Přetoky a jejich legálnost

Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
vaclavvacek
Příspěvky: 21
Registrován: stř pro 09, 2020 4:33 pm

Re: Přetoky a jejich legálnost

Příspěvek od vaclavvacek »

solárník píše: Otázka druhá: když vykuchám malý elektroměr s přetokovou LEDkou a místo ní dám SSR relé v nule, které mi při přatoku v podstatě během dvou půlvln sepne třeba nabíječku na solární baterky ... nebo bůhvíco a okamžitě po ukončení přetoku to odpojí, ...
Blikač se dá vyrobit i levněji. :roll:
glottis
Příspěvky: 2000
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Přetoky a jejich legálnost

Příspěvek od glottis »

cipis píše:Málokdo se to podívá z druhé strany. Ty 2M mohou být také kec, ale také obecné ohrožení. Pokud někdo posílá do sítě, ať už vědomě nebo nevědomě, tak dodává "napětí" na "dráty do baráku". Už se to tu někde debatovalo, ale pokud si oni někde něco odstaví, aby na tom mohli pracovat bez napětí, tak takové dodávky do sítě dělají komplikace a v extrémním případě mohou způsobit zranění nebo smrt montážníka. To, že si to oměří a nic tam není, ještě neznamená, že za nějaký okamžik nějaký modrásek něco někam nenatlačí a najednou je to pod napětím. Pravděpodobně jen na chvilku, protože to přetíží sousedi a vypne se to, ale ona ta chvilka stačí. V momentě, kdy je tam oficiální dodávka nebo oficiální připojení mikrozdroje (nebo jak se to jmenuje), tak už s tím počítají a zařídí se podle toho.
Evidentně s tím v zahraničí počítají už automaticky u všech, tady ještě ne.
grid tie menic nejde zapnout bez externiho zdroje napeti. Proste to nejde. Je to by design, ne jen nejaka interni ochrana. Ani neudrzi napeti kdyz uz bezi.
solarnik píše: ... vychychani elektromeru ...
jo to me taky napadlo :) mam tu male 1f elektromery na din listu. Je v nich cip, co ma pin na signalizaci pretoku + impulzni vystup. Stal par stokorun. 2? 3? Urcite by sel upravit a dodelat obvod (esp/arduino) co by to vycital a ridil nejakou zatez. Kdyz bude nekdy cas, chci to zkusit ale casu je malo :) Pak by to byl vlastne watrouter/grenebono za par korun
xmasin
Příspěvky: 1766
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: Přetoky a jejich legálnost

Příspěvek od xmasin »

Podle nařízení Eště Uvidíte do roku 2027 musí být všechna odběrná místa s výrobnou nebo spotřebou vyšší nez 6 MWh/rok vybaveny elektroměry s dálkovým odečtem, takže kdo nemá opravdu malou spotřebu tak tento elektroměr dostane.
Sám mám aktuálně Křižíka. Zdroj: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2020-359#f6877518
ferrys
Příspěvky: 79
Registrován: stř kvě 15, 2019 12:39 pm

Re: Přetoky a jejich legálnost

Příspěvek od ferrys »

Jedine obecne ohrozeni vidim v tom, ze se do toho montuji lide, co o elektrice nevi vubec nic... a hltaj info na forech misto toho, aby se naucili zaklady... modrasek kdyz nema DS tak funguje ? pokud ano , tak ej to nebezpecnej kram... vsechny poradny stridace bez DS bud nefunfujou, nebo se prepinaji do offgrid a odpojuji od DS a po vraceni DS do funkcniho stavu se pripoji... Takze pokud nejste matlaci, pripojite to podle predpisu, tak Vam vzniknou max. technicke pretoky do nekolika kWh rocne... za ty se tu jeste 100k fakt nedava... a pokud reknete, ze mate ostrov a ze nevite jak ten pretok vznikl, je to na nich... Me kuprikladu vadne vinuti u 3f tepelka natocilo ranec na jedne fazi... a co jako... me stve ze legislativa neumoznuje pripojit elekrarnu mezi 10-20kWp na nulu bez pretoku... to je svinstvo... nevim proc tyhle elektrarny ktere jsou v ostrovu 7 mesicu si pak nemuzou dokrejt zbytek spotreby, aniz by dodavaly... pokud nemate stridace s podporou RFG nemate sanci... U studeru a Victronu to ej skoro nemeritelne...
E2A, Studer 3xXTH 6000, 19kWp EXE Triton, 36kWh Pylontech
eman
Příspěvky: 910
Registrován: pát srp 31, 2012 9:20 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Přetoky a jejich legálnost

Příspěvek od eman »

Dopoledne jsem ten příspěvek na FB hodinu hledal a asi to smazal. Bohužel, nevím v které skupině to bylo, ale měl tam fotku elměru a fotku výzvy k zaplacení, kde měl tu pokutu rozúčtovanou. Pamatuji si, že byl celkem mimo, co se zapojení a funkce FVE týká.
Neo
Příspěvky: 261
Registrován: pát kvě 27, 2022 8:40 pm
Bydliště: naplavenina u OL.

Re: Přetoky a jejich legálnost

Příspěvek od Neo »

solárník píše:Ostrovy jsou kapitola sama pro sebe, kdy musíš mít podchycený maximální příkon, když ti tchýně zapne pračku, myčku, peče v troubě a u toho jde žehlit a nevysvětlíš jí to. A to vše ještě n-krát naddimenzovat kvůli možné indukční zátěži.

Na co kvůli tomu dimenzovat celý systém na pětinásobný příkon, když to nastane 5x za rok?

Je dle mého elegantnější a hlavně ekonomičtější, naprojektovat to na maximální BĚŽNOU spotřebu, tu pokryjí přifázované měniče a případnou špičku šílené tchýně to prostě přicucne z DS. Samozřejmě - pokud má člověk běžný přístup k DS. Pokud je to chata v lese, tam je situace jiná.
Správně nadimenzovat ostrov pro ženskou včetně návštěvy tchýně nelze. Snad jedině přepnout ostrov na DS a 5x za rok to přežít ve zdraví. Co by jsme neudělali pro klid v rodině :)
++
badal
Příspěvky: 22
Registrován: úte črc 05, 2022 1:42 am

Re: Přetoky a jejich legálnost

Příspěvek od badal »

Napadl mě zajímavý problém s neplánovaným přetokem do sítě :
Pokud zapojím nějakou reaktanci mezi dvě fáze (je jedno, jestli kondenzátor, nebo cívku, může to být např. regulační autotrafo RT 2,5), tak na jedné z fází dojde k dodávce do sítě (samozřejmě na té druhé fázi bude stejně velká spotřeba).
Při domácí elektráně musí být měření typu B, není povolena dodávka (rez. výkon 0 W), no a k tomu u nás se měří po fázích. Jak to vlastně celé dopadne ? Co s tím udělá distribuce ? A jak to řešit ?

Zmíněno je to i v tomto vlákně : https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... 07#p172907
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: Přetoky a jejich legálnost

Příspěvek od solárník »

Jen názorný příklad z praxe - zjistil jsem, že kamarád, co má 1000W "modráska" už cca 5 let, už má 3 roky nainstalovaný elměr co měří přetoky. On o tom nevěděl, zjistil to, až když jsme se o tom bavili. Šel se podívat a na elměru mu to za celou dobu ukazuje přetok 2kWh. ČEZ to nikdy neodečetl, má starý dům s elměrem v chodbě. Vždycky dával bábě, co to chodí odečítat, jen papír za okno s kWh VT a NT.

Tedy to vypadá, že malý kW modrásek udělá za 3 roky přetok "jen" 2kWh. To je o dost míň, mně to vycházelo při přepočtu asi 3 kWh ročně. A to ani neví, zda tam nebyl už nějaký přetok na novém elměru.
Soban
Příspěvky: 3445
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Přetoky a jejich legálnost

Příspěvek od Soban »

Většinou tam je 1kW když to montují, aspoň u mého elektroměru je.

Tak stejně když ho montovaly tak i na spotřebě byl 1kW.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
glottis
Příspěvky: 2000
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Přetoky a jejich legálnost

Příspěvek od glottis »

solárník píše:Jen názorný příklad z praxe - zjistil jsem, že kamarád, co má 1000W "modráska" už cca 5 let, už má 3 roky nainstalovaný elměr co měří přetoky. On o tom nevěděl, zjistil to, až když jsme se o tom bavili. Šel se podívat a na elměru mu to za celou dobu ukazuje přetok 2kWh. ČEZ to nikdy neodečetl, má starý dům s elměrem v chodbě. Vždycky dával bábě, co to chodí odečítat, jen papír za okno s kWh VT a NT.

Tedy to vypadá, že malý kW modrásek udělá za 3 roky přetok "jen" 2kWh. To je o dost míň, mně to vycházelo při přepočtu asi 3 kWh ročně. A to ani neví, zda tam nebyl už nějaký přetok na novém elměru.
Modrasek udela klidne 0kwh ale zalezi na velikosti odberu a jeho chovani. Mam tri modrasky necely rok ... na kazde fazi jeden.

F1: vyrobeno 1,2MWh a pretok zmeren 1,2kWh
F2: vyrobeno 0,57MWh a pretok 12,44kWh
F3: vyrobeno 0,19MWh a pretok 7,96kWh

F1 je faze, kde je trvaly odber asi 300W a neni tak tolik zatez co se rychle meni
F2 je zatizena min, mezi nevim, 50-250W a je na ni invertorova lednice ktera pridava a ubira a dela vlny ... vetsina pretoku je prave z tech zmen a pak z toho ze tam je nizky odber a modrasek to spatne nese.
F3 neni zatizena skoro vubec. Menic vetsinou nic nedela, obcas zapne a zase vypne. Na fazi je pak trouba, ktera kdyz je nahrata dela pomale PWM. Pretok je pak hlavne z te trouby a z toho nizkeho odberu.

Takze to nechce pocitat s nejakym pevnym cislem ale zalezi na tom, jak to provozujete.
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: Přetoky a jejich legálnost

Příspěvek od solárník »

glottis píše:Takze to nechce pocitat s nejakym pevnym cislem ale zalezi na tom, jak to provozujete.
Dobrý postřeh, je to pravda.

A zjistil jsem, že je i rozdíl přístroj od přístroje. Nedávno jsme měnili na stejné pozici jednoho modráska. Dříve tam byl originální přístroj, co se u nás prodává, který má na štítku z boku přelepku od firmy GWL v češtině. Ten dával na stejném provozu znatelně menší přetoky (do 20Wh denně), při pohledu na statistiku denně přibližně poloviční než ten, co tam je teď (až 35Wh denně), který je kupovaný přes ebay ze skladu z Německa (vychází cca o tisícovku levněji než nejlevnější u nás sehnatelný). Ten má na boku přelepku originální čínské firmy. Firmware mají oba stejný, tuším 6.1, typ také oba G2, tedy druhá verze už pouze s jedním konektorem na limiter a nově s konektorem na WiFi. Kromě štítku jsou oba od sebe zcela k nerozeznání, totožné.

Tedy se zdá, že rychlost odezvy regulace se dá vevnitř nějakým výběrem součástek poměrně značně ovlivnit. Bylo by skvělý, kdyby to někdo prozkoumal a navrhl úpravu, aby to vyrovnávalo rychleji, že by s tím nemusely být takové problémy.
Naposledy upravil(a) solárník dne úte črc 12, 2022 10:03 am, celkem upraveno 1 x.
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: Přetoky a jejich legálnost

Příspěvek od solárník »

p.s. nezkoušel tu někdo tohle?
https://www.aliexpress.com/item/4001057099637.html

Funguje v podstatě stejně jako modrásek, ale připojuje se jinak, jednak ta měřící krabice je přes sériovou linku, ne analogově, ale hlavně, což je poměrně překvapivé, senzor se připojuje až za (!!) výstup invertoru ve směru spotřebičů ne před jako klasický modrásek.

Co jsem tak četl na fórech, lidé to používají hlavně na provoz z baterií, kde to funguje dobře, ale na provoz z panelů to má prý mouchy a bugy ve firmware, že to třeba ráno samo nenastartuje a musí to při provozu pouze z panelů chodit ráno resetovat. Z akumulátorů to tenhle problém prý nemá. Ta měřící bedna umí informovat několik přístrojů, tedy stačí jen jedna.
glottis
Příspěvky: 2000
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Přetoky a jejich legálnost

Příspěvek od glottis »

solárník píše:
glottis píše:Takze to nechce pocitat s nejakym pevnym cislem ale zalezi na tom, jak to provozujete.
Dobrý postřeh, je to pravda.

A zjistil jsem, že je i rozdíl přístroj od přístroje. Nedávno jsme měnili na stejné pozici jednoho modráska. Dříve tam byl originální přístroj, co se u nás prodává, který má na štítku z boku přelepku od firmy GWL v češtině. Ten dával na stejném provozu znatelně menší přetoky (do 20Wh denně), při pohledu na statistiku denně přibližně poloviční než ten, co tam je teď (až 35Wh denně), který je kupovaný přes ebay ze skladu z Německa (vychází cca o tisícovku levněji než nejlevnější u nás sehnatelný). Ten má na boku přelepku originální čínské firmy. Firmware mají oba stejný, tuším 6.1, typ také oba G2, tedy druhá verze už pouze s jedním konektorem na limiter a nově s konektorem na WiFi. Kromě štítku jsou oba od sebe zcela k nerozeznání, totožné.

Tedy se zdá, že rychlost odezvy regulace se dá vevnitř nějakým výběrem součástek poměrně značně ovlivnit. Bylo by skvělý, kdyby to někdo prozkoumal a navrhl úpravu, aby to vyrovnávalo rychleji, že by s tím nemusely být takové problémy.
si spis myslim, ze to bude kus od kusu i stejne varky stroju. Detekovat nulu tema transformatorkama za deset korun neni zadna hitparada
glottis
Příspěvky: 2000
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Přetoky a jejich legálnost

Příspěvek od glottis »

solárník píše:p.s. nezkoušel tu někdo tohle?
https://www.aliexpress.com/item/4001057099637.html

Funguje v podstatě stejně jako modrásek, ale připojuje se jinak, jednak ta měřící krabice je přes sériovou linku, ne analogově, ale hlavně, což je poměrně překvapivé, senzor se připojuje až za (!!) výstup invertoru ve směru spotřebičů ne před jako klasický modrásek.

Co jsem tak četl na fórech, lidé to používají hlavně na provoz z baterií, kde to funguje dobře, ale na provoz z panelů to má prý mouchy a bugy ve firmware, že to třeba ráno samo nenastartuje a musí to při provozu pouze z panelů chodit ráno resetovat. Z akumulátorů to tenhle problém prý nemá. Ta měřící bedna umí informovat několik přístrojů, tedy stačí jen jedna.
baterie mam a je to teda zajimavej stroj. Skoda ze je jen 1kw ale za tu cenu klidne vezme clovek dva. Az mi modrasek odejde asi neco takoveho zkusim. Libil by se mi teda multiplus 2 ale za jeho cenu tehle muzu mit kamion :) Seriova komunikace taky supr.

Mereni mezi invertorem a domem je rozhodne zajimave. Klasicke gti se snazi detekovat nulu, chytrejsi pak nejakou hranici co si nastavis. A to je docela problem. Lip se meri vyssi vykon. A tady si menic meri to co chces spotrebovat a to tam zkousi tlacit. Je i vetsi volnost jak napajet barak. Staci prehazovat proudovou sondu na jednotlive draty u jisticu a tlacis jen tam kam chces.

Libi se mi to, dik za tip
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: Přetoky a jejich legálnost

Příspěvek od solárník »

glottis píše:Libi se mi to, dik za tip
Používaj to hodně Indonézani a Rusové, maj i poměrně dost videí na Youtube. Jo, ten měřák, co k tomu dodávaj, je až na 4 přístroje. Je to přes RS485, takže délka kabelů může být poměrně vysoká.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek