Mobilní ostrov

Elektromobily, hybridy, elektrokola, elektroskůtry, řešení pro karavany, obytné přívěsy, maringotky, obytné automobily, mobilní domy.
mary'n'gotka
Příspěvky: 11
Registrován: ned úno 02, 2020 8:11 pm
Bydliště: Valeč v Čechàch

Mobilní ostrov

Příspěvek od mary'n'gotka »

Zdravím všechny nadšence, kteří chtějí být autonomní!

Na začátek mého přispěvku do fóra, bych ràd poděkoval všem, jenž na tom mají největší podíl, tzn. vývoj, výroba, distribuce apod., solárních-elektronických technologií, samozřejmě by se tyto fy bez nás, zákazníků neobešly.

Rád bych udělal reklamu holandské Victron Energy. Myslím, že tato značka ve svých národních barvách (modrá působí psychologicky + oranžová je spíše provokace) dokáže uspokojit potřeby kohokoliv. Samozřejmě toho kdo si může připlatit. Jsem zatím jedním z věrných zákazníků a jistě bych, přinejmenším, jeden z jejich výrobků doporučil. Vskutku se dá z portfolia VE sestavit slušný nezávislý ostrovní systém a na to se právě cílí. Marketingové nástroje mají vychytané, do vývoje stále investují a jsou inovativní, příruček mají spoustu. Design, životnost, monitoring, uživatelská přívětivost, vzdálená správa a kompatibilita mezi produkty-přístroji bezvadná, sic za jakou cenu. Jejich cílem je také ovšem prodej a obrat. Hlavně se zaměřují na střidače čili inventory, na těch zřejmě založili byznys. Baterie taktéž umějí. I tak jejich výrobky-zároveň odpadky nejsou nesmrtelné a zanechávají ekologickou stopu, ale tu mají zřejmě předplacenou. Možná k nim existuje zdravá konkurence, tu v Evropě. Jiné přístroje od jiných značek neznám, jsou asi německé, české ale i světové, americké nebo čínské, ale myslím si, že každý ostrovan nebo hybrid v našem širém světě bude mít jednu z komponent ve své aplikaci. Vždyť každý český e-shop se solárních technikou nabízí výrobky VE! Jejich sortiment zboží by byl tak ochuzen a běžný uživatel, spotřebitel zůstal neosvícen, jako české hospodářství bez premiéra. Modrá je přece dobrá v každé demokracii!

Jako každé jiné elektronické přístroje, chce používat výrobky VE rozumně a nejlépe dle návodu a doporučení, podle něhož může funkce a zapojení pochopit, ne smontovat, i každá inteligentní žena. Victron není nejen pro baby, ale i pro pány. Zažívají boom a budoucnost mají také jistou, neboť nutnost alespoň minimálně vykrýt elektrickou spotřebu vlastní elektřinou a blackoutů stoupá. Tak hurrá do standardů naší společnosti s požadavky praktičnosti, komfortu v otroctví spotřebičů v našich domácnostech.
2x235 Wp - poly, 12v 200Ah AGM, 12/800 Phoenix, 100/20 mppt Smartsolar, SmartShunt 500 A.
mary'n'gotka
Příspěvky: 11
Registrován: ned úno 02, 2020 8:11 pm
Bydliště: Valeč v Čechàch

Mobilní ostrov

Příspěvek od mary'n'gotka »

Mobilní ostrov je myšlen domov na čtyřech kolech, železným šasím a dřevěnou konstrukcí.

Maringotka typu Orličan. Situovaná na samotě před lesem, 1,5 km od vsi, kde je jeden obchod, dominantní baroko, pálenice, pošta, maringotkáři, malozemědělci a různí alternativci jsou tu tolerováni. Mladí si tu pomáhaji, žijí komunitně, ale ne v komunách.

A tam v maringotce nám pomáhájí dva solární systémy. Jeden na inventor, který poskytuje 210-245 VAC. Druhý DC na osvětlení a vodní pumpičku. Žiju už přes tři roky celoročně tam. Nároky pro větší a jednodušši komfort se zvyšují, ne skokově, se ví, že plánuji upgrade na 24 vdc kvůli kapacitě baterií. Vlastně jsem začatečník, eletrikář lajk. 4 ostrovy jsem sestavil známým a vždy jsem tam jeden komponent VE vsadil.

Systém baterie-nabíječ-měnič-monitoring je od Victronu, panely jsou starší a vyřazené. Výkonné panely má Victron celkem dražší 265wp za 6.000,- asi bych sehnal dva za sedm nové. Kdybych byl bytostně zanícen jako úplně, tak bych v plánovaném povýšení systému na 24 vdc a výkonu panelů 590 watt potřeboval dva za 12 tisíc nebo pět 115 watt za 13 a půl což je u panýlků zbytečné. Když jsem do těch mých jsem investoval 1500 s kabeláží a jističi Bonega.
2x235 Wp - poly, 12v 200Ah AGM, 12/800 Phoenix, 100/20 mppt Smartsolar, SmartShunt 500 A.
mary'n'gotka
Příspěvky: 11
Registrován: ned úno 02, 2020 8:11 pm
Bydliště: Valeč v Čechàch

Mobilní ostrov

Příspěvek od mary'n'gotka »

Od jisté doby, co monitoruji ve Victron connect oba okruhy, cca 2 roky, jsem vyrobil 120 kWh těmi vyřazenými panely.

Naše domácnost neobsahuje žádné velké spotřebiče: ani pračku, sušičku, myčku, bojler (vyžadující tlak vodního řádu), ani klimatizaci, elektrický sporák, mikrovlnku, lednici, mrazák, vysavač, stolní pilu, atp. Myslím, že se před stoDvaceti lety bez toho většina lidí obešla. Ale dnes?

Jelikož jsme čerstvě přestěhovaní z bývalé samoty na samotu u lesa, tak nemáme zatím vymyšleno vodní hospodářství. Vodu transportujeme sami od 2,5 km vzdáleného kamaráda. Takže i s prádlem chodíme do vsi ke známým.
2x235 Wp - poly, 12v 200Ah AGM, 12/800 Phoenix, 100/20 mppt Smartsolar, SmartShunt 500 A.
mary'n'gotka
Příspěvky: 11
Registrován: ned úno 02, 2020 8:11 pm
Bydliště: Valeč v Čechàch

Mobilní ostrov - spotřebiče

Příspěvek od mary'n'gotka »

První obvod sestává ze zásuvek na 230 VAC. Celkem jich je pět. Základem je uzemněný střídač Phoenix 12/500. Baterie AGM deep cycle Victron ze které můžu odebrat při 12 V max. 600 W. Nabíječ mppt 100/20 smartsolar a polykrystal 230 wp. BMV-700 s bočníkem, do kterého je zapojen střídač a výstup z regulátoru (ten obstarává 4 zásuvky vdc max. 240 W) mně předává info o výkonech a zátěžích ve wattech a proudech, napětí a kapacitě baterie při spotřebě. Úžasné je, že se dá vše nastavit přes smartphone a bluetooth dongle.

Spotřebiče 230: monitor PC + RPi3 (s měnIčem dohromady 25 W), rychlonabíječka pro 2 baterie makita 18 v 4ah pro řetězovou pilu (max. 280 W), pájky do 180 W, přímočarka 400 W (reálně o 70 více), úhlová bruska 150 W, mixér 350 W (ve skutečnosti 50 W), větrák 15 W. Trvale neběží nic. Měnič se vypíná dálkovým tlačítkem.

Spotřebiče 12 VDC: vysavač 80 W, větrák 10 W, nabíjení 12 V baterií do akušroubováků, nabíjení telefonů, aaa baterií do čelovek, světel na kolo.

Druhý obvod je na 12 VDC led osvětlení a vodní čerpadlo se spínáním v kohoutku. Pět světel uvnitř průměr 3,5 W, přičemž nejsilnějši ledka co může být zapojená do objímky mr16 je 7 W. Venku je jedno světýlko. Pumpa na sepnutí spapá do 30 W. Nabíječ mppt 100/15 blue solar zvládne ve výstupu 180 W, takže můžu třeba přidat světla nebo ledničku 12 V 100W?
Dvě paralelně zapojené 60 ah AGM super cycle baterie dodávají pohodu, nalepil jsem na ně čidlo, aby ukazovalo teplotu u baterek, které jsou v úložném prostoru pod maringotkou v boxu. +/- dva stupně celsia od teploty venku. Nevím jak by se chovaly baterie lifepo4 nebo lithium v - 1 dva týdny nebo měsíc?
2x235 Wp - poly, 12v 200Ah AGM, 12/800 Phoenix, 100/20 mppt Smartsolar, SmartShunt 500 A.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek