opravdu čistě ostrovní FVE pro RD

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
LubošV
Příspěvky: 50
Registrován: ned pro 18, 2011 11:42 am

opravdu čistě ostrovní FVE pro RD

Příspěvek od LubošV »

Ahoj kolegové ve zbrani,
jak možná víte (či spíš nevíte), provozuji 3. rokem na Karlovarsku ryze ostrovní FVE cca 7 kWp, s využitím 2 reglů PCM 8048, měniče SMA SI 6.0H (6 kW) a lithiových baterií LiFePO4 a Li-Ion, s kapacitou asi 1000 Ah. BMS jsou čínské (https://de.aliexpress.com/item/40013648 ... 4c4da3NjyX), stejně jako přelévací pumpy (https://de.aliexpress.com/item/32849754758.html), které fungují fakt bezvadně. Panely jsou secondhand 225 Wp z nespuštěné polní FVE, část je nová, také 225 Wp od Dukeho.
Instalace FVE je poněkud amatérská - nejsem elektrikář ani elektronik, ale vcelku spolehlivě funguje. V období temna, letos obzvláště dlouhém, nabíjím baterie z plynové centrály Heron 4,2 kW, krmené z 33 kg PB bomby. Letos padly tři, jinak vždy vystačila jedna.
Systém umí ohřívat vodu ve 2 bojlerech 500+1000 lt přes DC čínské spirály, spínání a vypínání impulsů pro SSR spínače od Beethovena zajišťují relátka v reglech, včetně stavu, kdy by se bojlery přetopily nd 75°C, tak topení do vody vypnou.
Ještě přes jedno takové vnitřní relé spínám stykačem AC obvod, na který je napojena klima využívaná pouze v létě a provzdušnění rybníčku, pokud na bateriích padnu pod 52V, tak se obvod odpojí od sítě. Mimo temné období, kdy vařím na plynu a topím + ohřívám TUV výhradně dřevem, jedu dle možností jen na vlastní elektřinu. Do systému patří i malá VE Ista Breeze, která je spíše na okrasu, ale občas nějakou tu kWh zázrakem vyrobí :)
Rád bych uvítal volnější spolupráci s podobným dobrodruhem s cílem chod FVE možná lehce zautomatizovat popř. vzájemně vyměnit zkušenosti z provozu takové FVE, které mohou být pro ryzí amatéry nesmírně cenné a zabrání případným nedozírným škodám.
Uživatelský avatar
marsal64
Příspěvky: 1200
Registrován: sob čer 16, 2018 1:45 pm
Lokalita: Velké Popovice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9,3
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Velké Popovice

Re: opravdu čistě ostrovní FVE pro RD

Příspěvek od marsal64 »

Pěkné. Ostrovní systémy tady jistě jsou, má ho jánevím admin nebo moje maličkost (https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... na#p143000), tu větrnou elektrárnu máš jinak o dost lepší než já ;-). Je to tady především o sdílení a dotazech v dílčích, konkrétních věcech. Nebo nalákat někoho poblíž na návštěvu (tuším goodbie je z Aše).

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek