Soběstačný bytový dům

Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
PowerK
Příspěvky: 7
Registrován: čtv srp 06, 2020 12:15 pm

Soběstačný bytový dům

Příspěvek od PowerK »

Zdravím, máte tady někdo zkušenosti nebo nějaké info ohledně soběstačných bytových domů nebo paneláků. Prostě takovéhle klasické byty, ale vlastně vůbec ne klasické. Třeba, že by na střeše paneláku byly solární panely atd. Jinak já jsem třeba viděl paneláky, které jsou celé porostlé rostlinami. Pokusím se to ještě dohledat, moment ;)

Admin edit: A mate pocit ze to patri do tematu puvodniho autora vlakna? Nekdy mam pocit ze lidi nemaji rozum nebo neumi zalozit nove vlakno. tema oddeleno od Stavime sobestacny baracek
PowerK
Příspěvky: 7
Registrován: čtv srp 06, 2020 12:15 pm

Re: Soběstačný bytový dům

Příspěvek od PowerK »

Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Soběstačný bytový dům

Příspěvek od youda »

Ano, pár článků s touto tématikou už jsem četl. Většinou je to jen energeticky úsporná bytovka s PV panely, ale někde psali i o projektu, kdy každý byt měl vedle ledničky svoji vlastní baterii, na kterou jel v noci.

Každopádně, ve skutečnosti se nikdy nejedná o energeticky soběstačný bytový dům, ale o takzvaný "nulový dům". V zahraničí označováno jako "net-zero-building". Trik je v tom, že panely na domě vyrábí v létě přebytek energie, který odejde do distribuční sítě a v zimě se tato energie vyzvedává zpět. V rámci jednoho roku je tak energetická bilance nulová.

Toto samozřejmě funguje pouze v zemích, kde mají Net-Metering. Navíc se nejedná o skutečnou soběstačnost, ale pouze o trik. Zimní energie je prostě získávána z uhelek a jaderek, jen to hezky vypadá na papíře.

Více ke konkrétním projektům se dá najít pod heslem "net zero condo", a pak jen přepnout na obrázky:
https://www.google.com/search?q=net+zero+condo
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
lubomirz
Příspěvky: 444
Registrován: ned kvě 31, 2020 5:25 pm

Re: Soběstačný bytový dům

Příspěvek od lubomirz »

byvam v byte a presne nad tymto som rozmyslal - nie preto lebo je to najlepsia vec vo vesmire od vymyslu gulateho kolesa a teplej vody, ale proste preto lebo navratnost takehoto riesenia je volakde okolo 8-9 rokov aj bez net meteringu alebo virtualnej baterie.

Panelak ako mnozstvo bytov nahromade proste zozerie vsetku energiu ktoru dokaze vyprodukovat ; a to je pre navratnost dolezite. V lete mozno bude nejaky drobny nadbytok kedze ludia su cez den prec ale to je "zanedbatelna spolocensky akceptovatelna strata". V principe ide o to ze je to vyhodne penazne pre ludi (panelaky sa zatepluju atd, a tam je navratnost zhruba rovnaka) a ze vsetky maju nevyuzitu strechu.

Nahodit solarka na KAZDY panelak a KAZDU administrativnu budovu, skolu, postu mi pride ako relativne dobry napad. A to som este nezacal o moznosti nabijania elektrotragačov ktore tu s nami zachvilu budu ci je to dobry napad alebo nie - cely tento rok robim home office (aj pred breznovou/marcovou koronou) a ked kuknem cez den na parkovisko, urcite by zopar elektroaut zostalo doma a mohli by sa nabijat aj cez den ked bude od aprila do septembra prebytok.

Preco nespravit nieco dobre pre seba, pre spolocnost, pre planetu... aj pre cinskych sudruhov co vyrabaju panely a menice, samozrejme. Jooooj samozrejme keby to mal kto zaplatit.


Konkretne skusenosti nemam, napad mi to pride dobry, ekonomicky realizovatelny. Najvacsi problem je ked sa ma 32 alebo 64 majitelov bytov na niecom dohodnut a zafinancovat, na tomto to stroskota takmer nabeton v 99%.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek