Zvuk větrných turbín nemá vliv na zdraví

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm

Zvuk větrných turbín nemá vliv na zdraví

Příspěvek od karelkilian »

Dobrý den,

také jste slyšeli o lidech, kteří bydli v blízkosti větrné elektrárny a stěžují si, že jim „větrník“ negativně působí na zdraví? Tak vězte, že to není pravda! Alespoň to tvrdí finští vědci, kteří na toto téma udělali studii. Ano, máme tu pátek a s ním i další článek ke čtení, zamyšlení a případné diskuzi.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Zvuk větrných turbín nemá vliv na zdraví

Odpůrci energie obnovitelných zdroj s oblibou používají nejrůznější více či méně relevantní argumenty. Jedním z nich je například tvrzení, že zvuk větrných elektráren má negativní vliv na lidské zdraví. Jak ale ukázala v pořadí již několikátá studie - není to pravda.

Tentokrát jde o finskou studii, která se po dobu dvou let zabývala vlivem provozu „větrníků“ na zdraví lidí žijících v jeho okolí. Cílem bylo vyvrátit, nebo potvrdit zvěsti o tom, že provoz takového zařízení může způsobovat například bolesti hlavy, nevolnosti, pískání v uších či dokonce kardiovaskulární problémy.

Vědecký pohled

V tiskové zprávě o studii si můžete přečíst, že „Vládní projekt, prováděný v rámci společné analytické a výzkumné činnosti, zkoumal, zda infrazvuk, produkovaný větrnými turbínami, má, či nemá škodlivé účinky na lidské zdraví.“

Studie byla prováděna v rámci multidisciplinární spolupráce Technologického výzkumného centra VTT Oy, Národního institutu ochrany zdraví při práci, Helsinské univerzity a Ministerstva zdravotnictví a sociálních věcí.

Vědci k výzkumu potenciálních vedlejších zdravotních účinků použili několik metod - mimo jiné například dotazníkové šetření, zvukové nahrávky a laboratorní testy. Zaměřili se přitom na lidi, žijící ve vzdálenosti do dvaceti kilometrů od větrných turbín.

Výsledky studie jsou v tomto případě jednoznačné: infrazvuk, produkovaný větrnou elektrárnou, není odpovědný za žádný z uvedených příznaků. „Větrníky“ lze v tomto ohledu označit za zcela bezpečné. „Výsledek je v souladu s předchozími domácími i zahraničními vědeckými studiemi.“ komentuje ředitelka finské asociace pro větrnou energii Anni Mikkonen.

Pravda z laboratoře

Zajímavé bylo, že ačkoli jedna třetina respondentů v průzkumu uvedla, že ně „větrníky“ mají závažné negativní zdravotní účinky, laboratorní testy nic takového neprokázaly. V tomto případě lze předpokládat, že se ze strany dotazovaných jednalo o sugesci postavenou na jejich utkvělé představě. Řada účastníků byla přesvědčena, že negativní vliv mají zejména vibrace a elektromagnetické pole.

„Účastníci, kteří předtím hlásili širokou škálu příznaků souvisejících s infrazvukem větrných turbín, nebyli vnímavější vůči infrazvuku ve vzorcích hluku a nevnímali vzorky infrazvuku jako nepříjemnější ve srovnání s těmi, kteří žádné příznaky související s provozem elektrárny neregistrovali,“ uvádí zpráva.

Ani fyziologická měření srdeční funkce a elektrodermální aktivity (vlastnost lidského těla, která způsobuje neustálé kolísání elektrických charakteristik kůže) neodhalila žádné důkazy o účincích infrazvuku na lidské zdraví. Hluk turbíny neovlivňoval srdeční frekvenci ani další sledované zdravotní faktory.

Hluk z větrníků


Nakonec byla provedena série dlouhodobých měření, na jejichž základě se posuzovalo, jaký druh hluku generují větrné turbíny uvnitř blízkých bytů. Tato měření trvala 308 dní a probíhala ve dvou různých oblastech, v jejichž blízkosti se nacházely větrné elektrárny s výkonem 3 až 3,3 MW.

Výsledky dlouhodobých imisních měření ukázaly, že větrné farmy do vzdálenosti asi 1,5 kilometru jen velmi mírně změnily hladiny akustického tlaku. Hluk, generovaný větrnými turbínami, měl v tomto případě velmi nízký kmitočet - méně než 2 Hz. Úrovně infrazvuku a relativní hlasitost vnímaná lidským uchem byly podobné úrovním vyskytujícím se typicky v městském prostředí. V tomto případě však vědci zcela nevylučují, že citlivější lidé mohou tento hluk vnímat.

Co říkáte na závěry studie?

Zdroje: interestingengineering.com, lahienergia.org, julkaisut.valtioneuvosto.fi. julkaisut.valtioneuvosto.fi.

Související článek: Vadí větrné elektrárny lidem v jejich okolí?
DanoP
Příspěvky: 938
Registrován: stř črc 06, 2016 12:27 pm
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Zvuk větrných turbín nemá vliv na zdraví

Příspěvek od DanoP »

hlukvsvzdialenost500kW.PNG
hlukvsvzdialenost500kW.PNG (164.92 KiB) Zobrazeno 919 x
Chodieval som casto cez Rakusko popri veternikoch, a co ma zaujalo nikdy som tam nevidel vysoku zver, co u nas bezne vidno aj pomerne blizko autostrady. Preco asi?
1,77kWp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45, 1,6kWp +Victron MPPT 250/60, 2xStuder XTM4048 + 25kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
matobabetak
Příspěvky: 534
Registrován: čtv pro 01, 2016 10:54 am

Re: Zvuk větrných turbín nemá vliv na zdraví

Příspěvek od matobabetak »

ja tam vidim zajace, bazanty a pod...ale nepocul som nic co by mi vadilo, az uplne pod vrtulami ked sme boli ano bolo pocut.. ale myslim ze cesta s autami jenotravnejsia
[6x235W poly, axpert 2,4kw,lion samsung sdi 24V 190Ah, 10x 1kwh 18650 bloky, total 15kwh, rashberyy pi4, ICC, zaloha kipor 3kw elektrocentrala
https://pvoutput.org/list.jsp?id=84584&sid=74995
heczkot
Příspěvky: 36
Registrován: sob úno 11, 2017 12:03 pm

Re: Zvuk větrných turbín nemá vliv na zdraví

Příspěvek od heczkot »

DanoP píše: Chodieval som casto cez Rakusko popri veternikoch, a co ma zaujalo nikdy som tam nevidel vysoku zver, co u nas bezne vidno aj pomerne blizko autostrady. Preco asi?
No, jen aby to nebylo třeba i proto, že v Rakousku nemají tak silně přemnoženou vysokou zvěř jako v Čechách a na Moravě (situaci na Slovensku neznám, ale bude nejspíš podobná). K tomu stačí jen slabší myslivecká lobby nebo obyvatelstvo, které se nenechá tak snadno korumpovat a zblbnout.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Zvuk větrných turbín nemá vliv na zdraví

Příspěvek od mypower.cz »

Mno .. kardiovaskulární problémy asi nee, i když kdo ví .. ale nespavost.. to bych se ani nedivil. Onehda když jsem ještě bydlel trvale na své chatě, zněl z města cca 2-3km nějaký hodně nízkofrekvenční zvuk nějaké klimatizace, ventilátoru nebo něčeho takového (kdo ví) z areálu firmy Barum Continental. Léto, otevřené okno a dveře, klasika. Ventilace směrována zřejmě mimo město, tudíž do lesa, tudíž do chatové oblasti. Super.

Jako nic příjemného. Navíc projevovalo se to při rezonanci, když se člověk jistým způsobem otočil a odráželo se to zřejmě i od zdi a zesilovalo to příchozí vlny z venku. Prostě se to sešlo a sečetlo. Tzn odražené + príchozí. Vůbec nic příjemného. Pak to přestalo.

Měl jsem nachystaný dost citlivý směrový mikrofon a osciloskop a chtěl to reportovat na hygienu. Páč tyhle subfrekvence jsou taky.. jak to říct.. ne nabonzovatelné, ale prostě hodné oznámení jako zvukový smog, nebo jak to nazvat. Představ si když ti někdo valí do hlavy třeba 2-5Hz. Co já vím kolik to bylo? A jaký to mělo průběh? Jestli sinus, nebo nějaký jiný tvar a bylo tam víc frekvencí... Nestihl jsem změřit a prozkoumat co to z toho města vlastně přichází, takže 2-5Hz je prostě příklad. To neslyšíš úplně jako zvuk, spíše jako něco nepříjemného v prostoru, něco odněkud a nevíš odkud, ale prostě úplně, tak jak bys měl, neusneš a celé dny seš nepoužitelný, neproduktivní a tak nějak.

Už se to nevyskytuje, tak není co měřit. Bylo to tak někdy 2013 v létě. Kdo ví jaký nepřikurtovaný plech u nějakého větráku nebo průmyslového odsávání tenhle bordel způsoboval. Někdo na to citlivý není, někdo jo, někdo se natočí a slyší výsledek rezonance.

Na chatě mám jeden adaptér od routeru, který píská. Je velice těžké to lokalizovat. Sem tam to rezonuje, sem tam se to vyruší, zdroj tohoto zvukového bordelu, navíc velmi tichého ale přesto nepříjemného je těžké najít. Vysledoval jsem ale, že to je on. Z blízka je to evidentní. Ale je to slyšet na dálku (cca 6 metrů) jen při určitém konkrétním natočení hlavy. Rezonance. Odraz + příchozí vlna. Nebo dokonce více odrazů, které se sejdou + příchozí vlna. V jiných polohách se to vyruší a není slyšet vůbec. Hodně nepříjemné taky. Mám chuť ho vyhodit a najít nový, jenže v těchto dnech ležím na chatě v jiné poloze a nevadí mi to. Páč to neslyším.

Bych se nedivil i u těch větrných turbín. Že to některým citlivějším lidem dělá problém, ale jak to dokázat. Když dva lidi z celé dědiny o 1000 lidech kolem VTE příjdou že jim VTE vadí a nemůžou spát, co se stane? Nic. Budou považování za blázny a jejich problémy překvalifikovány na stres, pracovní naszení, rodinné problémy, zdravotní stav, cokoliv.

A přitom jim vadí vzniknuvší rezonance od nějaké blbé frekvence, která navíc má tendenci rezonovat například tvarem jejich místnosti, kde spí. U ostatních je jiný úhel, jiný prostor, vyruší se, nebo se vůbec nedostane. To je tězko takhle paušálně soudit že to nic nedělá ale třeba pár lidem jo, jen jim do hlavy nikdo nevidí a nemají to jak prokázat. Každopádně lokálně měřitelné to je. To bezesporu. Otázka, zdali toto studie zohlednily.
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm

Re: Zvuk větrných turbín nemá vliv na zdraví

Příspěvek od vlkazajac »

"...Pravda z laboratoře...
„Účastníci, kteří předtím hlásili širokou škálu příznaků souvisejících s infrazvukem větrných turbín, nebyli vnímavější vůči infrazvuku ve vzorcích hluku a nevnímali vzorky infrazvuku jako nepříjemnější ve srovnání s těmi, kteří žádné příznaky související s provozem elektrárny neregistrovali,“ uvádí zpráva.

Ani fyziologická měření srdeční funkce a elektrodermální aktivity (vlastnost lidského těla, která způsobuje neustálé kolísání elektrických charakteristik kůže) neodhalila žádné důkazy o účincích infrazvuku na lidské zdraví. "


Tak to v labáku bolo dosť tendenčné, je dlho známe a dajú sa dohľadať experimenty so škodlivosťou infrazvuku s frekvenciou blízkou 8 Hz na svalové a nervové tkanivá. Je však pravda, že veľké vrtule nedosahujú zrejme viac ako spomenuté 2 Hz. Avšak za určitých podmienok pri blízkom pobyte pri vrtuli by som nevylučoval zlý vplyv vyššej harmonickej s menšou ale významnou amplitúdou. A čo náhodný fázový posun od troch - štyroch vrtulí ?
Sú známe pokusy pre tajné služby s vraždiacou zbraňou - oscilátor 8 Hz a veľký výkon .... Nikto nič nepočuje, stačí chvíľka a chlap leží mŕtvy na chodníku.... Ale nevidel som, našťastie.

Pôsobenie hluku na psychiku ako píšeš, môže byť vtieravé. Strávil som detstvo v činžiaku, kde sme mali cez dvor chemickú fabriku so stovkami čerpadiel a motorov. Desať dní v roku bola "zarážka", kedy sa všetko vyplo a bolo ticho. To vám poviem, že to bol čudný pocit, nebolo niečo v poriadku, chýbalo to ......
Tiež pred služobkou som sa potreboval vyspať, no keď som zaľahol, počul som susedove vetrákové duo. Mal vlhkú pivnicu a ťahal to von celé dni, diskutovať sa s ním nedalo. Dva vetráky 15 m od ucha celú noc - ako keby boli v mojom baráku. Potom 1400 km autom do Hamburgu... Ale žiadna norma zjavne porušená nebola, tak wocogou...
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Zvuk větrných turbín nemá vliv na zdraví

Příspěvek od mypower.cz »

Navazuji na tohle téma a chtěl bych se s místní odbornou vědeckou komunitou podělit o výsledky svého bádání po zdroji akustického bordelu u mě na chatě směrem z města. Není to pravda zvuk turbíny, i když kdo ví. Není turbína jako turbína. Dá-li se nějaká klima nebo průmyslové odsávání chápat jako turbína :D Zase se to objevilo tak jak jsem popisoval výše.

Vzal jsem tedy "vědecké přístroje" do rukou a chopil se bádání. Mé "hypersonicky citlivé zařízení" Asus ZenFone 2 s aplikací Spectrum Analyzer odhalil následující frekvenci vyskytující se na 400Hz. Není to tedy nakonec 2 Hz, jak jsem mylně myslel, ale 400Hz a to s měnící se amplitudou asi 0.5 - 2 Hz. Prostě hukot.
20200816_myProject_184126.png
To co vidíte na spektrální analýze výše je možno si poslechnout ve formě audia v normalizované podobě níže. Je to běžný hluk u mě z balkónu na chatě, na konci audia je asi 2km daleko rozjíždějící se motorka a do toho přerušovaná 400Hz frekvence po celou délku audia.

https://mypower.cz/_/400hz/20200816_myP ... 184118.wav

Verze s 24dB zesílením pásma 400Hz, tedy zvýrazněním oné bordelizující frekvence je zde:

https://mypower.cz/_/400hz/20200816_myP ... 4118-2.wav
desktop 1_001.png
Jako humus tohle poslouchat celou noc kdy je komplet krásně ticho a do toho tenhle telefonní oznamovací vyzváněcí tón. Jelikož totéž slyší jak je výše vidno i můj mobil, tak to moje haluz v mé hlavě není. Ale otázka, zdali se s tím dá něco dělat. Příjemné to není vůbec.

Všechny zdrojové materiály k dalšímu studiu k dispozici zde: https://mypower.cz/_/400hz/
Martin P
Příspěvky: 579
Registrován: ned úno 25, 2018 5:04 pm
Lokalita: Havlíčkův Brod
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19845
Kapacita baterie [kWh]: 66
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Havlíčkův Brod

Re: Zvuk větrných turbín nemá vliv na zdraví

Příspěvek od Martin P »

Ten 400Hz zvuk mi přijde jako hluk z hydraulické jednotky (čerpadlo, nebo hydromotor). Hodně podobný zvuk si totiž pamatuji od hydraulického lisu. Zesiloval pokud lis začal " tlačit" a hydraulické čerpadlo šlo do výkonu. A je fakt, že pokud to člověk poslouchal celou směnu tak už to dost lezlo na nervy. A je faktem že vzhledem ke kovovému potrubí a dalším připojeným kovovým hmotám se to dost blbě odhlučnuje.

Plné *batt* přeji a jsem s pozdravem. Martin P.
S-UPS.
20kWp v panelech rozdělených mezi východ, jih a západ. Do osmi stringů.
Baterie
Staré LiFePo4 o kapacitách 12, 24 kWh
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022)
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Hlavní měnič Victron 5000VA.
Pomocné měniče 2x REVO VM 5000
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm

Re: Zvuk větrných turbín nemá vliv na zdraví

Příspěvek od vlkazajac »

Tipoval by som na synchrónny dvojpólový motor a vetrák ( čerpadlo ? ) s ôsmymi lopatkami. Potom sa zdroj hluku točí alebo odkrýva s frekvenciou 1/2,4s a to je práve 120 násobný prevod k frekvenci siete. Zaujímavé....

( Alebo štvorpólový a štyri lopatky, to je nepravdepodobné )

Chcelo by to nájsť nejaké 2 - 3 pointy v teréne a pokúsiť sa využiť smerovosť zdroja hluku. Detektívka ))
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
nextclick
Příspěvky: 47
Registrován: stř srp 21, 2019 9:10 pm

Re: Zvuk větrných turbín nemá vliv na zdraví

Příspěvek od nextclick »

Stejně jako elektromagnetické záření hluboko pod stanovenými normami nemá vliv na lidské zdraví. Tak na něj nemá ani vliv točících se vrtulí.
Za posledních 100 let se přišlo s nějvětší pravděpodobností na všechny různé způsoby ovlivnění lidského zdraví. Od padesátých let se neobjevil žádný nový založený na fyzikálním principu.
Ale...
Ale od sedmdesátých let se začal řešit vliv nový a to: psychosomatický. Pokud mám z něčeho strach, tak to reálně ovlivňuje zdraví. Takže ano zdraví ovlivní i blbě vložená knížka do knihovny, stejně jako vědomí že na kopci je větrník či anténa.
nextclick
Příspěvky: 47
Registrován: stř srp 21, 2019 9:10 pm

Re: Zvuk větrných turbín nemá vliv na zdraví

Příspěvek od nextclick »

Ale ještě k tomu měření: To že je to přesně na 400Hz je dost zajímavý. Já na téhle frekvenci provozuju vřeteno cnc stroje. Zvuk to ale není nepříjemný. Bylo by zajímavý zjistit jestli ten tvůj zvuk nemá nějakou střídavou podsložku na nížší frekvenci. No a taky by sis měl udělat výlet k městu a zjistit přesněji odkud to jde.
DanoP
Příspěvky: 938
Registrován: stř črc 06, 2016 12:27 pm
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Zvuk větrných turbín nemá vliv na zdraví

Příspěvek od DanoP »

nextclick píše:Stejně jako elektromagnetické záření hluboko pod stanovenými normami nemá vliv na lidské zdraví. Tak na něj nemá ani vliv točících se vrtulí.
Za posledních 100 let se přišlo s nějvětší pravděpodobností na všechny různé způsoby ovlivnění lidského zdraví. Od padesátých let se neobjevil žádný nový založený na fyzikálním principu.
Ale...
Ale od sedmdesátých let se začal řešit vliv nový a to: psychosomatický. Pokud mám z něčeho strach, tak to reálně ovlivňuje zdraví. Takže ano zdraví ovlivní i blbě vložená knížka do knihovny, stejně jako vědomí že na kopci je větrník či anténa.
Neprial by som ti byvat v blizkosti bzuciacej trafostanice, zalezi od povahy, ale niektori by si z toho hodili maslu. Je zaujimave, ze hluk od prejazdu vlaku mi nevadi tak ako trvaly monotonny zvuk.
1,77kWp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45, 1,6kWp +Victron MPPT 250/60, 2xStuder XTM4048 + 25kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
jahodovák
Příspěvky: 1924
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Zvuk větrných turbín nemá vliv na zdraví

Příspěvek od jahodovák »

Ono asi záleží,kdo si nechá zpracovat studii,nakonec lidi jsou stále zdravější a pokud ne jsou ihned vyléčeni,pokud náhodou ne,tak to jsou jen vyjímky.....snad se nepletu....
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
Dagus
Příspěvky: 1946
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Zvuk větrných turbín nemá vliv na zdraví

Příspěvek od Dagus »

DanoP píše:
nextclick píše:Stejně jako elektromagnetické záření hluboko pod stanovenými normami nemá vliv na lidské zdraví. Tak na něj nemá ani vliv točících se vrtulí.
Za posledních 100 let se přišlo s nějvětší pravděpodobností na všechny různé způsoby ovlivnění lidského zdraví. Od padesátých let se neobjevil žádný nový založený na fyzikálním principu.
Ale...
Ale od sedmdesátých let se začal řešit vliv nový a to: psychosomatický. Pokud mám z něčeho strach, tak to reálně ovlivňuje zdraví. Takže ano zdraví ovlivní i blbě vložená knížka do knihovny, stejně jako vědomí že na kopci je větrník či anténa.
Neprial by som ti byvat v blizkosti bzuciacej trafostanice, zalezi od povahy, ale niektori by si z toho hodili maslu. Je zaujimave, ze hluk od prejazdu vlaku mi nevadi tak ako trvaly monotonny zvuk.
Bzučí trafostanice může být otravná, ale sám si pouštím ventilátor jako šum a líp se mi spí a dcera spí taky jako dudek. Četl jsem na to studii, že tím jak slyšíš monotónní zvuk, tak ucho sníží citlivost a mozek se tolik neruší okolními zvuky. Za mě můžu potvrdit že je to super, jen člověk musí najít jaký zvuk má rád. To je jako šum moře, někdo miluje, někdo nenávidí.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek