Zdravím,
prosím o pomoc, tipy a rady pri kúpe ostrovnej FVE. Píšem ostrovnej, ale potrebujem ju navrhnúť tak, aby bola vlastne hybridná a vedela spolupracovať s distribučnou sieťou. Ide o novostavbu rodinného domu, ktorý bude 1, možno 2 zimy bez pripojenia na elektrickú sieť. Preto potrebujem systém, ktorý po napojení na sieť bude vedieť s ňou spolupracovať a vyžiadať energiu zo siete v prípade potreby. Čas realizácie už je veľmi blízko a bude v najbližších týždňoch.
Som laik, chápem iba tie základné údaje o výkone, spotrebe, ktoré som si stihol časom naštudovať resp. pochopiť a preto určite chcem dať FVE inštalovať niekomu kto sa tomu rozumie, všetko spraví a sprevádzkuje. FVE som začal riešiť už mesiace dozadu, podľa toho ako som mal čas som niečo zisťoval a dal si spraviť tiež nejaké cenové ponuky. Mám nejaký "predfinálny" návrh, ale chcel by som od vás skúsených, ktorí sa vyznajú poradiť ako ho zmeniť, upraviť, prekopať tak, aby som z toho dostal maximum a spĺňala FVE všetko to, čo potrebujem. Potrebujem poradiť najmä čo sa týka meničov, regulátora a batérii. Rozpočet mám nastavený na 12 k € bez montáže, chcem túto sumu maximálne efektívne využiť, nakoľko rozpočet nie je neobmedzený a nároky sú na elektriku (najmä zima) vysoké.
Trochu popis domu. Dom je prízemný, budú v ňom bývať 4 osoby, chcem fungovať podľa možnosti bez obmedzení a v komforte (jasné, že prať a sušiť sa bude počas dňa, ideálne slnečného), okrem bežných základných spotrebičov bude umývačka riadu, sušička, ale chcem mať aj elektrickú varnú dosku. Do zálohy bude vonku elektrocentrála, ale chcem ju používať čo možno najmenej, v zime, pri dlhšom zamračenom počasí, keď nebudem chcieť čakať na slnko s praním, sušením a pod. Vykurovanie bude cez akumulačný krb, ktorý vykúri plnohodnotne cca polovicu, t.j. asi 70 m2 a zvyšok podľa potreby chcem dokurovať podlahovým vodným kúrením cez invertorové tepelné čerpadlo Panasonic 9kW. V izbách budú termostaty, t.j. plánujem zapínať podlahovku iba tam kde to bude potreba. Ohrev vody cez toto tepelné čerpadlo a na dennú spotrebu by to malo TČ ohriať do 30 minút. Pôvodne som chcel akumulačnú nádrž, ale to mi prišlo nezmysel ohrievať špirálu 1:1, kde by bol omnoho väčší problém dodať dostatok energie špirálam, hlavne v zime. Energiu nepotrebujem ukladať do vody, nakoľko mimo vykurovacej sezóny budem ohrievať cez TČ vodu v bazéne, v prípade potreby ju ochladzovať, či ochladzovať dom cez podlahovku.
Mám to navrhnuté v ponuke, ktorá sa mi najviac páčila na Victron, ktorý je údajne top, ale je aj cenovo top. Tu vidím priestor na možno výrazné ušetrenie prostriedkov, ktoré viem presunúť na iné položky. Nevyznám sa, takže čo napíšem ako fakt, tak iba preto, že mi to bolo niekým už povedané. Victron je dobrý vraj v tom, že zvláda vysoké záťaže, má transformátor, má minimálnu spotrebu (vraj pár W čo je dôležité ak je v zime zlé počasie, aby systém sám na seba nezožral 1kW za deň) a je možné na ňom nastavovať odoberané napätie napr. z elektrocentrály, t.j. mal by vedieť s centrálou lepšie spolupracovať. Viete poradiť iný systém ako Victron, ktorý je parametrami porovnateľný a cenovo výhodnejší ? Mal by zvládať nárazovo aj tie vysoké záťaže ako pustenie elektrickej varnej dosky, konvice a pod. Napr. čo taký Huawei, Axpert a potom mnoho iných čo som videl aj na secondol.de cenovo na prvý pohľad výrazne lacnejších.
Panely mám momentálne navrhnuté Sunpro 450 Wp. Tam momentálne predpokladám, že by som šiel celkovo na 9 kW výkon, ale prípadne aj viac. Na secondsol.de sa dajú kúpiť 400 Wp aj do 100 €, takže kľudne by som na doporučenie šiel do iných panelov buď s ušetrením a použitím ušetreného na batérie alebo s navýšením celkového výkonu. Tieto Sunpro 450 Wp mám v cenovej ponuke na 140 €/ks.
Batérie samozrejme iba LiFePol4. Mám navrhnuté Pylontech o kapacite 10 kW, tu sme však na cene skoro 4k €. To ale beriem podobne ako ten Victron, kde sú predpokladám dobré pomery marža/cena pre dodávateľa a preto sú veľmi rozšírené, ale s cenou a inými batériami sa dá ísť určite výrazne nižšie. Tých 10kW považujem ako nutné minimum, ale rád by som sa dostal v tej cene okolo 4 k € na kapacitu 20 kW (minimálne 15 kW). Sú rôzne batérie cez alibabu, počul som tiež čo niektorí vraj používajú Lishen, kde 10kW stojí vraj 2k, tiež na gwl som našiel batérie kde sa s 10kW dá dostať niekde nad 3k €. Mám info, že treba aby mala batéria BMS (tipujem, že ide o nejaké komunikačné rozhranie, s ktorým vie správne komunikovať so zvyškom systému). Potrebujem teda poradiť aké batérie máte osvedčené a do čoho by som mohol v spojení s už konkrétnym meničom a regulátorom ísť a bude to komunikovať v pohode a všetko fungovalo ako má a vedelo to v budúcnosti fungovať aj s tou sieťou.
Tiež prosím aj o tipy kde aké komponenty výhodne kúpiť od spoľahlivých dodávateľov. A v neposlednom rade, som laik, nemám čas a ani nechcem si riešiť montáž sám. Viete doporučiť odborníka resp. partiu, ktorá montáže FVE rieši a budú mi vedieť montáž a sprevádzkovanie zrealizovať ? Západné Slovensko, ideálne Nitra.
Viem, že centrále sa nevyhnem a chcem ju mať v prípade zlého počasia v zime. Teda potrebujem do systému mať pripojenú aj centrálu a keď budem potrebovať, tak ju pôjdem von naštartovať. Čo som centrály len zbežne pozeral podľa výkon/cena, tak mám uložené toto:
https://elektrocentraly.heureka.sk/kraft-dele-kd120/https://www.florianshop.sk/benzinovo-pl ... escriptionBudú mi tieto fungovať v spojení s FVE alebo nie a doporučujete iné, trebárs aj menej výkonné a lacnejšie, ktoré sú overené.