Fotovoltaická střecha prodlouží životnost dálnic

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm

Fotovoltaická střecha prodlouží životnost dálnic

Příspěvek od karelkilian »

Dobrý den,

máme tu pátek a s ním již tradičně článek ke čtení, zamyšlení a diskuzi. Zatímco Francouzi zkoušeli silnici ze solárních panelů, Rakušané, Švýcaři a Němci mají lepší nápad - fotovoltaika bude sloužit jako střecha nad silnicí. Co na to říkáte?

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Fotovoltaická střecha prodlouží životnost dálnic

V roce 2016 testovali ve Francii první solární silnici. Výsledky zkoušek, prováděných na kilometrovém úseku, lze bez váhání označit jako totální fiasko. Panely se pod náporem automobilů začaly rozpadat, byly příčinou zvýšené hlučnosti a generovaly zhruba polovinu očekávaného množství elektrické energie.

Myšlenka spojení silniční komunikace a fotovoltaiky však neupadla v zapomnění. Rakouský Institute of Technology, německý Fraunhofer ISE a švýcarský Forster Industrietechnik pracují na projektu zastřešování dálnic solárními panely. Na rozdíl od francouzského pojetí by se tedy po fotovoltaice nejezdilo.

Příliš mnoho otázek

Celý projekt je aktuálně ve stádiu konceptu, nicméně připravuje se jeho realizace v reálných podmínkách. Stále je však nutné vyřešit řadu otázek a celé provedení musí být zásadně jiné než v případě klasických střešních solárních panelů.

Jednou z otázek jsou například autonehody - určitě by nebylo právě ekonomické, kdyby při haváriích docházelo k poškozování drahé infrastruktury. Kromě toho bude systém muset odolávat nízkému větru, dešti a sněhu. Musí být tedy bezpečný z hlediska dopravy a současně nenáročný na údržbu.

Myšlenka využít v podstatě jinak nevyužitý prostor silničních komunikací je jistě působivá. Otázkou ale je, kolik z naší potřeby elektřiny lze uspokojit pouhým umístěním solárních panelů nad silnice. Na mysl se přímo dere otázka, zda by nejprve nebylo lepší využít pro tyto účely co nejvíc dostupných střech.

Nesporné výhody

Již nyní jsou ale zřejmé výhody, jež solární zastřešení silniční komunikace přinese. Kromě dvojitého využití stejného prostoru je to v první řadě ochrana silnice před srážkami a přímým slunečním světlem. To, kromě vyšší bezpečnosti, může přinést i prodloužení její životnosti.

Ochrana vozovek, která by měla prodloužit periodu nutných oprav, je jednou z potenciálně velkých výhod, a to ještě předtím, než se dostanete k benefitu v podobě výroby elektřiny. Dalším kladem má být snížení hluku generovaného projíždějícími automobily.

Koncept je na první pohled rozhodně zajímavý. Jeho úspěšnost však závisí primárně na tom, zda nabízené přínosy dokážou vyvážit ekonomickou stránku včetně nezbytné údržby. Muselo by se jednat o systém, který poskytne uspokojivou životnost a odolnost za přesvědčivou cenu.

Zdroje jsou

Na financování projektu se podílí:
  • Německé spolkové ministerstvo pro opatření v oblasti klimatu, životní prostředí, energetiku, mobilitu, inovace a technologie
  • Rakouská agentura pro podporu výzkumu
  • Německé spolkové ministerstvo dopravy
  • Švýcarský federální silniční úřad
Několik projektů v Německu, Rakousku a Švýcarsku již prokázalo, že fotovoltaiku lze použít k dodávkám energie blízkým spotřebitelům - například pro provoz odpočívadel nebo k osvětlení tunelů. Nyní bude zásadní otestovat praktickou, technickou a ekonomickou proveditelnost tohoto konceptu.

V první fázi bude vyvinut testovací prototyp fotovoltaické střechy, včetně výběru modulů a prvků nosné konstrukce. Cílem je zjistit, zda systém může uspokojit řadu různých požadavků, počínaje odvodem vody, přes působení větru, sníh, stabilitu, až po odolnost proti nárazu, možnost údržby a bezpečnost provozu.

Poté se odborníci zaměří na otázku, zda celý systém funguje spolehlivě. Plánovaná délka praktického testování je jeden rok. Znalosti získané z výzkumného projektu budou přínosem pro budoucí využití fotovoltaiky v silničních sítích všech tří zemí.

Jak vidíte budoucnost dálnic zastřešených fotovoltaikou?

Zdroje: cleantechnica.com, pv-magazine.com, renewablesnow.com, ait.ac.at,
lubomirz
Příspěvky: 444
Registrován: ned kvě 31, 2020 5:25 pm

Re: Fotovoltaická střecha prodlouží životnost dálnic

Příspěvek od lubomirz »

:) toto nepatri skorej do "srandicky a p*coviny" kedze "voloviny a nesmysly" tu nemame ?

Okolo toho frajerhoferskeho institutu som minuly rok isiel asi 10x tak ked upadne wirus tak sa tam zastavim a navrhnem im aby namiesto zastresenia co je UZASNE narocne technicky, organizacne aj financne načápali panely okolo dialnice sproste do jarku.

A bude. A nemusia shutdown-úť ziadne useky dialnice pri vystavbe a nebude to trvat dvesto rokov nieco zastresit. Ci toto zas' bude projekt z europskej unie financovani, teda z dani nas vsetkych, teda sposobom cim drahsie tym lepsie lebo na zapade sa rozhodne nedavaju uplatky a neexistuju lokalne agroferty ?
matobabetak
Příspěvky: 534
Registrován: čtv pro 01, 2016 10:54 am

Re: Fotovoltaická střecha prodlouží životnost dálnic

Příspěvek od matobabetak »

cesty s dlhou vydrzou? a este to bude generovať zisk? už teraz sa nasim schrankovym firmam jezia vlasy :O ved na D1 opravuju jeden spoj na most uz pol roka. naprv nech daju nanvsetly priemyselne objekty a obchody panely povinne zo zakona, dalej miesta ktore su kontaminovane a inak nevyuzite, rodinne domy a ak ani toto nestaci ok mozu zacat spekulovat. ale preco zacinaju od konca. a ak aj chcu nieco prezentovat nech to nerobia vyzkumom v pocitaci, ale nech idu do reálneho svetaz nieco postavia rukami a potom uvidia ci sa to da alebo nie. ked by postavily panely na povedzme 20x20km musi to utiahnut cele slovensko, k tomu dat veľké bateriove ulozisko a vyde to lacnejsie ako dostavba mochoviec ale D1
[6x235W poly, axpert 2,4kw,lion samsung sdi 24V 190Ah, 10x 1kwh 18650 bloky, total 15kwh, rashberyy pi4, ICC, zaloha kipor 3kw elektrocentrala
https://pvoutput.org/list.jsp?id=84584&sid=74995
lubomirz
Příspěvky: 444
Registrován: ned kvě 31, 2020 5:25 pm

Re: Fotovoltaická střecha prodlouží životnost dálnic

Příspěvek od lubomirz »

>> naprv nech daju nanvsetly priemyselne objekty a obchody panely povinne zo zakona
>> dalej miesta ktore su kontaminovane a inak nevyuzite, rodinne domy
>> a ak ani toto nestaci ok mozu zacat spekulovat.

tak nejak. Co sa tyka atomiek tak ich este chvilu budeme potrebovat, bez nich to proste nejde ale to co bolo hore napisane je slusny zaciatok. A pokial štát mysli svoju energeticku / obnovitelnu politiku skutocne vazne, nech peknekrasne zamestna "zopar" ludi a ustanovi v kazdej mestskej casti instalacnu čatu ktora bude opanelovávať statne budovy (skoly, posty, admin budovy, atd). Priemerna instalacia bude trvat styri-päť dni, do roka mame okolo 250 pracovnych dni takze jeden mančaft spravi 250/4 = 50 az 70 instalacii za rok.

Paralelne popritom zakon ktory napriklad umozni firmam okamzite odpisat cele naklady na solarny system z dani - ziadne 4 roky odpisov, ale direkt v plnej vyske. Cize cely cashflow minus = naklady do firmy v tom roku. Ak by chcel byt stat uplne cukrikovy, tak o tuto sumu nieze povolit znizit ZAKLAD dane, ale DAN SAMOTNU (pretoze to je obrovsky rozdiel - kto podnika, ten vie ; kto nepodnika tak vysvetlovat je zbytocne). To by prakticky okamzite vsetky podnikatelske subjekty ktore na solar maju prachy ten solar instalovali - pretoze ked si mam vybrat "zaplatim XYZ penazi statu na daniach" alebo "tie iste XYZ prachy strcim do mojej firmy na instalaciu solaru cim si samozrejme znizujem naklady do buducnosti" tak volba je absolutne jasna.

V tomto momente je komercna navratnost solarnych instalacii u podnikatelskych subjektov niekde na urovni 10-11 rokov podla toho kolko vyprodukovanej energie dokazu spotrebovat a ako drahu maju instalaciu. Keby sa toto posunulo na JEDEN JEDINY rok, okamzite po tom skocia vsetci. Uplne vsetci.

V neposlednom rade sudruhom obcanom zjednodusit montaz solarov. Nedajboze zlacnit nejakymi drobnymi prispevkami, dotaciami, ulahcenim napr. kolaudacie, elektrickych revizii. Obrovska moznost je napriklad odpustit FYZICKYM osobam nepodnikatelom DPHcku pri nakupe vsetkeho co so solarom suvisi, panely, menice, montazny material, praca firmy ktora to instaluje. Stat by takto "prisiel" o DPHcku == neprisiel, lebo ked sa solary nepredavaju tak ziadnu nema, ale zase by bola nejaka zamestnanost ludi vo firmach co by to instalovali, boli by sme blizsie splneniu nasich ekologicko-obnovitelnych cielov ku ktorym sme sa zaviazali voci EU a je jasne ze ich nesplnime == zrejme nejaka pokuta...

No povedzte, kto z vas obcanov nepodnikatelov by nechcel len tak mirnix-dirnix 20% zlavu (nemuseli by ste platit DPH) na vsetko suvisiace so solarom ? To by sa lepsie instalovalo, ze ?

Jo a samozrejme nejaky seriozny net-metering by to nakopol takisto, nedajboze na ROCNEJ bazi. Od aprila do oktobra vyprodukujem 7-8MWh energie ktoru neviem spotrebovat, v zime si s nou budem kurit. Asi by som uz mal prestat lebo ma zavru do blazninca...

Ale ne, my sypeme ukrutne desiatky miliard Kc do atomov. Ano, treba ich. Ale lacnejsie, rychlejsie a lepsie by bolo mat distribuovane elektrarnicky na strechach. A budeme vymyslat zastresene dialnice a antigravitačné levitujúce stavby. Na atomovkach je najhorsie ich vypnut a rozobrat ; to su desiatky rokov a skryte desiatky miliard s ktorymi nikto akosi nepocita. Nehovoriac o tom co "vieme" spravit s vyhoretym palivom, zakopat hlboko do zeme a dufat ze nebude presakovat.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek