od redcrown » sob dub 03, 2021 10:44 am
já si myslím, že pokud topíš nějakou formou dřeva, v kotli/krbu/krbových kamnech, tak není třeba dimenzovat TČ na celý výkon. I pokud budeš staroušek, tak budeš schopen pár polínek do kamen hodit, min. ve velkých mrazech. Já řeším podobné dilema, není to snad tak o penězích a návratnosti. Teď když zvětšuji FV nad rozumné meze, tak jít do kotle na pelety by mi nedávalo smysl. Dřevo se mi ale líbí a budu ho mít rád jistě i nadále. Dokonce i pokud bych koupil TČ, tak stejně dřevem budu dopit. Rád ho řežu a štípu, je to takový zdravý pohyb. Je to i jistá forma záruky a soběstačnosti, aby člověka nepřekvapilo zavření kohoutků nebo omezení dodávek EE. Návratnost je mi tak trochu ukradená, chci z dané věci mít radost.
Pokud bys připustil přitápění dřevem, tak bych se nebál TČ vzduch/voda. Já už ale spíš přemýšlím nad řešením kvalitního TČ, nikoli univerzálních klimatizačních jednotek. Mířím to ke stroji vzduch/voda, 18kWe kvůli využití velkého výkonu když valí FVE. Mám AN 7m3, takže je kam ty špičky dávat. Zajímavé je se zaměřit na chladivo a jeho revizi = výpalné.
Bez podlahovky bych si dnes život už představovat nechtěl, to je rozhodnutí jistě správné.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP