Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte dub 13, 2021 12:11 pm


CombiWATT - WR

Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...

CombiWATT - WR

Příspěvekod Mojm10 » stř bře 31, 2021 7:58 am

Ahoj,
potřeboval bych ve Wattrouteru ECO udělat to, aby WR poslal do spotřebiče (bojler) stanovené minimální množství energie s tím, že počká co se do spotřebiče dostane z přebytků.

Příklad: Chci do spotřebiče za 24 hodin dostat 5 kWh. Přes den se svítí, do spotřebiče natečou 3 kWh. Po soumraku se dotáhnou 2 kWh z DS.

Když se to snažím takto udělat, spotřebič se spustí ihned po resetu čítačů (při východu slunce) naplno.

Jak to máte nastavené vy?
Mojm10
 
Příspěvky: 69
Registrován: ned bře 22, 2020 11:55 am

Re: CombiWATT - WR

Příspěvekod kodl69 » stř bře 31, 2021 8:33 am

Proč tak složitě? stačí spínací hodiny (nebo HDO signál D25) a druhej termostat, kterej řekne, že v boileru není požadovanejch 45°C.
Takhle nějak to dělám v instalacích, kde je z FV jenom ohřev vody a funguje to bez problému. Zrovna u toho boileru bych se na nějakejch 5kWh denně nespoléhal, přijede na návštěvu lachtan s velrybou a budeš se druhej den mýt ve studené vodě.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5530
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: CombiWATT - WR

Příspěvekod Mojm10 » stř bře 31, 2021 1:43 pm

Tohle řešení se mi líbí. Keramické těleso mám 3f.

Musel bych ale paralelně přitáhnout přívod a zapojit to na stejné fáze. Mám pravdu? Vlastně když o tom přemýšlím, mám ještě schovaný termostat i s tepelnou pojistkou z origo tělesa 1f. Šlo by to udělat jen s jednou fází, pak by se to jen nahřívalo déle. NT neřeším. Přívod můžu mít přímo z rozvaděče. Bezpečné se to zdá. Bude to fungovat?
Mojm10
 
Příspěvky: 69
Registrován: ned bře 22, 2020 11:55 am

Re: CombiWATT - WR

Příspěvekod kodl69 » stř bře 31, 2021 3:08 pm

ten WR nemá nějakej vývod, přes kterej se tá ten spotřebič prostě zapnout? Pak by to bylo úplně nejjednodušší.
edit: dívám se do návodu: LT –detekce signálu nízkého tarifu (0V nebo+5V) ? to je ono, sem je potřeba někdy s jistotou po setmění zapojit signál ze spínacích hodin, kterej je ještě v sérii s termostatem nastaveným na nejnižší použitelnou teplotu (mě vyhovuje 45°C). Holt ne všechno se dá vyřešit pomocí software.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5530
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: CombiWATT - WR

Příspěvekod lubos » stř bře 31, 2021 3:32 pm

Použij časové plány. Bojler priorita 1, č.plán bojler zapni od-do, energie nastav 5kW . Ještě můžeš nastavit ohřev jen v nt.
lubos
 
Příspěvky: 11
Registrován: pon říj 24, 2011 10:15 pm

Re: CombiWATT - WR

Příspěvekod Mojm10 » stř bře 31, 2021 6:56 pm

kodl69 píše:ten WR nemá nějakej vývod, přes kterej se tá ten spotřebič prostě zapnout? Pak by to bylo úplně nejjednodušší.
edit: dívám se do návodu: LT –detekce signálu nízkého tarifu (0V nebo+5V) ? to je ono, sem je potřeba někdy s jistotou po setmění zapojit signál ze spínacích hodin, kterej je ještě v sérii s termostatem nastaveným na nejnižší použitelnou teplotu (mě vyhovuje 45°C). Holt ne všechno se dá vyřešit pomocí software.

LT jsem spojil s GND, takže WR si myslí, že NT je pořád aktivní (jinak z HDO by to bylo 20 hod denně). S tím signálem po setmění, nebo časovým spínačem to je dobrý nápad.
Mojm10
 
Příspěvky: 69
Registrován: ned bře 22, 2020 11:55 am

Re: CombiWATT - WR

Příspěvekod Mojm10 » stř bře 31, 2021 7:02 pm

lubos píše:Použij časové plány. Bojler priorita 1, č.plán bojler zapni od-do, energie nastav 5kW . Ještě můžeš nastavit ohřev jen v nt.

Tohle jsem jel celou zimu, když nebyla výroba. Jenže nyní když svítí, dochází k tomu, že třeba večer má voda 50C, což je dostačující na ráno, a já to časovým plánem natopím o 5 kWh (ale těch 5kWh by se v klidu mohlo doplnit sluncem).
Mojm10
 
Příspěvky: 69
Registrován: ned bře 22, 2020 11:55 am

Re: CombiWATT - WR

Příspěvekod lubos » stř bře 31, 2021 7:17 pm

Mám Wattrouter M SSR. I Wattrouter ECO. Sice mám připojen M SSR ale mělo by to fungovat stejně:Spínání dle priorit probíhá následovně:
Ve výchozím stavu (v noci) jsou všechny spotřebiče vypnuté. Je-li ráno zjištěna výroba FVE (součet činných
výkonů je větší než nula), dojde k sepnutí výstupu s první (nejvyšší) prioritou.
Okamžik sepnutí se liší podle nastavené funkce výstupu.
 výstupy s nastavenou funkcí plynulé regulace popř. PWM (proporcionální výstupy) se sepnou prakticky
ihned po zjištění výroby a regulátor jimi plynule (synchronním řízením popř. PWM modulací) udržuje
"virtuální nulu" nebo „fázovou nulu“. Nefunguje?
lubos
 
Příspěvky: 11
Registrován: pon říj 24, 2011 10:15 pm

Re: CombiWATT - WR

Příspěvekod lubos » stř bře 31, 2021 7:21 pm

Ještě. Z čeho bere wattrouter info o výrobě?
lubos
 
Příspěvky: 11
Registrován: pon říj 24, 2011 10:15 pm

Re: CombiWATT - WR

Příspěvekod Mojm10 » stř bře 31, 2021 7:24 pm

lubos píše:Mám Wattrouter M SSR. I Wattrouter ECO. Sice mám připojen M SSR ale mělo by to fungovat stejně:Spínání dle priorit probíhá následovně:
Ve výchozím stavu (v noci) jsou všechny spotřebiče vypnuté. Je-li ráno zjištěna výroba FVE (součet činných
výkonů je větší než nula), dojde k sepnutí výstupu s první (nejvyšší) prioritou.
Okamžik sepnutí se liší podle nastavené funkce výstupu.
 výstupy s nastavenou funkcí plynulé regulace popř. PWM (proporcionální výstupy) se sepnou prakticky
ihned po zjištění výroby a regulátor jimi plynule (synchronním řízením popř. PWM modulací) udržuje
"virtuální nulu" nebo „fázovou nulu“. Nefunguje?

Tohle funguje dobře. Šlo mi o to, aby se mnou daná celková energie (např. 5kWh) dodala do spotřebiče. Tzn. buď tam WR přes SSR během dne dodá 5kWh nebo více, anebo méně s tím, že to večer dotáhne WR z DS.
Mojm10
 
Příspěvky: 69
Registrován: ned bře 22, 2020 11:55 am

Re: CombiWATT - WR

Příspěvekod lubos » stř bře 31, 2021 7:37 pm

Potom nechápu. Pokud mám nastavenou prioritu 1 bojler, tak pokud wattrouter zjistí výrobu (přetok do DS) tak sepne ssr (nejvhodnější) a ohříva vodu. Pokud nevypne termostat bojleru, ohřívá dokud je výroba. Pokud už výroba není, tak podle nastaveného čp. sepne třeba v 17.00 a podle nastavení limitu kW dodá zbytek z DS.
lubos
 
Příspěvky: 11
Registrován: pon říj 24, 2011 10:15 pm

Re: CombiWATT - WR

Příspěvekod Mojm10 » stř bře 31, 2021 7:49 pm

lubos píše:Ještě. Z čeho bere wattrouter info o výrobě?

Bere to z hodnoty z vlastního měřícího modulu.

A teď jsem přišel na to, že to je ten kámen úrazu. V případě, že dochází ke spínání (resp. odpínání) nějakého spotřebiče, dojde k přetoku (byť malému, např. 0,04 kW a jenom na vteřinu) z baterií. WR si pak myslí, že FVe zase vyrábí a resetuje odpočet CombiWATTu. Vzhledem k tomu, že pořád něco spíná i v noci (lednice, čov), nemůže to u mně dobře fungovat.

Jediné řešení by bylo zajistit trvalý malý odběr, aby se to tolik netočilo kolem nuly.
Jde to udělat přes SSR a mít např. 0,04 kW stálý odběr do bojletu na všechny fáze. Ale tohle řešení se mi moc nelíbí.
Mojm10
 
Příspěvky: 69
Registrován: ned bře 22, 2020 11:55 am

Re: CombiWATT - WR

Příspěvekod Mojm10 » stř bře 31, 2021 7:54 pm

lubos píše:Potom nechápu. Pokud mám nastavenou prioritu 1 bojler, tak pokud wattrouter zjistí výrobu (přetok do DS) tak sepne ssr (nejvhodnější) a ohříva vodu. Pokud nevypne termostat bojleru, ohřívá dokud je výroba. Pokud už výroba není, tak podle nastaveného čp. sepne třeba v 17.00 a podle nastavení limitu kW dodá zbytek z DS.


Mám za to, že právě do toho limitu energie v časovém plánu se nezapočítává energie dodaná jindy (např. i jiným čas. plánem). Prostě to tam dodá 5 kWh přesně (pokud nevypne termostat).
Mojm10
 
Příspěvky: 69
Registrován: ned bře 22, 2020 11:55 am

Re: CombiWATT - WR

Příspěvekod lubos » stř bře 31, 2021 8:19 pm

Zkus combiwatt nepoužívat, Nastav bojler na prioritu 1, pokud chceš aby první dodávka šla do bojleru, a půjdou tam jen přebytky( to co by šlo do sítě) a pokud nebude výroba ČP dodá zbytek ze sítě.(5kW)To co ukazuje wattrouter jako že dodal do spotřebiče , to je jen informační. Pokud vypne termostat bojleru, tak se stále načítá spotřeba jako když bojlér stále ohřívá. MT wattrouteru ale měří správně a měl by zapnout další spotřebič (priorita2)
lubos
 
Příspěvky: 11
Registrován: pon říj 24, 2011 10:15 pm

Re: CombiWATT - WR

Příspěvekod Mojm10 » stř bře 31, 2021 8:41 pm

lubos píše:Zkus combiwatt nepoužívat, Nastav bojler na prioritu 1, pokud chceš aby první dodávka šla do bojleru, a půjdou tam jen přebytky( to co by šlo do sítě) a pokud nebude výroba ČP dodá zbytek ze sítě.(5kW)To co ukazuje wattrouter jako že dodal do spotřebiče , to je jen informační. Pokud vypne termostat bojleru, tak se stále načítá spotřeba jako když bojlér stále ohřívá. MT wattrouteru ale měří správně a měl by zapnout další spotřebič (priorita2)


Hurá, teď to funguje tím časovým plánem. Nechápu teda moc k čemu je CombiWATT (i časový plán se dá podmínit NT)
Mojm10
 
Příspěvky: 69
Registrován: ned bře 22, 2020 11:55 am


Zpět na Automatizace, měření, statistiky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'