FVE Cyberonův ostrůvek Votice

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
Cyberon
Příspěvky: 60
Registrován: pát říj 13, 2017 9:34 am
Bydliště: Votice

FVE Cyberonův ostrůvek Votice

Příspěvek od Cyberon »

Ahoj solárníci.

Představuji Vám svůj malý počin FVE směrem k zatím malé soběstačnosti, nebo rezervě pro doby výpadku DS. Zatím jde čistě o ostrov 350Wp složený ze 3ks 50Wp a 2ks 100Wp panelů umístěných před okny. K tomu je připojený regulátor Epever XTRA4210N a tím se nabíjí paralelně zapojené 12V Gel baterie vyndané z poškozených UPSek.
FVE 350Wp před okny
FVE 350Wp před okny
A jak to celé začalo.
Minulý rok v dubnu 2019 jsem si narychlo jen na zkoušku doma sestavil takový malý solární ostrůvek s panely 4x 50W. Ty byly opravdu jen pro provizorní zkoušku umístěné uvnitř bytu před okny. Měl jsem dělat později s panely malou instalaci, tak jsem chtěl vyzkoušet co to zvládne. K tomu jsem měl přes PWM regulátor připojené 6x Gel baterie z vyřazené UPS-ky, se štítkovou kapacitou 42Ah, které tam od výměny jely asi rok. Celý systém jsem měřil a dával s takto mizerným umístním panelů v dubnu kolem poledne nejvíc skoro 3 A. Tedy nic moc. Koncem května to už bylo skoro 4,5 A. To už jsem měl koupený nový MPPT regulátor Epever XTRA4210N. Takže v nejlepším případě, asi tak 2 h za den pří slunečném počasí to dodalo sotva 60W ze 200w teoreticky možných. Jak šlo slunce k poledni a pak po poledni, tak začaly stínit rámy oken a výroba byla mnohem nižší. I tak mi to stačilo na uživení notebooku přes autoadapter. Na nonstop provoz by to nebylo, ale na to ani nejsou možnosti. Jako záloha by to posloužilo.
Malý pokus s panely uvnitř bytu
Malý pokus s panely uvnitř bytu
Měl jsem v plánu umístit velké 280Wp panely na jižní fasádu domu. Dům je města a tak jsem žádal o povolení. To jsem udělal 2x. Poprvé jsem dostal jen odpověď, že se montáž neschvaluje. Nebyly u toho žádné připomínky, vyjádření, důvod prostě nic. Tak jsem se dostavil v úřední hodiny a chtěl jsem si o tom popovídat. Což se tedy stalo. Ve druhé žádosti jsem tedy připojil několik listů obrázků ztažených z netu, aby bylo vidět jak to na některých domech vypadá. K tomu jsem připojil sepsaný způsob provedení montáže včetně několika fotografií použitého materiálu, aby bylo vidět, že to nebude nějaká samo domo výroba. A opět jsem čekal až bude rada města a projednají žádost o schválení. A ne že hned někdo odpoví. Na odpověď mají po radě 30 dní což samozřejmě vždy využily. Takže jsem si počkal a opět jsem dostal opověď, že se montáž na jižní fasádu neschvaluje. Tentokrát u toho bylo zdůvodnění, že je to pro možné poškození bytu. To mě fakt uzemnilo. To že navrtám do fasády díry bych jako poškodil byt? Sakra chtěl jsem jen 4 panely naležato mezi okna bytu. Nebyla by to přeci celá stěna panelů. A to jsem ještě předtím oběhl nájemníky, kteří mi podepsali, že proti tomu nemají námitky a ten jsem jim taky k žádosti předal.
Nevzdal jsem to. Při nejbližší příležitosti jsem šel přímo za starostou s fotkama a ukázkou materiálu, aby viděl a slyšel přímo moje záměry. Celkem rozumně jsme si popovídali a slíbil, že to na další radě znovu otevře a uvidíme. Při rozloučení mi ale řekl docela zajímavou věc. Prý se bojí toho, že když mi to rada povolí, že by se mohli ozvat další lidi co by něco podobného chtěli taky. Tak jsem opět čekal jak to dopadne. Bohužel už jsem nedostal žádnou odpověď. To že jsem si prožil dobu hlubokého míru a člověk s razítkem vládl všemu, tak jsem zjistil, že ani 30 let po revoluci se nic nezměnilo. Na úřadech jsou lidi mnohem mladší než já, který o komunistech slyšeli jen z vyprávění a stejně mají potřebu někomu házet klacky pod nohy a znepříjemňovat život.

Takže léto uteklo a byl podzim. Panely jsem si nakonec nechal a dal jsem tomu volný průběh. Přikoupil jsem 2x 100Wp panely a v únoru jsem je namontoval před okno z venkovní strany na křídla okna, které zůstanou zavřená. Na okna které se otevírají jsem připevnil 50Wp panely s dlouhými kabely přímo na tabulku skla. Vše je staženo ocelovými páskami ve smtšťovačce a vytvarováno tak, aby šlo okno zavřít. V rámu okna jsou těsnící gumy, takže vše s vytvarovaným páskem dobře těsní. Přechod energie jsem už měl taky vymyšlený pomocí měděného uzemňovacího pásku ohnutý napůl a na každý konec je přiletovaný krátký kabel s MC4 konektorem. Tento výtvor jsem vložil mezi rám a křídlo otevřeného okna. Při zavření okna se pěkně sám vytvaruje a drží na místě. Panely jsou vypodložené tvrzeným molitanem, aby nikde nedošlo k přímému styku s rámem plastového okna nebo sklem. Celá montáž je tak udělaná bez jediné díry do okna. I přez částečné zaclonění oken poskytuje toto řešení dostatek světla přez den v obou mistnostech. Instalováno mám takto v panelech nějakých 350Wp. Zatím nejvyšší dodaný proud byl přes 14A do baterií 12V 180Ah. Zapnuté 2 ntb přes auto adapter a přenosná LCD TV na 12V. Jsem tak na 50% toho co by šlo z panelů dostat. Ale ideální stav nebude nikdy.
Vyrobené ploché vodiče z CU pásků pro umístění do oken
Vyrobené ploché vodiče z CU pásků pro umístění do oken
Aktuálně instalovaný přechod energie z venku do bytu.
Přechod energie u dvoukřídlého okna
Přechod energie u dvoukřídlého okna
Přechod energie u tříkřídlého okna
Přechod energie u tříkřídlého okna
Jsem samozřejmě zasažen solaritydou a tak mám další plány. Mám v plánu před každé okno dát 2 velké panely na sklopný rám s možností sklonu až 35 stupňů. To by byla samozřejmě výhoda, že by nestínily zárubně oken a slunce by na panely dopadalo větší část dne. A i malým sklonem bych zvýšil výrobu. Navíc druhotně bych omezil letní vyhřívání bytu, protože od rána do večera sem praží slunce. Solární panely by tak sloužily něco jako markýza. Jsem trochu omezen postorem, takže ideálně by se mi hodila výška panelů +- 165cm. A ještě kdyby byly oboustranné, abych z toho mohl získat maximum výkonu. Původně jsem měl v plánu použít Grid Free řešení, ale pomalu se překláním k tomu přejít s velkými panely na 24V bateriový systém a vše co půjde napájet ss napětím, tak to napájet přímo bez traf a adaptérů. Počítám i s osvětlením. K tomuto účelu se chystám složit 24V baterii z článků 18650 100p7s s odhadovanou kapacitou 5000Wh. Pak se uvidí jestli přebytky posílat na ohřev vody, nebo pořídit měnič pro použití domácích přístrojů. Nebo pořídit nějaký "kombajn" v podobě Axperta. To budu řešit až na to nastane ta správná chvíle. Plány jsou a chuť na hraní taky.

Vzhled plánované FVE s 2ks panelů před okny
Plánovaná FVE
Plánovaná FVE
Vzhled FVE jak by to vypadalo s 3ks panelů před okny. To jen teoreticky. Ale kdo ví?
Případné možné rozšíření FVE
Případné možné rozšíření FVE
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: FVE Cyberonův ostrůvek Votice

Příspěvek od diablo007 »

Ten balkon nad tebou tam dela neplechu to je škoda
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: FVE Cyberonův ostrůvek Votice

Příspěvek od mypower.cz »

Drsné. Jedním slovem Mazec.

Obdivuji vaši trpělivost s úřady. Bohužel je fakt, že pokud je to majetek města, rozhoduje o tom X různě dutých hlav. Na druhou stranu město je záležitostí občanů toho města, a nikoliv výhradním majetkem několika konkrétních dutých hlav, které zrovna sedí na radnici v kanceláři. Asi by měla mít váhu ta pozitivně hlasující většina spoluobyvatel domu, protože čí je ten dům víc? Těch úředníků, nebo těch kdo tam bydlí a platí nájem? To je otázka jak to uchopit.

Zase kdyby to bylo majetkem všech občanů ve městě, i těch co tam nebydlí i těch úředníků, najde se milión protichůdných názorů proč ano a proč ne, ale tak se nevyřeší nic. Respektive vyřeší se to demokraticky největším počtem hlasů, ale tento většinový výsledek může být drasticky špatný. Ostatně jako obvykle, v demokratickém hlasování, kdy hlasuje většina o něčem, čemu naprosto nerozumí, co se jich netýká, na co častokrát nemají ani mentální schopnosti.

Navíc myslím, že pokud by vadila estetika na fasádě a že by to pak chtěli všichni, tak proč nevyužít střechu a esteticky stahnout káble stejně jako například rozvody internetu stupačkou do konkrétního bytu. Pokud by to chtěli všichni tak proč rovnou ten barák nepokrýt celý včetně střechy i fasády tak, aby to i to estetično splňovalo? To by ty úředníky za takové situace mohlo taky napadnout, pokud ty hlavy nemají opravdu úplně duté.

Já osobně bych tedy po tomto asi zvažoval, jak dlouho v takových podmínkách budu ještě bydlet a hlodala by mě myšlenka na změnu bydliště. Samozřejmě je mi jasné, že to není jednoduché takovou změnu provést, ale člověk se tím někdy dost osvobodí.

Ještě jednou za mě tedy fakt obdiv. ::pv::

Věřím, že tady se rozjede solaritýda do plných obrátek, na tomto systémku se ledacos ověří v malém provedení, získají zkušenosti a po přestěhování to bude rachot.

:))
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: FVE Cyberonův ostrůvek Votice

Příspěvek od rottenkiwi »

A čo ten priestor pred stenou ? Tam by na konštrukciu 4 x 2 m x 1 m panely dať nešlo ?
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Cyberon
Příspěvky: 60
Registrován: pát říj 13, 2017 9:34 am
Bydliště: Votice

Re: FVE Cyberonův ostrůvek Votice

Příspěvek od Cyberon »

Ten balkón tam stíní v létě skoro do poloviny oken. Proto mám v plánu ty dělené panely, které by díky této konstrukci v letě dodaly ještě dobrý výkon. V zimě ten stín nesahá ani k rámu okna.

Na fotce z 15.2 2020 kdy jsem začal s venkovní instalací se ten stín jak je vidět už prodlužuje. Zimní měsíce by ten balkón vůbec nevadil, ale zase sluníčko má menší sílu.
Stín balkónu v únoru
Stín balkónu v únoru
Prostor před domem na konstrukci si myslým po zkušenostech s úřady, že by neprošel. Vede tudy voda, plyn, elektrika, telefony atd. Obýhat tolik společností pro povolení a pak to ještě řešit s městem je asi předem prohraný boj.
Na střechu žádné povolení k instalaci taky nedají a navíc by to musela už dělat firma, která jim dá papír se zárukou, že tam nepoteče a opět by kolem toho bylo moc předpisů, papírování a razítek.

V rámci možností tedy zůstanu u té mé zamýšlené varianty. Samozřejmě vlastní dům by byl nejlepší varianta, ale takové možnosti nejsou v dohledné době ani možné.
unicast
Příspěvky: 1214
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE Cyberonův ostrůvek Votice

Příspěvek od unicast »

It's easier to ask forgiveness than it is to get permission...

Takže bych postavil tu konstrukci. Postavil bych jí na kolečkách, aby se s ní dalo popojet, kdyby někdo chtěl sekat. Nestínil bych si trvale ta okna, protože kam nechodí slunce, chodí lékař.
Cyberon
Příspěvky: 60
Registrován: pát říj 13, 2017 9:34 am
Bydliště: Votice

Re: FVE Cyberonův ostrůvek Votice

Příspěvek od Cyberon »

Jak jsem to předběžně počítal, tak spodek panelů by měl být asi 3/4 metru od fasády. Takže tam bude světla dost.
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: FVE Cyberonův ostrůvek Votice

Příspěvek od diablo007 »

Z konstrukce na zemi mu taky přes noc může zůstat jen fotka na památku
Josef
Příspěvky: 13
Registrován: pát kvě 06, 2011 8:22 pm

Re: FVE Cyberonův ostrůvek Votice

Příspěvek od Josef »

1.Okenice, takové ty staré,co se otvírají do stran a na ně panely.
2.Truhlik na kytky, přišroubovat do parapetu a na něj konstrukci na panely.
Nejlépe formou mírného pokroku v mezích cezka.
Když je vůle,je i cesta.
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: FVE Cyberonův ostrůvek Votice

Příspěvek od youda »

Chlapi,
asi mne budete kamenovat, ale já to prostě musím napsat:

Laborování a nadšení pro FV je fajn, ale ruku na srdce - na té fasádě či konstrukci ty panely nikdy nebudou vypadat dobře. Obzvláště, když to bude jen kolem oken jednoho bytu a nikoliv, že by byla panely nějak esteticky pokryta fasáda celá. Tyhle činžáky obvykle mívají dvě boční strany, kde nejsou žádný okna, jen větračky. Tam by se dalo panelů namlátit desítky a dokonce by to ani nebilo tolik do očí. Samozřejmě, ne vždy to dává smysl.

Starosta argumentuje rozumně. Opravdu by to mohlo dopadnou tak, že by pak něco takového chtěl každý. Jak by pak celé město vypadalo, když na každém činžáku by bylo jedno okno ověnčené soláry, jako okvětními lístky? Vzpomínáte ještě na "dobu satelitovou"? A co kdyby pak nějaká střelená bába řekla, že ona si kolem svých oken nalepí horolezecké chyty, poličky s barevnými trpaslíky, nebo včelí úly, protože se jí to tak líbí a včely dávají zdravý med. Místní feťák a dealer by si zase kolem oken chtěl nastříkat grafiti jako reklamu, aby ho snadno našly jeho ovečky. Chtěli byste v takovém vesele vyzdobeném domě bydlet?

Já bych tedy zůstal u toho, co se dá ještě zkousnout. Nějaká drobná konstrukce přímo na okno, která bude sloužit tak trochu jako markýza. Možná ty okenice, nebo imitace sušáku na prádlo. Ale mlácení panelů na společnou fasádu, to prostě přinese jen závist, zlo a naschvály.

Fotovoltaika v činžácích by se podle mne měla řešit tak, že se SVJ dohodne na tom, že se panely pokryje celá střecha a udělá se elektrárna, ze které budou mít prospěch všichni "nájemníci". Pokud by se povedlo zařídit i společné odběrné místo s následným přeúčtováním (tak jako tomu bývá v komerčních objektech) tak by to byla vůbec výhra. Navíc, takto vyšperkovaný dům by pak mohl být inspirací pro další domy ve městě a FVE by se tak rozšířily i na další střechy.

Samozřejmě, pokud se nejedná o SVJ, ale o majetek města, pak by bylo potřeba přesvědčit jeho zástupce, že je to dobrá věc, což bude ještě o řád těžší. Když mají domy běžně společnou televizní anténu, satelit a kočárkárnu, nevidím důvod, proč by nemohly mít společnou FVE.
Naposledy upravil(a) youda dne úte črc 14, 2020 11:34 am, celkem upraveno 2 x.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
chatař
Příspěvky: 861
Registrován: stř bře 20, 2019 4:05 pm

Re: FVE Cyberonův ostrůvek Votice

Příspěvek od chatař »

Fotovoltaika je u baráků kde bydlí víc nájemníků podle mě pasé.
11S (8 REC 295Wp POLY + 3 Canadian Solar 300Wp) Axpert VM II 24V/3000W, 2P Canadian Solar + MPPT Victron Smart Solar 100/20 + Carspa 24/230, 600W Pure sine + 4x Varta 6V/232Ah.
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: FVE Cyberonův ostrůvek Votice

Příspěvek od youda »

Naopak Chataři, fotovoltaika by u nájemních domů měla být standardem. Stejně jako:
- vodovod
- kanalizace
- dostatek parkovacích míst nebo podzemní garáže
- pomalé nabíječky pro elektromobily
- zelené plochy pro řádění dětí
- stromy a lavičky pro odpočinek ve stínu

Jenomže u starých činžáků z 50-tých let nevyřešíš téměř nic z výše uvedeného, protože to prostě prostorově vůbec není možné. A fotovoltaiku nevyřešíš proto, že nájemíci nejsou schopní se dohodnout ani na opravě balkónů a výtahu, natož aby zkousli fotovoltaiku. Přitom by klidně mohli mít i společný rozvod teplé vody z přebytků FVE a ročně by ušetřili majlant.

PS: U nových baráků zase nevyřešíš nic proto, že developer potřebuje namlátit na pozemek co nejvíc bytů a každá lavička, trávníček a stromeček mu zvyšují cenu projektu, kterou musí promítnout do ceny prodejní.

Je to, myslím, opravdu škoda.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
Brbla
Příspěvky: 258
Registrován: čtv srp 08, 2019 3:44 pm

Re: FVE Cyberonův ostrůvek Votice

Příspěvek od Brbla »

Co se dohodnout s tím nájemníkem, co má ten pidibalkónek a "obložit" mu zábradlíčko ?
To by nemuselo ani blbě vypadat.
Uživatelský avatar
JonasPP
Příspěvky: 1204
Registrován: pon srp 31, 2015 11:36 am
Bydliště: Okolie Popradu SR

Re: FVE Cyberonův ostrůvek Votice

Příspěvek od JonasPP »

Brbla píše:Co se dohodnout s tím nájemníkem, co má ten pidibalkónek a "obložit" mu zábradlíčko ?
To by nemuselo ani blbě vypadat.
To je nie zly napad,aspoň jeden 100-150W,popripade 2ks,ak susedovi nebude vadiť tieň.
Ale Cyberon,čo navrhuješ uplne zatienenie okien je uplne cez čiaru. To sa ani nečudujem,že take dačo nechcel nik podporiť. Ale teraz to čo maš,+ ak sused dovoli tie 2 panele,popripade aj na boky,nech je cele zabradlie opanelovane a to musiš mať dosť aj na odrezanie sa od DS. Ja som mal omnoho horšie podmienky v bytovke,mal som iba polovicu vykonu ako maš teraz ty a pre jednu osobu to bolo elektriny viac než dosť.
Mix panelov podľa potreby zapojene -9,2kWp papierovo +-5,6kW skutočnych;
48v-PCM-80A+Axpert 2,4KW+PJ 6kW;Li-ion -11kWh
24v-PJ 5kW;NiCd -10kWh
12v-10A MPPT;sin~300W;PB 4kWh
Cyberon
Příspěvky: 60
Registrován: pát říj 13, 2017 9:34 am
Bydliště: Votice

Re: FVE Cyberonův ostrůvek Votice

Příspěvek od Cyberon »

Soused nic takového nechce. Na balkóně mají přidělané držáky a kolem dokola na nich prádelní šňůry. Snad obden tam visí prádlo. Má děti tak se často pere. Panely by byly tedy často zakryté.

JonasPP: Na panely před okny jsem nikoho nežádal a ani nebudu. Původní myšlenka byla umístit panely mezi okna bytu na fasádu. To my ale rada města po několika žádostech neschválila, tak jak jsem to popisoval na začátku. Proto jsem volil instalaci na okna.

Ten můj plán dát 2ks velkých panelů před každé okno na nastavitelný sklopný rám je asi jediná možná varianta jak zvýšit výkon FVE. Při plánovaném sklonu 35 stupňů by bokem a spodem mělo jít stále dost světla. Až na to dozraje čas, tak se do toho pustím. V plánu mám oboustranné dělené poly panely s výškou +- 165cm pro maximální využití plochy. Zatím jsem je našel jen v mono provedení. Ta velikost je pro mě taky omezující. Zatím jsem našel poly jen ve větších rozměrech.
Uživatelský avatar
NOPARasito
Příspěvky: 2538
Registrován: čtv črc 19, 2018 12:14 am
Bydliště: Vidiek, Trhanova Lhota

Re: FVE Cyberonův ostrůvek Votice

Příspěvek od NOPARasito »

Cyberon píše:Ahoj solárníci.

Představuji Vám svůj malý počin FVE směrem k zatím malé soběstačnosti, nebo rezervě pro doby výpadku DS. Zatím jde čistě o ostrov 350Wp složený ze 3ks 50Wp a 2ks 100Wp panelů umístěných před okny. K tomu je připojený regulátor Epever XTRA4210N a tím se nabíjí paralelně zapojené 12V Gel baterie vyndané z poškozených UPSek.
Solar detail P1070418.jpg
A jak to celé začalo.
Minulý rok v dubnu 2019 jsem si narychlo jen na zkoušku doma sestavil takový malý solární ostrůvek s panely 4x 50W. Ty byly opravdu jen pro provizorní zkoušku umístěné uvnitř bytu před okny. Měl jsem dělat později s panely malou instalaci, tak jsem chtěl vyzkoušet co to zvládne. K tomu jsem měl přes PWM regulátor připojené 6x Gel baterie z vyřazené UPS-ky, se štítkovou kapacitou 42Ah, které tam od výměny jely asi rok. Celý systém jsem měřil a dával s takto mizerným umístním panelů v dubnu kolem poledne nejvíc skoro 3 A. Tedy nic moc. Koncem května to už bylo skoro 4,5 A. To už jsem měl koupený nový MPPT regulátor Epever XTRA4210N. Takže v nejlepším případě, asi tak 2 h za den pří slunečném počasí to dodalo sotva 60W ze 200w teoreticky možných. Jak šlo slunce k poledni a pak po poledni, tak začaly stínit rámy oken a výroba byla mnohem nižší. I tak mi to stačilo na uživení notebooku přes autoadapter. Na nonstop provoz by to nebylo, ale na to ani nejsou možnosti. Jako záloha by to posloužilo.
Solar detail P1060932.jpg
Měl jsem v plánu umístit velké 280Wp panely na jižní fasádu domu. Dům je města a tak jsem žádal o povolení. To jsem udělal 2x. Poprvé jsem dostal jen odpověď, že se montáž neschvaluje. Nebyly u toho žádné připomínky, vyjádření, důvod prostě nic. Tak jsem se dostavil v úřední hodiny a chtěl jsem si o tom popovídat. Což se tedy stalo. Ve druhé žádosti jsem tedy připojil několik listů obrázků ztažených z netu, aby bylo vidět jak to na některých domech vypadá. K tomu jsem připojil sepsaný způsob provedení montáže včetně několika fotografií použitého materiálu, aby bylo vidět, že to nebude nějaká samo domo výroba. A opět jsem čekal až bude rada města a projednají žádost o schválení. A ne že hned někdo odpoví. Na odpověď mají po radě 30 dní což samozřejmě vždy využily. Takže jsem si počkal a opět jsem dostal opověď, že se montáž na jižní fasádu neschvaluje. Tentokrát u toho bylo zdůvodnění, že je to pro možné poškození bytu. To mě fakt uzemnilo. To že navrtám do fasády díry bych jako poškodil byt? Sakra chtěl jsem jen 4 panely naležato mezi okna bytu. Nebyla by to přeci celá stěna panelů. A to jsem ještě předtím oběhl nájemníky, kteří mi podepsali, že proti tomu nemají námitky a ten jsem jim taky k žádosti předal.
Nevzdal jsem to. Při nejbližší příležitosti jsem šel přímo za starostou s fotkama a ukázkou materiálu, aby viděl a slyšel přímo moje záměry. Celkem rozumně jsme si popovídali a slíbil, že to na další radě znovu otevře a uvidíme. Při rozloučení mi ale řekl docela zajímavou věc. Prý se bojí toho, že když mi to rada povolí, že by se mohli ozvat další lidi co by něco podobného chtěli taky. Tak jsem opět čekal jak to dopadne. Bohužel už jsem nedostal žádnou odpověď. To že jsem si prožil dobu hlubokého míru a člověk s razítkem vládl všemu, tak jsem zjistil, že ani 30 let po revoluci se nic nezměnilo. Na úřadech jsou lidi mnohem mladší než já, který o komunistech slyšeli jen z vyprávění a stejně mají potřebu někomu házet klacky pod nohy a znepříjemňovat život.

Takže léto uteklo a byl podzim. Panely jsem si nakonec nechal a dal jsem tomu volný průběh. Přikoupil jsem 2x 100Wp panely a v únoru jsem je namontoval před okno z venkovní strany na křídla okna, které zůstanou zavřená. Na okna které se otevírají jsem připevnil 50Wp panely s dlouhými kabely přímo na tabulku skla. Vše je staženo ocelovými páskami ve smtšťovačce a vytvarováno tak, aby šlo okno zavřít. V rámu okna jsou těsnící gumy, takže vše s vytvarovaným páskem dobře těsní. Přechod energie jsem už měl taky vymyšlený pomocí měděného uzemňovacího pásku ohnutý napůl a na každý konec je přiletovaný krátký kabel s MC4 konektorem. Tento výtvor jsem vložil mezi rám a křídlo otevřeného okna. Při zavření okna se pěkně sám vytvaruje a drží na místě. Panely jsou vypodložené tvrzeným molitanem, aby nikde nedošlo k přímému styku s rámem plastového okna nebo sklem. Celá montáž je tak udělaná bez jediné díry do okna. I přez částečné zaclonění oken poskytuje toto řešení dostatek světla přez den v obou mistnostech. Instalováno mám takto v panelech nějakých 350Wp. Zatím nejvyšší dodaný proud byl přes 14A do baterií 12V 180Ah. Zapnuté 2 ntb přes auto adapter a přenosná LCD TV na 12V. Jsem tak na 50% toho co by šlo z panelů dostat. Ale ideální stav nebude nikdy.
Solar P1060994.jpg
Aktuálně instalovaný přechod energie z venku do bytu.
Solar detail P1070426 - 1.jpg
Solar detail P1070431 - 2.jpg
Jsem samozřejmě zasažen solaritydou a tak mám další plány. Mám v plánu před každé okno dát 2 velké panely na sklopný rám s možností sklonu až 35 stupňů. To by byla samozřejmě výhoda, že by nestínily zárubně oken a slunce by na panely dopadalo větší část dne. A i malým sklonem bych zvýšil výrobu. Navíc druhotně bych omezil letní vyhřívání bytu, protože od rána do večera sem praží slunce. Solární panely by tak sloužily něco jako markýza. Jsem trochu omezen postorem, takže ideálně by se mi hodila výška panelů +- 165cm. A ještě kdyby byly oboustranné, abych z toho mohl získat maximum výkonu. Původně jsem měl v plánu použít Grid Free řešení, ale pomalu se překláním k tomu přejít s velkými panely na 24V bateriový systém a vše co půjde napájet ss napětím, tak to napájet přímo bez traf a adaptérů. Počítám i s osvětlením. K tomuto účelu se chystám složit 24V baterii z článků 18650 100p7s s odhadovanou kapacitou 5000Wh. Pak se uvidí jestli přebytky posílat na ohřev vody, nebo pořídit měnič pro použití domácích přístrojů. Nebo pořídit nějaký "kombajn" v podobě Axperta. To budu řešit až na to nastane ta správná chvíle. Plány jsou a chuť na hraní taky.

Vzhled plánované FVE s 2ks panelů před okny
Solar detail P1060932-panely 2x2-b.jpg
Vzhled FVE jak by to vypadalo s 3ks panelů před okny. To jen teoreticky. Ale kdo ví?
Solar detail P1060932-panely 2x3b.jpg
Mas prosim moznost poslat foto kompletniho domu?
Cyberon
Příspěvky: 60
Registrován: pát říj 13, 2017 9:34 am
Bydliště: Votice

Re: FVE Cyberonův ostrůvek Votice

Příspěvek od Cyberon »

Pokud bude stačit nafotit celá jižní strana tak to můžu. Na všechny strany jsou okna. Severní má výhled na parkoviště, jižní s výhledem na silnici u které je chodník odhadem 4-5m od domu, západní má výhled do uličky a na další dům a východní má výhled na silnici. Dům je na křižovatce silnic.
Pohled shora nemám jak vyfotit. Asi by se to dalo dohledat na satelitních mapách. Nicméně to nemění nic na tom, že město mě na střechu a fasádu nepustí. Tak nevím co by fotky kompletního domu mohly ještě přinést za nápad kam instalovat panely.
Cyberon
Příspěvky: 60
Registrován: pát říj 13, 2017 9:34 am
Bydliště: Votice

Re: FVE Cyberonův ostrůvek Votice

Příspěvek od Cyberon »

Tak Google to zvládl za mě. Ani to nemusím jít fotit.
Jižní strana domu
Jižní strana domu
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm

Re: FVE Cyberonův ostrůvek Votice

Příspěvek od vlkazajac »

Je to ťažké ....Dal by som pred okno, ktoré je úplne vľavo, halfcut panel v štandarde cca 166 cm nastojato. Asi by vyhovoval lepšie poly, napr. tento :
https://www.getrading.eu/fvpanely/kusov ... 501-p.html

Panel v sklone podľa guráže, predsadený pred špalety a opretý o parapetnú dosku, zavetrený o okno.

Možné by bolo dať aj druhý panel pred okno úplne vpravo, ale ten by už dosť tienil do bytu, asi silné kafe ...
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
petrd
Příspěvky: 145
Registrován: pát srp 09, 2019 8:56 am
Bydliště: Brno jih

Re: FVE Cyberonův ostrůvek Votice

Příspěvek od petrd »

Na tom baraku uz moc k pokazeni nejakym panelem neni :) Ale proste je to cizi majetek a tim je to dany.. S klimou nebo satelitem by si asi mel mensi problem ale povrch budovy je obecni a nebude se nekdo obohacovat a poustet si lampicku zdarma z toho co na nej nasvitilo..

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek