Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
1martin
Příspěvky: 19
Registrován: ned úno 28, 2021 6:54 pm

Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Příspěvek od 1martin »

Pozdravujem clenov a miestnych specialistov!

V prvom rade "smekam" klobuk pre mnozstvom info a expertizy ktora je tu nazhromazdena. Forum som objavil nahodou pri vyhladavani, a odvtedy stravil vacsiu cast tyzdna jeho citanim. Vysledok je, ze som zistil (nastastie) ako velmi problematike FVE nerozumiem :) Som celkom zbehly v IT a automatizacii, a nejake zaklady elektrotechniky tiez zostali. Ak by som sa aj rozhodol o profi pomoc, som rad ked teme rozumiem a viem co mi ponukaju. No a preto som sa rozhodol napisat a poprosit o radu tu.

Rad by som osadil FVE na rodinny dom, novostavbu, po cca roku prevadzky. Rocna spotreba je 23mWh, po mesiacoch nasledovne:
rok.png
Pripojenie do DS je 3F, a pre predstavu spotreba na jednotlivych fazach (za den)
den.png
a za tyzden (tu cisla nemusia byt uplne presne, nakolko graf ich priemeruje, ide mi skor o trend)
tyzden.png
Spotrebu tvori:
- tepelne cerpadlo vzduch/voda(3F, el ohrev 6kW, s 200l akumulacnym zasobnikom a 300l zasobnikovym ohrivacom vody.) TC v zime vykuruje, v lete chladi.
- nepretrzite beziace: rekuperacia, chladnicka s mraznickou, kamery, wifi, elektroinstalacia (Niko) ...
- bazen: 25m3, cerpadla, samocistenie, dezinfekcia, protiprud... v zime v minimalistickej prevadzke (iba obehove cerpadlo)
- sauna: 8kW (3F) pouzivana aspon 1x tyzdenne, 3hod
- ostatne: kuchynska rura, spotrebice, pracka, susicka, frekvencny menic a cerpadlo v studni (na polievanie zahrady, v zime odstavene)

Moj plan s FVE je primarne znizit odber z DS. Par znamych nedavno zrealizovalo svojpomocne instalacie typu 2-4 panely + mikromenic a teraz sa pri slnecnych dnoch tesia z prirastkov :) Malych ale aspon nieco.
Zhruba tam zacalo moje uvazovanie, ale rychlo som sa dopracoval k myslienke ci to neurobit hned na zaciatku "poriadnejsie?"
PANELY> Dom ma rovnu strechu a na nej 2 pouzitelne miesta - jedno cca 3x7m a druhe 4x7m. Obe su nezaclonene a orientovane dlhsou stranou na vychod. Tipujem ze toto bude asi limitujuci faktor co sa tyka vykonu, tak tym by som asi zacal.
MENIC> Pre jednoduchost som najprv zvazoval 1F, no vdaka tomuto foru som zistil ze existuju aj hybridne 3F asymetricke (wow :)) a tak sa zamyslam a skumam ci by nebolo lepsie vydat sa touto cestou.
BATERKY> UPS mi velmi nechyba, a pri povodnej myslienke "par" panelov a 1F menica na najviac pouzivanej faze by sme ziadne ani nevyrobili. Pri vacsej instalacii, ktozvie. A niektore menice ich vyzaduju, ak som spravne pochopil. Zatial vsak zmysel nevidim, no na druhej strane, mam rad techno hracky :)

Mam este jednu nevyriesenu vec, a to je ohrev bazena. Zatial nie je ziadny, ak by som nejaky doplnil predlzi to kupaciu sezonu detom no dalsie tepelne cerpadlo zatial zavrhujem, kvoli problematickej instalacii (vodne miesto pre vonkajsiu jednotku) a nezmyselnej cene (neexistujuca navratnost.) Pride mi rozumnejsi nejaky prietokovy ohrev podporeny FVE... Nenasiel som pri hladani na fore ci toto niekto riesil v suvislosti s FVE.

Po dlhom uvode, tie zakladne otazky su - akym smerom by ste odporucili vydat sa pri budovani FVE? Minimalisticke riesenie trebars 4-6 panelov, 1F menic a mozno trochu prehadzat spotrebice aby viacere bezali na rovnakej faze. Toto by som si asi trufol aj svojpomocne.
Alebo najviac panelov ako vieme osadit + 3F menic +... ? Tu by som ale rad kamaratsku alebo profi pomoc od niekoho kto to nerobi prvy krat :)
A co s ohrevom bazena (ktory zvazujeme ale nie je nevyhnutny)

Vopred diky!
Uživatelský avatar
marsal64
Příspěvky: 1200
Registrován: sob čer 16, 2018 1:45 pm
Lokalita: Velké Popovice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9,3
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Velké Popovice

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Příspěvek od marsal64 »

Buď zdráv!

Tak tomu tedy říkám "dům na eletřinu"... Já bych řekl, že "najviac panelov ako vieme osadit" je určitě OK. V ČR je třeba legálně licenci od 10 kWp.

Pokud tuším (jako ostrovník) těžiště základního rozhodování správně, klíčová pro začátek je volba, jestli do toho jít ostrovem nebo rovnou "legálním" ongridem, jehož cílem není ovšem primárně dodávat do sítě, ale - když si to řeknu zjednodušeně - nehuntovat zbytečně drahé baterky, které Ti stejně spotřebu nepokryjí a pokud by měly, musí to být ještě větší než ty největší ostrovy tady, třeba než Kobrův maxiostrov (https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... AF#p144235).

K úvahám mohou pomoci třeba texty:
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... 78#p139339 a následující příspěvky ve vlákně
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=5231&p=100415

A držíme palce :-)
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Příspěvek od vlkazajac »

"...Po dlhom uvode, tie zakladne otazky su - akym smerom by ste odporucili vydat sa pri budovani FVE? Minimalisticke riesenie trebars 4-6 panelov, 1F menic a mozno trochu prehadzat spotrebice aby viacere bezali na rovnakej faze. Toto by som si asi trufol aj svojpomocne.
Alebo najviac panelov ako vieme osadit + 3F menic +... ? ...

Vždy odporúčam stanoviť si cieľ a potom sa snažiť vybrať komponenty a zostaviť optimálnu variantu. Postupné riešenia sú tu časté a najviac bolia ...

Z Vašej bilancie spotreby možno odčítať štandardných 50 kWh ( !!! ) denne, čo je teda dosť. Takže snaha získať pomoc z FVE je na mieste. Na ploche celkom 49 m2 je skoro nemožné toľko získať. Narážate teda na prvý limit, ktorým je nedostatok miesta pre panely. Ak nenájdete ďalšie možnosti, potom by som prednostne odporúčal venovať sa:
1/ výberu panelov, ich optimálnemu rozmiestneniu na streche a z moci úradnej by som nariadil polohovanie panelov podľa vodorovnej osi. Zrejme sa priblížite k maximu 10 kWp, viac toho tam nedáte.

2/ Potom Treba rozhodnúť, akú techniku použijete. Odporúčam preto analyzovať spotrebu domu podľa súbehu jednotlivých spotrebičov.

3/ Vzhľadom na pomer limitovaných Wp a spotreby baráku bude vhodné zainvestovať len do minima batérií.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
Uživatelský avatar
beethowen
Příspěvky: 873
Registrován: pát čer 23, 2017 7:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Příspěvek od beethowen »

Já bych asi nad nějakým hybridem, nebo ofgridem moc nepřemýšlel.
Při takové spotřebě a takové prostorové možnosti pro panely bych navrhoval osadit co nejefektivnější panely na všechnu dostupnou plochu a k tomu nějaký ongrid vhodně doplněný o nějaké greenbono (příp. watrouter, nebo něco podobného).
Tím by se řešil částečně i ten problém toho bazénu, ale na ten vzhledem k prostorovým možnostem pro panely a udávané spotřebě už moc zbytků nebude.
Celé jako oficiálně přihlášené doporučuji. Nevím, ale jaké přesně podmínky pro toto jsou v SK, předpokládám, že se to nebude moc lišit od CZ.
Potom ještě, samozřejmě pokud to jenom půjde, přesunout co nejvíc spotřeby z noci na denní dobu.
Baterie by to celé finančně zabily. Nepředpokládám, že kolega by byl takový nadšenec, aby do toho nainvestoval to co Kobra23. Ten k tomu má ale své důvody a svůj pohled na věc.
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Příspěvek od vlkazajac »

No neviem. Slovensko je v rebríčku právnych istôt a stability právnych predpisov hlboko ako Mariana Trench.

Nebola by správna stratégia nepustiť von ani chlp ? Ak sa za 24 hodín spotrebuje viac ako sa vyrobí, tak je správne presunúť čím viac spotreby na deň, ale bez akumulácie v batérii sa časť výroby nenávratne stratí.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3340
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Příspěvek od marko250 »

Těm grafům se dá věřit,opravdu tam neběhá na fázi víc jak 3.5kW souběh ? 15MWh ročně by šlo srazit třemi hybridními měniči(6-8kW) 3f,obrovskou baterkou 60-80kWh a pevným panelovým polem 25-30kWp,nebo dvěma nezastíněnými trackery po 10kWp+ vytěžování.První zkušenosti s tak velkou instalací tady má na trackerech jeden člen kvako1: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... 60#p135823.
Finančně na to chcete pustit kolik?
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
1martin
Příspěvky: 19
Registrován: ned úno 28, 2021 6:54 pm

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Příspěvek od 1martin »

Perfektne! Velka vdaka vsetkym za komentare a nazory.
Rozhodol som sa postupovat ze na zaciatok:
- lepsie zanalyzujem, resp. upravim spotrebu (pripojim par dalsich meracov aby som zistil co vsetko a v akej miere spotrebu ovplyvnuje)
- spravit dobry navrh typu a umiestnenia panelov (s Vasou velkou pomocou)
To snad ukze dalsiu cestu, co ma a nema zmysel.

Pre upresnenie, moj ciel je znizit naklady na dodavku z DS, a dosiahnut sebestacnost nepovazujem za nevyhnutne. Spominany ongrid nevylucujem, tam sa uberali moje povodne myslienky, a hybrid tiez moze byt, ak by sme spolu prisli ze ma nejaky zmysel. :)
Takze, v prvom kroku som pobehal strechy a zmeral. Uvedomil som ze mozno vieme vyuzit aj dalsiu plochu = drevostavbu skladu/zahradneho domceka a tak som ju tiez zmeral. Pripajam situacny nakres s rozmermi a svetovymi stranami.
strechy.png
Takze, urcite viem vyuzit strechu1 a strechu3. Tam nemam z pohladu susedov a pod. ziadne obmedzenia, strechu nic netieni, akurat v strede ako je naznacene je plocha ktora je uz z casti vyuzita inak a je tam este miesto, ale nie na panely.
Strecha4 je (mozno?) tiez alternativa, s tym ze ide o drevenu stavbu. Z pohladu buduceho zapojenie, ide o iny objekt ale mam v nom privedene 3F a osadeny maly rozvadzac.

Neviem ako dobre navrhnut rozmiestnenie a sklon panelov, tak aby si netienili navzajom a aby im zaroven netienila atika (vyska cca 50cm) a ani netusim ako ich orientovat... Exituje na to nejaky "konfigurator" ? Videl som tu stary odkaz na nejaky anglicky web, ale link uz nefungoval.

Vopred diky za usmernenie!

p.s. uz teraz ma tento "projekt" bavi, a to len priebezne citam a studujem :)
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Příspěvek od vlkazajac »

Budete musieť byť ešte zdielnejší. Zaujala strecha drevostavby - nevieme, či je to rovná strecha, malý / veľký sklon na ktorú stranu ? , alebo "A"... Na tej dĺžke vidím už 8, 16 alebo dokonca 24 štandardných panelov, orientácia je vynikajúca. A čo tiene ?

Na hlavnej streche nás zaujíma priestor nad úrovňou atiky, čo je samozrejme v protiklade s estetickým cítením. V strede sú nekonkretizované iné technológie, ale ak majú reliéf vyšší od atiky, budú robiť tieňmi neplechu smerom do zadných častí zelených striech. Ak by ste vedeli za celú južnú atiku dať aspoň jeden súvislý rad panelov v dĺžke cca 10 m, bol by to výborný bonus, aj z pohľadu "pohľadu" )) . Foto by pomohlo, ak nenaruší súkromie.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
fatter
Příspěvky: 233
Registrován: čtv led 18, 2018 12:11 pm
Lokalita: Bratislava

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Příspěvek od fatter »

Este by niekto mohol pomoct s vypoctom efektivnosti rieseni. Pri uvadzanej potrebnej vyrobe energie treba uviest ocakavane naklady..a potom je treba sa zamysliet na zmyslom celeho projektu.
30xGS55 (1600W)JV a 30xGS55 (1600W)JZ, 6x320W PERC JZ, Axpert 48V 5kW 800Ah gel. olovo, menič 2500W, MPPT 48V40A 300Ah AGM olovo,BMS Victron BMV700,702
lubomirz
Příspěvky: 444
Registrován: ned kvě 31, 2020 5:25 pm

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Příspěvek od lubomirz »

Suhlasim, foto je extremne dolezite, myslim si ze musis pouzit kazdy mozny centimeter pre panely. Takisto obrovsky pozor na tiene - strecha X zatienena od prilahlej strechy Y, stromu na dvore, pred pozemkom...



>> Pre upresnenie, moj ciel je znizit naklady na dodavku z DS, a dosiahnut sebestacnost nepovazujem za nevyhnutne.

ja by som to s dovolenim videl takto : s hentou zostavou NEMAS NAJMENSIU SANCU na sebestacnost.

a) najvacsiu usporu dosiahnes PREDOVSETKYM ZNIZENIM SPOTREBY. 23MWh rocne je šleha. Navyse, POLOVICU Z TOHO (11MWh) SPOTREBUJES OD NOVEMBRA DO FEBRUARA KEDY ZO SOLARU VYROBIS VELKY PRD MAKOVY. Tu si pozri statisticke rozdelenie vyroby podla mesiacov : http://www.roznovan.cz/~kubis/mereni.php a skus to namapovat na svoju spotrebu, neprehliadni ze su take decembre/januare kedy 9.2kWp zostava co ma pan na streche vyrobi ZA CELY MESIAC [!!] MENEJ NEZ 100kWH ENERGIE !!! Henten pan sa nachadza v Roznove nad Radhostem, v Bratislave vyrobis trosku viac ale nie o polovicu.

b) zimna produkcia solaru je tragikomicka a prave vtedy mas strasidelne najvacsiu spotrebu (tepelne cerpadlo).

c) Sebestacnost pri hentej spotrebe nedosiahnes ani keby si vsetkym trom susedom nahodil panely na cely pozemok, nielen na ich domy a ani keby si mal 100kWh bateriu. Na ukazku : 9.2kWp solarne panely vyrobia typicky 150-200kWh za cely december/januar (semtam je taky rok ze vyrobia menej nez 100kWh za cely mesiac, semtam je taky rok ze dosiahnu 240-260kWh), takze aby si ziskal svojich 3500kWh/3000kWh co potrebujes v decembri/januari, potreboval by si PRIBLIZNE 210kWp solarnych panelov !!!! Aby sme sa rozumeli, to je 466 NAJVACSICH KUSOV co u nas realne zozenies po 450Wp kazdy, pricom jeden ma rozmer 2.1m2. Cize by si potreboval zhruba 1000m2 plochy !!


Takze naspat do reality : zda sa ze mame 48m2 a 32m2 pouzitelnej plochy. Na tychto 80m2 mozes umiestnit priblizne 36-37 kusov 450Wp panelov cize okolo 16.600Wp max, do sukromnej spravy ti poslem linku aby si videl cenu okolo 100 e/kus bez dph cize celkova cena za panely circa 4.000 eur bez dph u teba doma s dopravou.

Musis pouzit kazdy jeden centimeter a velmi silno by som hladal kde dam dalsie panely. Pri hentej strasidelnej spotrebe platis okolo 3.000 eur ROCNE za elektrinu (23.000 kWh x priblizne 0.13e/kWh, neviem aky mas program od koho[/b] takze zainvestovat hentie prachy do panelov plus zhruba dvojnasobok do ostatnych komponent by nemal byt az taky hrozostrasny problem. Navratnost investicie do solaru bez baterky bude radovo 6 rokov pretoze mas idealnu spotrebu ("totalnu") len to nesmies nechat namontovat Siemensu alebo ABBcku. Pri nejakom baterkovom ulozisku sa posuvame radovo na 8 rokov. Nevieme kolko planujes nasypat dukatov do tohoto projektu, no za tisicku to rozhodne nepojde :)

V zime ajtak nebudes mat dostatok, zdaleka nie... a v lete a po lete mozes v pohode vyhrievat bazen co teraz este nerobis a tympadom tato "nadspotreba" zatial nie je zaratana v sucasnych 23MWh rocne.

16kWp zostava vygeneruje od maja do septembra priblizne 60-100kWh denne, v spickach 120kWh pri idealnom sklone, typicky nad 40kWh (len velmi malo dni bude pod 40kWh) cize zhruba by som odhadol 2000-2500kWh mesacne. Semtam viac ked je dobry mesiac. Zavisi od sklonu a natocenia striech, nevieme ako si na tom. Sklon sa da trosku prisposobit, natocenie samozrejme nie.

Velku baterku 80kWh co spomina Marko by som velmi starostlivo zvazil pretoze je to sialena investicia ktoru zrejme nevyuzijes - aj keby si bol ochotny tolko investovat, rozhodne by som cast z tych prachov radsej pustil do panelov ak ich bude kam dat pretoze ty mas "okamzitu spotrebu", nepotrebujes energiu prilis ukladat. Ty vies vsetko zozrat, od novembra do februara bateria absolutne nema sancu ani na miliwatt pretoze kazdu trochu co vyprodukujes okamzite pustis do tepelneho cerpadla. Podla toho aky rozpocet nadhodis by bolo rozumne sa bavit o nejakom skromnejsom zaciatku na "preklenutie" zamracenej/uprsanej hodinky alebo troch cize niekde okolo 10-15kWh baterie, ale 80kWh je blbina. V lete ju nepotrebujes lebo mas bazen s megawattmi tepelneho uloziska, v zime nema sancu. Mas 50kWh dennu MINIMALNU PRIEMERNU spotrebu v lete a 120kWh v zime.

Len pre predstavu, baterie Pylontech 3.6kWh stoja 1450,-eur takze 80kWh je volakde okolo 32.000 eur [!!!] bez potrebnej infrastruktury (racky atd). Cize celkovo sa bavime volakde na rozhrani 35.000 eur LEN ZA BATERIE.

Ak si pripraveny do toho natankovat 10.000 eur tak v pohode, ale ajtak to nedas - ak mas predstavu ze za dve tisicky spravis zazrak, tak budes silno sklamany. Vyborna sprava znie, ze sa da zacat rozumne v malom a hlavne modularne pridavat. Dolezity faktor na cenu je aj ci si budes veci robit sam alebo zavolas profesionalnu firmu. Celkovo by som si pri hentej spotrebe kWh aj EUR a pri uvazovani o pridani vyhrievania bazenu tak nejak tipol, ze dokazes byt sebestacny sest-sedem mesiacov z roku podla vysky investicie. Kazdy dalsi posun bude sialene drahsi a drahsi, proste dosiahnut 50% sebestacnosti je relativne jednoduche a lacne, 60% je realne ale signifikantne drahsie, 70% je superdrahe a treba sialene vela plochy, s tym ze 80% nedas ani keby si susedom obsadil strechy.
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3340
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Příspěvek od marko250 »

Však to jsem nastínil finanční nesmysl,jinak jsem to nemyslel.A díky tomu grafu denní spotřeby,která vůbec neklesá přez noc,naopak se stále drží na třech fázích 700W=2.1kWx24=50.5kWh za den,ale to slunce s ongridem bude jen 12hodin přez léto.Obecná zkušenost je 40% soběstačnosti s ongridem,ale přez noc se toho nesmí v domě moc dít,tady se bohužel děje.Všeobecně se dá ale vycházet z té plochy k dispozici pokud jsi tedy spočet 17kWp=17MWh možných z nich,ale 17kW jen těžko někdo dokáže přez den, když plně svítí použít.17/3= 5.7kW na fázi a on má v grafu 700W na fázi,takže systém dokáže využít jen z 13%,tudíž ongridem použije z těch 17MWh jen bezvýznamnou část a zbytek dle systému vytěžování,jinak do kapsy DS k sousedovi za 5Kč :-) .Ale nikdy to nebude tak,že když svítí tak se jde saunovat,právě naopak.Tak kam se bude dávat ta energie,když nebude baterka odpovědné kapacity na ten průběh spotřeby z grafu?A kde jsou ty pochmurnější dny,kdy spotřeba domu naopak stoupá?
Jediná rozumná cesta je zde zredukovat onu vlastní spotřebu,když mě to tedy už "Sere :-) ". A nezazněla nejpodstatnější část projektu,kolik jste do toho ochoten nalít,třeba i postupně.Jsou tu instalace i ke dvěma miliónům,ale taky jeden panýlek s nabíječkama atd.
Rozumně by asi vyšly tři měniče co umí hybridní režim v 3f,k nim regly na těch 17kWp a baterka s 30kWh(600Ah),něco co spouští marsal64 a redcrow,ale ve 3f.A zůstat svobodný bez ERU a dělat si co chci.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
lubomirz
Příspěvky: 444
Registrován: ned kvě 31, 2020 5:25 pm

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Příspěvek od lubomirz »

>> Však to jsem nastínil finanční nesmysl,jinak jsem to nemyslel

ježiši ja som ale jelito :) jasnacka. Pockame si na financny rozpocet, idealne aj fotografie striech.





>> A díky tomu grafu denní spotřeby,která vůbec neklesá přez noc,naopak se stále drží na třech fázích
>> 700W=2.1kWx24=50.5kWh za den,ale to slunce s ongridem bude jen 12hodin přez léto.

to som kukal aj ja, hentam snad bude pusteny nejaky bitcoin majner :)
1martin
Příspěvky: 19
Registrován: ned úno 28, 2021 6:54 pm

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Příspěvek od 1martin »

Doplnujem info co sa tyka striech:
- vsetky strechy su rovne (sklon len vramci vyspadovania odvodu vody, tipujem <3%)
- strecha #1 a #3 su oramovane atikou (kazda) netieni na ne nikdy nic zo susednych pozemkov, slobodne ich mozme obsadit
- zo strechy 2 moze tienit len 1 stlpik (priemer 5cm, vyska 120cm) na ktorom je hromozvod. neviem ci je to podstatne
- strecha 4 je z vacsej casti nezatienena, je mozne vo vychodnej casti mierne ano, dopoludnia, to musim skontrolovat, dam vediet

Ad baterky/hybrid:
- Lubomirz/ovi diky za obsiahly komentar aj link, a najma potvrdenie ze v tomto pripade nema zmysel nahanat obrovske baterky a sebestacnost. Tych 400 panelov je tiez fajn, susedov sa pre istotu spytam ci by im velmi zavadzali na ich anglickych travnikoch :)

Ad rozpocet:
-Nemam predstavu kolko stoji nejake zmysluplne riesenie pre moj pripad, ale mohlo by to fungovat tak ze, investovanych 5000eur prinesie pri 10r navratnosti usporu cca 500e rocne. Alebo este lepsie, ze investovanych 8000 usetri 1000 rocne (co je cca 30% nasho uctu) a presne ako pise lubomirz, potom sa to niekde sa to zacne lamat kde kazde dalsie investovane euro uz prinesie mensi dodatocny benefit... A k tomu by som sa rad dopocital a potom rozhodol. Nemam v tejto chvili danu hranicu ze to musi stat 4216eur a ani o halier viac. A v 30.000 tiez nevidim zmysel.
kodl69
Příspěvky: 7396
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Příspěvek od kodl69 »

S tímhle rozpočtem je to tak sotva na systém na ohřev vody a možná nějaký hračkový zálohování čerpadel kotle, víc za to nepořídíš, a ohřev TUV jako jedinej má prokazatelnou návratnost, teda pokud se nedělá na dotace, který to nečekaně strašně prodraží, a tvůj rozpočet by mohl padnout už na projekt a vyřízení dotace... Tohle už píšu podvacátý, ale pořád to nikdo nechce slyšet.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
jars10
Příspěvky: 95
Registrován: úte čer 07, 2016 8:26 pm

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Příspěvek od jars10 »

Co se týká ohřevu bazénu, podle mne nemá smysl.
Mám ho instalovaný a za 10 let jsem ho použil jednou - při spouštění.
Mnohem více se mi osvědčil odsouvací kryt bazénu. Nepadá tam listí a nepořádek a koupací sezónu máme cca od konce dubna do konce září. Ke konci už se tam nikomu nechce, ne že by nebyla teplá voda, ale ta zima venku... Naopak v létě musíme nechávat větrání, aby se voda udržela do 30 stupňů. Bazén je přitom z třetiny dne zastíněn velkým ořešákem.
Kolik denně sežere ta rekuperace? V létě a v zimě. Nemůže dělat i tu noční spotřebu?
Uživatelský avatar
marsal64
Příspěvky: 1200
Registrován: sob čer 16, 2018 1:45 pm
Lokalita: Velké Popovice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9,3
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Velké Popovice

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Příspěvek od marsal64 »

1martin píše: ...zmysluplne riesenie...
...investovanych 5000eur prinesie pri 10r navratnosti usporu cca 500e rocne...
Pokud smysluplnost bereš jen podle návratností vložených financí, pak onen ohřev vody, jak psal kodl, resp. snad i ongrid bez baterek smysl dávat mohou. Smysluplnost ostrovu/hybridu podle kritéria návratnosti vložených financí v mém případě já osobně neočekávám vůbec (https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... 80#p143305, dnes mimochodem investice vzrostla o cenu dalších baterek).
Pokud přijde doba blackoutů a skokového růstu ceny elektřiny, pak věci mohou začít vypadat jinak, jinak tedy nevím nevím.
V mém případě "smysluplnost" není čistě finanční, je zde hobby faktor, faktor "komunita mypower.cz" a jistě i ukojení jakési (snad lehké) preppersky zabarvené nezávilostní neurózy. Ani nevím, jestli lze hovořit o "formě penzijního připojištění", jak tomu říká volente ;-). Za deset patnáct let (v nejlepším případě) začnou věci odcházet a jestli budu živ a schopen nějaké opravy (finančně a mentálně), to se terpve uvidí...
lubomirz
Příspěvky: 444
Registrován: ned kvě 31, 2020 5:25 pm

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Příspěvek od lubomirz »

tiez suhlasim ze vyhrev bazenu je naozaj veľkopanské huncútstvo :) ono ked to zoberes striktne cez prachy, tak aj cely bazen je neatraktivna "investicia" ako taky - je to prvok komfortu. Co samozrejme je aj sauna.

Rychlo k spotrebe sauny : 8kW krat 3 hodiny pises aspon 1x tyzdenne = minimalne 24kWh spotreba tyzdenne = 1.2MWh rocne. MINIMUM. To je vcelku dost velka cast z celkovej 23MWh spotreby, 5% cize dvacatina. Otazka znie kedy si zvyknes saunu pustit - v zime panely nic nevyrobia, ale od aprila do septembra by ti mohli vcelku slusne stiahnut ucet za verejnu elektriku, AK by si bol ochotny sa saunovat vtedy ked svieti slnko. Mozno to mas ako vecerny relax, vlezies tam o deviatej, vylezies o jedenastej, tam samozrejme panely nepomozu ani v lete. Len vravim ze je to slusna cast celkovej spotreby a hladame jednoduche moznosti optimalizacie - pri solarnych systemoch je najvacsia uspora vtedy, ked dokazes prisposobit svoj zivotny styl prirode : nenahadzem veci do pracky o osmej rano lebo som tak zvyknuty, idem prec tak nech si huci - lenze vonku nesvieti... radsej pockam a operiem poobede ked sa vratim ked bude slnko poriadne svietit. A ak bude zamracene/prsat cely den, co sa stane ked operiem zajtra ?

Rovne strechy potrebuju priblizne 2x viac miesta (m2) pre panely nez sikme, je to sposobene nutnostou rozostupu kvoli tienom. Na sikmu strechu hadzes panely jeden na druhy bez akehokolvek rozostupu http://www.roznovan.cz/~kubis/Obr/Montaz1.jpg ale rovna strecha vyzera inak.

Graf dennej spotreby : takto vyzeraju vsetky tvoje dni ? Leto zima cely rok ? Pytam sa kvoli rozsypaniu panelov vychod-zapad, tiez to vcelku srandovne prispieva k vyslednej produkcii energie, a celkovej efektivite/navratnosti riesenia. Je nesmierne dolezite prisposobit orientaciu panelov dennej spotrebe ; ked mas vacsiu spotrebu poobede, treba spravit instalaciu tak aby si mal viac zapadne natocenych panelov. Alebo samozrejme naopak.

Zdoraznujem KED to co vidime na jednom grafe je typicke pre CELY ROK, zima+leto : mozno ti tam teraz bezia nejake veci ktore v lete nebezia (cize v lete bude vacsia spotreba rano pretoze sa poobede/vecer volaco nezapne co teraz v zime bezi) alebo naopak, v lete sa prida volaco co teraz nevidno a nakomplet to prevrati cely graf. V zime bezi tepelne cerpadlo ktore zozerie ukrutne viac pri kureni nez v lete pri chladeni. Treba samozrejme zohladnit to, ze v lete sa vyprodukuje ukrutne viac energie - takze zimny graf spotreby a jej rozlozenie v priebehu dna nie je zdaleka natolko dolezity ako "letny". Tam sa da mrte usetrit. Spominam to preto lebo MAS ROVNU STRECHU = PANELY SI MOZES NATOCIT AKO CHCES.

Ked mas naladu a cas, toto pozri : https://www.electrodad.cz/2-roky-s-foto ... ro-dad-75/ na videu uvidis aj nutne rozostupy panelov na rovnej streche kvoli vlastnym tienom. Tu su grafy z merani : https://smart.tigoenergy.com/p/electro_dad teraz to nie je dobre vidno tie rozdiely lebo Oskar nesvieti poriadne ale ked svieti :) tak vidis krasny presun produkcie vychodnych a zapadnych panelov. Pre lahky nastrel napriklad data par dni naspat : https://smart.tigoenergy.com/p/electro_ ... 2021-02-24 a dole pod obrazkom sa posuvaj kurzorom na casovej osi. Vychodne orientovane panely doobeda daju zhruba o 50% viac nez zapadne, potom sa situacia zmeni. Riesime pevnu instalaciu panelov, ziadne "trackery" teda natacanie panelov.

Absencia tienov : samozrejme parada. Co sa tyka tienu z technologickej strechy, ak sa bavime o jedinom 5cm hrubom stlpiku navyse relativne nizkom tak to nebude tragedia. Pruser totiz je, ze aj ked mas zatienenych len povedzme 5% plochy panelu, nedojde len k 5% znizeniu spotreby - dovod je vnutorne seriove a paralelne spajanie clankov. Zase ak mas naladu, zaberie to hodne casu precitat, preluskat sa cislami :

https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=121&t=6218
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... &start=220
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... 6&start=40
https://youtu.be/XO3LZCrwmNg?t=303

Este si nepovedal ci si planujes instalovat sam, alebo ci objednas firmu. Ak mozem vyzvedat, v ktorej mestskej casti mas barak (Raca, Dubravka, Dolne Honny...) ?



>> Neviem ako dobre navrhnut rozmiestnenie a sklon panelov, tak aby si netienili navzajom
>> a aby im zaroven netienila atika (vyska cca 50cm) a ani netusim ako ich orientovat...

velmi spravne, k tomuto sa hned dostaneme len musim ist robit vlastne veci na par hodin. Vcelku sranda je vybalancovat sklon panelov na obmedzenej plochej streche aby si dosiahol maximalnu produkciu v ramci danych moznosti a aby si dosiahol umiestnenie idealneho poctu panelov na strechu Nejdem ta s tym zatazovat v tomto momente - strucne aby ti nezostalo 115cm volnej plochy niekde na kraji strechy ked panel ma 140cm, kedze potrebujes vyuzit absolutne vsetko co mas. Pri mensom sklone nasypes viac panelov na danu plochu avsak nebudu mat uplne optimalnu produkciu (kvoli mensiemu sklonu), rozdiely vsak nie su dramaticke. Pri optimalnom sklone co je pre Bratislavu okolo 48 stupnov v lete, zhruba 55[60?] stupnov celorocne - vyratame pomocou modelov - by ti panely hadzali take velke tiene ze ich na tu strechu budes musiet umiestnit podstatne podstatne menej ; az natolko menej, ze celkova rocna produkcia bude mensia nez pri vacsom pocte neoptimalne sklonenych panelov.

50cm atika : ked spravis instalaciu tak ze 450Wp panel s rozmerom hore vylozis az na jej uroven (teda bude zdvihnuty na 50cm na jednej strane, na druhej strane bude polozeny na streche), mas to 14 stupnovy uhol pri orientacii na sirku, pripadne 28 stupnovy uhol pri orientacii na vysku. A to uz je cista pohoda. Tien nebude ziadny. 28 stupnov mi pride vcelku dobry napad na celu strechu. Spocitam kolko to znamena strat v celorocnej vyrobe oproti idealnemu odklonu. Obrazok napovie viac:

https://i.postimg.cc/qM594XxK/solar01.png
https://i.postimg.cc/jjz96V06/solar02.png

strana B je 50cm, atika ; strana A je panel na vysku alebo na sirku (105cm alebo 205cm), strana C je vypocitana dlzka zabraneho miesta na streche a BETA je uhol sklonu panelu.
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Příspěvek od vlkazajac »

Dosť záhadná je charakteristika strednej časti strechy slovkom "technológia". Nech je tam hocičo, panely treba dvíhať do výšky 50 cm ( spodná hrana ) a rád by som vylúčil možnosť, že sa ona technológia nedá panelmi "nadkročiť". S tým sa dá predsa pohrať, keď ale vieme, čo za zviera sa pod panelmi vyvaľuje.
Potom by som vrelo odporučil inštalovať štyri súvislé rady panelov, malo by sa tam vôjsť najviac 6 x 4 štandardných panelov aj za cenu nejakého kompromisu kvôli obmedzujúcim podmienkam v strede. Potom, pretože automatizácia stavebníkovi nie je cudzia, opakujem možnosť polohovať panely podľa vodorovnej osi ( tracer ). V zime by koncept dovolil ideálne smerovanie prvého a posledného radu na nízku eleváciu a využitie stredných dvoch radov aspoň na zachytávanie difúzneho svetla pri malom náklone na juh.

Keďže celok je takmer stále deficitný a bez batérie neefektívny, doplnil by som ho "prečerpávačkou" podľa tarifov. Experti na to tu sú, pre 1martina možno nateraz siné kafe, ale budúcnosť by to malo.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
1martin
Příspěvky: 19
Registrován: ned úno 28, 2021 6:54 pm

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Příspěvek od 1martin »

Popozeral som prilozene linky a precital prispevky a som teda zase o nieco mudrejsi :)

STRECHY & PANELY:
Strednu cast vacsej strechy (na obrazku Strecha2) naozaj pre panely nie je mozne pouzit, nema zmysel o nej uvazovat. Vsetko ostatne je otvorene, a keby som navrh rozmiestnenia robil ja (t.j. amater) tak na Strechu4 ich orientujem na vysku (uzkou castou na JJZ) a tym padom ich tam zmestim 1 radu a aspon 10. V pravej casti kvoli tieneniu asi bude treba nieco vynechat, nemal som cas to vcera pozriet a dnes nesvieti. Pocitam pesimisticku moznost, ze 2-3m. V realite to bude menej.
Na Strechu1 tipujem 2 rady po 6 panelov a Strecha3 1 rada 6panelov. Vsetky 3 rady na vysku, orientacia VJV.
To pri takomto laickom nastrele znamena 28 panelov, co je pri 450Wp spolu 12,6kWp.
Pan co prevadzkuje toto vyrobi medzi marcom a oktobrom priemerne 6800kWh z 9,9kWp. S 12,5kWp by to znamenalo 8500kWh (cize Nov-Feb pocitam nula.) To sa mi vobec nezda byt nezaujimave :)

SPOTREBA:
Rozumiem ze aby tie ziskane kWh boli vyuzitelne, nesme byt gro spotreby v noci. Hram sa aj teraz s nastavenim TC a filtracie bazena a je tam co optimalizovat. Ale prave v letnych mesiacoch by to malo byt celkom dosiahnutelne - tepelne cerpadlo chladi (cez den) a bazenova technika ide tiez vtedy. Nemali sme ziaden mesiac so spotrebou pod 1500kWh, a ak by aj nejake prebytky vznikli, rad ich pouzijem na ohrev vody v bazene (na velku radost zvysku rodiny.)
Co sa tyka tych grafov, tie som daval na ukazku, asi nie su 100% reprezentativne pre cely rok, ale presnejsie data nemam. Zacal som to merat a budem sa snazit to upravit az kym sa nedostaneme na hranicu zelaneho komfortu. Dalej tam je priestor menit spravanie/konfiguraciu po instalacii FVE.
A potom raz mozno pribudne v garazi elektromobil nabijany v noci a uspory budu v ... :)
(pozn k saune - ma sice 8kw ale na 3F v sucte, v piecke je na kazdej faze 1 spirala 2870w)

FINANCIE - samozrejme som nevycisloval "fun" a "eco" faktory a tie oba hovorie v prospech FVE, ale zase nie je to motorka takze aspon nejaku zakladnu ekonomiku by to mohlo mat :) Navratnost trebars 15 rokov? Ved skusme sa k nejakemu rieseniu dopracovat a uvidime. V tejto chvili som optimista
kodl69
Příspěvky: 7396
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Příspěvek od kodl69 »

návratnost 15 let neexistuje, za tu dobu vyměníš většinu komponent, zůstanou ti v lepším případě dožívající panely, který budou mít poloviční účinnost než ty, co se budou za 15 let prodávat. Schválne, kolik dávaly v roce 2006 60čl. panely 1*1.6m? podle mě 185, max 200Wp. Dneska máš na téhle ploše běžně udávanej výkon 330Wp. A ty panely, co měly štítkovej výkon 185Wp dnes dávají obvykle tak 140Wp, takže polovinu. Životnost baterek je asi taky jasná, všechno nad 10 let je nezaručitelný, i pro LIFEPO4, pro li-ion taky. A že nějaká elektronika vydrží víc než 10 let? Zase ničím nepodložený optimizmus. Včera jsem měnil elektroniku pro pohon vrat. CAME, r.v. 2012...
Mám na střeše fototermický panely od r. 2003, sice jsem měnil boiler (k tomu by došlo tak jak tak) a řídící elektroniku, ale panely, trubky, oběhový čerpadlo a většina nemrzky je původní. Pořídil jsem to nízkonákladově v r. 2003 za nějakejch 25kKč, každej rok to ušetří 1-1.5MWh elektriky a náklady na vlastnictví za těch 18let byly cca 8kKč (novej regulátor a něco nemrzky). když to vezmu s inflací (reálnou, ne podle ČNB), tak dnes by tenhle systém stál 50kKč, další náklady 10kKč a úspora cca 20MWh po 2.2kKč/MWh je 44kKč. Sám sem se překvapil, že ani tohle nemá návratnost... Takže nejlepší je nedělat nic, přizpůsobit se sytému, jít si pro sociálku, příspěvek na bydlení, příspěvek na ošacení, příspěvek na topení, příspěvek na... to je řešení.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek