Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon dub 12, 2021 4:04 am
jahodovák píše:Kousek od nás jeden lisuje brikety ze sena,tak mi to nedalo a pro metrák jsem si zajel,cena byla sice příznivá ale pokud jel kotel od poloviny výkonu do maxima,tak to šlo,pokud ale bylo natopeno a kotel přešel do udržovacího režimu,sice z komína nic skoro nešlo ale kolem se linul podivný smrádek jako když se na podzim pálí plesnivé seno.Zkoušeno na zplynovacím kotli Atmos na černé uhlí,dřevo,hnědé uhlí a dřevobrykety 24kw.Takže jsem se vrátil ke dřevu,pilinám,které při zpracování vzniknou a též spálím i štěpku z různého křoví,kterou získám při nadbitku sluníčka.
Můžu potvrdit.Kobra23 píše:U té fytomasy jsou problém chlorovodíky, které vznikají (uvolňují se) při té termické reakci a ničí vše nerezové (vložky komína) a někdy i černou ocel.
marko250 píše:Jen veřejné zamyšlení,potřeboval bych nakopnout:
4t briket=14 400Kč+nic ,vše mám v euro 5 třídě
5MWh=20 000Kč+ 291 000Kč čerpadlo vzduch/voda se zásobníkem+30 000Kč větší radiátory,nebo 100 000Kč podlahovky,bez dotace
2.7MWh=10 700Kč+120 000Kč čerpadlo voda/voda +30 000 studna+30 000Kč větší radiátory,nebo 100 000Kč podlahovky,bez dotace
1520m3 plynu=16 000Kč + 40 000Kč kotel se zásobníkem 170l+30 000Kč větší radiátory,nebo 100 000Kč podlahovky,bez dotace
Dozateplit poslední stěnu=50 000Kč a spotřeba klesne ještě o 10%,dát plyn po té co mě přestane bavit topit v dřevosplynovacím kotli a kašlat na čerpadla.Na druhou stranu mám svou elektřinu,která by se zapojila do topení září/říjen/březen/duben tak z 75%.Což mi rozhodování komplikuje do vzdáleného budoucna.No mám nad čím přemýšlet a v prvé řadě budu zkoušet hledat vydatný zdroj vody,vzduchové čerpadlo postrádá smysl finančně.
Co zkušení na to?
marko250 píše:Pelety až nepřiměřeně rostou v ceně na to kolik je smrkoviny.Vyřešily by automatizaci,ale ani ten popelník není samovyprazdňovací a násypník s dopravníkem s dovozem cisterny,či na paletách 4t,tak nějak v tom nevidím řešení konečné.
marko250 píše:Pelety z Paskova - Royal Pellets světlé si pamatuji za 3 600Kč/t,dnes i 7 600Kč a nikdy na ceně neklesly.Jaké máš Ty a v jakém balení,cena za t?
Pawel píše:Trubka 16x2 naprosto vyhovuje. Mám 6 okruhů asi 120m2 a čerpadlo bere tak 7W, teplotní spád 3 st. Trubka se nikdy v podlaze nespojuje. Teplotu lze regulovat třeba s VTA572 nebo 3-4cv/ motor/ regulátor. Velké množství vody v trubkách jen zpomaluje náběh topení a má větší setrvačnost. U PT se nedoporučuje se řídit teplotu pok. termostatem.
Zpět na Boilery, ohřev TUV, vytápění, klimatizace
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků