě doma. Jsme 2 dospělí a 3 děti a tak to vychází.
Pokud ti unikají věci typu rozdílu kWh a kW, tak nedoporučuji jiné řešení než hotové baterie typu Pylontech nebo něco podobného. Cena za kWh bude někde kolem 9150Kč/kWh (350EUR/kWh). Asi nějak moc extra levněji to nepůjde.
Jde samozřejmě použít řešení, že se to složí z článků, přidá se BMS, atd., ale když tipuješ, že BMS je nějaké komunikační rozhranní pro baterie, tak to důrazně nedoporučuji. Ono už to není při těchto výkonech žádná sranda. Je třeba počítat s tím, že tam budou běžně chodit proudy kolem 100A a to je pro tvou představu zhruba proud, kterým se svařuje 2,5mm elektrodou.
Značkou Victron určitě neuděláš chybu. Je to kvalitní a prověřená technologie s mnoha možnostmi a velkou trvanlivostí. Podobně na tom budou produkty od Studeru, které jsou tedy ještě dražší, ale něco se teď dá koupit slušně bazarově.
Pokud chceš něco levného, tak nějaký typ Axperta určitě za slušné peníze poslouží taky. Jenom se trochu bojím, že s tvými nároky na výkon bude asi potřeba 2ks paralelně, tak aby špičkový výkon byl někde kolem 8kW.
Nabíjení 2h denně centrálou ti nemůže stačit. To se dá taky vypočítat. Victron Multiplus nabíjí tuším 70A, Studer XTM 50A, Studer XTH6000 100A , XTH8000 120A, Axpert MAX 80A.
Ty centrály, co jsi namyslel jsou 3-fázové, takže výkon na 1 fázi nic moc nebude.
Naposledy upravil(a) beethowen dne sob dub 03, 2021 7:44 pm, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm
Reputace: 527

Re: Ostrovná FVE - rodinný dom

Příspěvek od vlkazajac »

"...Rozpočet mám nastavený na 12 k € bez montáže, chcem túto sumu maximálne efektívne využiť, nakoľko rozpočet nie je neobmedzený a nároky sú na elektriku (najmä zima) vysoké...."

"...Každopádne aj preto, aj keď nemám veľa času som sa rozhodol to viac riešiť a vymyslieť to tak, aby som za tie peniaze dostal čo najväčší hrubý výkon. Kľudne, ak dostanem doporučenie si dám spraviť projekt, ale z môjho pohľadu to veľmi zmysel nemá, pretože predimenzovať to nepredimenzujem na zimu, potrebujem "hrubú" silu a čo najväčšiu kapacitu bateriek. Preto by som sa aj debatu rád smeroval k tomu, na čo som sa pýtal...."

Asi bude potrebné zrovnať si myšlienky.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
Martin P
Příspěvky: 574
Registrován: ned úno 25, 2018 5:04 pm
Reputace: 63
Lokalita: Havlíčkův Brod
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19845
Kapacita baterie [kWh]: 66
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Havlíčkův Brod

Re: Ostrovná FVE - rodinný dom

Příspěvek od Martin P »

Victron je velmi dobrá značka, která vydrží I poměrně velké přetížení.
Na odběry napíši svůj názor: dal bych menší měnič na světla, TV, počítače, lednice s mrazákem atd.
A velký měnič (klidně levnější) na spotřebiče s velkou spotřebou pouštěné občas.
S-UPS.
20kWp v panelech rozdělených mezi východ, jih a západ. Do osmi stringů.
Baterie
Staré LiFePo4 o kapacitách 12, 24 kWh
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022)
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Hlavní měnič Victron 5000VA.
Pomocné měniče 2x REVO VM 5000
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.
HowHigh
Příspěvky: 61
Registrován: sob dub 03, 2021 6:33 am
Reputace: 0

Re: Ostrovná FVE - rodinný dom

Příspěvek od HowHigh »

beethowen píše:Co se týče ohřevu 200l vody TČ vzduch/voda dejme tomu při -10°C, nebo při inverzi, kdy bude hodně namrzat výparník, tak to je prostě fyzika, tam žádné pocity nejsou. Buď spotřebujete té vody tolik málo, máte super bojler beze ztrát a nepoužíváte cirkulaci, aby byla teplá voda hned k dispozici, nebo u vás platí ta fyzika jinak. To co jsem dal je výpočet i reálná zkušenost u mě doma. Jsme 2 dospělí a 3 děti a tak to vychází.
Pokud ti unikají věci typu rozdílu kWh a kW, tak nedoporučuji jiné řešení než hotové baterie typu Pylontech nebo něco podobného. Cena za kWh bude někde kolem 9150Kč/kWh (350EUR/kWh). Asi nějak moc extra levněji to nepůjde.
Jde samozřejmě použít řešení, že se to složí z článků, přidá se BMS, atd., ale když tipuješ, že BMS je nějaké komunikační rozhranní pro baterie, tak to důrazně nedoporučuji. Ono už to není při těchto výkonech žádná sranda. Je třeba počítat s tím, že tam budou běžně chodit proudy kolem 100A a to je pro tvou představu zhruba proud, kterým se svařuje 2,5mm elektrodou.
Značkou Victron určitě neuděláš chybu. Je to kvalitní a prověřená technologie s mnoha možnostmi a velkou trvanlivostí. Podobně na tom budou produkty od Studeru, které jsou tedy ještě dražší, ale něco se teď dá koupit slušně bazarově.
Pokud chceš něco levného, tak nějaký typ Axperta určitě za slušné peníze poslouží taky. Jenom se trochu bojím, že s tvými nároky na výkon bude asi potřeba 2ks paralelně, tak aby špičkový výkon byl někde kolem 8kW.
Nabíjení 2h denně centrálou ti nemůže stačit. To se dá taky vypočítat. Victron Multiplus nabíjí tuším 70A, Studer XTM 50A, Studer XTH6000 100A , XTH8000 120A, Axpert MAX 80A.
Ty centrály, co jsi namyslel jsou 3-fázové, takže výkon na 1 fázi nic moc nebude.
Ďakujem za informácie. Ten Victron tam mám tiež 2ks 5000 VA verziu + regulátor. Presne to som myslel, že či ten Axpert nebude vhodná alternatíva. Victron 2ks mám pri plánovanom výkone 7kWp, na 9 kWp už by možno bol lepší nejaký jeden silnejší, neviem.
Vďaka tiež za info k centrálam a fázam, to som nevedel. Takže by som mal hľadať centrálu podľa výkonu na 1 fázu.


vlkazajac... Nerozumiem čo riešite, ale ak ste frustrovaný alebo s nízkym sebavedomím, tak OK, ale ak sa nebudeme baviť k téme, tak sa do debaty s Vami zapájať nebudem. Neviem čo je nepochopiteľné na tom, že projektu sa nebránim, ale nepovažujem ho za tak dôležitý. Ak by tom tak bolo, tak by som ho už dávno riešil.


A čo si myslíte o Huawei vs. Victron ? Ten nemá vraj transformátor, ale zase je "all in" a má "v sebe" aj regulátor. Neviem ešte ako je cenovo v porovnaní s Victronom, že či má zmysel ho riešiť. Tten set s Victronom mám nacenený na 6 k €, čo je mega položka, ak viem niečo porovnateľné zobrať a ušetriť trebárs 2k € a dať to do baterky, tak to má zmysel. Preto to aj riešim je to najväčšia položka

Baterky máte nejaké typy na dobrý zdroj LiFePol4 trebárs aj tie Pylontech alebo niečo podobné, len za lepšiu cenu ?
Uživatelský avatar
beethowen
Příspěvky: 872
Registrován: pát čer 23, 2017 7:46 pm
Reputace: 153
Bydliště: Brno-venkov

Re: Ostrovná FVE - rodinný dom

Příspěvek od beethowen »

Lepší cena u baterií, pokud to bude hotový výrobek nebude. Dá se skládat třeba z nějakých secondhand věcí z elektromobilů, ale se všemi s tím spojenými riziky. Pro nezasvěcené určitě nedoporučuju. Chce to nějakou úroveň znalostí ohledně technologií Li- baterií.
Ten Huawei vůbec netuším o co půjde, ale patrně to bude nějaký 3f ongrid, což je pro tebe mimo zadání. Když už k tomu bude nějaká baterie, tak to bude na vysoké napětí, takže poměrně drahé, atd. Touto cestou bych se já asi nevydával.
Ty musíš mít hlavně představu, co vlastně vůbec chceš a jak to celé má fungovat. Jinak asi těžko budeš diktovat firmám co ti mají dodat. Oni ti stejně budou chtít namontovat to co chtějí oni protože se jim to hodí a nechtějí žádné složitosti.
Pokud to chceš udělat podle sebe a za rozumný peníz, musíš to provést sám a to znamená celé to dost dobře pochopit.
Ale ten návrh, nebo koncept ti tu my nevymyslíme. Můžeme korigovat nějaké věci, ale ten základní koncept musíš mít promyšlený.
Takže by jsi měl vědět jestli chceš mít vše v jedné bedně, nebo sólo komponenty, jestli HV baterie nebo 48V, jestli HV stringy nebo ne. Jestli chceš měnič LF, HF nebo něco bez transformátoru (tam to ale povětšinou bude chtít distribuční soustavu a mít to oficiálně přihlášené), atd. Těch věcí co musíš mít rozmyšlěné je dost.
Doporučuji si tu nějaký čas pročítat a potom zjistíš, jak to vlastně chceš uchopit.
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm
Reputace: 527

Re: Ostrovná FVE - rodinný dom

Příspěvek od vlkazajac »

"...vlkazajac... Nerozumiem čo riešite, ale ak ste frustrovaný alebo s nízkym sebavedomím, tak OK, ale ak sa nebudeme baviť k téme, tak sa do debaty s Vami zapájať nebudem. Neviem čo je nepochopiteľné na tom, že projektu sa nebránim, ale nepovažujem ho za tak dôležitý. Ak by tom tak bolo, tak by som ho už dávno riešil...."

Také sprostosti si nechajte pre seba.
Na každú otázku je hneď niekoľko odpovedí, takže kvíz, ako poskladať FVE v hodnote +/- auta je s otvoreným koncom. Ja som do toho chcel vniesť len poriadok, vo Vašom záujme. Tak neviem, prečo v tom pokračovať.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
Uživatelský avatar
JonasPP
Příspěvky: 1204
Registrován: pon srp 31, 2015 11:36 am
Reputace: 150
Bydliště: Okolie Popradu SR

Re: Ostrovná FVE - rodinný dom

Příspěvek od JonasPP »

Neverim. Ja proste neverim,že dom s 4 člennou osadkou a kurenim TEČ ma polovičnu,až tretinovu spotrebu elektrickej energie ako Ja,čo kurim drevom,aj keď mam 6 člennu osadku v dome (bytovke). A to dokonca bez akumulačnej nadrže.

Takto:
Ako jedine sa riešia 4mesiace v roku,de 2 su uplne tma. Je jedno aka je elektrareň obrovska,proste 2 mesiace su tak hnusne,zasnežene a tmave,že denna vyrova aj v priebehu celeho toho obdobia nemusi pokryť ani vlastnu spotrebu meničov.
Je to proste fakt,ktorym si musi preisť každy sam,aby to pochopil,inak je to neuveritelna skutočnosť.
Ja osobne by som hladal centralu priamo na 48v dokonca vodou chladenu,de vodu by som v takomto pripade použil na kurenie domu,lebo chod takej centraly a hlavne spotreba bude neskutočna. Problem je,že taku centralu som ešte nenašiel. Dôvodov na priame nabijanie je zopar,ale hlavne učinnosť. Ak chcem nabiť bateriu cez klasicku centralu,tak energiu prefiltrujem cez meniče,ktore maju svoju učinnosť a teda draho ziskana energia sa ešte viac zmenši a straty,teda teplo sa pusťa navnivoč. Veď pri takomto mrhani bude stať 1kWh spotrebovana v dome najmenej 1L benalu.

Druha vec je kurenie. TEČ bude bez akumulacie bežať hlavne v noci,kedy je najchladnejšie počasie,vonkajšia jednotka bude namrzať teda TEČ pusti buď opačny chod,alebo špiralu,teda vytiahne teplo z domu,alebo použije zopar kWh na rozmrazenie vonkajšej jednotky. Oboje je neprijatelny stav,ale pri ratani spotreby sa s tym vôbec nerata.
Osobne keby som mal taketo dačo živiť a mať stres 2 roky,tak postavim k domu malu budku s kominom,de bude 5kW kotlik na drevo a 150L vyradeny bojler,ako akumulačka. Napojim to na jestvujuce kurenie cez trojcestny ventil a po dvoch rokoch,kedy sa napoji dom na DS to zburam. Bude to stať par korun a zopar metrov dreva,ale nemusim davať až 12k € do solarka tak predimenzovaneho,aby som zachranil zopar dni v roku a aj tak štartoval drahu centralu,lebo tie 2 mesiace neutiahne solarko ani v hodnote 20k €.

Ono na dajake presne zhodnotenie je tu brutalne malo informacii a hlavne ozajstna spotreba domacnosti,ale tak robim čo moja predstavivosť zvlada.

Tretia vec je bateria. Za take peniaze a tak obrovskej investicii by som ozaj uvažoval nad dvoma bateriami. Hlavna a založna. Založna bude stačiť aj olovena na dajake 2-3 dni chodu a primarna litiovka,nad inou variantou ani neuvažovať,o kapacite najmenej 1-2 dni chodu. Problem je nevzdelanosť osadky o bateriach,teda sa musi isť do dajakeho hotoveho riešenia,teda brutalne draheho. Viac k tomu nemam čo,lebo zakladne veci sa tu už spomenuli.

Meniče,tak tie ozaj nejdem rozoberať,lebo zvolena varianta je celkom dobra a o tak drahych meničoch ani nemam vedomosti.

Posledna vec su panele.
Tu som zvedavy kto bude v zime čistiť panele,aby ziskal o paru Wh viac,keď vonka bude nonstop snežiť,čiastočne sa to topiť a namrzať na panele. Tuto zimu takych dni bolo neurekom. Rano vstať skôr očistiť panele pred odchodom do roboty,po navrate znova očistiť,večer znova,lebo v predpovedi malo akože vinsť slnko,no iba snežilo. Na druhy deň znova,po tom tyždeň zamračene a poletuje sneh,ktory aj napried tomu,že panele nič nedavaju,treba udržať čiste,bo ak nahodou sneh namrzne na panele,tak vrstva namrznuteho hravo naberie aj 3cm a to už nejde očistiť,jedine teplo pomôže. Po tom zrazu kukne slnko na dajaku hodinu a znova sneh.
Ja si tymto prechadzam každy rok a za to som mal v decembri priemerny zisk 3,5kWh na deň a v januari to dalo priemerne 4kWh na deň. Ale stači sa na to vykašlať iba raz v tu najhoršiu dobu a namrznuty snehoľad nezlezie ani za mesiac dole. To po tom 0Wh bude za celu dobu zisk a centrala pôjde nonstop.

Ostatne mesiace vôbec neriešim,lebo aj tak zopar MWh ostane nespotrebovanych na streche.
Mix panelov podľa potreby zapojene -9,2kWp papierovo +-5,6kW skutočnych;
48v-PCM-80A+Axpert 2,4KW+PJ 6kW;Li-ion -11kWh
24v-PJ 5kW;NiCd -10kWh
12v-10A MPPT;sin~300W;PB 4kWh
HowHigh
Příspěvky: 61
Registrován: sob dub 03, 2021 6:33 am
Reputace: 0

Re: Ostrovná FVE - rodinný dom

Příspěvek od HowHigh »

Ďakujem chlapi za názory.

JonasPP... Asi tak. Musím nájsť nejaký slušný kompromis kedy aj v zime pri dobrom počasí vyrobí elektráreň dostatok energie, ale zase to nebude predimenzované, lebo pri zlom to stačiť nebude. S tým snehom to nie je také horúce, na západnom Slovensku je zriedkavejší ako trebárs v Poprade. Napríklad túto zimu si nepamätám, že by v decembri nejaký bol a ak aj náhodou snežilo, tak to bol len poprašok, ktorý behom dňa zmizol. Január/február bolo 2x tak, že bol sneh viac dní v kuse (1-2 týždne), a to je asi tak všetko. Zimu predtým nebol sneh vôbec, ale to bol unikát.

Inak s tým drevom vonku to vyzerá na zaujímavý nápad. Staviam tiež záhradný domček, vlastne až dva, z toho jeden bude síce malý na bazénovú technológiu, ale blízko technickej miestnosti v dome a hneď vedľa vonkajšej jednotky TČ. Myslíte, že by bol dobrý nápad dať tam kotol na drevo napríklad s dávkovačom a to pripojiť na podlahovku a bojler na ohrev vody vo vnútri ? Bude to fungovať keď to bude zapojené do systému s TČ ? Pôvodne som na začiatku uvažoval aj o nejakom type kotla, ale z dlhodobého hľadiska som toto riešenie zavrhol ako nevhodné. Je možné v takom prípade vzniknutým teplom v kotly vyrobiť aj nejakú el. energiu ? Okrem teda generátoru na báze peltierovho článku, kde bude asi dosť problém udržať rozdielne teploty na jeho stranách 250 stupňov a zároveň ho nezničiť priveľkou teplotou.

Čo sa týka olovených batérii. Je to olovo, obával by som sa vylučovania škodlivých látok. Bolo by možné spraviť takú vec, že vo vnútri by boli LiFePol4 a vonku trebárs v tom záhradnom domčeku nejaké olovené batérie alebo by im prekážala tá zima a zmena teploty ? Tie by som mohol využívať aj cez zimu.

Ono zaujímajú ma tiež alternatívy ako si poradiť bez elektriky, aby nemusela ísť často centrála. Napr. pri varnej doske, nejaké rozumné dočasné riešenie na plyn, pri vykurovaní, ja neviem plynové ohrievače, dočasné riešenia z vonku ako bolo spomenuté na kotol a pod.

beethowen
Neviem presne čo chcem.
Niečo z toho čo už napísané bolo alebo niečo v tom zmysle ja neviem len na secondsol.de je množstvo meničov od Fronius, Huawei, Kaco, Mastervolt,Solarmax, SMA, Sungrow power, Schuco, Onmik atď atď. Tak napríklad, že Fronius XY má také a také parametre, je v pohode, zvládne aj vysoké záťaže a nedáš za neho 6k ako za Victron systém, ale trebárs 3k, baterky sa k nemu hodia tieto XY, nie sú lacnejšie ako Pylontech (lebo sú to napr. Pylontech), ale ušetril si 3k, môžeš za ušetrené mať Pylontech 17 kW.

Alebo tie panely Sunpro 450 W sú podľa datasheetu v pohode/nie sú v pohode, môžeš zobrať aj tieto XY zo secondsol.de, sú kvalitné a majú dobrú efektivitu pri zamračenej oblohe. Alebo tie panely sú jedno, zober aspoň 400 Wp s čo najnižšou cenou na Wp, ušetrené použiť do bateriek, baterky vieš kúpiť na gwl.eu za lepšiu cenu ako tie Pylontech (350 € /kW) a budú v pohode fungovať a spolupracovať s XY meničom.

Alebo. Centrály čo si sem hodil nepoznám, ale napríklad s Victronom/Axpertom/XY dobre spolupracuje táto, táto a táto centrála. Ak chceš priplatiť za autoštart, dobrá je táto XY.

Alebo. Je jedno čo spravíš v tom budgete proste zimu nevyriešiš, lebo ako spomínal vyššie JonasPP by to nevyriešil možno ani set za výrazne viac peňazí. A pre jednu, dve zimy to nemá zmysel, takže treba hľadať alternatívy inde. Takže stačí pre fungovanie od jari do jesene 5-7kW set panelov s XY meničom na silné záťaže, dáš do toho namiesto 12k € 8-10 k € a zvyšok dorieš veci, aby bolo čo najmenej elektriky na silné odbery. Na varenie kúp XY, lebo aj tak v zime nebude energia na elektrickú varnú dosku, kúrenie dočasne vyrieš XY. Toto a toto sa dá alternatívne vyriešiť napríklad takto, aby si ušetril na spotrebe elektriky.

Teda nejaké nasmerovanie hľadám a prípadne spoločne sa dopracovať k nejakému rozumnému riešeniu resp. pre mňa prijateľnému riešeniu. Niečo tu už načaté bolo.
Uživatelský avatar
beethowen
Příspěvky: 872
Registrován: pát čer 23, 2017 7:46 pm
Reputace: 153
Bydliště: Brno-venkov

Re: Ostrovná FVE - rodinný dom

Příspěvek od beethowen »

Motá se to pořád dokola.
Nikdo ti neřekne vezmi toto a toto a bude to fungovat. Ty totiž nemáš představu o tom jak ty věci fungují, jinak by jsi na Secondsolu nehledal ongrid střídače, ke kterým potřebuješ distribuční síť a nepřipojíš k nim baterie. Pokud máš být offgrid, musíš hledat řešení offgrid.
Nezlob se na mě, ale musíš pro to nastudovat něco hlavně ty, aby jsi potom mohl vymyslet nějaké řešení pro sebe. My ti to můžem potom okomentovat, až to bude mít hlavu a patu. Je potřeba počítat a mít představu o různých topologiích FVE.
Začít se dá třeba tady: https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html
Panely extra řešit nemusíš, tam zase takové rozdíly nejsou, tedy pokud použiješ něco na bázi krystalického křemíku. Nic jiného v dnešní době asi nemá smysl.
Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 2298
Registrován: čtv dub 18, 2013 9:37 am
Reputace: 514
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Kontaktovat uživatele:

Re: Ostrovná FVE - rodinný dom

Příspěvek od ota »

Teď jsem řešil pro zákazníka podobný projekt. Bez benzínového generátoru je to nerealizovatelný projekt.
Od 15.listopadu do 15.února je jedno jak velké máš solární pole. Den je tak zoufale krátký že nedokážeš akumulovat za 4-5 hodin slunečního svitu dostatek energie.
U generátoru pozor na jeden drobný detail: elektrický start nestačí, musí mít i automatický sytič. Jinak se musí jít ke generátoru a manuálně zapnout/vypnout sytič a jediný benefit je že netaháš za šňůru.
Vše ostatní důležité bylo napsáno výše.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
HowHigh
Příspěvky: 61
Registrován: sob dub 03, 2021 6:33 am
Reputace: 0

Re: Ostrovná FVE - rodinný dom

Příspěvek od HowHigh »

Nemám šancu to všetko dostatočne dobre naštudovať za ten čas, ktorý ostáva do realizácie. Áno, myslel som, že nejaký nástrel sa spraviť dá, aj keď rovno " na mieru" podľa konkrétnej spotreby, lebo však na tu nie je ani dosť info ale všeobecne typu, že k 9kWp panelom a na vysoké záťaže pri hybridnej prevdázke do budúcna napr. Huawei XY namiesto Victron a batérie XY. Proste iba nejaké tipy a riešenie ako to celé zlacniť v tej konfigurácii a cene ako bola uvedená. Ak sa to takto nedá resp. neviete to nastreliť vy čo sa tomu venujete ja nemám šancu za ten čas doštudovať.

Potom sú tu ale otázky týkajúce sa centrály a spolupráce s FVE, alternatívy varnej dosky a možné riešenie a iné čo som sa pýtal v súvislosti s ostrovným systémom.

Mne napadlo aj také riešenie, či by nestálo kvôli zime za to, kúpiť nejakú vrtuľu a vyrábať elektriku aj z vetra.

Inak ešte čo sa týka prebytkov v lete čo tu bolo spomenuté, tak od konca vykurovacej sezóny chcem prebytky dávať do vody v bazéne a neskôr po zapojení do siete asi riešiť virtuálnu batériu. Cez leto by sa mi tam nakopilo dosť veľa elektriky, ktorú by som si potom na oplátku v zime stiahol a moje náklady celoročné náklady na elektriku by tým pádom mohli byť veľmi blízke nule.
HowHigh
Příspěvky: 61
Registrován: sob dub 03, 2021 6:33 am
Reputace: 0

Re: Ostrovná FVE - rodinný dom

Příspěvek od HowHigh »

ota píše:Teď jsem řešil pro zákazníka podobný projekt. Bez benzínového generátoru je to nerealizovatelný projekt.
Od 15.listopadu do 15.února je jedno jak velké máš solární pole. Den je tak zoufale krátký že nedokážeš akumulovat za 4-5 hodin slunečního svitu dostatek energie.
U generátoru pozor na jeden drobný detail: elektrický start nestačí, musí mít i automatický sytič. Jinak se musí jít ke generátoru a manuálně zapnout/vypnout sytič a jediný benefit je že netaháš za šňůru.
Vše ostatní důležité bylo napsáno výše.
S tým počítam, že bez elektrocentrály sa prežiť nedá. Len akú vybrať, aby fungovala dobre v spojení napr. s Victronom a mala aj dobrý výkon, že nebude musieť ísť neviem koľko hodín. Diesel mi príde ako dobré riešenie pre nízku spotrebu, napr.: https://elektrocentraly.heureka.sk/kraf ... ecifikacia

Ten november až február musím vymyslieť nejak alternatívne, aby nešla toľko centrála. Panely mi asi budú stačiť aj tých 7 kWp čo mám navrhnuté posledne (na jar-jeseň) a musím poriešiť na tie 3 mesiace alternatívne ohrev vody, podľa potreby podlahové kúrenie a plynovú alternatívu varnej dosky.
HowHigh
Příspěvky: 61
Registrován: sob dub 03, 2021 6:33 am
Reputace: 0

Re: Ostrovná FVE - rodinný dom

Příspěvek od HowHigh »

beethowen píše: Začít se dá třeba tady: https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html
Na 7kWp mi to spravilo toto. https://ibb.co/8Pvykvh

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek