Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je ned pro 16, 2018 2:19 am


Přechod z 12V na 24V

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.

Přechod z 12V na 24V

Příspěvekod mypower.cz » pon črc 09, 2012 11:10 am

Zdravím,
trošku se mi pootevřela cesta k Epsolar 4215 MPPT 45A a teď přemýšlím co teda s tím. DCAC měniče mám na 12V, DCDC samozřejmě taky, první nápad je Měnič 24V/12V - 20A (30A max.) - HQ, což by pro mou AC spotřebu trvalejšího charakteru stačilo. Problém by nastal s 600W DCAC menicem, ten už je výkonově mimo 24-12V menic.

Napada nekoho jak to resit co nejlevneji za vyuziti stavajici elektroniky co tu mam, tedy DCDC A DCAC menicu?

Predem diky za rady.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | Výsledky hlasování soutěže Cena Bastlířů 2018
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3370
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 180

Re: Přechod z 12V na 24V

Příspěvekod lwq » pon črc 09, 2012 11:55 am

Ja bych ty 12V veci prodal na Aukru a nakoupil jine na 24V a idealne i s podporou 48V ... Byla i tahle moznost v uvaze ? :mrgreen:
Uživatelský avatar
lwq
 
Příspěvky: 341
Registrován: úte dub 10, 2012 9:42 pm
Bydliště: MistyMountain
Reputation: 1
 
  • 0


Re: Přechod z 12V na 24V

Příspěvekod mypower.cz » pon črc 09, 2012 11:57 am

ja taky. Uz jsem se zaregistroval na aukru a nechal si poslat aktivacni dopis abych to mohl prodat. Ale nez se to podari prodat, tak uz musim byt na 24V.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | Výsledky hlasování soutěže Cena Bastlířů 2018
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3370
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 180

Re: Přechod z 12V na 24V

Příspěvekod Cossman » pon črc 09, 2012 12:45 pm

Přesně ten DC/DC měnič 24V/12V mám a funguje perfektně. Odběr bez zátěže jsem při 25V naměřil 17mA. Mám na něj napojené AP+domácí wi-fi a osvětlení v domě (LED + 12V úsporky 7W, 11W, 15W a 25W). Akorát při nízkém odběru kolem 10W celkem dost píská a při odběru kolem 35W se pustí docela hlučný ventilátor.
Cossman
 
Příspěvky: 56
Registrován: úte pro 27, 2011 1:22 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 0

Re: Přechod z 12V na 24V

Příspěvekod mypower.cz » pon črc 09, 2012 1:05 pm

pískání ani ventilátor by mě až tak zásadně nevadil. Měnič bych dal do suterénu k rozvaděči, kde už beztak píská desulfátor, hučí 300W střídač a 600W taky když je v provozu. Jak to reaguje na přetížení?
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | Výsledky hlasování soutěže Cena Bastlířů 2018
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3370
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 180

Re: Přechod z 12V na 24V

Příspěvekod Cossman » pon črc 09, 2012 1:16 pm

Jaká je reakce na přetížení nevím, to se mi naštěstí nepovedlo a zatím asi ani nepovede. Kdybych zapnul najednou všechno, co mám na tom 12V okruhu, dostanu se na 19,5A. Asi by se spálila pojistka, která je ale uvnitř. Teda doufám, že tam je, já to nerozebíral. :roll:
Cossman
 
Příspěvky: 56
Registrován: úte pro 27, 2011 1:22 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 0

Re: Přechod z 12V na 24V

Příspěvekod mypower.cz » pon črc 09, 2012 1:40 pm

mam tu jeste nevyuzite dva 25A DC jistice. Ze bych to pak jeste prijistil jisticem a timpadem by to byla jistojista jistota ?
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | Výsledky hlasování soutěže Cena Bastlířů 2018
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3370
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 180

Re: Přechod z 12V na 24V

Příspěvekod lwq » pon črc 09, 2012 8:05 pm

Vetsina domacich wifi (kvalitnejsich ...) bez problemu 24V snese ... Kdyz bych si mel kvuli tomu porizovat DC/DC menic, tak bych to vyhodil ... Ale kdyz k tomu jsou ty LEDky, tak jasny ... :-)
Uživatelský avatar
lwq
 
Příspěvky: 341
Registrován: úte dub 10, 2012 9:42 pm
Bydliště: MistyMountain
Reputation: 1
 
  • 0


Re: Přechod z 12V na 24V

Příspěvekod mypower.cz » pon črc 09, 2012 8:19 pm

no treba moje ubiquity M5HP ma ve specifikacich 12 - 24V. Ted to krmim 19V. Co to udela kdyz na 24V systemu bude 29.4 = totez jako 14.7 na 12V systemu? To asi nebude uz moc ok nebo jo?

PicoPSU to same.. "Rozsah vstupního napětí 12V - 25V" 29.4 je proste o 4.4V přepal. :?

edit: hm .. tak tady pisou jen 24. AC adapter k tomu je tusim ze 24V. Nepouzivam. Jede to na DC z DCDC menice tedka z 12ti na 19V.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | Výsledky hlasování soutěže Cena Bastlířů 2018
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3370
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 180

Re: Přechod z 12V na 24V

Příspěvekod Cossman » úte črc 10, 2012 6:23 pm

AP je nějaký Mikrotic s rozsahem napájení 12-28V, wi-fi doma je TP-Link na 12V. Taky bych se bál napojit to přímo na regulátor právě kvůli těm 29,4V. :? Takhle to jede přes měnič, který dává stabilně 12,5V. Navíc je to jednoduše "zálohované" ČEZem pomocí PC zdroje. :yes: Kdybych neměl na 12V i ty světla, nechal bych AP i wi-fi přes adaptéry z 220V.
Cossman
 
Příspěvky: 56
Registrován: úte pro 27, 2011 1:22 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 0

Re: Přechod z 12V na 24V

Příspěvekod Cossman » úte črc 10, 2012 6:37 pm

Ještě k tomu 25A DC jističi. Myslím, že na škodu tam nebude. Maximálně by mohl vypínat při špičkách, ale odpojit ho můžete kdykoliv. ;)
Cossman
 
Příspěvky: 56
Registrován: úte pro 27, 2011 1:22 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 0

Re: Přechod z 12V na 24V

Příspěvekod mypower.cz » úte črc 10, 2012 8:55 pm

Ještě dotaz. U toho měnice píšou "Výstupní napětí: 12-13.8 VDC". To se dá někde něčím štelovat? Nějakým potenciometrem / trimrem ?
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | Výsledky hlasování soutěže Cena Bastlířů 2018
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3370
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 180

Re: Přechod z 12V na 24V

Příspěvekod Ivo12s » úte črc 10, 2012 9:33 pm

Přechod z 12V na 24V na straně DC zatím jen chystám. Nicméně mám pár zařízení, které se mi nechce nebo nejde měnit. Například bezpečnostní ústředna domu je dnes na baterkách 12V rovnou bez AC větve. Koupil jsem tedy tenhle měnič DC/DC - http://www.kanclservis.cz/cz-detail-624940-linearni-menic-napeti-24v-12-5a.html. Za zhruba 400 Kč je problém vyřešený do výkonu 12*5=60W. To je myslím cena za jednu kvalitnější LED žárovku a dost výkonu na to nejdůležitější. ;)
Ivo12s
 
Příspěvky: 75
Registrován: ned kvě 06, 2012 2:47 pm
Reputation: 0

Re: Přechod z 12V na 24V

Příspěvekod rimi » stř črc 11, 2012 7:57 am

mypower.cz píše:pískání ani ventilátor by mě až tak zásadně nevadil. Měnič bych dal do suterénu k rozvaděči, kde už beztak píská desulfátor, hučí 300W střídač a 600W taky když je v provozu. Jak to reaguje na přetížení?

Menic napopak co nejbliz spotrebicum, polovicni proud = polovicni ztraty.
rimi
 
Příspěvky: 302
Registrován: čtv říj 13, 2011 9:45 am
Bydliště: Příbor
Reputation: 6

Re: Přechod z 12V na 24V

Příspěvekod lwq » stř črc 11, 2012 12:58 pm

mypower.cz píše:no treba moje ubiquity M5HP ma ve specifikacich 12 - 24V. Ted to krmim 19V. Co to udela kdyz na 24V systemu bude 29.4 = totez jako 14.7 na 12V systemu? To asi nebude uz moc ok nebo jo?

PicoPSU to same.. "Rozsah vstupního napětí 12V - 25V" 29.4 je proste o 4.4V přepal. :?

edit: hm .. tak tady pisou jen 24. AC adapter k tomu je tusim ze 24V. Nepouzivam. Jede to na DC z DCDC menice tedka z 12ti na 19V.


Co si pred ty spotrebice co 29V nekousnou dat regulator a LMkem ?
Uživatelský avatar
lwq
 
Příspěvky: 341
Registrován: úte dub 10, 2012 9:42 pm
Bydliště: MistyMountain
Reputation: 1
 
  • 0


Re: Přechod z 12V na 24V

Příspěvekod mypower.cz » stř črc 11, 2012 1:05 pm

lwq píše:Co si pred ty spotrebice co 29V nekousnou dat regulator a LMkem ?


Taky by slo. Asi i vetsi ucinnost v tomto pripade by to melo. Ja ten menic budu ale muset asi beztak poridit, pac LED osvetleni, ale samozrejme pokud by nejake zarizeni melo rozsah 12-30V tak to flaknu naprimo, to je jistota. To LMko vypada pro vyuziti na nektere veci taky zajimave a celkem levne reseni. Dik ta tip :)
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | Výsledky hlasování soutěže Cena Bastlířů 2018
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3370
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 180

Re: Přechod z 12V na 24V

Příspěvekod matej » stř črc 11, 2012 2:02 pm

Ano až na to že LMko rozdíl napětí jednoduše protopí.
Pravda a Láska zvítězí!.
SOLARSERVIS.EU - Slnko do každého domu - Montáže hybridných a ostrovných FVE.
matej
 
Příspěvky: 799
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm
Reputation: 40

Re: Přechod z 12V na 24V

Příspěvekod mypower.cz » stř črc 11, 2012 6:17 pm

matej píše:Ano až na to že LMko rozdíl napětí jednoduše protopí.


No ono kdyz na DC bude 29.4 tak protopenych 4.4V je uplne jedno, navic tech 29.4 tam bude jen chvilku, pak to zase klesne., protoze to znamena dobito do plnych. DCDC menic taky nema uplne luxusni ucinnost, zase na druhou stranu DCDC menic me diky svemu vykonu utahne celou DC spotrebu (jelikoz ji ted mam jistenu 10A DC jisticem tak mi utahne dve takove moje DC spotreby), takze bych pak LMka nepotreboval, ale reseni to je taky. Asi ale koupim menic a bude vyreseno.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | Výsledky hlasování soutěže Cena Bastlířů 2018
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3370
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 180

Re: Přechod z 12V na 24V

Příspěvekod Cossman » pát črc 13, 2012 1:37 pm

mypower.cz píše:Ještě dotaz. U toho měnice píšou "Výstupní napětí: 12-13.8 VDC". To se dá někde něčím štelovat? Nějakým potenciometrem / trimrem ?

Štelovat se dá možná uvnitř, ale tam jsem nelezl. Z venku dostupná žádná regulace není. :roll: Jinak pojistka uvnitř je, klasická auto pojitska žlutá 20A - je vidět přes mřížku. ;)
Cossman
 
Příspěvky: 56
Registrován: úte pro 27, 2011 1:22 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 0


Zpět na Elektroporadna

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'