Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob lis 28, 2020 12:27 pm


Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody

Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

Příspěvekod lumiror » čtv lis 19, 2020 12:34 pm

Zdravim, mal by som otázku ohľadne prepínania OFF grid systému a existujúcej DS sieti . Plánujem nejaký Axpert 2ks 5Kw zapojene paralelne ..Mám takú myšlienku že by som prepínal menič s DS takýmto niečim (foto)čo tu už bolo popisovane .Pripojil by som meniče na všetky 3 kable (faze) teda by sa výkon rozložil na všetky spotrebiče . Nikdy som nemal odber väčší ako 7Kwh naraz tak predpokladám že by to nemal byť problém. Ale neviem ako pripojiť PE a N kábel. Či ich spojiť spolu DS+ menič alebo úplne samostatne ? Alebo len PE spolu? Poraďte prosím ako na to.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
lumiror
 
Příspěvky: 15
Registrován: ned lis 01, 2020 10:21 pm

Re: Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

Příspěvekod diablo007 » čtv lis 19, 2020 1:05 pm

A chceš automatické zařízení nebo si to jsi schopen přepnout ručně?
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 3122
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

Příspěvekod Majkl » čtv lis 19, 2020 1:14 pm

Ahoj, já provozuji 2 Axperty v paralelním zapojení a mám to udělané tak, že PEN mám přivedený k FV jako odbočku z podružného rozvaděče z domu. Nic jiného mi moc nezbývalo, protože FV je cca 30m od domu na opačnou stranu než je přívod z DS. Takže na vstup i výstup z měniče je přiveden PEN jedním vodičem. Funguje to....
Nějakou dobu to jelo jen takhle, pak jsem ale jednou za bezesné noci přišel s následující konstrukcí - co když někdy přijedou ČEZáci měnit elektroměr, nebo dělat nějakou opravu a odpojí mi na baráku u el. měru nulu? Vždyť já bych je mojí výrobou, která nemá vlastní nulu krásně mohl zabít :idea: Takže jsem v místě výroby přidal do FV rozvaděče paralelně s tou zemí od DS i připojení ze mnou vyrobeného zemnícího bodu.
Teď už mne nenechává spát jen přes 30kWh Lithia ve stodole :?

PS - schéma je zjednodušené. Ve skutečnosti jdou do baráku 3f a ručním přepínačem sítí to přehazuju z 3f DS na 1f FV. Tak to chce ostatně dělat i zakladatel tohoto vlákna, jestli jsem to správně pochopil. Nevím, jak rychlej je tenhle přepínač, ale já mám zkušenost, že ten manuální co mám se dá přepnout tak rychle, že ani nevypadne TV / hodiny na troubě neztratí nastavení času.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil Majkl dne čtv lis 19, 2020 1:21 pm, celkově upraveno 1
7,2kWp mono panelů (24x AUO), 2 x PIP 5048MK paralelně, 34kWh baterie(10P15S 60Ah LiIon), řízení vytěžování LK3, online dohled a ovládání (MQTT) LK3
Majkl
 
Příspěvky: 171
Registrován: úte led 07, 2020 1:39 pm

Re: Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

Příspěvekod lumiror » čtv lis 19, 2020 1:16 pm

Ak mysliš ten automat (prepinač) on ma aj ručne prepinanie ta červena páčka ale inak prepina automaticky podla siete.
lumiror
 
Příspěvky: 15
Registrován: ned lis 01, 2020 10:21 pm

Re: Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

Příspěvekod mypower.cz » čtv lis 19, 2020 1:21 pm

Duplicitní téma: viewtopic.php?f=117&t=2702 a spousta dalsich informaci na toto tema: viewforum.php?f=117
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 4296
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

Příspěvekod lumiror » čtv lis 19, 2020 1:22 pm

Majkl píše:Ahoj, já provozuji 2 Axperty v paralelním zapojení a mám to udělané tak, že PEN mám přivedený k FV jako odbočku z podružného rozvaděče z domu. Nic jiného mi moc nezbývalo, protože FV je cca 30m od domu na opačnou stranu než je přívod z DS. Takže na vstup i výstup z měniče je přiveden PEN jedním vodičem. Funguje to....
Nějakou dobu to jelo jen takhle, pak jsem ale jednou za bezesné noci přišel s následující konstrukcí - co když někdy přijedou ČEZáci měnit elektroměr, nebo dělat nějakou opravu a odpojí mi na baráku u el. měru nulu? Vždyť já bych je mojí výrobou, která nemá vlastní nulu krásně mohl zabít :idea: Takže jsem v místě výroby přidal do FV rozvaděče paralelně s tou zemí od DS i připojení ze mnou vyrobeného zemnícího bodu.
Teď už mne nenechává spát jen přes 30kWh Lithia ve stodole :?


Takže ak tomu dobre rozumiem, mas spojenu zem z DS + tvoja zem a N maš odelene FV od DS?
lumiror
 
Příspěvky: 15
Registrován: ned lis 01, 2020 10:21 pm

Re: Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

Příspěvekod Majkl » čtv lis 19, 2020 1:33 pm

N oděluju až v podružném rozvaděči v domě, tedy až za bodem, kde přepínám L zdroj (DS / FV). Do té doby mám stále jen PEN.
Přepínač sítí je samozřejmě typ I/0/II
7,2kWp mono panelů (24x AUO), 2 x PIP 5048MK paralelně, 34kWh baterie(10P15S 60Ah LiIon), řízení vytěžování LK3, online dohled a ovládání (MQTT) LK3
Majkl
 
Příspěvky: 171
Registrován: úte led 07, 2020 1:39 pm

Re: Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

Příspěvekod shuty » čtv lis 19, 2020 1:46 pm

Majkl píše:N oděluju až v podružném rozvaděči v domě, tedy až za bodem, kde přepínám L zdroj (DS / FV). Do té doby mám stále jen PEN.
Přepínač sítí je samozřejmě typ I/0/II


a ako mas pripojeneho axperta ked mas do neho dovedeny len pen a L1? predsa axpert ma vstup pre PE, N, L...
Uživatelský avatar
shuty
 
Příspěvky: 294
Registrován: ned úno 05, 2017 7:21 pm

Re: Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

Příspěvekod Majkl » čtv lis 19, 2020 1:49 pm

Nin + Nout + PE na obalu jsou všechny spojeny na jeden PEN v FV rozvaděči....
7,2kWp mono panelů (24x AUO), 2 x PIP 5048MK paralelně, 34kWh baterie(10P15S 60Ah LiIon), řízení vytěžování LK3, online dohled a ovládání (MQTT) LK3
Majkl
 
Příspěvky: 171
Registrován: úte led 07, 2020 1:39 pm

Re: Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

Příspěvekod lumiror » čtv lis 19, 2020 5:07 pm

Stale v tom nemam jasno ,prečital som aj to druhe vlakno ,niektory hovoria ze spojit iny ze nie tak neviem. asi to bude tym kto ma ake rozvody v dome.Opýtam sa inak ak by som mal počas fungovania na FV odpojene všetk kable od DS bude to problem ? Alebo necham spojene aspom PE? mne idu z hlaneho rozvádzača na ulici už samostatne všetky kable teda L1 L2 L3 PE N.
lumiror
 
Příspěvky: 15
Registrován: ned lis 01, 2020 10:21 pm

Re: Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

Příspěvekod Majkl » čtv lis 19, 2020 5:46 pm

Pokud je to možné, taky bych velice doporučoval zachovat správnou logiku zapojení. To znamená na přívod do domovního rozvaděče přepínač typu I/0/II (jedno jestli manuální, nebo servo) a přepínat L1,L2,L3,N z DS / L1, N z FV. PE v žádném případě nepřepínat, nepřerušovat. Naopak spojit všechno s vším. Zároveň vřele doporučuji (z důvodu mnou výše popsaného) na PE připojit i vlastní zemnící bod.
Moje zapojení rozhodně není optimální :!: Ale i tak to funguje ;)
PS - pro případné detailisty. Ve schématu jsem samozřejmě v rámci zjednodušení vynechal potřebná jištění ....
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
7,2kWp mono panelů (24x AUO), 2 x PIP 5048MK paralelně, 34kWh baterie(10P15S 60Ah LiIon), řízení vytěžování LK3, online dohled a ovládání (MQTT) LK3
Majkl
 
Příspěvky: 171
Registrován: úte led 07, 2020 1:39 pm

Re: Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

Příspěvekod lumiror » čtv lis 19, 2020 6:02 pm

No to už vyzera ako riešenie ktore sa mi pozdava a dava aj logiku. len sa chcem ešte spytať ,doporučuješ spojiť s PE z DS aj uzemnenie ktore mam na paneloch (1,2 m tyč v zemi) + všetky spotrebiče .
lumiror
 
Příspěvky: 15
Registrován: ned lis 01, 2020 10:21 pm

Re: Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

Příspěvekod Majkl » čtv lis 19, 2020 6:51 pm

No, nejsem odborník na hromosvody, na to jsou tu jiní. Ale obávám se, že jestli tohle přečetl kolega kodl , tak právě dostal infarkt :D

Nic ve zlém, ale z tvých dotazů je celkem jasné, že rozvody elektřiny až tak úplně tvůj šálek kávy nejsou. Hromosvody (ač se to na první pohled nezdá) jsou docela složitá záležitost, když mají být udělané správně a nenadělat víc škody než užitku.

Jestli se ti ozve kodl , tak vysvětlí co a jak. Pokud ne, tak na fóru toho o uzemnění je už celkem dost, jen budeš muset hledat.
7,2kWp mono panelů (24x AUO), 2 x PIP 5048MK paralelně, 34kWh baterie(10P15S 60Ah LiIon), řízení vytěžování LK3, online dohled a ovládání (MQTT) LK3
Majkl
 
Příspěvky: 171
Registrován: úte led 07, 2020 1:39 pm

Re: Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

Příspěvekod Dagus » čtv lis 19, 2020 6:53 pm

A nemělo by to být připojeno na L1 ten in? Někde jsem četl že když je elektrárna jednofáz, tak musí být na L1. Ale nemám ověřeno, ale je mi jasný že to k ČEZu připojené bude neoficiálně.
Dagus
 
Příspěvky: 315
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

Příspěvekod kodl69 » čtv lis 19, 2020 7:04 pm

všechny PE a uzemnění spojit. Asi si to dám do podpisu. Už to píšu postý, takovýhle posty :)
-jak se pozná L1? je to jedno, ony jdou ty fáze pořád dokola, akorát je pro motory důležitej směr otáčení... Naopak v Bytovce nemůžeš připojit 30 bytů na L1 a na další fáze nic ...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5036
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

Příspěvekod lumiror » čtv lis 19, 2020 7:58 pm

Majkl píše:No, nejsem odborník na hromosvody, na to jsou tu jiní. Ale obávám se, že jestli tohle přečetl kolega kodl , tak právě dostal infarkt :D

Nic ve zlém, ale z tvých dotazů je celkem jasné, že rozvody elektřiny až tak úplně tvůj šálek kávy nejsou. Hromosvody (ač se to na první pohled nezdá) jsou docela složitá záležitost, když mají být udělané správně a nenadělat víc škody než užitku.

Jestli se ti ozve kodl , tak vysvětlí co a jak. Pokud ne, tak na fóru toho o uzemnění je už celkem dost, jen budeš muset hledat.


Ja nechcem pripajat k PE hromozvot . Ten ma samostatne uzemnenie ,pýtal som sa na panely.
lumiror
 
Příspěvky: 15
Registrován: ned lis 01, 2020 10:21 pm

Re: Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

Příspěvekod lumiror » čtv lis 19, 2020 7:59 pm

kodl69 píše:všechny PE a uzemnění spojit. Asi si to dám do podpisu. Už to píšu postý, takovýhle posty :)
-jak se pozná L1? je to jedno, ony jdou ty fáze pořád dokola, akorát je pro motory důležitej směr otáčení... Naopak v Bytovce nemůžeš připojit 30 bytů na L1 a na další fáze nic ...


Ok to som potreboval vediet dik
lumiror
 
Příspěvky: 15
Registrován: ned lis 01, 2020 10:21 pm


Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'