Amorfy - Tenkovrstvé panely

Polykrystalické, monokrystalické, amorfní, nebo jejich kombinace? Zapojení panelů, provozní napětí a proud, montáž panelů, vliv počasí na panely (zima, kroupy, bouřka), jištění panelů před bouřkou, atd.
Ukonvej
Příspěvky: 39
Registrován: stř bře 26, 2014 10:34 am

Amorfy - Tenkovrstvé panely

Příspěvek od Ukonvej »

Nesouhlasím s totálním haněním amorfních panelů. Nejsou podle mě úplně na prd, ale nehodí se všude. Provozuji 3 stringy z toho 2 amorfní. Reaguji na toto vlákno a rozpoutávám diskuzi - https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... 73#p129273. Tak tedy za mě:

Nevýhody amorfů - tenkovrstvých panelů:
- Jsou těžké a to jakože o hodně víc než mono/poly. Potřebují opravdu robustní kontrukci.
- Jsou křehké a při manipulaci snadno praskají (pouze osobní zkušenost).
- Jiný výkon panelu = jiné napětí, což je dané jejich konstrukcí. V případě jednoho panelu jde defacto o jeden obrovský článek, ne více spojených do série jako u mono/poly... Není to úplně pravda, ale v podstatě si to tak lze jednodušeji představit. Jde o tisíce mikročlánků spojených serioparalelně do jedné velké plochy. Chci říct, že díky tomu se pak po letech, kdy třeba jeden praskne blbě shání náhrada, protože už se většinou nevyrábějí a je téměř nemožné sehnat podobný. To je největší nevýhoda. Do stringu se dávají díky vysokému napětí většinou paralelně...
- Menší účinnost vyžaduje větší plochu proti stejnému instalovanému výkonu mono/polů.

Výhody amorfů - tenkovrtvých panelů:
- nejsou tak moc citlivé na nasměrování za sluncem, ale stejně citlivé při nízkém osvitu jako mono/poly. Takže pokud přejde mrak, nebo je zataženo jdou amorfy s výkonem do prd... stejně jako mono/poly. Z toho vyplývá to, že výkon kolmě umístěného panelu při dobrém osvitu neklesá tak dramaticky jako u mono/poly a to samé platí pro boční úhly. Takže se hodí například pro kolmou západní nebo východní fasádu, kterou například od 15:00 do 20:00 plně a ideálně bez zastínění osvětluje slunce. Výkon takového pole je pak levnější a větší, než kdyby se osázel mono/poly. Toto je největší výhoda.
- další výhodou a také ne úplně zanedbatelnou je podstatně menší pokles výkonu při částečném zastínění a navíc se panel částečným zastíněním tolik nepoškozuje jako u mono/poly. Když zastíníme nebypasovaný článek monokrystalu a zbytek článků v panelu zůstane osvícen a dodává plný výkon, začne se zastíněný článek silně zahřívat. http://home.mlab.cz/WebSVN/filedetails. ... =1066&sc=0
- Pokud ve dne přes string přechází stín např: sloupu, komínu, nebo antény, nebude pokles výkonu tak dramatický jako u mono/poly, zvláště pokud jsou panely zapojeny paralelně. Podotýkám, že jde o nejčastější typ zapojení. Opět znatelná výhoda oproti mono/poly, když si nemůžete dovolit pokácet sousedův strom, sloup, nebo komín...
- dají se pořídit obzvlášť bazarově znatelně levněji než stejně výkoné mono/poly. Zhruba 100Wp = 400 - 600,- . Více za ně nedávejte. To pak samozřejmě nemá moc smysl, ale prodejce to vetšinou ví... Sám jsem nakoupil 72Wp - 300,- kus zcela nové a 110Wp - 600,- kus stáří 2 roky...
- jsou hodně spolehlivé tím, že netrpí tolik na hotspoty, snail trail, delaminaci a na nekvalitní pájení článků...
- při konstrukci sklo - vrstva - sklo, nebude hořet.
Poškozený amorní panel při manipulaci. Pokusný string stáří 9 měsíců. Panel dává stejný výkon jako stejný nepoškozený panel který je vedle. Životnost bude výrazně zkrácena delaminací.
Poškozený amorní panel při manipulaci. Pokusný string stáří 9 měsíců. Panel dává stejný výkon jako stejný nepoškozený panel který je vedle. Životnost bude výrazně zkrácena delaminací.
Praktická ukázka umístění amorfních panelů v praxi - Západní string 576Wp za 2400,-  8 panelů paralelně za 300,- jeden.
Praktická ukázka umístění amorfních panelů v praxi - Západní string 576Wp za 2400,- 8 panelů paralelně za 300,- jeden.
Dávám ještě odkaz na celkem pěknou práci - https://www.solarnienergie.cz/stahnout/ ... ipta_1.pdf
mobilik
Příspěvky: 2677
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Amorfy - Tenkovrstvé panely

Příspěvek od mobilik »

Dodám len toľko. Čas ukáže. Ten je nezastavitelny.
Každý len kvôli cene ich chváli.
Mam na chate a už by som ich nikdy nekúpil. Na garáži mam tiež ale len kvôli kritine. Ak odídu ostikam káble a hotovo. :mrgreen:
Čo bolo bolo, bude len horšie...
Ukonvej
Příspěvky: 39
Registrován: stř bře 26, 2014 10:34 am

Re: Amorfy - Tenkovrstvé panely

Příspěvek od Ukonvej »

Protože jsem pečlivě pročítal další diskuze o neuspěchu s amorfy rozhodl jsem se ještě připsat v čem si myslím, že se nejčastěji dělá chyba.

Nejčastější negativní komentáře se týkají malé výtěžnosti oproti mono/poly i přesto, že jsou stringy umístěny ve velmi podobných parametrech. I já mám dva takové stringy, které se liší umístěním pouze tím, že amorfní string je o 23° natočen na východ od pozice jižního stringu. Jižní má přesně 0°. Výkonově jsou na tom oba stejně jih 800Wp, východ 880Wp. Úhel naklopení je také podobný a je vyladěn na zimu kdy jih má 70°a východ 67°. Za období 9 měsíců (listopad až červenec) vyrobily amorfy 880Wp - 280kWh a polyny 800Wp - 260KWh. Pro zajímavost amorfní západní string 576Wp - 220kWh. Elektrárna tedy o celkovém maximálním instalovaném výkonu 2,256 kWp tedy za 9 měsíců provozu (2019 - 2020) celkem vyrobila 760kWh. Odběr naší domácnosti na UPS je za těch 9 měsíců - 780kWh. Zbytek vyrobila Honda. Diesel běžel od instalace solární pračky jen párkrát, takže někam se dostáváme. Elektřinou netopíme, nevaříme a neohříváme vodu ani v pračce. V noci je vše vypnuté včetně lednice (ta vydrží namrazená 36 hodin). Lednice je trída A+++ a má frekvenční motor. Proto si můžu dovolit provozovat levné startovačky - necyklují. Světla mají svůj 12V systém napájený také jedním amorfem. Podotýkám, že letos v zimě bylo slunce opravdu málo a osvit panelů není zdaleka ideální. Toto je prostě realita a vidíme, jak moc se skutečnost liší od teoretického výkonu. Tohle, ale teď rozebírat nechci. Vraťme se tedy k nastavení amorfů tak, aby byly schopny konkurovat mono/polům.

Amorfních panelů je více typů, pričemž já mám nainstalovanou technologii CdTe tedy směs Cadmium/Tellur. Pro schopnost těžit z amorfů je velmi důležitý dobrý MPPT regulátor. Amorf má totiž jednu zásadní chybu, kterou jsem výše neuvedl. Je to VELMI STRMÝ POKLES NAPĚTÍ PŘI SNÍŽENÍ INTENZITY OSVITU. To v praxi znamená, že pokud se sníží výkon zážení dopadající na panel o 2/3 tak např: z Vmp - 80V máme najednou Vmp - 38V. Co nám z toho vyplývá bystřejší již chápou.

Takže proč někomu amorfy nefungují si vysvětlíme na příkladě parametrů stejně výkoných panelů:
Amorfní panel má 110Wp/1000Wm2 = Vmp 80V x Imp 1,37A.
Poly panel má 100Wp/1000Wm2 = Vmp 18,1V x Imp 5,5A.

Vidíme, že amorf má při stejném výkonu znatelně větší napětí při menším proudu a polyna naopak.
Takže máme tu 2x výkonově podobný string 800Wp a nabíjíme baterii 48V regulátorem s Voc max.150V (Ep solar xtra 4415)
-Amorfy jsou zapojeny všechny paralelně a tedy string má ideálně 80Vmp x 10,96Amp = 876,8Wp
-Polyny jsou zapojeny serioparalelně a mají tedy ideálně (72,4Vmp x 5,5Amp) x 2 = 796,4Wp
-Regulátor jim při osvitu Ox nastaví do 48V baterie např: Vmp 67V x 6A = 402W.

Nyní osvit Ox v poledne poklesne například o 2/3 (je zataženo) a stane se následující:
-Amorfní string má nyní 38Vmp x 5Amp = 190W a regler tedy do 48V NENABÍJÍ nemá jak, neboť neobsahuje step up...
-Poly string má nyní 56Vmp x 2,4Amp = 134W a regler tedy NABÍJÍ do 48V protože má jak. Napětí panelů je vyšší než napětí baterie pod zátěží...
- Regulátor v případě amorfů nedělá nic, v případě polyn nabíjí 134W. Myslím, že pointu už chápete.

Celý fígl je tedy u amorfů v tom, že je potřeba mít co NEJVĚTŠÍ rozdíl mezi napětím baterie a panelů a k tomu dobrý regler MPPT který to využije. Klade to samozřejmě vysoké nároky na Voc regleru v případě 48V baterie. Mám silné obavy, že právě proto tak často amorfy v klasickém případě neuspějí... Tohle se ovšem dozvíte jenom ode mě :-). Amorfy nejsou zlé pokud si s nimi pohrajete a pak správně navrhnete systém. Vemte, změřte a přepojte své stávající amorfy podle této rady a dejte echo.

Shrnutí:
Obecně amorfy Cd/Te mají vysoké napětí a malý proud. Je to dané jejich kontsrukcí. Při snížení intenzity osvitu jim prudce padá napětí, ale ne tolik proud. Polyny to mají přesně naopak. Amorfy mají tedy opravdu dost velkou nevýhodu se kterou když se ale počítá, tak se dá využít i plocha, která by jinak nebyla investicí zisková a stávající systém lze takto výrazně posílit. Třeba proto, že na stodolu v létě stíní strom, který ovšem v zimě opadá a stínící větvičky amorf nezabijí tak jako polynu. V létě to nevyužijete, protože na střeše RD jedou polyny jako blázen... Chápete ten smysl. Jako náhrada třeba za diesel v zimě ve stodole určitě zajímavá varianta. Ještě abych nezapoměl, amorfy vám asi fakt nikdo neukradne :-) a ten amorfní plot byl taky dobrý. Přesně na to jsou amorfy. Fasáda, stodola, plot, skleník, psí bouda :-).
e-certik
Příspěvky: 18
Registrován: čtv črc 16, 2020 8:04 pm

Re: Amorfy - Tenkovrstvé panely

Příspěvek od e-certik »

Protože plánuji koupit amorfní panely, jsem rád za tuhle diskuzi i krásně zpracovaný rozbor, jen mě zaráží tvrzení, že na amorfních panelech je cca konstantní proud a mění se napětí s intenzitou osvitu. Ve všech grafech co jsem viděl je to naopaak. tady je příklad CIGS panelu:
panely4.JPG
panely4.JPG (37.43 KiB) Zobrazeno 1969 x
Jak to tedy je?
lubomirz
Příspěvky: 444
Registrován: ned kvě 31, 2020 5:25 pm

Re: Amorfy - Tenkovrstvé panely

Příspěvek od lubomirz »

Riesit volty a ampere je fajn, v konecnom vysledku su to vsak watty ktore rozhoduju :) z realnej elektrarne, rovnake natocenie panelov, jedno a to iste miesto :

https://www.researchgate.net/profile/Mu ... ne-and.png

publikacia z roku 2014, odvtedy mono/poly isli o nieco malo hore k vyssej ucinnosti. Amorfy sa prakticky nepohli. Ked bude niekto dnes kupovat vyradene amorfy, budu zhruba takto stare pripadne este starsie A URCITE BUDU MAT MENSIU UCINNOST preto tento graf je stale relevantny aj dnes. Je zbytocne rozpravat o uplne novych amorfoch z roku 2019/2020, kedze take nikto z nas kupovat nebude lebo nemaju vyhodnu cenovku, maju uzasne nizku vytaznost na m2 plochy plus predovsetkym sa prakticky nedaju zohnat.

Nieco na tych amorfoch je ZA VELMI SPECIFICKYCH OKOLNOSTI, ale je potrebne upozornit ze to nie je ziadna slava plus ze maju obrovske kvantum nevyhod. Napriklad velmi otaznu zivotnost predovsetkym v prvej a druhej generacii ktore su dnes 7 az 10 rokov stare (na amorfy vtedy neboli ziadne vykonove zaruky plus maximalne 7 rocne zaruky na funkcnost ; poly/mono mali uz vtedy bezne 20-25 rokov zaruku plus minimalne 80% vykonu po 20 rokoch).

Ked mi niekto preda 100Wp panely za 5 eur kus, tak si ich zoberem len tak z prdele a fakt nimi oblozim plot. Ked mi ale niekto bude predavat amorfy za jednotkovu cenu novych mono/poly, tak to nema valny vyznam.

A ono to vlastne nema vobec vyznam :) aha https://www.secondsol.com/de/anzeige/24 ... oton/i-159
159Wp mono za 12eur vratane dph kus. Pruser, treba zobrat vsetkych 180 naraz co je jednotlivcovi zbytocne, ale tunak cez bazar by sa to roztopilo v pohode. Samozrejme doprava navyse, takze 15 eur kus ? Kde mas taku ponuku na mono ?
lubomirz
Příspěvky: 444
Registrován: ned kvě 31, 2020 5:25 pm

Re: Amorfy - Tenkovrstvé panely

Příspěvek od lubomirz »

>> Takže se hodí například pro kolmou západní nebo východní fasádu, kterou například
>> od 15:00 do 20:00 plně a ideálně bez zastínění osvětluje slunce. Výkon takového
>> pole je pak levnější a větší, než kdyby se osázel mono/poly.

vychodnu fasadu "asi" od 15:00 do 20:00 nebude IDEALNE osvetlovat :) Inak realna ceska instalalacia p.Staneka, Electro_dad v Brne : https://smart.tigoenergy.com/p/electro_dad

kto nepozna Tigo : v pravom stlpci kliknut na druhu ikonu zvrchu ("zasuvka") a daju sa tam pozerat realne vyprodukovane watty z kazdeho stringu panelov (vychod, zapad, UPLNE KOLMA INSTALACIA na fasade. ) cely den a da sa posuvat po dnoch dozadu plus kazdu minutu prehravat zvlast :
https://i.postimg.cc/wxc43fwZ/tigo.png

na baraku : https://www.electrodad.cz/2-roky-s-foto ... ro-dad-75/


Tiez by ma zaujimalo ako by sa spravali amorfy v tej kolmej instalacii na fasade. Urcite by zabrali daleko viac miesta pre rovnake Wp (1000Wp amorfov a 1000Wp mono je strasidelny rozdiel v ploche, ked niekto tu plochu nema tak zaver diskusie).
copper99
Příspěvky: 81
Registrován: čtv srp 13, 2020 9:30 am

Re: Amorfy - Tenkovrstvé panely

Příspěvek od copper99 »

jen bych se zaptal jakou maji amorfy odolnost proti narazu větru atd ?
jak by se zachovaly kdyby přez ně bylo plexi ?
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Amorfy - Tenkovrstvé panely

Příspěvek od rottenkiwi »

DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
petrd
Příspěvky: 145
Registrován: pát srp 09, 2019 8:56 am
Bydliště: Brno jih

Re: Amorfy - Tenkovrstvé panely

Příspěvek od petrd »

copper99 píše:jen bych se zaptal jakou maji amorfy odolnost proti narazu větru atd ?
jak by se zachovaly kdyby přez ně bylo plexi ?
Asi zalezi na vyrobku. Napriklad ty moje maji urcite vetsi odolnost nez poly/mono. :) Na panel me padl ze strechy (slabe 2m) stavitelny klic na spojky leseni ... a absolutne ani skrabnuti.
petrd
Příspěvky: 145
Registrován: pát srp 09, 2019 8:56 am
Bydliště: Brno jih

Re: Amorfy - Tenkovrstvé panely

Příspěvek od petrd »

lubomirz píše:

Tiez by ma zaujimalo ako by sa spravali amorfy v tej kolmej instalacii na fasade. Urcite by zabrali daleko viac miesta pre rovnake Wp (1000Wp amorfov a 1000Wp mono je strasidelny rozdiel v ploche, ked niekto tu plochu nema tak zaver diskusie).
Chlapek co jsem od nej amorfy kupoval je mel na fasade (jizni). Rikal ze davaly 60 procent toho co na nich byli napsane.
lubomirz
Příspěvky: 444
Registrován: ned kvě 31, 2020 5:25 pm

Re: Amorfy - Tenkovrstvé panely

Příspěvek od lubomirz »

ratam ze boli namontovane uplne kolmo ked si citoval tu specificku cast mojho prispevku.
Nevies nahodou ako boli stare ? Davali 60% furt od novoty az do X rokov ? A kolko davaju tebe pri idealnej instalacii :)

edit : electro_dad v Brne takisto bez problemu vytiahne 200-210W za mikroinverterom [!!] z 300Wp mono panelu namontovaneho uplne kolmo, takze 70%

https://i.postimg.cc/J76jMM9x/obr1.png
petrd
Příspěvky: 145
Registrován: pát srp 09, 2019 8:56 am
Bydliště: Brno jih

Re: Amorfy - Tenkovrstvé panely

Příspěvek od petrd »

lubomirz píše:A kolko davaju tebe pri idealnej instalacii :)
Jsou to panely NX145 a myslim ze jsem na nich jednou nameril asi 125W. Jk muzou byt stary? To na nich neni ale muze to byt treba 8let, jsem asi 3 majitel. Mam jich kolem baraku rozhazenych 9 na ruzny strany mimo severu a vychodu pod ruznym uhlem. V takovy mlhavy ranou ukazuje regl kolem 200W z celeho systemu. Vyhody? Jsou pevne, staci je o neco oprit, dva profily z hornbachu a mam strisku na kolo nebo na drevo. Nezabije je vetvicka ktera na ne hodi stin, takze dobry pro instalaci nizko u zeme. Vysoky napeti, mam panely rozhazeny kolem domu pospojovany v kruhu CYKY 1.5 v normalnich intalacnich krabickach.(mensi uspora). Na strechu bych je v zadnem pripade nedal, kolem domu ok.
lubomirz
Příspěvky: 444
Registrován: ned kvě 31, 2020 5:25 pm

Re: Amorfy - Tenkovrstvé panely

Příspěvek od lubomirz »

dik za info, cize nie su vsetky namontovane kolmo. Bol by som prekvapeny ak ti nikdy nedaju viac nez 60%

Samozrejme ze amorfy maju svoje vyuzitie, specialne ked su za peknu cenu napr https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=62&t=6337 ... ale robit novu instalaciu na streche domu alebo administrativnej budovy kedze dnesne komercne ceny ktore su PODSTATNE VYSSIE nez mono/poly (125Wp amorf za 2400,-Kc), tak to v ziadnom pripade ne ked mam 310Wp mono pod 1950,-Kc.
Vitek
Příspěvky: 1917
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Amorfy - Tenkovrstvé panely

Příspěvek od Vitek »

lubomirz píše:dik za info, cize nie su vsetky namontovane kolmo. Bol by som prekvapeny ak ti nikdy nedaju viac nez 60%

Samozrejme ze amorfy maju svoje vyuzitie, specialne ked su za peknu cenu napr https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=62&t=6337 ... ale robit novu instalaciu na streche domu alebo administrativnej budovy kedze dnesne komercne ceny ktore su PODSTATNE VYSSIE nez mono/poly (125Wp amorf za 2400,-Kc), tak to v ziadnom pripade ne ked mam 310Wp mono pod 1950,-Kc.
Ahoj Lubomire posli mi odkaz na konkretni monokrystaly mam zajem o paletu. Aby to nebyla jen plana infornace od tebe vzhledem k tvemu instalovanemu systemu!
Takovejhle kecalistu zde na foru je mraky... pak chces konkretni produkt a ejhle nejsou nebo ejhle prodano. A nebo najednou prodejce nekomunikuje. Samozrejme chci panely se zarukou a dokladem jak je bezne normalni!
Dekuji vyzkumnik
Dagus
Příspěvky: 1943
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Amorfy - Tenkovrstvé panely

Příspěvek od Dagus »

Za 2200bez dph ale 315W seženeš v monu a za 2120 v poly 300W. Normální cena se zarukou, skladem v cz.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
Vitek
Příspěvky: 1917
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Amorfy - Tenkovrstvé panely

Příspěvek od Vitek »

Dagus píše:Za 2200bez dph ale 315W seženeš v monu a za 2120 v poly 300W. Normální cena se zarukou, skladem v cz.
Cena byla 1950.. za 310 mono
Dagus
Příspěvky: 1943
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Amorfy - Tenkovrstvé panely

Příspěvek od Dagus »

Tak pokud máš obrat, tak věřím že to má. Tyhle moje ceny jsou po odběru 6ks panelů. Když jich někdo bere 300 za měsíc určitě dosáhne o hodně dolů. Jinak mají tam na dotaz za 2000 335Wp. To bude paletovej odběr na objednávku podle mě.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
Vitek
Příspěvky: 1917
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Amorfy - Tenkovrstvé panely

Příspěvek od Vitek »

Dagus píše:Tak pokud máš obrat, tak věřím že to má. Tyhle moje ceny jsou po odběru 6ks panelů. Když jich někdo bere 300 za měsíc určitě dosáhne o hodně dolů. Jinak mají tam na dotaz za 2000 335Wp. To bude paletovej odběr na objednávku podle mě.
To je uplne o hovne tato debata lubomir pise ze vi kde koupit za 1950 310 mono. At mi posle konkretni odkaz a ja si koupm paletu... a zase akorat tady kecy typu kdyz mas odber to je jasny ze jo tak at nepise ze to za tu cenu je.... no nic opoustim toto tema pockam na odpoved lubomira
lubomirz
Příspěvky: 444
Registrován: ned kvě 31, 2020 5:25 pm

Re: Amorfy - Tenkovrstvé panely

Příspěvek od lubomirz »

chlapi to chce klidek a nohy v teple, ano ? pisu tam paleta 30ks, Praha, skladem 22ks.

https://shop.gwl.eu/Solar-PV-Systems/So ... html?cur=2

a za to ze som este ziadny solar nevycapil na strechu nemusim byt uplne mimo. Navyse to neni firma ktora vznikla vcera.

Ak ste volakto predajca/montazna firma a montujete panely vo velkom zakaznikom, som rad ze som vam ZADARMO poradil ako si mozete znizit naklady a zarobit mnoho tisic Kc mesacne navyse. Nemusite ani podakovat.
Uživatelský avatar
marsal64
Příspěvky: 1200
Registrován: sob čer 16, 2018 1:45 pm
Lokalita: Velké Popovice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9,3
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Velké Popovice

Re: Amorfy - Tenkovrstvé panely

Příspěvek od marsal64 »

Ale notak. Tip je třeba pro mne zajímavý, to jsou PERC, žejo?

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek