Novinka MPP Solar PIP-MAX

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
StefanK
Příspěvky: 170
Registrován: pon kvě 04, 2020 7:27 pm
Bydliště: Orava SK

Re: Novinka MPP Solar PIP-MAX

Příspěvek od StefanK »

marko250 píše:StefanK> sám dobře víš,že solární nabíjení (MPPT) - napětí panelů může být od 0 do 500V, operační rozsah od 120V do 450V, doporučujeme minimálně 240Vmpp .A počítat snad umíš 6x285Wp to je 6x 31V= 186W a čím horší svit tím hůř i s napětím. Doporučuji doplnit panely,nebo je vyměnit za výkonnější s vyšším napětím.A porovnávat dva MPPT v krabici se sdílenými prvky s jedním jednoduchým mi nepříjde košér taky.

Každopádně mě na něm vadí maximálka solárního nabíjení,když má dva vstupy po 4000Wp(8000Wp),tak proč umí na baterku poslat jen 80A!? To by pro mě byla zásadní hodnota pro nepořízení domů,doufám,že to aspoň umí poslat do spotřeby celé(150A) na měnič,nebo kombinovat 80A na baterku a zbytek(70A) do spotřeby,když je energie z obou MPPT.A taky se rozpadly svorky na výstupu AC,musel jsem je přešroubovat z vstupu AC ,ty už drží.Rozsypaly se jako by byly ze skla,ta slitina byla zkřehlá jak sviňa.Další neduh je dlouhý náběh a to přez 10s,to neměl ani LF měnič PowerJack 10kW s třemi trafy a né tato HF technologie.Účinnost budu ještě měřit ,nyní stále není slunce a není u mě doma.Podsvícení led lišty jde vypnout i s displejem zvlášť,wifi jede stále a ventilátory se taky moc uspat nechtějí,ikdyž jede jen MPPT bez měniče.Displej je odnímatelný a opět na něm je eternetový konektor,kdy se dá přez první hnědý vodič měnič vypínat za pomoci přerušení ,na nějakém kontaktu,který si řídíme.Zpracování navenek i uvnitř je pěkné.
S predajcom som komunikoval pocet panelov, sam mi doporucil tuto kombinaciu.(2x6 panelov, povodne som chcel dat 2x8) mam pripravenych dalsich 6 panelov s orientaciou na vychod, ale nebudem to asi zapajat, lebo neviem co s energiou pri max osvetleni, uz teraz mi vypina BMS pri 60A do aku,(mam este dalsich 6 panelov cez PWM) viac sa bojim dat. davaju mi teraz 1.2kW napatie pri max vykone som nameral 206V.
Mam este jeden string 9x275W pre ohrev TUV, PIP som maj pripojeny aj na nom tiez nic moc, ale tie maju letny sklon
30o JJZ
Myslim ze PIP MAX je zbytocny zrut energie 55W v pokoji, pri slabom osvite nedobija ale zere z aku, aj vo vypnutom stave.
Mozno ze je pouzitelny len na system bez aku s dotaciou do distr siete, co si myslim ze je nezmysel.
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3341
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Novinka MPP Solar PIP-MAX

Příspěvek od marko250 »

Do aku jde nastavit v něm omezení.Prodejci toho nakecají hodně,pokud nemontují tak vědí houby.Vem si to logicky doporučené napětí rozsahu je 120-450V střed je 285V a tam bych směřoval minimálně,spíše výše kvůli ztrátám ve špatných podmínkách.Těch 55W kdyby bral tak by to bylo ještě dobré,podle mě a prvních startů bych řek že spíš 80W.Po prohrabání menu bez zapojení AC in/out a panelů,jen na baterce jsem pak naměřil 1.4A /57.4V=80.36W ,ventilátory jely nonstop,jejich řízení v menu není samozřejmě a navíc tam je v celé šířce měniče pruh ledek v barvách nastavených stavů v menu+wifi a displej.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
StefanK
Příspěvky: 170
Registrován: pon kvě 04, 2020 7:27 pm
Bydliště: Orava SK

Re: Novinka MPP Solar PIP-MAX

Příspěvek od StefanK »

marko250 píše:Do aku jde nastavit v něm omezení.Prodejci toho nakecají hodně,pokud nemontují tak vědí houby.Vem si to logicky doporučené napětí rozsahu je 120-450V střed je 285V a tam bych směřoval minimálně,spíše výše kvůli ztrátám ve špatných podmínkách.Těch 55W kdyby bral tak by to bylo ještě dobré,podle mě a prvních startů bych řek že spíš 80W.Po prohrabání menu bez zapojení AC in/out a panelů,jen na baterce jsem pak naměřil 1.4A /57.4V=80.36W ,ventilátory jely nonstop,jejich řízení v menu není samozřejmě a navíc tam je v celé šířce měniče pruh ledek v barvách nastavených stavů v menu+wifi a displej.
Kedze som zakupil 12 panelov, tak bez problemov mozem string rozsirtit na 8 panelov, mam to teraz na pozemku na
2x6m profiloch zvisle panely, kupim jackel 2x6 m privarim na konstrukciu a Al profil narezem na 2m a dam 4x2 panely.
teoreticky by som mohol dat viac, ale pripojim na to vytazovak od SolarEco a pri max osvite pojde rovno do vody.
(PIP moze byt vypnuty) prud som samozrejme obmedzil na max 40A do aku. S panelmi to budem musiet nejako lepsie zorganicovat, aby neboli take prudove narazy pri osvite, najradsej by som ich dal na severnu stranu :)
Inac som si vsimol ze PIP drzi MPPT na cca 140V, ale zrejme pri viac paneloch v serii pojde hore. Tak ze dam tych 8
9 by bolo asi lepsie ale nechce sa mi betonovat , takto vyuzijem povodnu konstrukciu. Este mam taky nepodareny Easun
2.4 kW, ale ten momentalne nepouzivam, asi odisiel mppt, dam to asi na chatu. Ale neviem co vlastne bude ci nas ti covid blazni nezatvoria doma a na chatu sa nedostanem :() kazdopadne vdaka za ispiraciu
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3341
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Novinka MPP Solar PIP-MAX

Příspěvek od marko250 »

Chlapi axpertáři mám nepravidelný problém končící erorovou hláškou F55 (Over DC voltage in AC output)Vysoké stejnosměrné napětí na výstupu střídavého proudu,(Output voltage is unbalanced)Výstupní napětí je nevyvážené,(Restart the unit, if the error happens again, please return to repair center),Restartujte jednotku, pokud se chyba
vyskytne znovu, vraťte se prosím do opravny.
Měnič normálně jede a v době výskytu chyby se měnič zastaví s danou hláškou a červenou diodou , MPPT regly jedou dál.Vypnu jej ručně a po zapnutí jede jak má,hláška zmizne.Panely jsou 2x 11s 310Wp mona a pohybují se v rozmezí činného MPPT,ale jsou na plechové střeše,která je uzemněná hromosvodem a teď nevím,jestli si mám brát upozornění v manuálu tak,že jsem tedy panely uzemnil.Podle mě ne,protože se uzemňuje pól panelů ne a to tam není provedeno.Samozřejmě ,že držáky s lištou na panely jsou v té plechové uzemněné střeše až na rámy panelů:

VAROVÁNÍ: Protože tento střídač není izolovaný, jsou přijatelné pouze tři typy FV panelů: monokrystalické a polykrystalické s moduly třídy A a CIGS.Abyste předešli jakékoli poruše, nepřipojujte ke střídači žádné FV panely s možným únikem proudu. Například uzemněné FV panely způsobí únik proudu do střídače. Pokud používáte moduly CIGS, ujistěte se, že NENÍ uzemnění.

Zatím vypozorováno,že se tak stalo 2x se zapínaným PC a TV plasmou(velmi staré) v domě bez jiné zátěže,tedy měnič se flákal a slunce svítilo na panely normálně.Baterky nabité a nejsou uzemněné(neudělali to),možná tady bude zakopaný pes.Je možné ,že nějaký zdroj z domu posílá proti měniči DC složku,nic jsem mezi nulou a fází nenaměřil a AC jede čistých 230V z měniče?

Setkal se někdo s takovým chováním?Uzemnění baterky ano,či ne?Může to dělat ta střecha s hromosvodem?Do měniče nejde DS a jediné spojení je přez uzemění a nulu.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marsal64
Příspěvky: 1200
Registrován: sob čer 16, 2018 1:45 pm
Lokalita: Velké Popovice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9,3
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Velké Popovice

Re: Novinka MPP Solar PIP-MAX

Příspěvek od marsal64 »

Pokud vím, stává se to, pokud je za HF měničem zapojen např. vytěžovač se spínáním v nule, který ale nespočítá přesně kladné a záporné půlvlny a Axpert na to reaguje.
StefanK
Příspěvky: 170
Registrován: pon kvě 04, 2020 7:27 pm
Bydliště: Orava SK

Re: Novinka MPP Solar PIP-MAX

Příspěvek od StefanK »

marsal64 píše:Pokud vím, stává se to, pokud je za HF měničem zapojen např. vytěžovač se spínáním v nule, který ale nespočítá přesně kladné a záporné půlvlny a Axpert na to reaguje.
Dobry mne sa zase stava ze pri vypnutom Maxe, nieje ani na paneloch len na aku
pocujem ze obcas v nom vrci, ako keby trafo, neviem ci odpojit od aku, ked ho nepouzivam.
je to nepravidelne spotrebu sa mi v pokoji nepodarilo namerat
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2706
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Novinka MPP Solar PIP-MAX

Příspěvek od kybos »

marko250 píše:Chlapi axpertáři mám nepravidelný problém končící erorovou hláškou F55 (Over DC voltage in AC output)Vysoké stejnosměrné napětí na výstupu střídavého proudu,(Output voltage is unbalanced)Výstupní napětí je nevyvážené,(Restart the unit, if the error happens again, please return to repair center),...
Je to jak píše marsal64. Klasická nectnost HF střídačů zatížených stejnosměrně nevyváženým výstupem. U vytěžovače, který spíná v nule po půlvlnách nelze v průběhu regulace zajistit DC vyváženost zátěže. Muselo by se nějakým přídavným obvodem zajistit, aby SSR spínalo ne po půlvlnách ale po celých periodách, což by ale naopak způsobilo výrazné zvýšení flikru. Pokud chceš skloubit HF střídač s vytěžováním, budeš muset přejít na fázově řízené spínání zátěže, které reaguje rychleji než detekční obvody střídače a DC vyvážení tak nevybočuje z přípustných tolerancí. Vytěžovač spínaný v nule to z principu nemůže zvládnout, ten je navržen pro LF střídače. Můžeš se pokusit ve vytěžovači nahradit SSR spínané v nule spínačem fázově řízeným, případně dobastlit řízení s obvodem typu 436 nebo nějakým podobným. Nechceš-li bastlit, pak nezbývá než přejít na greebono nebo podobné vytěžovací jednotky.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
StefanK
Příspěvky: 170
Registrován: pon kvě 04, 2020 7:27 pm
Bydliště: Orava SK

Re: Novinka MPP Solar PIP-MAX

Příspěvek od StefanK »

ja mam vytazovanie riesene na DC strane, ktore sa spina ked PIP neodobera prud z panelov, funguje to dobre,
pouzivam Cesky regulator na ohrev TUV
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3341
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Novinka MPP Solar PIP-MAX

Příspěvek od marko250 »

A já tam vytěžování nemám,prostě to zhodí něco jiného.O tom SSR průchodem nulou vím.Mimochodem jsem v manuálu zahlídl logování na USB,jak to v praxi funguje a co jde vyčíst a v čem?
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marsal64
Příspěvky: 1200
Registrován: sob čer 16, 2018 1:45 pm
Lokalita: Velké Popovice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9,3
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Velké Popovice

Re: Novinka MPP Solar PIP-MAX

Příspěvek od marsal64 »

Dobře, co něká čínská kulma nebo něco podobného, která omezuje výkon diodou ořezávající jednu půlvlnu?
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3341
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Novinka MPP Solar PIP-MAX

Příspěvek od marko250 »

Bude se hledat,právě proběhl rozhovor tímto směrem. :-)
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
kodl69
Příspěvky: 7396
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Novinka MPP Solar PIP-MAX

Příspěvek od kodl69 »

Dioda je v každým levným fénu, kterej má dva stupně výkonu. Takže fén na jedničku shodí akspert max do poruchy? To je teda obžaloba.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2706
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Novinka MPP Solar PIP-MAX

Příspěvek od kybos »

marko250 píše:A já tam vytěžování nemám,prostě to zhodí něco jiného.O tom SSR průchodem nulou vím.Mimochodem jsem v manuálu zahlídl logování na USB,jak to v praxi funguje a co jde vyčíst a v čem?
marko250 píše:Já se těším na letošek,jediné co budu předělávat je vytěžování,jelikoš mě přibyla poslední plocha panelů v prosinci a už teď ukazuje,že mi chybí další spirála v AN....Na stole mi tu právě leží matroš na šest kybosových vytěžovačů(1300Kč) i s AC SSR a chladičem pod Makeskyblue regl .
Takže tyhle vytěžovače jsou ještě mimo provoz?
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3341
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Novinka MPP Solar PIP-MAX

Příspěvek od marko250 »

kybos> jsi myšlením moc napřed :-) ,Axpert Max 7.2kW není u mě,ten zlobí jinde. Ale to cos nakous už právě žije cca.6hodin.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3341
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Novinka MPP Solar PIP-MAX

Příspěvek od marko250 »

Ještě jedna otázečka a to co konkrétně ovlivňuje volba 03 v měniči,předpokládám,že to je jen rozsah tolerace vstupu AC do měniče,který tam stejně nemám zapojen,je tak?

03
AC input voltage range
Appliances
(default) If selected, acceptable AC input
voltage range w ill be within
90 > 280VAC.
UPS
If selected, acceptable AC input
voltage range will be within
170 > 280VAC.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Jarik
Příspěvky: 24
Registrován: stř dub 22, 2020 10:40 am
Bydliště: Trencin, SK

Re: Novinka MPP Solar PIP-MAX

Příspěvek od Jarik »

Ahojte.

Ma niekto nove skusenosti s “MAX”? a co ta nova 8kw verzia s 120a mppt? cez ebay sa da kupit mpp solar 8048max z Taiwanu. Myslite, ze by to zadrzali na colnici? dik
cca 16kwp, 20kwh lifepo4, 10kwh vzv olovo, victron phoenix 24/3000, 2x victron mppt 250/100, MakeSkyBlue 60A, tazba BTC a ETH
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3341
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Novinka MPP Solar PIP-MAX

Příspěvek od marko250 »

Takže problém s erorovou hláškou F55 (Over DC voltage in AC output)Vysoké stejnosměrné napětí na výstupu střídavého proudu,(Output voltage is unbalanced)Výstupní napětí je nevyvážené, je zřejmě vyřešeno.Nebyla mi situace správně popsána.Ten eror vznikal jen při přepnutí z DS na FVE a zátěž na to neměla vliv ale náběh měniče.Posunul jsem mu provozem rozhozené časové relé pro přepnutí z 3f systému na FVE a už to neudělalo do dnes. Maxovi trvá tak 8-9s než naběhne na plno a to relé drželo západku a stykač kratší dobu a došlo k přepnutí do zátěže domu,bylo jedno jaké.Tak si majitel prošel aspoň všechny možné krámy po domě co mohly rušit napájení :-) .
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
magic
Příspěvky: 20
Registrován: pát kvě 22, 2020 12:10 pm

Re: Novinka MPP Solar PIP-MAX

Příspěvek od magic »

AHoj, už hodiny pročítám stránky a stránky fór a webů.
Umí nějaký z Axpertů MPP solaru a dalších modifikací fungovat v režimu napojení na DS, kde v případě nedostatečného výkonu ze soláru, si doplní rozdíl z DS, popř. volitelně z baterie dokud má kapacitu?, jde mi o 24V verzi v 3000-3600W, běžně takové špičky nemám, ale může se stát, že se pustí kombinace vysavače, sušičky, myčky, pračky, atd.. a špička, či delší větší odběr tam vznikne.
Popřípadě jestli to řešit nějakým jiným zařízením, které dokáže toto dva zdroje energie bez přetoku slučovat.
Nejde mi o nezávislý soběstačný dům, ale pouze trochu stáhnout běžnou denní spotřebu, a třeba s možností UPS v případě výpadku DS.

Děkuji za posunutí k řešení.
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3341
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Novinka MPP Solar PIP-MAX

Příspěvek od marko250 »

magic píše:AHoj, už hodiny pročítám stránky a stránky fór a webů.
Umí nějaký z Axpertů MPP solaru a dalších modifikací fungovat v režimu napojení na DS, kde v případě nedostatečného výkonu ze soláru, si doplní rozdíl z DS, popř. volitelně z baterie dokud má kapacitu?, jde mi o 24V verzi v 3000-3600W, běžně takové špičky nemám, ale může se stát, že se pustí kombinace vysavače, sušičky, myčky, pračky, atd.. a špička, či delší větší odběr tam vznikne.
Popřípadě jestli to řešit nějakým jiným zařízením, které dokáže toto dva zdroje energie bez přetoku slučovat.
Nejde mi o nezávislý soběstačný dům, ale pouze trochu stáhnout běžnou denní spotřebu, a třeba s možností UPS v případě výpadku DS.

Děkuji za posunutí k řešení.
Jestli je 24V Axpert King tak ten,zbytek u toho přetéká do DS.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
magic
Příspěvky: 20
Registrován: pát kvě 22, 2020 12:10 pm

Re: Novinka MPP Solar PIP-MAX

Příspěvek od magic »

nene mám namysli spíše "Axpert MAX 24V 3600W", nebo pokud by byl v něčem snad i lepší (mimo výkon) tak (Axpert VM II 24V 3000W PF1), ideálně narazit na někoho kdo to takto provozuje...

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek