Adminovy 2.24kWp Napajedla

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Adminovy 2.24kWp Napajedla

Příspěvek od mypower.cz »

Ahoj...

Rozhodnul jsem se, že budu občas házet sem tam nějaké zajímavosti nebo postřehy z mé FVE, kterou už cca 10 let provozuji, a tak zakládám toto vlákno jako pokračování dříve ukončeného a zamknutého tématu.

Sledovat mě může kde kdo řadu let na grafech, které jsou pro mypower.cz výchozí, tedy Napajedla. Kde kdo si může z grafů vyvodit kdy tu jsem a kdy ne, a jak zhruba s energií hospodařím, jedná se o čistý ostrov.

Abych to shrnul: 2.24kWp v panelech rozděleno do 3 regulátorů EPsolar, z toho
- krmeno >5let staré olovo (2013,2014) trojan 225Ah 6V/baterie do 24V systému (8baterií) asi s 2.5kWh kapacitou dnes ze kterych jedu 3kW menic a rychlovarky, bojlery, lazenaky, cerpadla a podobnou brutal spotrebu
- přes 50A PWM regl z olova krmeny LIFE darované od místního guru oty v kapacitě cca 220Ah ze kterych jedu 375VA victron trvalou malou spotrebu

V soucasne dobe lehce bojuji s energii ze slunce, pac je v me lokalite vic jak tyden zatazeno a mlha a podobne svinstva na obloze ale presto dokazu vyjit. Po prijezdu pred tydnem jsem vypral 2 pracky pradla co me na chate cekaly, jelikoz zrovna svitilo slunce. Pracka ale znamena ohrev vody a je to tam videt, kdo se na to zpetne podiva.
fvlog_fvlog_12h_700x400_2020-10-22-19.png
Na praci kdy na chate mam mimo dalsi 2 Acery (off kvuli uspore, je mozno kdykoliv cudlikem zapnout a pouzivat) i 13W ultra usporny LCD Philips fullHD monitor (on) a 3x RPi 3+ mi to naprosto staci. S ohledem na koronahysterii jsem na chate mel ted i malyho 4letyho syna na cely tyden misto skolky a odbavily se i pohadky na 3.5 metru projekci pres LED projektor, coz je na soucasnych grafech taky celkem patrne. Fakt ze baterky lizou dno, svetle cervena je LIFE a tmave cervena je olovo, ktere to tahne nahoru a nepusti. Ve 22:00 jsme to vypnuli pac maly vytuhnul v pulce pohadky a ja to zabalil po chvili take... :))

V tu chvili mezi prelivanim z olova do life pres zmineny PWM tece stopro nejaky proud, ktery se chystam merit a zavest do grafu at mam prehled jak se to chova. Evidentne je videt ze tahle ma kombinace olova a life proste jede a doplnuje se. Chtelo by to ale kazdopadne slunce. To bez debat. Ryje to drzkou v zemi uz. Az to nejednoho solarnika boli tenhle mizerny stav baterek. Nicmene co by clovek pro vlastni díte na ostrovni FVE neudelal, ze jo .. :))
fvlog_fvlog_12h_700x400_2020-10-28-00.png
Jinak ja funguju naprosto v poho. Samozrejme za tyden sly baterky do haje, ale presto se dalo vyjit a v pohode fungovat. A budu muset vyjit i tak, pac minimalne tyden na chate hodlam jeste byt a centralu se mi zapinat (a odklizet) fakt nechce :))
fvlog_fvlog_7d_700x400_2020-10-28-23.png
Problem je s teplou vodou, ktera se ale da na chate resit lazenskyma kamnama. Takze me energie vlastne vubec netrapi i v tomto pocasi a dokazu vyjit. Vareni na plynu z PB bomby a nebo na krbovkach. Hrnec testovin na krbovkach sice trva hodinu na mirnem "ohni" plotynky krbovek, ale je naprosto luxusni. Kdybych to oroštoval, tak jsou testoviny za 10 minut ale pretopeno jako blazen, a to nechci :))

Mimochodem predehrata voda na kafe na krbovkach se na plynu jevi jako na rychlovarce. Vre na plynu pri dohrati tak do 20ti sekund. Plynu ubyde minimum a mala bomba vydrzi tak treba i rok. Stale mam jednu a tu samou uz rok a druhou zalozni. V lete samozrejme plyn stoji a vse jede na elektriku.

PS: Předem se omlouvám za občasnou absenci diakritiky v mém psaní, trpím tím. Jak se vypnu, tak oháčkovat a očárkovat to pak je velmi náročné a tak na to leckdy s.eru.

No jak píšu, sem tam zde napíšu ledasjaký postřeh s ostrova. Klidně mi to tu zaplevelte, nebo zadiskutujte, nebo zavalte dotazy, já vás zavčas zarazím zas nějakým postřehem nebo fotodokumentací :))
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Adminovy 2.24kWp Napajedla

Příspěvek od diablo007 »

Pokud je oheň jako pomocnik k fve dá se opravdu většinu energeticky náročných činností přenechat na něm s jet čistý ostrov
jahodovák
Příspěvky: 1924
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Adminovy 2.24kWp Napajedla

Příspěvek od jahodovák »

Docela pěkný příklad,jak s málem jet v případě nedostatku Při náhlém výpadku DS.
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Adminovy 2.24kWp Napajedla

Příspěvek od mypower.cz »

No ... už jsem se na to nemohl dívat. Proběhl tedy test centrály snad po 2 - 3 letech. Ani nevím kdy naposled jela a musel jsem se znovu naučit ji nastartovat. Nakopnutí na první pokus, což je skvělé. Mám stále tu vojenskou dvoutaktní původně před řadou let koupenou za cenu štrotu. Z centrály teče 2.74A při 216V do staničního (což je špatně ale lepší než nic) dobíječe, který dobíjí olovo. Přeléváním přes 50A PWM teče z olova do LIFE 19.8A při 25.1V.

Jestli se teď ty mraky rozjedou a začne svítit slunko, tak sednu do rakety a zaletím ho nakopat do zádele.

Centrála překvapila. Po těch letech zaskládání bordelem a krabicema a neymslama, které už nebylo kam položit, a nyní odklizením, čumím. Tohle kdejaká baumaxovka, obiovka nebo hornbachovka s 2letým plánovaným zastaráváním a dnešní standardní kvalitou nedá ani náhodou. Až na vyjímky.

Takže trošku z lehka ty baterky tedy letos nakopnu a uvidí se.

Obrázek

https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=293
goodbie
Příspěvky: 1453
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: Adminovy 2.24kWp Napajedla

Příspěvek od goodbie »

taky mám doma tuto centrálu,ale neleze z ní nějak málo toho proudu?
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Adminovy 2.24kWp Napajedla

Příspěvek od mypower.cz »

goodbie píše:taky mám doma tuto centrálu,ale neleze z ní nějak málo toho proudu?
To je věc dobíječe, coby "úzkého hrdla". Má tuším jen 600W. Což +- autobus sedí i s tím co jsem viděl na orientačním wattmetru ze zásuvky z centrály, cca 580VA-590VA, tak nějak to tam lítalo.

Když jsem kdysi zkoušel dobíječ integrovaný v mém 3kW PowerStar IR měniči, který umí 45A@24V (dobíjí ale z 230VAC svým ACDC dobíječem), tak to už centrálu dusilo a napětí klesalo až pod snad 190V, což měnič vyhodnotí jako chybu a s dobíjením skončí. Pokud centrála úplně nechcípne, tak se kolečko opakuje a jsme v cyklu. Po ověření napětí tedy pořádně zabere až na 45A na 24V to máme 1080W. 45A na 25V, to už je 1125W. Dalo by se z ní vytřískat určitě víc, zas by vzrostla asi spotřeba benálu. Otázka jak moc. Jestli by se dosáhlo paralelně dalším menším třeba 300W dobíječem, který by se do výkonu centrály ještě snad i vlezl, ještě o něco větší efektivity a více z toho vyždímat. Otázka.
goodbie
Příspěvky: 1453
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: Adminovy 2.24kWp Napajedla

Příspěvek od goodbie »

jo jo to pak sedí,já jí trápil bez problémů cca 1,5Kw a držela,centrála to je fakt robusní o proti tem levnejm co jich je dneska plno.ale nepříjde mi moc rozumhý dělat 220V to pak transformovat na menší ,proto jsem postavil centrálu rovnou na 24V tam ta energie bude využitá lépe.sice je to diesel ale tím lépe,docela by mi zajímalo kdo má doma podobný peklostroj. :D
Přílohy
gen.jpg
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Adminovy 2.24kWp Napajedla

Příspěvek od mypower.cz »

Osobni pozatek:

Podle sledovani chovani me FVE v tomto solarne absolutne mizernem pocasi odhaduji sve potreby na zhruba trojnasobek sveho soucasneho instalovaneho vykonu v panelech, abych vysel na me pomery a potreby a zvyklosti a schopnosti se prizpusobit, jeste rozumne, jak se tak sleduju.

Baterky by mohly zustat stejne a musel by se vykon znacne omezovat, aby je to neuvarilo hodne rychlym nabijenim (nepropocitaval jsem presne). Jen v lete a v jasnych dnech v zime a na jare by nebylo kam tu energii spotrebovat. V zime mozna do vytapeni a vody, to jako asi zcela za jasnych dnu a prolozeno uspornym rezimem v zatazenych dnech. Musel bych rozjet v lete treba tezbu krypta. At to nezahali, kdyz uz to je.

Toto je nejhorsi cast roku tenhle konec rijna/zacatek listopadu, par dni az tydnu. Jinak je to po zbytek roku uplna pohoda.

Tedy soucasnych 2.24kWp ponechat a na zahradu a jako rozsireni strechy o pristresek (prodlouzeni strechy), pridat 20x jinko solar 225Wp, tedy 2.25kWp + 2.25kWp, celkem tedy 6.74kWp. Tedy nejak teoreticky pri uvazeni meho zpusobu ultra usporne spotreby pri pobytu na chate v takto krizovych dnech. Jestli se nekdy dopracuju k instalaci dalsich 4.5kWp jinkacu a overeni.. tezko rict.

Chce to hodne veci promyslet co se fyzicke realizace tyce, at je to bezpecne a neuleti to, a tak. Musim pohledat, prozkoumat. Kdo by mi s tim pomohl tady z fora, tak jako samozrejme uvitam. Treba s dovezenim materialu, se zabetonovanim patek na tu konstrukci, nebo tak necim, kdo uz neco resil takoveho a vi jak na to. Material samozrejme zaplatim, nic nechci zadara, lec darovanymi prebytky napriklad profilu na panely, nebo zbytky ze kterych by se dala poskladat nejaka rozumnost, rozhodne nepohrdnu. Je tu plno konstrukcne vzdelanejsich a zkusenejsich lidi, nez ja jako programator. Si to dokazu nakreslit a vymyslet, ale realizace je horsi. At je to bezpecne... at to neuleti v bource atd. Zkusenosti vitany.
lubomirz
Příspěvky: 444
Registrován: ned kvě 31, 2020 5:25 pm

Re: Adminovy 2.24kWp Napajedla

Příspěvek od lubomirz »

podla mna vyborna moznost prejavit svoju vdacnost za toto forum - na dialku pre tych kto nemoze fyzicky (zasraty wirus...)

Kolko stoji Jinko panel ?
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Adminovy 2.24kWp Napajedla

Příspěvek od mypower.cz »

lubomirz píše:Kolko stoji Jinko panel ?
10 mi jich stoji ve sklepe uz pres rok. Jak rikam .. s tou realizaci je to u me nekdy zle.

Jinak teda drobna zmena v mych grafech. Odebral sem si drivejsi kolonky Spotreba a Bilance z praveho horniho rohu panelu s grafama a nechal tam jen Vyroba a Uspora.

Pred
ws1.png
Po
ws2.png
Duvod to ma ten, ze
- NEmerim AC spotrebu z 3kW menice,
- mereni vycitanim dat z 375VA victronu je velmi hrube a neda se pouzit pro presne mereni a navic
- merene DC 12V rozvody - na tech skoro nic neni,
takze spotreba i bilance ukazuje uplne hausnumera uz roky.

Nicmene chystam se mereni ted trosku upravit, zpresnit a merit vice veci v mem systemu, ktere ted nemerim. Uvidim.

Takze jedine relevantni data jsou celkova vyroba, coz je mereno uz roky poctive, v cemz je vlastne veskera spotreba zahrnuta, vcetne samotne rezie systemu a neefektivite baterek a vlastne uplne vseho. Toto prepocitavam 6kc/kWh na jakysi muj ukazatel urcite uspory, co nezaplatim za elektriku z DS oproti stavu, kdybych tu samou elektriku bral jen z DS.

A tos tak.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Adminovy 2.24kWp Napajedla

Příspěvek od mypower.cz »

Výroba za posledních 7 dnů:

9.11 522Wh
10.11 406.4Wh
11.11 310.7Wh
12.11 377.4Wh
13.11 879.4Wh
14.11 428.5Wh
15.11 279.5Wh

*fall* :wall: ::facepalm::

Strašné počasí ....
fvlog_fvlog_7d_700x400_2020-11-15-16.png
Spotřeba: 4x RPi3, wifi, 2x switch, 1x router a nějaké další nenáročné technologie.

Pro srovnání s létem:

Teoretické maximum z mých dat 2020 hlásí, že má FVE dá totálně denně maximum v takových podmínkách v jakých je instalována při vytížení spotřebiči a za naprosto jasného počasí včetně kopce za chatou a aktuálním stavem degradace panelů 12.18 kWh. K takovému stavu došlo 28.7-30.7. Kolem těchto dnů tedy byla moje letošní špička pokud by bylo absolutně jasné počasí. Víc z toho nevytřískám. Maximální okamžitý výkon byl 29.7 lehce před 14:00 něco přes 1.1kW. Tzn maximálně úplně nejvíc co to jde vyrobím 1.1kWh za hodinu. Víc to nejde.
Uživatelský avatar
antoni_sk
Příspěvky: 677
Registrován: pát lis 17, 2017 3:14 pm
Bydliště: Liptov

Re: Adminovy 2.24kWp Napajedla

Příspěvek od antoni_sk »

Mám to podobné - dnes 0,84 kWh, hmla, hmla, hmla, o 300 metrov vyššie krásne slnečné počasie bez obláčika
FV-1, 60°, 2019 3x Suntech STP280-20/Wfw (840Wp), EPSOLAR LS3024B (30A)
FV-2, 35°, 2020 3x CSUN 280-60P (840Wp), EPEVER LS3024B (30A),
FV-3, 35°, 7/2020 4x Trinasolar TSM-235 (940Wp), SRNE ML 40A MPPT
FV-4, 35°, 10/2021 2x Moser 220Wp (440Wp), EPEVER LS3024B (30A),
FV-5, 45°, 9/2022 6x Trinasolar 235Wp (1400Wp), Easun ISolar SPS 3kW
Meniče: Carspa 3000W (špičk.9000W), Easun ISolar SPS 3kW
batérie: 16x 200Ah LiFePo4 (24V) + 8x 280Ah LiFePo4 (24V)
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Adminovy 2.24kWp Napajedla

Příspěvek od mypower.cz »

No konecne .... ::rolleyes::
napajedla.jpg
Ze by konec doby temna?
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Adminovy 2.24kWp Napajedla

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

... oko "bouře" .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
kodl69
Příspěvky: 7396
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Adminovy 2.24kWp Napajedla

Příspěvek od kodl69 »

Dneska mě taky cca hodinu chodilo 0,7 W/Wp, za celej den 0.8kWh/kWp... Zítra asi nic, a v pátek snad aspoň to co dnes...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Adminovy 2.24kWp Napajedla

Příspěvek od mypower.cz »

Zas tma. Pravda... :D Oko boure se zas presunulo jinam. No tak ale aspon diky za to oko. Ten nákop vcera se vylozene hodil.
y.png
Jak pisu ale.. v mem pripade, prepanelovat nejmene 3x nez tak jak to je ted, je uplne potreba. Panely na dvojnasobne rozsireni jsou uz ted. Regl a konstrukce asi nebude nejaky problem, jen se k tomu dokopat a zrealizovat. Misto kam s nimi je k dispozici. Tos uvidi se. Snad se nejak rozumne brzy povede.
kodl69
Příspěvky: 7396
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Adminovy 2.24kWp Napajedla

Příspěvek od kodl69 »

Není zrovna tohle ukázka, co by se s olovem nemělo delší dobu dělat?
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Adminovy 2.24kWp Napajedla

Příspěvek od mypower.cz »

kodl69 píše:Není zrovna tohle ukázka, co by se s olovem nemělo delší dobu dělat?
A jak to chces na ostrove asi udelat mi rekni? Kazdy den zapinat centralu neni realne. Takze bohuzel neni zbyti. Na ostrove tezko dosahnes plneho dobiti kazdy den, tak jako kdybys mel DS. Na ostrove holt panuji urcitou specifickou cast roku ponekud krutejsi podminky, nez na ktere je kdekdo zvykly s DS. S tim se neda nic delat.

Tenhle stav je typicky dusledek neprepanelovani. Tedy stale mam hodne malou FVE a je potreba pridat panelu. 3x tolik minimalne.
kodl69
Příspěvky: 7396
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Adminovy 2.24kWp Napajedla

Příspěvek od kodl69 »

Spíš jsem to myslel tak, že třeba lifepo4 baterie tenhle stav vydrží i několik let bez jakýhokoliv problému. Ostatně třeba moje lajdáctví způsobuje, že v motorce měním baterku každý dva roky, protože jsem celou zimu lenošnej ji dobít...
Každej den centrálu určitě ne, ale pokud je předpověď na delší dobu temna, tak aspoň jednou za týden dobít na plno by jistě baterkám prospělo. Ale dneska to možná dokáže slunko, i bez použití centrály.
P.S: co je v tom grafu ubat a vubat? jedno mi zrovna teď přijde na olovo skoro málo a druhý moc.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Adminovy 2.24kWp Napajedla

Příspěvek od mypower.cz »

ubat = napeti na olovu
vubat = napeti na life a "v" na zacatku je tam protoze je to mereno victronem, ktery jede z LIFE.

Kdybych setril olovo a odpojil ho, tak
- nemam cim nabijet LIFE, pac me EP solary neumeji rozsah LIFE, ale jen olovo.
- life padnou az na nulu, coz ted by k tomu doslo mnohem pozdeji, pac olovo to podrzi.

Pro pripomenuti: mezi olovem a life je 50A PWM regulator, ktery ma nastavitelnou horni mez napeti, coz mi umoznuje LIFE pripojit, aniz bych musel menit vsechny regly. Mohu tak stale vyuzit puvodni EP Solary.

Prave spoleham na to obcasne slunce, oka v bouri, nejlepe vsecky oci v bourich a v takove chvili clovek samozrejme ceka na konec temna jak na zazrak. Nastesti, jak uz vsichni solarnici vime, tahle doba netrva vecne ale jen fakt par tydnu v roce na podzim, takze zas takovy extra pruser to neni. Samozrejme s tema baterkama jako v bavlnce zachazeno v tu dobu neni, o tom zadna, lec moznosti jine v soucasne situaci nejsou.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek