Dánové chystají „energetické ostrovy“

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm

Dánové chystají „energetické ostrovy“

Příspěvek od karelkilian »

Dobrý den,

je tu pátek, a to již tradičně znamená, že Vám přináším článek ke čtení, zamyšlení a případné diskuzi. Tentokrát se podíváme na dánský plán v oblasti větrných elektráren,

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Dánové chystají „energetické ostrovy“

Dánská vláda potvrdila svůj záměr investovat do větrných elektráren. Hodlá vybudovat „první energetické ostrovy na světě“ - jeden má být v Severním moři, druhý se bude nacházet v Baltském moři. Na obou budou nainstalovány větrné elektrárny s celkovým výkonem 4 gigawatty.

Dánské ministerstvo energetiky se chce tímto krokem posunout od jednotlivých větrných farem ke komplexnějšímu řešení. Pro jednu část „větrníků“ využije plochy na obvodu přírodního ostrova Bornholm v Baltském moři, pro druhou má v plánu vybudovat umělý ostrov v Severním moři.

Zelená energie

Lokalita v Severním moři má potenciál růst až na výkon 10 gigawattů. Získaná elektřina může být využívána mimo jiné k výrobě vodíku pro pohon těžkého průmyslu nebo dopravních prostředků, což by v konečném důsledku mělo přinést snížení uhlíkových emisí z uvedených segmentů.

Dánský plán je součástí širší iniciativy, jejímž cílem je snížení dopadů na probíhající klimatické změny. Na realizaci se podílí dánská nadnárodní energetická společnost Ørsted, působící také ve Švédsku, Spojeném království, Německu a Nizozemsku.

Plány severského království obsahují také postupné vyřazení lokálních topenišť na ropu a plyn a jejich nahrazení tepelnými čerpadly a zeleným dálkovým vytápěním. Dalším cílem je budování nabíjecích stanic pro elektrická vozidla a zlepšení energetické účinnosti.

Dánsko plánuje, že do roku 2027 bude vyrábět veškerou elektrickou energii výhradně z obnovitelných zdrojů. Do roku 2030 pak hodlá snížit emise skleníkových plynů o 70 % oproti výchozímu stavu v roce 1990.

Energetické ostrovy

Dánský ministr energetiky Dan Jørgensen ve svém prohlášení řekl: „Se založením prvních dvou energetických ostrovů na světě vstupujeme do zcela nové éry dánského větrného dobrodružství. Masivně zvyšujeme využívání mořského větru a zároveň budeme moci využívat zelenou energii v nádržích nákladních automobilů, nákladních lodí a letadel.“

Společnost Ørsted představila svou vizi využití ostrova Bornholm coby energetického uzlu v listopadu 2019. Dle plánů by se měl stát středem navrhovaného nového propojení mezi Dánskem a Polskem s dalším výhledem na propojení se švédskou a německou energetickou sítí.

Součástí plánu je větrná farma s výkonem 1 GW v Rønne Banke - mělké oblasti ležící 20 km jihozápadně od Bornholmu. Uzel na moři má zajistit propojení s Polskem a tím i spolehlivou dodávku dostatečného množství zelené energie z pobřežních větrných farem do sítí v Dánsku a Polsku.

Bornholm nabízí Dánsku a Polsku jedinečnou příležitost, jak získat zkušenosti s větrnými klastry na moři, které lze v budoucnu rozšířit na energetické ostrovy. V krátkodobém horizontu může významně přispět k přechodu na ekologické zdroje.

Už se na tom pracuje

V červnu byl projekt schválen dánským parlamentem. Prošel prakticky bez problémů - ostatně Dánsko je v sektoru větrné energie průkopníkem a samo přijalo právní předpisy, kterými se zavázalo k radikálnímu snížení produkovaných emisí. Dle dánského ministra pro klima Dana Jorgensena půjde o největší investicí do infrastruktury v dějinách země.

Energetické ostrovy budou fungovat jako rozbočovače, spojující několik pobřežních větrných farem, a budou distribuovat energii do zemí, které jsou k nim připojeny. Dánská vláda již potvrdila, že v tomto a příštím roce se budou konat výběrová řízení na využití větrné a solární technologie na pevnině.

Do roku 2022 mají být provedeny studie proveditelnosti, nicméně aktuálně není stanoven konkrétní termín realizace. Organizace Wind Denmark označila plán za „krásný, ambiciózní a vizionářský“ a vyzvala k jasnějšímu stanovení harmonogramu.

Konsorcium zahrnující tři největší dánské energetické společnosti - Pension Danmark, PFA a SEAS-NVE - je připraveno financovat a provozovat energetický ostrov v Severním moři. Investoři jsou ochotni utratit až 50 milionů eur (cca 1,3 miliardy korun) na rozvoj projektu.

Co říkáte na představu ostrovů plných „větrníků“?

Zdroje: rechargenews.com, offshorewind.biz, stateofgreen.com.