Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát úno 26, 2021 5:22 pm


Evropě hrozil blackout, s řešením pomáhali i Češi

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Předchozí

Re: Evropě hrozil blackout, s řešením pomáhali i Češi

Příspěvekod xmasin » čtv úno 18, 2021 12:53 pm

lemra79 píše:to je prece normalni, nejdriv se brzdi motorem a pak se slapne na brzdu, u nas je hodnota okolo 400v uplne normalni. vcera jsem u jednoho zakaznika meril 411 v, za oddelovacim trafem 260v a uz zacinaji odchazet spinany zdroje.

To je důvod proč jsem si nasadil domů modbus elektroměr a loguju si napětí na přípojce. Kromě toho jsem si nasadil hlídací relé, které při napětí nad 253V (horní hranice normy) odpojí instalaci přes tykač.
Pokud máš to napětí nějak zalogované, tak bych to poslal na distributora, že v důsledku přepětí Ti odešly nějaká zařízení a co s tím bude dělat.
xmasin
 
Příspěvky: 1487
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Evropě hrozil blackout, s řešením pomáhali i Češi

Příspěvekod dano » čtv úno 18, 2021 1:40 pm

Napatie sa v sieti reguluje dnes uz v kazdej trafostanici, napatie mimo tolerancie sa moze objavit iba v pripade poruchy. Minuly rok som zazil prepatie v sieti, ked bez vypadku siete nastartoval zalozny generator, ked som pozrel do logov, tak som zistil, ze necelych 10 minut bolo v sieti skoro 270V. Cast techniky chranila UPS, ktora bola napajana pocas prepatia z generatora, ale ani v nezalohovanej casti sa nic nepokazilo. Doma mam tiez modbus elektromer a na grafane je krasne vidiet ako funguje regulacia.
dano
 
Příspěvky: 329
Registrován: pát zář 01, 2017 7:54 am

Re: Evropě hrozil blackout, s řešením pomáhali i Češi

Příspěvekod JonasPP » čtv úno 18, 2021 2:08 pm

No ale neustale sa dačo deje v sieti. Pol hodinu do zadu bolo na stroji 409v,teraz 402v a idem okolo elektrarne,tak iba naprazdno krutia motory a ani jeden komin nič nevypušťa. Čo sa to deje,hadam v Rakusku nezačalo fukať. Ale to budu vodne elektrarne na pričine,bo mame tu odmäk jak svinu.
Mix panelov podľa potreby zapojene -9,2kWp papierovo +-5,6kW skutočnych;
48v-PCM-80A+Axpert 2,4KW+PJ 6kW;Li-ion -9kWh
24v-PJ 5kW;NiCd -10kWh
12v-10A MPPT;sin~300W;PB 4kWh
Uživatelský avatar
JonasPP
 
Příspěvky: 1173
Registrován: pon srp 31, 2015 10:36 am
Bydliště: Okolie Popradu SR

Re: Evropě hrozil blackout, s řešením pomáhali i Češi

Příspěvekod Kobra23 » pát úno 19, 2021 4:32 am

Kromě toho jsem si nasadil hlídací relé, které při napětí nad 253V (horní hranice normy) odpojí instalaci přes tykač.

Takže to relé je stále připojené na síti od distribuce, nadpětí mu nevadí a v momentě, kdy se síť dostane fo normálu, tak ten stykač opět připojí samo, nebo musíš ty?
A je tam nějaká hystereze, aby v případě problémů ten stykač necvakal jak zběsilý? Popř. jaký typ to je?
Uživatelský avatar
Kobra23
 
Příspěvky: 275
Registrován: ned úno 12, 2017 9:32 pm

Re: Evropě hrozil blackout, s řešením pomáhali i Češi

Příspěvekod tomas » pát úno 19, 2021 8:03 am

kodl69 píše:Při napětí nad 260V AC efektivních začnou odcházet přepěťový ochrany s varistorama, dlouho nevydrží zvýšenej proud. Běžně se měří mA bod, kterej je někde na 370V DC, a tím pádem na vrcholcích sinusovky začne protékat proud přepěťovkou a zahřívat ji. Podobně jsou na tom varistory v elektronice...


Varistory a spotřebiče budou mít asi smůlu. Aktuální nastavení nadpěťových ochran které požaduje ČEZ Distribuce od 11kW výše (výrobní moduly A2 a výš) je:
1. stupeň 264,5 V v čase 50 s
2. stupeň 276 V v čase 5 s
3. stupeň 287,5 V v čase 0,1 s
Takže se klidně může stát že v síti bude i 264,5 V po dobu 50 s nebo 276 V po dobu 5 s

Podle PPDS: "Výrobní moduly A1, A2, B1, B2 a C musí být podle [30] schopny zůstat připojeny, pokud napětí na vývodech
nepřekročí horní mez rozsahu napětí pro trvalý provoz až do úrovně 120% dohodnutého napětí po dobu
1 sekundy, a 115% deklarovaného napětí po dobu 60 sekund."

PPDS tedy požaduje aby každý zdroj snesl minimálně 276 V po dobu 1 s, nebo 264,5 V po dobu 60 s.

Takže kondíky v pulzních jednofázových zdrojích je nutno dimenzovat na alespoň 450 Vdc a varistory a transily na cca 420 Vdc.

Topná tělesa ale těch 264,5 V pod dobu 50 s nezvládnou určitě, přehřejí se a přepálí.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2091
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Evropě hrozil blackout, s řešením pomáhali i Češi

Příspěvekod xmasin » pát úno 19, 2021 9:13 am

Kobra23 píše:Takže to relé je stále připojené na síti od distribuce, nadpětí mu nevadí a v momentě, kdy se síť dostane fo normálu, tak ten stykač opět připojí samo, nebo musíš ty?
A je tam nějaká hystereze, aby v případě problémů ten stykač necvakal jak zběsilý? Popř. jaký typ to je?

Mám tam rozpínací stykač a hlídací relé od Elko EP typ HRN43N, které jsou napájeny ze záložního zdroje s bateriemi. HRN má v sobě nastavitelné hystereze i zpoždění sepnutí/rozepnutí, navíc HRN měří napětí trvale, stykač je až za měřením, takže pokud napětí klesne na povolenou mez, tak HRN po nastavené prodlevě zase instalaci připojí. Pokud by byl výpadek delší než je kapacita baterií, tak po výpadku napájení z baterií stykač zpátky sepne a tím se instalace připojí bez ohledu na napětí v síti.
xmasin
 
Příspěvky: 1487
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Evropě hrozil blackout, s řešením pomáhali i Češi

Příspěvekod xmasin » pát úno 19, 2021 9:29 am

tomas píše:PPDS tedy požaduje aby každý zdroj snesl minimálně 276 V po dobu 1 s, nebo 264,5 V po dobu 60 s.

Takže kondíky v pulzních jednofázových zdrojích je nutno dimenzovat na alespoň 450 Vdc a varistory a transily na cca 420 Vdc.

Topná tělesa ale těch 264,5 V pod dobu 50 s nezvládnou určitě, přehřejí se a přepálí.

Napětí přes 260V mně načnulo kondenzátor na 400V v řídící elektronice lednice a následně se prorazil a vzal sebou celou řídící desku, resp. procesor. Průběh napětí byl moc hezký, viz obrázek. Proto jsem následně instaloval odpojování instalace od DS při napětí mimo tolerance. Kromě toho jsem cca 200m od trafostanice, takže napětí mám běžně kolem 240V - 245V.

Prepeti.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
xmasin
 
Příspěvky: 1487
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Evropě hrozil blackout, s řešením pomáhali i Češi

Příspěvekod Kobra23 » pát úno 19, 2021 9:31 am

OK, děkuji. Upravím si instalaci. Zatím jsem tam měl jen HRN55, které hlásilo výpadek proudu do PLC, které poslalo notifikaci.
Uživatelský avatar
Kobra23
 
Příspěvky: 275
Registrován: ned úno 12, 2017 9:32 pm

Re: Evropě hrozil blackout, s řešením pomáhali i Češi

Příspěvekod JonasPP » sob úno 20, 2021 7:17 pm

Dneska som mal poriadnu prechadzku po poliach,lukach a vlastne pravidelne chodim,lebo pes si to tvrdo žiada. Ale nejde o prechadzku,ide o to,že vždy chodim popod 2 vysokonapätove vedenia a dnes ma zarazilo,že oba su uplne ticho. Vždy počuť,ako praskaju,podľa toho aj človek vie ako su zaťažene,ale takto ticho som ešte nezažil. Vôbec,ani len jemnučke bzučkanie,proste uplne mrtve kable. Pozrel som na mapu kam smeruju a jedna sa o hlavne vedenie cez slovensko,teda o linku 407 - 400kV a linku 273 - 220kV. No a jak som pozeral,tak elektrareň okolo ktorej chodim do prace je sekundarne napojena na linku 407,alebo inač povedane stabilizuje sieť priamo tu pod tatrami,lebo svojim vykonom necelych 5MW nič ine nezmôže. A na mapke som zistil,že obec v ktorej byvam,je napojena z dvoch stran,teda za to tu nemam vypadok prudu,len pri ozaj važnych havariach.
Mix panelov podľa potreby zapojene -9,2kWp papierovo +-5,6kW skutočnych;
48v-PCM-80A+Axpert 2,4KW+PJ 6kW;Li-ion -9kWh
24v-PJ 5kW;NiCd -10kWh
12v-10A MPPT;sin~300W;PB 4kWh
Uživatelský avatar
JonasPP
 
Příspěvky: 1173
Registrován: pon srp 31, 2015 10:36 am
Bydliště: Okolie Popradu SR

Re: Evropě hrozil blackout, s řešením pomáhali i Češi

Příspěvekod lubomirz » ned úno 21, 2021 12:23 am

cert vie ci nemali nejaku planovanu udrzbu, a preto v sobotu lebo mensia zataz co musi zvladnut zalozne vedenie
lubomirz
 
Příspěvky: 436
Registrován: ned kvě 31, 2020 4:25 pm

Re: Evropě hrozil blackout, s řešením pomáhali i Češi

Příspěvekod dano » ned úno 21, 2021 7:28 am

To praskanie v okoli VVN vedenia je koronovy vyboj a nema absolutne nic s tym, aky prud prechadza cez vodice, teda ako je vedenie zatazene. Na linke 400kV je korona pocutelna stale, aj ked sa moze menit a na 220kV nemusi byt pocutelna vobec, zalezi to od viacerych faktorov (tlak vzduchu, vlhkost vzduchu, znecistenie izolatorov...) U nas na juhozapade namontovali na linky VVN prekazkove svetla (kvoli leteckej prevadzke) na vrchol stoziarov, ktore su napajane zo solarneho systemu a potom este dalsie, ktore su priamo na vodicoch VVN, teda funguju iba ked cez vodice preteka prud.
Linka V273 Sučany - Lemešany by mala byt odstavena z prevadzky v roku 2025
Linka V407 Liptovská Mara - Spišská Nová Ves
dano
 
Příspěvky: 329
Registrován: pát zář 01, 2017 7:54 am

Předchozí

Zpět na Magazín MyPower.CZ

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'