Návrh FVE pasivní dům

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
kodl69
Příspěvky: 7403
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Návrh FVE pasivní dům

Příspěvek od kodl69 »

Ono to není docela pravda, že topný kabely nic neakumulují. Jde o to, jaká je skladba podlahy. Nějaký podlahový topení kabelama provozuju, dokonce v různejch skladbách podlahy. Pokud jdou topný kabely v betonu (7cm tloušťky), nejlíp někde dole, tak je akumulace (a taky zpoždění náběhu topení) cca 5-7 hodin, teda s kabelem 100W/m2. Pokud je to stejný v anhydridu tl. 4cm, a zase dole, tak to začne topit naplno už za 2-3 hodiny. A poslední varianta, kabel nahoře, v nivelační hmotě těsně pod dlažbou, jak na betonu, tak na anhydridu, topí za 20-40 minut, ale taky rychle to chládne. Opět kabel cca 100W/m2. s kabelem 160W/m2 to bude o hodně rychlejší. Takže při použití nějakýho sofistikovanýho řízení by mohlo to topení v mezisezóně fungovat i se střídačem co je původně pro boiler. Ale na řízení by asi muselo být nějaký PLC, kde by se vybírala priorita místností a přepínaly se v nějakým sledu ty místnosti, to je asi na nějakej vlastní vývoj. Pořád ale v létě zůstane elektrika na střeše, to tenhle stát chce.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Quickyprd
Příspěvky: 246
Registrován: úte kvě 26, 2020 3:50 pm

Re: Návrh FVE pasivní dům

Příspěvek od Quickyprd »

Zdravím,
jsem již rok majitelem fungujícího pasivu s FVE on-grid, tak dám několik rad, pokud je ještě možnost změn, aby se někdo poučil z mých (nechci říct chyb) ne zcela dobrých rozhodnutí!

On-grid ne ! Já to volil, neb jsme byl blbý a nic jsem před dvěma lety o tom nevěděl. Potřeboval jsem splnit primární energii, abych si zamachroval s pasivem i dle PHPP, ne jen dle NZÚ (tepelná ztráta 2,1kW, teplo na vytápění 13kW/m/rok. Celková spotřeba energie za rok 4,5MWh + 1m3 dřeva.
FVE mám Fronius Primo + 2,75kW, později 3,5kW panelů...vyrobila za rok cca 3MWh...doma spotřebováno 1,2MWh, do sítě 1,88MWh :roll: - a to za podmínek:
Skoro vše je na jedné fázi, vodu ohřívá jednotka Nilan Compact s TČ COP 2,5, ohřev nastaven na denní dobu kdy je slunce, v noci stojí. Manželka je na MD, tedy pere, suší a myje když je slunce. Na zbylých dvou fázích jsou jen sporadicky zapnuté spotřebiče, 3F čerpadlo na lejna a trouba či vůbec nic. Světla, routery, nabíječky, televize, PC, indukční deska, rychlovarka, pračka, myčka, sušička, lednice, maržák atd,. to vše je na fázi s FVE...ai přesto je to takto ubohé.
Hlavní je totiž bilance dle měsíců, od dubna do září, je celková spotřeba domu nižší až dvojnásobně, proti tomu co takto malá FVE vyrobí. naopak v zimě, kde jednotka Nilan i topí (listopad-polovina března) je spotřeba cca 400kWh*/měsíc a výroba max 70kWh...čili naopak ani mnohem větší pole panelů, by nemělo velkého významu a od jara do podzimu již nyní, i kdybych pokryl celou spotřebu, tak mě zbude...
pozn. Elektřina pro soláry...když si přečtete ceník, tak dostanete slevu 40% na silovou elektřinu za kWh, ale max. do výše toho co odkoupíte...tedy při mé tarifu d57 to vychází na nějakých 90haléřů :D
Celkovou útratu za rok mám cca 14-15tisíc Kč a z toho polovina jsou trvalé platby a polovina silová elektřina...tedy pro návratnost je jakékoliv řešení FVE nesmysl....
Co osobně nyní hledám je efektivní řešení, aby to byl nesmysl co nejmenší ! Bez baterií to u mě je blbost, on grid je úplná blbost...
Proto kdybych byl ve vaší situaci, taky bych zvážil, zda opravdu elektrické podlahové topení, či nevolit jen TČ s vysokým COP vzduch-voda, optimálně v kombinaci s VZT, jako to má třeba Atrea. Tím dostanete primární energii do limitu i bez FVE a FVE pořídit nějakou malou ostrovní/hybridní, pro pokrytí tohoto čerpadla a trvale běžících spotřebičů.
Navíc vodu v topení můžete ohřát více zdroji, ale TČ je provozně nejpřátelštější, eventuálně ještě vložku s výměníkem, kde jde většina do vody (Hoxter to dělá)

Pokud jste to dočetl až sem tak klobouk dolů:
Suma sumárum: Zvážit změnu topení - na vodní podlahovku či radiátory - TČ stačí slabé, pokud máte opravdu pasiv (já mám příkon 400W a stačí mě to od března do října, ohřev vody na 4 obyvatele je 80-100kWh za měsíc..na zimu musím přidat 1m3 k vytopení domu.
FVE pořídit malou ostrovní či hybridní, v zimě tím stejně nevytopíte a v létě nevyužijete. I topení bazénu je dnes přes TČ...i tak je to ale řešení spíše nadšenecké a ekologické a o pocitu lehké soběstačnosti

Jediné co by pak mělo smysl, kdyby jste měl EV a velký nájezd, kde to hned má menší ekonomický nesmyls a ekologický efekt.
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Návrh FVE pasivní dům

Příspěvek od diablo007 »

Tvrzení že fve je pro návratnost nesmysl je velmi obecné. Instalace které dávají ekonomickou návrat let samozřejmě jsou ale musí se stavět vše svépomocí a nakupovat za dobré ceny což rozhodně nelze ale u firem které ti dodají balíček který je předražený nedomyšlený s jen aby se shrabla dotace
kodl69
Příspěvky: 7403
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Návrh FVE pasivní dům

Příspěvek od kodl69 »

A teď odjinud: státní teror vás nutí dělat takovýhle prasečiny. Uvědomujete si to? Nemám nic proti pasivním domům. Dokonce tvrdím, že ekonomicky v těchto případech vychází nejlevněj ty přímotopy, je jedno, jestli podlaha nebo klasický konvektory. TZN jde o nakrmení úředního šimla. Na to by snad měl ten ohřev TUV stačit, pokud to energetickej poradce (už jenom ten název, vlastně budižkničemu, co dělá papíry, "aby to vyšlo") umí správně napsat. Už to omílám kolem dokola pořád, ale TČ bude problém nejdýl za 10 let, rozvody topení s všelikejma ventilama možná i dřív. Přímotopy mám čtvrt století a vyměnil jsem jenom stykače, a to jenom kvůli hlučnosti, ne kvůli poruše. další problém vidím ve 100% závislosti na dostupnosti el. energie. Bez elektriky si v té krbové vložce s výměníkem nezatopíš. Zálohování je pěkná věc, ale zase složitost, která se pokazí v nejhorším možným okamžiku. Jednoduchý věci fungují nejspolehlivěj, někdy s drobek horší účinností, ale v případě životně důležitejch systémů, což topení je, bych hledal spolehlovost a DVA SKUTEČNĚ NEZÁVISLÝ ZDROJE TEPLA. Což podle mě TČ a krbová vložka s výměníkem nesplňují, protože obě jsou závislý na elektrice a obě jsou závislý na tom teplovodním rozvodu. Naopak přímotopný topení elektrikou a teplovzdušná vložka (nebo akumulační pec, v tomhle případě spíš pícka) spolu mají společnej jenom ten barák, jinak jsou zcela nezávislý. Ostatně stačí se podívat na východ nebo na jih, kde proběhly nebo probíhají nějaký slušně řečeno nestandartní situace (východ ukrajiny, býv. jugoslávie) a zkuste si představit, jak přežijete zimu v době, kdy elektriky jede pár hodin týdně, když dobře. Nechci nikoho strašit, ale když už i ve stavebním zákoně je povinnost mít komín pro možnost nouzovýho připojení lokálního topidla, tak to o něčem svědčí, dřív to tam nebylo. další nezanedbatelná věc je rozdíl pořizovací ceny, leckdo nemá neomezenej rozpočet na stavbu, když se vysype za předraženej pozemek a pod.
Naposledy upravil(a) kodl69 dne čtv pro 03, 2020 10:12 am, celkem upraveno 1 x.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Quickyprd
Příspěvky: 246
Registrován: úte kvě 26, 2020 3:50 pm

Re: Návrh FVE pasivní dům

Příspěvek od Quickyprd »

Já osobně mám kombinaci VZT s ohřevem vzduchu (1-1,5kW tepla)a přímotopy (celkem 6x500W) + krbová vložka do vzduchu - právě jako záloha při dlouhodobém, výpadku energie, atmosféře a relativní ekologičnosti a soběstačnosti (jelikož zdroj dřeva je). Ovšem přímotopy jsem tři odmontoval, jelikož jsem za rok nepustil ani jednou, v dětském pokoji jeli cca 30-40hodin za celou zimu. Žebříky jsou jen na sušení ručníků nebo hodinu před koupaním malého.
Pasivního domu jsme dosáhli zejména kvalitou materiálu, kompozicí, sílou izolací a kvalitními detaily...nechtěli jsem žádné složité technologie. Což minipřímotopy a kompaktní jednotka splňuje. Krb jsme si prosadili navíc, nebyl nutný. A bonusem je nevydýchaný vzduch, což se říkám v reklamách, ale v praxi to je fakt a je to velmi příjemné.

A ekonomickou návratnost beru z pohledu někoho, kdo si sám neudělá s elektrikou nic. Vy zde ostatní máte můj obdiv.
TČ co mám stojí nové asi 15tisíc...je to fakt takový malý prcek uvnitř jednotky. Vložka s výměníkem jde i bez elektriky, když máte klasické radiátory a samotíž...

Kdybych nebyl tako pohodlný, neb jsem chtěl dům co se obsluhuje jako byt, tak bych volil mnohem větší soběstačnost. Mám dost málo volného času.
Vložku s výměníkem , topení na samotíž + jen vzduch + sporák i troubou - prostě veliká akumulační kamna s hypokaustem . Pračka myčka na teplou vodu. V létě ohřev vody a vaření na FVE.

Mé rady výše patřily "klasickému" uživateli.
kodl69
Příspěvky: 7403
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Návrh FVE pasivní dům

Příspěvek od kodl69 »

Samotíž ti v bungalovu nebude fungovat, nemáš kotel ve sklepě, musel bys dát radiátory na strop nebo zakopat kotel aspoň o metr. Asi blbost, že. A pořád se to celý znefunkční, když vyteče voda z rozvodu topení...
Po zateplení domu jsem taky nějaký přímotopy demontoval, protože nebyly zapnutý několik let, tak dycky při malování je odmontuju, a pár jsem jich už nedal zpátky, a některý nahradily vytápěný podlahy.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Návrh FVE pasivní dům

Příspěvek od diablo007 »

Ona samotizka je super věc jen sem za posledních 20 let neviděl stavbu kde by to jen náznakem instalace dovolovala všichni rychle nabouchatvtenke trubky aby se nemuselo nic řešit a nazdar. On to málokterý topenář je dnes schopen udělat správně nehledě na to že přízemní domečky už ze své podstaty toto moc nedovolují
Quickyprd
Příspěvky: 246
Registrován: úte kvě 26, 2020 3:50 pm

Re: Návrh FVE pasivní dům

Příspěvek od Quickyprd »

diablo007 píše:Ona samotizka je super věc jen sem za posledních 20 let neviděl stavbu kde by to jen náznakem instalace dovolovala všichni rychle nabouchatvtenke trubky aby se nemuselo nic řešit a nazdar. On to málokterý topenář je dnes schopen udělat správně nehledě na to že přízemní domečky už ze své podstaty toto moc nedovolují
Přesně tak, já když poptával klasickou ZTI, tak jsem se i ze zajímavosti ptal, zda dělají, nebo znají někoho kdo dělá samotíž...jeden...jeden jediný. A projektantů je v republice na prstech jedné ruky...holt ty měděné trubičky jsou rychlejší, jednodušší a tečou i do kopce :-) Mě se v praxi osvědčilo to nejjednodušší...tvar domu, malý kompaktní kvádr, kamna byť jsou sálavá tak dokážou vytopit celý dům díky akumulaci v monolitickém strupu a přirozeném proudění přes vysoké schodiště. Tedy nepotřebuji ani trubky, ani trubičky

Ale dost plevelení..zde je FVE na pasivní dům. Minimálně nám tazatel ještě neřekl jakou má tepelnou ztrátu, jaký je odhad spotřeby energie. pasivita je určena teplem na plochu...ale nevíme jakou má plochu. Kolik bude spotřebičů a jakých, jaká bude odhadovaná spotřeba. Kolik jich běží trvale, jaké budou maximální výkonnostní špičky apod. Třeba by stačilo udělat jednu fázi jen s tím, kde je malá, ale stálá spotřeba, tam by stačil malý měnič a malá baterie a třeba jen 1,5kW panelů.
Pawel
Příspěvky: 812
Registrován: stř říj 02, 2013 8:57 am

Re: Návrh FVE pasivní dům

Příspěvek od Pawel »

Ano rozvody byly železo které už málokdo umí plamenem svařit. Metr 2" CU trubky 700 koleno 400. Samotnou elektrikou už se nedá v novostavbě topit, jedině když si koupíte FV to je ten předražený často nefunkční balíček.
312_Mates
Příspěvky: 8
Registrován: čtv pro 17, 2015 10:46 pm

Re: Návrh FVE pasivní dům

Příspěvek od 312_Mates »

kodl69 píše:A teď odjinud: státní teror vás nutí dělat takovýhle prasečiny. Uvědomujete si to? Nemám nic proti pasivním domům. Dokonce tvrdím, že ekonomicky v těchto případech vychází nejlevněj ty přímotopy, je jedno, jestli podlaha nebo klasický konvektory. TZN jde o nakrmení úředního šimla. Na to by snad měl ten ohřev TUV stačit, pokud to energetickej poradce (už jenom ten název, vlastně budižkničemu, co dělá papíry, "aby to vyšlo") umí správně napsat. Už to omílám kolem dokola pořád, ale TČ bude problém nejdýl za 10 let, rozvody topení s všelikejma ventilama možná i dřív. Přímotopy mám čtvrt století a vyměnil jsem jenom stykače, a to jenom kvůli hlučnosti, ne kvůli poruše. další problém vidím ve 100% závislosti na dostupnosti el. energie. Bez elektriky si v té krbové vložce s výměníkem nezatopíš. Zálohování je pěkná věc, ale zase složitost, která se pokazí v nejhorším možným okamžiku. Jednoduchý věci fungují nejspolehlivěj, někdy s drobek horší účinností, ale v případě životně důležitejch systémů, což topení je, bych hledal spolehlovost a DVA SKUTEČNĚ NEZÁVISLÝ ZDROJE TEPLA. Což podle mě TČ a krbová vložka s výměníkem nesplňují, protože obě jsou závislý na elektrice a obě jsou závislý na tom teplovodním rozvodu. Naopak přímotopný topení elektrikou a teplovzdušná vložka (nebo akumulační pec, v tomhle případě spíš pícka) spolu mají společnej jenom ten barák, jinak jsou zcela nezávislý. Ostatně stačí se podívat na východ nebo na jih, kde proběhly nebo probíhají nějaký slušně řečeno nestandartní situace (východ ukrajiny, býv. jugoslávie) a zkuste si představit, jak přežijete zimu v době, kdy elektriky jede pár hodin týdně, když dobře. Nechci nikoho strašit, ale když už i ve stavebním zákoně je povinnost mít komín pro možnost nouzovýho připojení lokálního topidla, tak to o něčem svědčí, dřív to tam nebylo. další nezanedbatelná věc je rozdíl pořizovací ceny, leckdo nemá neomezenej rozpočet na stavbu, když se vysype za předraženej pozemek a pod.
Vidím to podobně. Elektrické podlahové přímotopy chci. Jako "zálohu" ale i hodně pro manželku na efekt pořídím krb na biolíh. Ten by mohl dát 1-2kW.

Jinak tepelná ztráta 2,3kW. Obytná plocha celkem 158m2 (2NP). Spotřebu energie teď z hlavy nevím.

Moc bych to nechtěl překombinovávat s TČ, vodní podlahovkou atp...

Takže nakonec asi pořídím 300l a 120l bojer. 300l bude nahřívat FV a bude dopouštět ten 120l, který bude nahříván na požadovanou teplotu 55°C z DS.

Jak tedy nejlépe dostat těch 12 panelů do vody? Panely ještě koupené nemám, takže můžeme laborovat s výkonem.
Když bych šel do těch 365Wp a řekněme Oplockého tak bych musel rozdělit na dva stringy a 2 regulátory je tak?:
https://www.solsol.cz/sites/default/fil ... 370_cz.pdf
Quickyprd
Příspěvky: 246
Registrován: úte kvě 26, 2020 3:50 pm

Re: Návrh FVE pasivní dům

Příspěvek od Quickyprd »

Jojo, biolíh v domě s VZT jde, ale třeba do utěsněného paneláku bych to nechtěl :-) My máme bojler 180L a při 50-55st.C dávám, vadnu 180cm a 3-4sprchy naprosto v klidu. Ale zase pokud to bude obyčejný bojler se slušnou izolací, tak to se neztratí. A chválím snahu o jednoduchost. my máme jen pasivní krbová kamínka a kompaktní rekuperační jednotku all-in-one. Ať se daří. Aneb jak mě projektant i stavitel potvrdili, za cenu podlahovky mám, hodně bačkor. A díky masivní izolaci v podlaze a dřevěné podlahové krytině, jen nyní zimě mám bačkory v 1.NP, v 2.NP ani v zimě (stropní deska nahřátá od krbu).
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Návrh FVE pasivní dům

Příspěvek od diablo007 »

Mít dva bojlery je asi zbytečné komplikované stačí jeden s dvěmi spiralam ta horní bude na ds ta spodní na fve
kodl69
Příspěvky: 7403
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Návrh FVE pasivní dům

Příspěvek od kodl69 »

Boiler si pořiď jenom jeden, klidně 300l, do spodní příruby dáš topný těleso od FV, do 5/6" díry někde v půlce (boilery DZD) dáš Tj6/4" zapojenou do sítě a je hotovo, ani nepotřebuješ žádný složitosti. Akorát přidáš termostat pro zapínání ohřevu z DS někam cca 10cm odshora boileru. Termostat od FV nastavíš na 80°C, termostat od DS nastavíš na 40°C a o zbytek se postarají fyzikální vlastnosti vody. Ze sítě budeš ohřívat jenom tak 50l a ještě jenom na 40°C, což stačí, stejně budeš mít sazbu s NT 20h denně, a tohle zapne jenom když nebude boiler ohřátej od toho spodního tělesa. Používám to takhle už skoro 10 let, akorát v létě to z DS uplně vypnu, není důvod.
A proč proboha pálit líh? Není lepší ho vypít :) A do krbu házet kousky dřeva? Krb brz komínu není krb.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 1133
Registrován: pát říj 12, 2012 8:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Návrh FVE pasivní dům

Příspěvek od redcrown »

Dva bojlery jsou za mě špatně, popisoval jsem to nedávno ve vlákně u Youdy.
V provozu: poloostrov 19kWp, 4x XTM4000-48, 4xVT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
312_Mates
Příspěvky: 8
Registrován: čtv pro 17, 2015 10:46 pm

Re: Návrh FVE pasivní dům

Příspěvek od 312_Mates »

redcrown píše:Dva bojlery jsou za mě špatně, popisoval jsem to nedávno ve vlákně u Youdy.
OK. Díky.
312_Mates
Příspěvky: 8
Registrován: čtv pro 17, 2015 10:46 pm

Re: Návrh FVE pasivní dům

Příspěvek od 312_Mates »

Díky všem za rady.
Nakonec asi půjdu cestou koupě celé palety panelů = 30ks po 310Wp.
https://www.i4wifi.cz/cs/244140-gwl-pow ... unny-310mb
14 panelů dám na fasádu domu, tedy budou pod úhlem 90°
13 panelů z těch udělám malou stříšku nad terasou. Úhel 45°
Orientace domu, je vyznačena na obrázku. Zelenou barvou jsou vyznačeny panely.
Orientace.jpg
Dále zakoupím 4x regulátor Oplocký/Siton/BEL.
Všechny uvedené panely budou ohřívat bojler 300l.
Do bojleru umístím 3f 6kW spirálu. Na každou fázi přes regulátor po 7 panelech.

Teď mi zbyde na stříšce 6 panelů. Budou mít o těch 33,1V menší napětí než string ze 7.
Je možné zapojit i na těch 6 klasickou spirálu na 230V nebo byste doporučili si nechat vyrobit na nižší napětí?
Vyplatí se vůbec?

Počítám, že takové množství panelů s touto orientací by mělo být schopno nahřát 300l od března do října.

Myslíte, že by to takto mohlo na začátek být?
Za 10 let, až bude rozumnější legislativa a levnější baterie bych "jenom" zahodil regulátory a panely předělal na střídač s bateriovým polem.

Ještě se zeptám, pračka a myčka na teplou vodu může brát přímo z tohoto bojleru, nebo to budu muset mísit se studenou?
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3351
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Návrh FVE pasivní dům

Příspěvek od marko250 »

1kwh o 1°C na 1m3.(zhruba) ,takže 300l 1kWh=3°C,řekněme cíl 60°C=20kWh,ale počátek je 10°C takže cca 17kWh.Do toho ale asi né každý den bude spotřeba vody 300l,protože sprcha je na 40°C a stačí 20-40l vody. Těch 10kWp přinese běžně denně v létě 60kWh. Siton atd. mají max 3kW takže budou potřeba tři zvláštní okruhy a spirály,nebo dva a šikovně umístit panely o 90°na fasády,aby se nepotkal na nich výkon v jednom sytonu,ale plynule přecházel z JV na J.Panely teda 3.3+3.3+3.3kWp
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
lubomirz
Příspěvky: 444
Registrován: ned kvě 31, 2020 5:25 pm

Re: Návrh FVE pasivní dům

Příspěvek od lubomirz »

pracka a mycka teplu vodu berie podla svojej konstrukcie, niektore su take ze vyzaduju iba vlaznu a nasledne dohrievaju na potrebnu teplotu podla zvoleneho pracieho programu


plus sukromna sprava.
Uživatelský avatar
NOPARasito
Příspěvky: 2555
Registrován: čtv črc 19, 2018 12:14 am
Bydliště: Vidiek, Trhanova Lhota

Re: Návrh FVE pasivní dům

Příspěvek od NOPARasito »

312_Mates píše:Díky všem za rady.
Nakonec asi půjdu cestou koupě celé palety panelů = 30ks po 310Wp.
https://www.i4wifi.cz/cs/244140-gwl-pow ... unny-310mb
14 panelů dám na fasádu domu, tedy budou pod úhlem 90°
13 panelů z těch udělám malou stříšku nad terasou. Úhel 45°
Orientace domu, je vyznačena na obrázku. Zelenou barvou jsou vyznačeny panely.
Orientace.jpg
Dále zakoupím 4x regulátor Oplocký/Siton/BEL.
Všechny uvedené panely budou ohřívat bojler 300l.
Do bojleru umístím 3f 6kW spirálu. Na každou fázi přes regulátor po 7 panelech.

Teď mi zbyde na stříšce 6 panelů. Budou mít o těch 33,1V menší napětí než string ze 7.
Je možné zapojit i na těch 6 klasickou spirálu na 230V nebo byste doporučili si nechat vyrobit na nižší napětí?
Vyplatí se vůbec?

Počítám, že takové množství panelů s touto orientací by mělo být schopno nahřát 300l od března do října.

Myslíte, že by to takto mohlo na začátek být?
Za 10 let, až bude rozumnější legislativa a levnější baterie bych "jenom" zahodil regulátory a panely předělal na střídač s bateriovým polem.

Ještě se zeptám, pračka a myčka na teplou vodu může brát přímo z tohoto bojleru, nebo to budu muset mísit se studenou?
TVL 10kWp jen na ohrivani vody. To je masakr.
Tusim (sitonem) je to nejucinejsi volba, jen pocitej, ze 3mesice do roku nebudes umet pres teplou vodu to vubec spotrebovat.
Ono 6-8MWh na teplou rocne je doooost.
Doplnit infrapanelama na prechodne obdobi jaro a podzim by take stalo za zvazeni.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek