FVE na balkón paneláku

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
zdeno
Příspěvky: 9
Registrován: ned čer 21, 2020 9:29 pm
Reputace: 0

FVE na balkón paneláku

Příspěvek od zdeno »

Ahoj, dobrý den!
Už nějakou dobu pročítám fórum a chtěl bych pořídit FV na balkon.

Cílem je napájet stále běžící zařízení (stálý odběr 70W-100W) s možností do-vykrýt vyšší spotřebu sítí (co nevykryje panel a baterie). Nechci řešit přetoky do sítě. A protože jsem hračička chci vzdálený monitoring (wifi, LAN => webserver/app). Je k dispozici takové kombi-zařízení v rozumné cenové relaci?

Rád bych do budoucna i další část spotřeby bytu vykryl panely+akupacky se zálohou v podobě sítě. Nebo se mám spíš orientovat na GridFree řešení (ale ty neumožňují současné ostrovní řešení při výpadku sítě)? Chtěl jsem však získat i určitou samostatnost v případě výpadku a to i přes SMART UPS záložní zdroj 750VA, který již k síťovým prvků mám zapojen.


Orientace JZ:
Obrázek
Obrázek

Možné umístění panelů:
- Pozice zábradlí (3470 x 1170mm)
- Pozice vnitřní stěny - boky (max šíře 1000mm)
- Pozice čelní stěny vedle dveří a oken (max šíře 700mm)

Uvažované schéma:
Obrázek
Pozn.: místo Victron komponent bych uvítal něco levnějšího nebo "AllInOne"

Asi ideální inspirace:
Obrázek

Co tedy řeším
Protože zatím vidím jako nejlepší cestu pořídit dva co nejvýkonnější panely ::pv:: ::pv:: na zábradlí, na balkon (třeba do polystyrenového domečku) umístit gelové baterie nebo LiFePO4/LiFeYPO4 packy *batt* , controller do pokoje s balkonem a měnič do kumbálu (serverovny) se sítovými prvky (mám strach z hlučnosti při umístění v pokoji s balkonem, kde se spí):
- jaké panely na zábradlí, jak je zapojit (asi v sérii a do budoucna paralelně další na stěny?) a jak je uchytit?
- jaké baterie a kde je bezpečně umístit?
- jakou kabeláž (souvislost s umístěním měniče - táhnu buď 230V od měniče (umístění v pokoji) nebo 12/24V k měniči (umístění v kumbálu)?
- jaký centrální mozek - samostatné prvky Epsolar/Victron nebo nějaké hybridní allinOne?


Předem děkuji za tipy, postřehy a názory!
ChlapeczDediny
Příspěvky: 220
Registrován: sob říj 16, 2021 10:55 am
Reputace: 40
Lokalita: Juh BBSK
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 1700
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Kontaktovat uživatele:

Re: FVE na balkón paneláku

Příspěvek od ChlapeczDediny »

Nějaký posun v realizaci?
3s2p Amerisolar 285 1,7 kWp JJV, Epever 5420AN, 14s100p LiIon 18650 12 kWh + JK BMS 200A, Epever iPower 5 kW
Hyp
Příspěvky: 242
Registrován: ned zář 19, 2021 7:38 pm
Reputace: -1

Re: FVE na balkón paneláku

Příspěvek od Hyp »

S ohledem na SVJ bacha na to, nějaký rýpavý člen by to mohl označit za změnu vzhledu a pak je nutný 100% souhlas anebo tě donutí to sundat. V případě BD už vůbec.
zdeno
Příspěvky: 9
Registrován: ned čer 21, 2020 9:29 pm
Reputace: 0

Re: FVE na balkón paneláku

Příspěvek od zdeno »

Žel posun v realizaci zatím není :oops:. Nepronikl jsem do problematiky natolik, abych si to troufl udělat (v úrovni jakou si představuji) sám, nenašel jsem nikoho pro koho by tato malá realizace byla zajímavá a také proběhly jiné akvizice ;) Realizace je nicméně stále ve hře. Nějaké tipy, postřehy či nápady :?: Předem díky!

Dva panely na zábradlí by snad nikomu vadit nemusely, když přihlédnu k různým satelitům/květináčům/ptačím budkám apod., tak dva krásně panely vertikálně srovnané se zábradlím snad nikoho nepohorší - i proto chci fullblack ::pv:: - aby co nejméně "razily".
vla
Příspěvky: 1188
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Reputace: 124
Lokalita: Praha 6
Bydliště: Praha 6

Re: FVE na balkón paneláku

Příspěvek od vla »

U sebe na paneláku jsem to pojal jako vzorový projekt za účelem zjištění jak to je, či není úsporné. Byla to jediná cesta k povolení panelů na střechu. Mám to na ohřev vody asi 7-8 let, dávno se mi náklady vrátily a ostatní jaksi nemají o výsledky žádný zájem. Pro tuto cestu doporučuji dát si do smlouvy podmínku: nájem části střechy po dobu životnosti systému.
Nemám rád tenhle stát.
Hyp
Příspěvky: 242
Registrován: ned zář 19, 2021 7:38 pm
Reputace: -1

Re: FVE na balkón paneláku

Příspěvek od Hyp »

A vy u vás v paneláku nemáte centrální dodávku teplé užitkovékové vody?

Protože pokud ano, tak tím vůbec nic neušetříš, protože jsi stále povinen platit minimálně základní složku nákladů na teplou užitkovou vodu i na topení, která je stanovena podle podlahové plochy s pohybuje se v rozsahu okolo 40-60% i když nic nespotřebuješ.

Jeden člověk se odpojil od topení, s tím že se nebude podílet na nákladech, no a soudy už se táhnou roky a prosoudil cca 500 000 …
vla
Příspěvky: 1188
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Reputace: 124
Lokalita: Praha 6
Bydliště: Praha 6

Re: FVE na balkón paneláku

Příspěvek od vla »

Máme 30%, to pochopitelně platíme, ale teplá voda z centrálního zdroje je tak drahá, že se to přesto během několika let vrátilo.
Nemám rád tenhle stát.
Hyp
Příspěvky: 242
Registrován: ned zář 19, 2021 7:38 pm
Reputace: -1

Re: FVE na balkón paneláku

Příspěvek od Hyp »

Ok, u TUV je to 30:70. (U vytapeni je zakladni slozka klidne 50% ale to uz jsou jina kouzla s cisly).

Presto si nejak neumim predstavit, jak se to muze vratit do 3 let? To snad ani neni mozne, muzes ukazat detaily, propocty, vypocty, cisla, cisla? Klidne SZ.

Leda pro nejaky miniaturni byt s velkym prutokem vody a pokud mas material i praci zadarmo a bydlis pod strechou? Resim opacny problem, horkovod ve sklepe a byt pod sikmou pudou a nemam se jak dostat k horkovodu :-) a na sikmou strechu bych asi zadny vodni panely nedal. Ale cena za bojler je zase minimalni, spise to vytapeni… inu je to silne individualni.


A najem strechy? V SVJ je strecha tvoje. Spise smlouva o umisteni zarizeni. Ale to je jen pravni detail a nepodstatne, hlavne kdyz se lze dohodnout.
vla
Příspěvky: 1188
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Reputace: 124
Lokalita: Praha 6
Bydliště: Praha 6

Re: FVE na balkón paneláku

Příspěvek od vla »

Nevím jestli je to dotaz na mě, já jsem o třech letech nemluvil. Ale budiž, návratnost jsem měl pět let, panely byly 8 ks bazarové. Konstrukce pod ně a vše ostatní vlastní práce, kterou jsem nepočítal, jen cena materiálu ( Oplocký, bojler, kabely ...), byla to zábava. Pronájem střechy jsem řešil viz. výše. Sice je i moje, ale oproti jiným mám její část ve svém výhradním užívání, takže jsem to pojistil tím zkušebním projektem atd. Mít nějakou část společných prostor pro vlastní výhradní užívání je u nás zcela běžné a je to zpoplatněno, pronájem nebytových prostor, vjezdy do garáží (garáž je osobní, ale pozemky kolem domu jsou všech, tak proto) atd.
Nemám rád tenhle stát.
fanfox
Příspěvky: 19
Registrován: pát srp 28, 2020 11:17 am
Reputace: 0

Re: FVE na balkón paneláku

Příspěvek od fanfox »

Zdravím všechny, kteří se zajímají o možnosti i v bytě,
Pokud by bylo lepší založit „své“ téma , když budu mít moc otázek, tak to udělám.

Energetická „optimalizace“ bytu (na to mám nějaký vliv), ideální by bylo celého domu: (nu spíše hrátky jednoho, kdo se rozhlíží, asi, ono to nějak nikoho okolo nezajímá, jen remcají o zdražení, ale chovat se k bytovému domu jako k „rodinnému“, to je nenapadne, možná tu každý chce bydlet jinak dlouho, nevím)

Hyp: „energie bytu“
Ten člověk s tím „odpojením od topení“ asi moc nepochopil „o domě jako celku“, jasně , že jsou bytové domy, kde má každý byt vlastní třeba plynový kotlík, dříve kamna, ale to je jinak „opapírované“ od základu, že. Není to náhodou prostřední byt, krajový by to asi nedělal?

U nás se posunuly ceny za GJ, přepočítávám na kWh pro své srovnávání, z kotelny centrálního vytápění skokově cca z 2 kč/kWh na 4 kč/kWh.
Na vytápění jako jedinec vliv „nemám“.
Tak jsem počítal ohřev TUV, výměnička (centrální zdroj), elektrobojler, bojler s tepelným čerpadlem, heleďte všude to je jinak, dám sem výslednou úvahu vycházející ze současných našich cen a naší spotřeby teplé vody, 30% základní složky ohřevu vody platím vždy, je započítáno, započítal jsem 1 kWh ztrátu bojleru/den: (nenárokuji si správnost, odhadnout spotřebu tepelného čerpadla je asi věštění, tak jsem to vzal cca 3-4x účinější než topná spirála)

pořizovací cena , el.tarif / platba za rok / útrata za 5 let / útrata za 10 let
nic nedělat D02d = 0 kč / 15000,- / 75000,- / 150000,-
el. bojler D25d = 15000 kč / 12300,- / 61500,- / 123000,-
bojler s tep.čerp. D25d = 60000 kč / 7500,- / 37500,- / 75000,-

Nevěřím, že kotelna a.s. bude chtít slevit, kdyby klesla cena plynu,
návratnost el.bojleru vs nic nedělat je cca 6 let, předpokladám, že vydří aspoň 10 let, ale pouze takto samostatně to nedává smysl,
bojler s tepelným čerpadlem návratnost cca 8 let, nevím co výdrž, ale z internetu se kloním, že těch 10 let je maximum pro tyhle uzavřené skříňky, a to neberu v úvahu riziko „porucha kdykoli“.
Mám čísla a stejně si myslím, že smysl dává pokud něco dělat, tak vždy s ještě něčím kutilským, nemá to moc smysl pouze přes peníz.

El.bojler = NT tarif a spotřebiče jako myčka, sušička či pračka, směřovat do NT?

Kutilské nápady, kombinovaný bojler = změna tarifu, a možnost tam připojit samostatné malé tepelné čerpadlo vzduch-voda, není to jednoduché vygómat, a vhodné tepelné čerpadelo malého výkonu jsem nějak nenašel. Někdo z oboru by musel kamarádsky poradit.

Na balkon bytu by bylo nejvhodnější vygómat FV panely, které budou zároveň ohřívat vodu, maximální využití plochy. Jasně , že se tomu Ti s „neomezenou plochou“ mohou smát, ale jedná se o specifiky malý prostor, tak proč jej nevyužít na maximum. Vyrábět takto výplně balkonového zábradlí a třeba přes léto mít část teplé vody ze slunce.

kutilsky to třeba jednou dotáhnu :)

A teď se vrátím k původnímu dotazu od „Zdeno“:

Jsme SVJ, téma „vzhled domu“ , tak nějak jsem si vydedukoval ze soukromé debaty, že „namontuj to tak, aby to šlo odmontovat“, původně jsem měl nápad vyměnit skleněné výplně balkonového zábradlí za FV panely, a dál v podstatě jít cestou „někdo tam má satelit, jiný květináče, prádlo, další já nevím co“, tak vše zůstane nebo vše dolů.
Žel střechu mi „nedají“, tam bych v rámci celého domu navrhoval nějaké panely elektro a nějaké termické, žel asi dokud nebudou ceny energií likvidační, tak není s kým diskutovat, ale tam je moc souvislostí, to nevyřešíme. „Výměnička“ je jednoduchý zdroj tepla.
ruční záloha chladničky, světel, 12,8V , 100Ah LiFePO4, čínský sinus měnič (pojistky 4x40A),
na zkoušení 2x80Wp poly, PWM12/24-20A
Hyp
Příspěvky: 242
Registrován: ned zář 19, 2021 7:38 pm
Reputace: -1

Re: FVE na balkón paneláku

Příspěvek od Hyp »

Ten případ svévolného odpojení od centrálního topení je popsán zde: http://www.portalsvj.cz/diskuse/zajimavy-soud-v-moste několik stránek a i odpojovač má své webovky - hned v prvním postu.

Za mě je to nesmysl a nejde to, díky legislativě. Jedině se přestěhovat, je spousta bytových domů bez centrálního topení :-)
Hyp
Příspěvky: 242
Registrován: ned zář 19, 2021 7:38 pm
Reputace: -1

Re: FVE na balkón paneláku

Příspěvek od Hyp »

vla píše:Nevím jestli je to dotaz na mě, já jsem o třech letech nemluvil. Ale budiž, návratnost jsem měl pět let, panely byly 8 ks bazarové. Konstrukce pod ně a vše ostatní vlastní práce, kterou jsem nepočítal, jen cena materiálu ( Oplocký, bojler, kabely ...), byla to zábava. Pronájem střechy jsem řešil viz. výše. Sice je i moje, ale oproti jiným mám její část ve svém výhradním užívání, takže jsem to pojistil tím zkušebním projektem atd. Mít nějakou část společných prostor pro vlastní výhradní užívání je u nás zcela běžné a je to zpoplatněno, pronájem nebytových prostor, vjezdy do garáží (garáž je osobní, ale pozemky kolem domu jsou všech, tak proto) atd.
Promiň, nějak jsem si to asi s něčím spojil, psal jsi pár let nebo tak něco. Ty myslíš FVE panely? A ještě platit nájem? Dokud neuvidím čísla, tak si to asi neumím dost dobře představit. Když se ti vyplatí platit 30% základní složku a nájem za panely, tak to vidím na pár korun. Kam jsi dal bojler? Není to spíš vzdor a challenge než ekonomická úspora?

Nejvíc energie potřebujeme v zimě a to nedá nic. To máte přípravu TUV v domě v kotelně anebo dálkovou?

Jo do 7 let si návratnost představit dovedu, ty tvrdíš 5, no jenže po 10 letech bude KO bojler, zabírá místo, stavební úpravy, pocit že platím nájem, základní složku, apod… no nevím.

Btw mám tu vyúčt. za menší byt 34m2, kde je ale centrální teplo pro topení + ohřev TUV asi 3300 / rok - heh. Jen pro srovnání. Na vodoměru asi 55m3/rok.

——

@Fanfox mrkni sem https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... 07#p159307 tady jsem koumal :-) Pointa je jistič 1x25A a komplet vše (topení tuv) na EL, cena za kWh vychází v poslední faktuře pod 2 koruny (i s paušálem asi 2,15).

Smysl by to mělo přepočítat na m2 anebo osoby. Výhoda je, je to nájemní a náklad minimum, na rozdíl od plynu (kotel instalace 200 litrů), kde se šlo dostat i pod 1,0 Kč/kWh (podle letošního ceníku Čezu už je to ale 1,60 Kč/kWh).
vla
Příspěvky: 1188
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Reputace: 124
Lokalita: Praha 6
Bydliště: Praha 6

Re: FVE na balkón paneláku

Příspěvek od vla »

Pokud si uděláš všechno sám tak to materiálově vyšlo v mém případě na 5 let. Bojler mám v jádře, kde nahradil rouru odsávání. Bydlím v přízemí, takže mi končila u podlahy, teď končí cca 15 cm pod stropem, aby ventilace normálně fungovala a pod ní je bojler. Jak jsem psal výše nájem jsem vyměnil za zkušební provoz, takže v mém případě zdarma. Jinak pokud chceš mít část společných prostor výhradně pro sebe je myslím poplatek regulérní. Nechá se tím zabránit spoustě problémů, ale to už odbočujem. Takže náklady pouze to co jsem psal. Jo, bojler je nerezový, takže doufám, že vydrží déle. Ale abych tě taky nečím potěšil, po 6-ti letech pošla spirála, takže jsem musel vyměnit. TUV v domě je protiproudý výměník, který bere teplo z dálkového zdroje. Byt je cca 3x tak velký jak tvůj. On by ten ohřev teplé vody vyšel levněji vlastním bojlerem i z DS, takže z panelů to je jasné. Spotřebu TUV mám menší o cca 50%, dle počasí. Nějaké přesné výpočty ti dělat nebudu, tolik času nazbyt nemám :)
Nemám rád tenhle stát.
Hyp
Příspěvky: 242
Registrován: ned zář 19, 2021 7:38 pm
Reputace: -1

Re: FVE na balkón paneláku

Příspěvek od Hyp »

1) ano, výhradní užívání něčeho jako kus chodby či sklepa ano, ale s (placeným) umístěním na střechu leda pokud by bylo víc zájemců
2) takže jsi zasáhl do společného zařízení odvětrání, s písemným souhlasem SVJ? :-)
3) co je to za bojler? Nějaký lowcost ariston hranatý s bůhvíjakou izolací? Jo aha ty asi benefituješ i z tepla ve stoupačce.
4) mokrá spirála anebo suchá v šachtě jak u dražic?
5) ukaž vyúčtování SVJ, to není možné, aby cena dálkového tepla, navíc po odečtení ZS, tedy rozpočtená jen za SS byla v úrovni nad 2,50 Kč/kW :-) Kolik by asi pak stálo vytápění?

Takže ty máš vedle panelů i nějaký střídač pro bojler, ano? Máš to někde popsáno? Jo a pravděpodobně máte i chybně rozúčtování tepla z toho cos napsal. Kdopak vám ho dělá?
vla
Příspěvky: 1188
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Reputace: 124
Lokalita: Praha 6
Bydliště: Praha 6

Re: FVE na balkón paneláku

Příspěvek od vla »

Asi jsi se spletl, toto není výslechové forum. Udělej si svoje pokusy, svoje řešení a svoje závěry. A nepoužívej k tomu cizí řešení, o kterých nic nevíš. A jen pro info, že stavíš na písku: ano Ariston a představ si, že si lebedí v 15 cm, minerální vlny a dvojité bublinkové folii.
Nemám rád tenhle stát.
fanfox
Příspěvky: 19
Registrován: pát srp 28, 2020 11:17 am
Reputace: 0

Re: FVE na balkón paneláku

Příspěvek od fanfox »

Moje čísla v předchozím příspěvku jsou z ceníku elektriky EON/2022 a teplo z kotelny a.s. pro rok 2022 a stavu našeho domu, rozvodů , atd.

Než sklouznu do cen. Jeden zkušený pán mi vždycky říká, „vykašli se na cenu, vezmi energii na m2, to můžeš porovnávat, a zjistíš, že fyzice neutečeš, rozdíly jsou ve stavu domu(zjednodušeně) a zbytek záleží na tom, za jakou cenu tu energii do toho baráku dostaneš“ :)
A vlastně toto píšeš i ty „@Fanfox mrkni sem viewtopic.php?t=7647&p=159307#p159307 tady jsem koumal  Pointa je jistič 1x25A a komplet vše (topení tuv) na EL, cena za kWh vychází v poslední faktuře pod 2 koruny (i s paušálem asi 2,15).

Smysl by to mělo přepočítat na m2 anebo osoby. Výhoda je, je to nájemní a náklad minimum, na rozdíl od plynu (kotel instalace 200 litrů), kde se šlo dostat i pod 1,0 Kč/kWh (podle letošního ceníku Čezu už je to ale 1,60 Kč/kWh). „

Jeden známý z druhé strany města mě řekl jejich pár čísel a jejich , tak jsem počítal energie/m2 a kč/m2. Nebudu rozepisovat. Jen srovnání „Hyp“ tvůj příklad bytu je základ 1x, kámoš cca 1,5x (jeho byt, dům má vlastní plynovou kotelnu, zateplený), já 4x (centrální vytápění kotelna a.s.., dům původní). A letos to bude cca dvojnásobek loňska z důvodu zdražení. Peníze generují zájem „šlo by to lépe?“.

Z toho mi vyplývá, že i za loňské ceny nemá, pro mě, vůbec smysl o nějakém jiném zdroji TV přemýšlet. Nové ceny „mění hru“. A někde ji mohly změnit již dříve, možná i u „vla“.

Připomenu na závěr, a to jistě nejsme z nejdražšího kraje, cena tepla z dálkového zdroje na patě domu 2 kč/kWh loni a letos dvojnásobná. Loni bych nic nevymýšlel, letos už se derou myšlenky.

Děkuji Vám oběma za užitečné informace.


Když se vrátím k tématu:

Zajímají mě "balkonové FVE", pokouším se o něco takového doplnit můj malý záložní systém, vychází mě asi 600 Wp panelů, a jsem ve fázi, kdy několik "měsíců" promýšlím směr. 12V/24V , využívání, nabíječka, měnič/e, abych ty malé kWh neprošustroval ve ztrátách, atd. , při spotřebě 1,5-2MWh/rok si asi většina řekne, že je to hloupost, ale mě by i 400 kWh potěšilo.

Sepíši něco a založím si nové téma, budu rád za názory a nápady.
Děkuji.
ruční záloha chladničky, světel, 12,8V , 100Ah LiFePO4, čínský sinus měnič (pojistky 4x40A),
na zkoušení 2x80Wp poly, PWM12/24-20A
Hyp
Příspěvky: 242
Registrován: ned zář 19, 2021 7:38 pm
Reputace: -1

Re: FVE na balkón paneláku

Příspěvek od Hyp »

… jde o to, jak dlouho mu nechají střechu gratis, klidně nafurt. Já mam taky obsazenou střechu, antenama na jednom baráku, vlastní stožáry tam mám :-) Ale jde o to, a to vám ti lidi nepřiznají, že při OZE se musíte uskromnit jako blázen, slunce vám diktuje co kdy budete dělat a pro každého má tento ústupek jinou hodnotu. 90% lidí by se uskromnit nechtělo. A v zimě kdy EL je potřeba nejvíce, tak ty 3 měsíce je výroba tak na 10% ;-(

Já dokud mám EL za 2 Kč kWh, nebudu nic měnit, až bude pro mě za 4, donutí mě to něco dělat, mezitím panely klesnou a střídače taky. Ceny polystyrenu už možná ne a ceny práce taky ne :-(


Ps: proč nikdo nechce na číslech ukázat návratnost - protože návratnost není, je to confirmation bias?

vla píše:Asi jsi se spletl, toto není výslechové forum. Udělej si svoje pokusy, svoje řešení a svoje závěry. A nepoužívej k tomu cizí řešení, o kterých nic nevíš. A jen pro info, že stavíš na písku: ano Ariston a představ si, že si lebedí v 15 cm, minerální vlny a dvojité bublinkové folii.
A máš bojler na proudovém chrániči? Jistě to revizák viděl a máš pospojování. Minerální vlna v bublinkové folii? Jen jestli ta spirála/elektrika nehnije… já se jen bojím, že tvá cesta, když bude porucha, budou náklady a současně ty hradíš i náklady oprav pro společnou TUV, ta mě jestli něco, tak v 10 leté bilanci na tom můžeš osobně být asi tak, jako že kdybys za těch 10 let šel navíc na 3 dny do práce - tak tu úsporu vyrovnáš. Je na každém, zda se chce 10 let trápit/testovat/pokusovat.

Nevím jak dole (kde pode mnou už nikdo nebydlí), ale ve 2 patře mám ve stoupačce už dobře hic, že bych tam klidně mohl dát temperovat aquamat. Ale to si nelajznu, zasahovat i za vodoměr takto do stoupaček bez písemného souhlasu. Ariston je jistě menší a levnější jak DZD, ale… Já vždy dával Dražice (v BJ bez TUV). Prý je spolehlivější. Nevím.

Jo a pokud máš v bytě Bytovou předávací stanici (BPS) s kalorimetrem a vodoměrem jen studené vody, tak jsem ti chtěl jen taktně poradit, že platíš zbytečně 30% ZS na přípravu TUV. To vím najisto při této konfiguraci. I kdybys tu TUV užíval, takový způsob rozdělení nákladů je vadný a napadnutelný, to mám podloženo, nedávno jsem to řešil.

Škoda, že nechceš ostatním umožnit poučit se s tvých chyb. Tak pak neříkej, že nikdo neměl zájem o výsledky :yes: (z svj, těm je to jedno, ty chtějí sledovat zprávy, fotbal, seriály a ne řešit, že jsi uspořil 2000,- za 5 let výměnou za stovky hodin studia a práce).
Hyp
Příspěvky: 242
Registrován: ned zář 19, 2021 7:38 pm
Reputace: -1

Jde topit s FVE v zimě :-) ?

Příspěvek od Hyp »

Včera vyšlo tohle od známého Sýkory: https://youtu.be/ILb6XHI7LOQ
Ale moc mu neverim a cisla neukazuje. Podle me klasicky clickbajt. Stejnej mlzic jako ElectroDad *batt*

Amperak aspon uvadi realny informace.
Franta2776
Příspěvky: 2241
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm
Reputace: 137

Re: FVE na balkón paneláku

Příspěvek od Franta2776 »

A na co mu pojedou spotřebiče v tom domě,když všechno protopì??:)))
Když chudí pracujicì zaplatí dotaci stavby střední a vyšší třídě,potom je to na hraně.
Já dnes středně zataženo a vyrobil jsem cca 10kWh z 10600Wp,což je s odřenýma ušima na provoz domu bez topení.Pokud by měl 30kWp mohl by o výrazném přitápění uvažovat.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, baterie štítkových 73kWh(Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel štítkových 1230Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Mppt Easun 6048
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
petrd
Příspěvky: 145
Registrován: pát srp 09, 2019 8:56 am
Reputace: 10
Bydliště: Brno jih

Re: FVE na balkón paneláku

Příspěvek od petrd »

ad topic: nijak. možná v říjnu přitápění klimou. nemit DS tak s bídou svítíme

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek