Doporučení měniče.

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
ringo
Příspěvky: 66
Registrován: ned zář 27, 2020 7:38 am

Re: Doporučení měniče.

Příspěvek od ringo »

Dovolím si nacpat se svým problémem do tohoto vlákna protože mám podobný problém jako je zde řešen. Před pár týdny jsem začal uvažovat o FVE k rodinnému domu a začal studovat problematiku. Abych se přiznal mám z toho v hlavě už trochu hokej a to i možná proto, že co platilo před pár lety či měsíci už nemusí platit nyní (např. že se výrazně snížili ceny asymetrických měničů, začalo se využívat vyšší napětí baterií,…). Proto možná ještě nedávno se zdálo „nejefektivnější“ 1f řešení s menší baterií, nyní už to nemusí být pravda?
Na cca nízkoenergetický dům se nebalily další žrouti energie jako je bazén, zimní zahrada,… . Na druhou stranu se vlivem COVID změnilo i využití domu z „v 6.00 do práce v 17.00 zpět“ na téměř trvalý Home Office s možností využívat energii během). Toto obojí ( + UPS pro zálohování IT a alarmů) je hlavním důvodem pro zřízení FVE, rozhodně nejde o náhradu DS v noci a zimě.
Dům plně elektrifikovaný . Vytápění - 1f invertorové TČ o max výkonu 10kW s homemade regulací s aku nádrží 350l s průtokovým ohřevem TUV. Aku nádrž osazena 3f topným tělesem 6Kw využívaným minimálně Z Aku nádrže odběr energie do podlahového topení v přízemí a do výměníku v rekuperaci, konvertorů v patře a topných žebříku v koupelnách (obsahují také patrony pro vytápění ale nevyužívané). Rekuperace ATREA RK2. Celková spotřeba nyní cca 10 MWh ročně ale předpokládám zejména v létě její navyšování (1f TČ bazén + další technologie, klimatizace/topení zimní zahrada).
Můj hlavní problém je památkáři omezená rozloha panelů na max 20% střešní roviny – tj 21m2 na jih a pak mohu mít ještě 8m2 na východ a 4m2 na západ na garáži.
No a teď zásadní otázka – je nyní aktuálně efektivnější řešení :
a) 1f s Axpertem a pod
b) 3f nesymetrický např. Goodwe GoodWe GW10K-ET?
Rozdíl v ceně měničů už není tak zásadní, ale zcela zásadní je rozdíl v ceně baterií. Osobně bych raději úplně bez baterií (nepředpokládám že bych vše přez noc utáhl z baterií), ale vzhledem k tomu že požaduji funkci UPS (alespoň krátkodobou) tak je mi jasné že se bez nich neobejdu. Goodwe však potřebuje vysokonapěťové baterie zatímco Axpertovi by stačilo 48V. No a když vysokonapěťové tak se zase dostávám minimálně ke kapacitám, které pokryjí noční provoz, což jsem vlastně ani nepožadoval.
Co zdejší odborníci na to?
4,4kWp, GoodWe 10K-ET, Pylontech Force H2 10.65kWh
TČ Fujitsu + vlastní řízení pomocí PWM + RS232 na SDS micro
SmartHome na Domoticz/Synology + SDS + ESPEasy/ ESP8266 (bazén, žaluzie,...)
postupný přechod na Home Assistant/Rpi4 -> NUC
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm

Re: Doporučení měniče.

Příspěvek od vlkazajac »

Ja to vravim do omrzenia , kto stavia FV system, stava sa projektantom a mal by sa toho chopit uplne. Nestaci zratat m2 na streche....
Mate teda k dispozicii miesto na 20 standardnych panelov, to je cca 6 kWp. Nikto za Vas nespravi denny plan spotreby napriec celym rokom. Treba si jasne stanovit spotrebu energie na den aj noc a spocitat pocet dni, kedy to bude s danou kapacitou baterie fungovat pri zvolenych kriteriach.
Link na pomocku na nete na fore najdete, povie Vam, kolko energie ziskate v tom ktorom mesiaci.

Isteze to ma suvis s temou, riesite svatu trojku panely / bateria / menic.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
kodl69
Příspěvky: 7396
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Doporučení měniče.

Příspěvek od kodl69 »

A nebo to vzít nízkonákladově, a ohřívat přímo tu akumulační nádobu. 2kWp +SITON ( BEL) včetně konstrukce na sedlovou střech se vejde do 30kKč. Potom bude po 9 měsíců v roce úspora na TUV prakticky zdarma a malej kousek energie i na topení, náklady na pořízení nejnižší ze všech řešení, dokonce i ekonomická návratnost investice. Možná by bylo zajímavý začít tímhle, a potom třeba pořídit toho aksperta a provozovat na 1f většinu těch "žroutů" nebo celej barák, 5kW na běžnej provoz celoelektrické domácnosti stačí.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
ringo
Příspěvky: 66
Registrován: ned zář 27, 2020 7:38 am

Re: Doporučení měniče.

Příspěvek od ringo »

kodl69: To nízkonákladové jsem zpočátku taky uvažoval ale rád bych tam měl alespoň tu minimální funkčnost UPS (zálohování kamer a pod, takhle stačí když zloděj či bouřka vyhodí hlavní jistič a už nevím co se děje) takže nějaký aku potřebuji.
A rovněž bohužel díky těm památkářům na to musím jít přes "stavební papírování" což znamená nutnost projektu. Jak rád bych si to "osahal" na pár panelech, levém střídači, monitoroval si co čeho se dá dosáhnout, podle toho rozšířit, upravit, ale... na každou tu "vizuální" změnu bych potřeboval nové papírování. Z toho důvodu u těch panelů nějaké meziřešení nemá moc smysl, ale chce to jít hne do maxima (alespoň na té hlavní ploše a o těch západ/východ se možná rozhodnout později, ale papírově mít připraveno).

Vlkazajac: Možná jsem špatně formuloval, já nevolím primárně kapacitu baterií spíše jejich typ ve vazbě na možnosti jejich uplatnění v měniči. Osobně by se mi líbilo řešení s GoodWe GW10K-ET, ale ten potřebuje pro svou funkčnost(když požaduji UPS) min 4*48V bateri, což při komerčních řešeních (Pylontech) so dostávám na min 7 kWh (Pylontech Force H2, když budu skládat s nízkonapěťových tak do ta minimální kapacita bude ještě větší, S BYD B-BOX se sice dostanu na 6,4 kWh cena ale obdobná). Nebo je nějaké řešení jak tam dostat kapacitu pro začátek podstatně nižší za podstatně nižší peníz?

Hybridní 3f řešení by pro mělo bylo výhodné i z hlediska regulace. V současné době mám postavenu regulaci TČ na bázi SDS MicroE2 (výkon TČ pomocí PWM – možnost limitace výkonu/příkonu, spínaní el.patrony, spínaní oběhových čerpadel, snímaní elektroměru pro TČ, ) , bazén (filtrace, TČ pro ohřev, salinátor, světla) na bázi NodeMCU, - vše to mám pak softwarově propojeno na serveru. V případě asymestrického 3f měniče by my postačilo řízení upravit softwarově (s nějakými krátkodobými přetoky/zbytečnými odběry ze sítě bych se případně i smířil), v případě 1f řešení budu muset už "předrátovávat".

Takže zásadní otázku pozměním - Jak nejefektivněji 3f hybridní asymetrické řešení (zde my parametry a cenou nejlépe vyhovuje GoodWe GW10K-ET - 2*MMMT (ideálně však3), 10/15KW, monitoring, online UPS..) aniž bych utratil násobně více za "zbytečnou" kapacitu baterií? Zbytečnou chápu ve smyslu startovacího rozjetí FVE při stávajících cenách elektřiny z DS, nevylučuji že v budoucnu bych tuto kapacitu nevyužil či dokonce nerozšířil. Obdobně pokud se nenajde "levné" řešení baterií tak se vrátím zpět k úvahám jen o 1f.
4,4kWp, GoodWe 10K-ET, Pylontech Force H2 10.65kWh
TČ Fujitsu + vlastní řízení pomocí PWM + RS232 na SDS micro
SmartHome na Domoticz/Synology + SDS + ESPEasy/ ESP8266 (bazén, žaluzie,...)
postupný přechod na Home Assistant/Rpi4 -> NUC
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Doporučení měniče.

Příspěvek od youda »

Ringo,
musím tě pochválit, jelikož vidím, že jsi nad tím opravdu přemýšlel a chápeš souvislosti.

Bohužel, pravda je taková, že levná High-Voltage baterie se zatím nevyrábí. Pro start moderního 3f hybridu defacto potřebuješ 10kWh baterii, přesně jak jsi už zjistil:
  • Pokud použiješ velkosériový produkt 4x Pylontech 48050 + 1x SC1000A-100S, tak je to cca 100 tis Kč.
  • Designovka Pylontech Force H2, konkrétně 2x FH9637M + 1x BMSFH2. Kapacita je menší, cca 7.1kWh, cena defacto stejná - opět 100 tisíc Kč.
  • Designovka BYD B-BOX 6.4kWh, i zde je cena jen lehce pod 100 tisíc Kč.
Prostě HV baterie s inteligentní BMS a kapacitou 2.5kWh za 25 tisíc Kč zatím nikdo vyrábět nechce.
Možná je to díra na trhu a tudíž příležitost ;)

Na tvoji situaci, kdy by se ti hodil hybridní 3f systém, existují jen dvě řešení:

A) Jít cestou integrovaného 3f HV měniče, což je technicky nejčistší řešení, a náklady na 10kWh HV baterku zaplácnout z dotace. Nikdy by mne nenapadlo, že budu někomu doporučovat dotaci, ale pokud tam máš ty památkáře, projekt a rovnou tak musíš jít do maximalistické varianty, pak to asi dává smysl. Právě potřeba drahé cca 10kWh baterie je tím důvodem, proč na bezbateriovou FVE je dotace 55 tisíc Kč, zatímco na FVE s baterií je to 155 tisíc. V dotačním programu je zároveň skrytě ošetřeno, že taková FVE už musí být 3-fázová. Proč, to vysvětluji zde: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?p=128364#p128364

B) Použít 3f hybrid, který si vystačí s nízkonapěťovou baterií. Já znám jediný, který akceptuje 48V AKU a to InfiniSolar 10kW 3-phase. Bohužel, má dost velkou vlastní spotřebu, hlučné větráky a jeho integrace s BMS baterie je dost chabá, takže řízení měniče si budeš muset dodělat do své domácí automatizace.

Alternativně si můžeš 3f hybridní systém, akceptující 48V AKU, postavit pomocí 3ks měničů Victron Multiplus nebo 3ks měničů Studer XTM. Levné to ale nebude, cena tří těchto měničů a potřebné bižuterie výrazně převyšuje cenu jednoho měniče GW10K-ET či jednoho InfiniSolaru 10K. Navíc zde můžeš narazit na legislativní problém, vyžadující omezní výkonu FVE, 3.7kW na jednu fázi.

To, jestli zvolíš variantu A nebo B, závisí primárně na možnostech tvého rozpočtu. Bohužel, nějaká další, zázračná varianta asi opravdu neexistuje.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm

Re: Doporučení měniče.

Příspěvek od vlkazajac »

3 x Multiplus 48V/3000VA pre max. 6000 Wp by sa mi velmi pacilo ! Zvazit, ci je 3600 EUR hodno vyssich zaruk.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
lubomirz
Příspěvky: 444
Registrován: ned kvě 31, 2020 5:25 pm

Re: Doporučení měniče.

Příspěvek od lubomirz »

no ved toto... ono aj HighVoltage baterka sa da samodomoposkladat z aliexpresovych clankov (teraz tu chlapciska kupovali 16x 3.2V/100Ah = 5120Wh za 1320,-eur = 34300,-Kc) cize za ~100.000Kc by vyslo priblizne 15kWh cize dvojnasobok uvadzanych priemyselnych rieseni velkych vyrobcov, len so vsetkymi negativami co vyplyvaju z nakupu na Alibabe :

- ziadna realna zaruka
- otazna kvalita
- nutnost [perfektneho] balancovania a samodomo starania sa
- dodavka realne az za mesiac a pol
- atd, atd.

Navyse by namiesto 100Ah trebalo mensie clanky, nejake 40Ah alebo maximalne 50Ah kvoli voltazi : pretoze na poskladanie 307V packu uz treba 96 kusov (96x 3.2V = 307V) 100Ah clankov s total kapacitou 30.72kWh ale v cenovke 7920,-eur co je uplne mimo spomenutych 100.000 Kc.

Holt pruser.

Jedine realne riesenie na nizku kapacitu & nizku cenu & vysoku voltaz je doma pajkovat 18650 clanky, vsetko ostatne ma obrovsku kapacitu.



Rychly prepocet kusy, volty, watthodiny a eura LiFePo clankov : tabulku sem neviem dobre umiestnit tak screenshot :)
Přílohy
prepocet.png
ringo
Příspěvky: 66
Registrován: ned zář 27, 2020 7:38 am

Re: Doporučení měniče.

Příspěvek od ringo »

lubomirz: Z Aliexpressu mám už poskládanou "chytrou" domácnost. Tam takové riziko v případě nějakého selhání není. U té samodomo HighVoltage baterky se mi už zdá riziko dost velké, že může způsobit požár a pojišťovna se pak z plnění pravděpodobně vykroutí. Na tohle už nemám "koule" :-)

vlkozajac: K těm Multiplusům, ale potřebuji ještě MPPT a to cenu ještě dál zvedne

youda: Děkuji a vážím si toho, že jsi se v podstatě ztotožnil s mým závěry. Já jsem se jen to sprosté zde zakázané slovo bál vyslovit :-) Ale bohužel, je to tak -když ušetřím na ceně HV tak zaplatím zase více za měniče a konečný efekt nakonec bude horší takže mě to do té pasti opravdu tlačí.

No ještě mám čas přemýšlet, jelikož od zítřka pracují státní úředníci 5 hodin denně a maximálně dvakrát v týdnu, tak nepředpokládám že by se mé problematice věnovali. No na druhou stranu musím ještě prověřit jak je to s tím tichým souhlasem když se nevyjádří do určité lhůty, jestli by mi stávající situace v tomto nepomohla, to ale nebudu motat do tohoto vlákna :-)
4,4kWp, GoodWe 10K-ET, Pylontech Force H2 10.65kWh
TČ Fujitsu + vlastní řízení pomocí PWM + RS232 na SDS micro
SmartHome na Domoticz/Synology + SDS + ESPEasy/ ESP8266 (bazén, žaluzie,...)
postupný přechod na Home Assistant/Rpi4 -> NUC
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm

Re: Doporučení měniče.

Příspěvek od vlkazajac »

S vhodnymi panelmi ziadne mppt nepotrebujes. Lacne PWM je riesenie, ktore ti usetri prostriedky. Len neuver kravovinam, ze regulator, baterie, menic a vezove hodiny musia spolu komunikovat.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
kodl69
Příspěvky: 7396
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Doporučení měniče.

Příspěvek od kodl69 »

to ringo: na zálohování kamer, wifi a pod mám 48V DC rozvod, bez měniče...
To se dá vyřešit třeba s regulátorm na TUV od BEL, k tomu akspert vm, nebo max, a máš teplou vodu, UPS, a celkem nezávisle na sobě.
Chytrá domácnost z aliexpresu? a s původním firmware? tj natahal sis do baráku krakatit?
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
ringo
Příspěvky: 66
Registrován: ned zář 27, 2020 7:38 am

Re: Doporučení měniče.

Příspěvek od ringo »

Vlkozajac: Laciné PWM mi ušetří prostředky ale bohužel nemohu případně chybějící výkon dohánět dalšími panely :-( Proto nechci zbytečně snižovat účinnost hned na vstupu.

Kodl69: O tom DC rozvodu jsem taky uvažoval, ale je to dost drátování navíc, bohužel při stavbě jsem o tom neuvažoval a ne všude to vyřeším po LANu pomocí POE :-(
Tu TUV ohřívám primárně 1f TČ (průtokový ohřev TUV v AKU zásobníku 350l s vnořeným výměníkem TČ - něco jako PAST), pro TČ mám svojí regulaci tak mi postačí to TČ něčím nakrmit :-) Přímotopné patrony až jako nouzovka nebo přebytky. Místo na další bojler taky není. Ale 1f akspert jsem ještě úplně nezavrhl, pořád ještě zvažuji jako alternativu, ta cena pro start je lákavá, ale při dalším rozšiřování to pak už hooodně vyskáče.

V Sonoffech a dalších zařízeních na bázi EPS8266 mám přeflashováno firmwarem ESPEasy který mi komunikuje s Domoticsem v NASu Synology. A kamery jsou připojeny přes Surveilance Station běžícím tomtéž NASu, čínské cloudy nepoužívám (samozřejmě nelze vyloučit že může být v kameře nějaký backdoor ale tyto jsou jen venkovní a router má taky nějaké ochrany).
4,4kWp, GoodWe 10K-ET, Pylontech Force H2 10.65kWh
TČ Fujitsu + vlastní řízení pomocí PWM + RS232 na SDS micro
SmartHome na Domoticz/Synology + SDS + ESPEasy/ ESP8266 (bazén, žaluzie,...)
postupný přechod na Home Assistant/Rpi4 -> NUC
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm

Re: Doporučení měniče.

Příspěvek od vlkazajac »

ringo píše:Vlkozajac: Laciné PWM mi ušetří prostředky ale bohužel nemohu případně chybějící výkon dohánět dalšími panely :-( Proto nechci zbytečně snižovat účinnost hned na vstupu.
??? Victron ma rozsah napajacieho napatia do 66 V. Domaca uloha je jasna a jednoducha: najst vhodne panely podla Vmpp tak, aby pri preferovanej teplote okolia vyhovovali baterii. Jak proste, lahsie ako trojclenka. :-)
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek