Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte črc 14, 2020 12:07 am


FVE - 1f provoz s baterií

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty

FVE - 1f provoz s baterií

Příspěvekod martcica » ned čer 28, 2020 10:17 pm

Vážení kolegové,
mám dotaz ohledně provozu 1f hybridního měniče. Rozvod v domě mám 3f a musím ho mít z důvodu 3 strojů, které běží hodně sporadicky. Po pokusu namapovat možnosti trhu s dotací, jsem pochopil, že tudy cesta nepovede. Dům žere ročně 3750kWh. Mám k dispozici jižní a západní střechu, sklon 42 stupňů. Na akumulaci bojler 160l, který se ještě dotápí kondenzačním kotlem. Moje myšlenka se nyní ubírá směrem předělat vše na 1f rozvod. Na 3 f by zůstala pouze indukce a ty 3 stroje. Ty bych si ohlídal, aby běželi jen ze sítě ČEZ ( počítám řádově sežerou cca, 400 kW za rok, budiž). Indukce běží na 2f, cca 7.2 kW. Tu bych nechal mimo 1f rozvod, protože buster by shodil jistič v jakémkoliv souběhu.
Teď dotaz. Lze FVE postavit, aby mi s bateriovým uložištěm utáhla ( měnič) špičkově 32 A? V době nouze by si měnič dotáhl něco jako spotřebič přes tu 1 f primárně z baterie a pak ze sítě ? Přetoky 0.
Panely orientovat na jih a západ. Jaký výkon panelů můžu max na 1f poslat? Po nabití baterií, v létě přebytek do toho bojleru a do klimatizace, případně mohu předřadit ještě 1 bojler před 160l. Jak velký výkon panelů na tuto spotřebu.... Něco si navíc ještě vezme předehřev TUV a klimatizace. Takže bych se mohl dostat na té 1f na roční spotřebu cca 4200 - 4800 kWh + cca 400 kWh na 3f stroje ze sítě a něco by si musela FVE přicucnout v době Temna.
Diky M.
martcica
 
Příspěvky: 5
Registrován: ned čer 28, 2020 9:08 pm

Re: FVE - 1f provoz s baterií

Příspěvekod kodl69 » ned čer 28, 2020 11:57 pm

idukce ti slušnej 8kW měnič neshodí. Provozuju to celkem bez zábran už několik let. I ta indukce se dá zapojit na jednu fázi, ostaně už proto má dvakrát vyvedený N, L1 a L2, který není problém spojit. A každá jedna polovina desky ( L1 a L2) nikdy nejde přes 15A. A to jenom v případě, že jsi právě zapnul 4 plotýnky naplno, jinak to jenom tak šmrdlá okolo 1.5kW což je nějakejch 8A... nemusíš nic předělávat, jenom stačí do rozvaděče přidat přepínač, kterej všechno krom strojů přepně na jednu fázi. Ostatně v zimě to zas přepneš na všechny a budeš vyhlížet slunko... A jestli to má být něco jinýho než zábava, tak ekonomiku v tom nehledej. Ohřevu vody plynem nemůže fotovoltaika reálně konkurovat...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x Auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4633
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: FVE - 1f provoz s baterií

Příspěvekod kybos » pon čer 29, 2020 3:38 am

martcica píše:Vážení kolegové,
mám dotaz ohledně provozu 1f hybridního měniče. Rozvod v domě mám 3f a musím ho mít z důvodu 3 strojů, které běží hodně sporadicky. Po pokusu namapovat možnosti trhu s dotací, jsem pochopil, že tudy cesta nepovede. Dům žere ročně 3750kWh. Mám k dispozici jižní a západní střechu, sklon 42 stupňů. Na akumulaci bojler 160l, který se ještě dotápí kondenzačním kotlem. Moje myšlenka se nyní ubírá směrem předělat vše na 1f rozvod. Na 3 f by zůstala pouze indukce a ty 3 stroje. Ty bych si ohlídal, aby běželi jen ze sítě ČEZ ( počítám řádově sežerou cca, 400 kW za rok, budiž). Indukce běží na 2f, cca 7.2 kW. Tu bych nechal mimo 1f rozvod, protože buster by shodil jistič v jakémkoliv souběhu.
Teď dotaz. Lze FVE postavit, aby mi s bateriovým uložištěm utáhla ( měnič) špičkově 32 A? V době nouze by si měnič dotáhl něco jako spotřebič přes tu 1 f primárně z baterie a pak ze sítě ? Přetoky 0.
Panely orientovat na jih a západ. Jaký výkon panelů můžu max na 1f poslat? Po nabití baterií, v létě přebytek do toho bojleru a do klimatizace, případně mohu předřadit ještě 1 bojler před 160l. Jak velký výkon panelů na tuto spotřebu.... Něco si navíc ještě vezme předehřev TUV a klimatizace. Takže bych se mohl dostat na té 1f na roční spotřebu cca 4200 - 4800 kWh + cca 400 kWh na 3f stroje ze sítě a něco by si musela FVE přicucnout v době Temna.
Diky M.

Mám podobnou konfiguraci. Dílnu s 3F motory jsem nechal připojenou trvale na DS a u ostatní spotřeby jsem si ponechal možnost přepnout buď na 1F 8kW střídač nebo na 3F DS (u větších spotřebičů i jednotlivě). Střídač je schopen trvale dodávat výkon 8kW a ročně přes něj projde cca 8 MWh. Panelů mám 7,5kWp a nějaké to výkonové rozšíření by bylo ještě vhodné, zejména v topné sezóně. Přetoky mám zaručeně nulové (DC coupling). Čili odpověď na tvou otázku zní "Lze" a mohu ji potvrdit více než šestiletým provozem.
7,5 kWp poly Renesola + 3x Tristar MPPT60 (>46 MWh) + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 540 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 2089
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm

Re: FVE - 1f provoz s baterií

Příspěvekod marko250 » pon čer 29, 2020 6:39 am

Překopávat nic nemusíš,3f stroje(motory) necháš jak jsou a ostatní rozvod navedeš přez dva vzájemně blokované 3f stykače ,do kterého půjde přívod z 1f měniče,který se proklemuje na ty tři vývody.Hybrid bez přetoků,čili s 0Wh do DS je tak trochu oříšek,zatím to umí jen různé verze Axperta King s násobnou konverzí,ale bohužel vyšší ztrátovostí a po 5kW šklálovatelnost měničů.Bez baterek se to ale stejně neobejde,tak je na zváženou, jestli se přisosává se ztrátama,nebo se to prostě do nich zbírá a pak se přepne na FVE a po spotřebování zase DS.Vlastně tady na fóru nevím o nikom,kdo jede se svou FVE v hybridním režimu s 0Wh do DS.Naopak se tu už řešil dopis na základě neoprávněného přetoku do DS.
JZ-50°/20xChaori 230<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar 225<davá2700W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2171
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: FVE - 1f provoz s baterií

Příspěvekod martcica » pon čer 29, 2020 6:49 am

kodl69 píše:idukce ti slušnej 8kW měnič neshodí. Provozuju to celkem bez zábran už několik let. I ta indukce se dá zapojit na jednu fázi, ostaně už proto má dvakrát vyvedený N, L1 a L2, který není problém spojit. A každá jedna polovina desky ( L1 a L2) nikdy nejde přes 15A. A to jenom v případě, že jsi právě zapnul 4 plotýnky naplno, jinak to jenom tak šmrdlá okolo 1.5kW což je nějakejch 8A... nemusíš nic předělávat, jenom stačí do rozvaděče přidat přepínač, kterej všechno krom strojů přepně na jednu fázi. Ostatně v zimě to zas přepneš na všechny a budeš vyhlížet slunko... A jestli to má být něco jinýho než zábava, tak ekonomiku v tom nehledej. Ohřevu vody plynem nemůže fotovoltaika reálně konkurovat...

Pěkné ráno, jsou to vlastně dvě domácnosti, kde jsou dvě myčka, pračky, trouby. Proto bych rád Indukci odklonil. I když je pravda, že je tam výkonové omezení, tak mám obavy, aby to nepadalo. Nicméně to lze přepojovat v rozvaděči postupem pokus omyl. O přepínači jsem přemýšlel. Nicmémě největší škodič je žena (obecně). Chce pustit všechno nejlépe večer po 21h.
Konkurenci plynu nechci dělat ( panely se dají sehnat na IČO za velmi zajímavé ceny, při odpočtu DPH.. ale to je jiný příběh) Chci v letě někam tu energii naakumulovat a koupě bojleru na SBAZAR za 1500... to možná stojí alespoň za myslěnku. Návratnost... kdyby to za 15 - 20 let něco uspořilo ???
martcica
 
Příspěvky: 5
Registrován: ned čer 28, 2020 9:08 pm

Re: FVE - 1f provoz s baterií

Příspěvekod Vitek » pon čer 29, 2020 7:02 am

marko250 píše:Překopávat nic nemusíš,3f stroje(motory) necháš jak jsou a ostatní rozvod navedeš přez dva vzájemně blokované 3f stykače ,do kterého půjde přívod z 1f měniče,který se proklemuje na ty tři vývody.Hybrid bez přetoků,čili s 0Wh do DS je tak trochu oříšek,zatím to umí jen různé verze Axperta King s násobnou konverzí,ale bohužel vyšší ztrátovostí a po 5kW šklálovatelnost měničů.Bez baterek se to ale stejně neobejde,tak je na zváženou, jestli se přisosává se ztrátama,nebo se to prostě do nich zbírá a pak se přepne na FVE a po spotřebování zase DS.Vlastně tady na fóru nevím o nikom,kdo jede se svou FVE v hybridním režimu s 0Wh do DS.Naopak se tu už řešil dopis na základě neoprávněného přetoku do DS.



Ahoj dovilím si upřesnít že přepínač lze použít typu Hager 4P nebo 2P používám úspěšně přepínače sítí a to 40A. uplně v pododě, v rozvaděči je mám asi 3 ( 2 x 4P , 1x 2P )
moje konfigurace
osvětlení - DS nebo FVE, 4P hager 40A
zásuvky - DS nebo FVE, 4P hager 40A
bojler DS nebo přebytky z FVE, 2P hager 25A
Jinko 14.2 kWp,3xPIP5048mk,GBO, Pb 625 Ah, BMV 712, Fangpusun 60A
https://pvoutput.org/list.jsp?id=81146&sid=71915
https://emoncms.org/dashboard/view?id=56971
Vitek
 
Příspěvky: 1089
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: FVE - 1f provoz s baterií

Příspěvekod martcica » pon čer 29, 2020 7:05 am

kybos píše:
martcica píše:Vážení kolegové,
mám dotaz ohledně provozu 1f hybridního měniče. Rozvod v domě mám 3f a musím ho mít z důvodu 3 strojů, které běží hodně sporadicky. Po pokusu namapovat možnosti trhu s dotací, jsem pochopil, že tudy cesta nepovede. Dům žere ročně 3750kWh. Mám k dispozici jižní a západní střechu, sklon 42 stupňů. Na akumulaci bojler 160l, který se ještě dotápí kondenzačním kotlem. Moje myšlenka se nyní ubírá směrem předělat vše na 1f rozvod. Na 3 f by zůstala pouze indukce a ty 3 stroje. Ty bych si ohlídal, aby běželi jen ze sítě ČEZ ( počítám řádově sežerou cca, 400 kW za rok, budiž). Indukce běží na 2f, cca 7.2 kW. Tu bych nechal mimo 1f rozvod, protože buster by shodil jistič v jakémkoliv souběhu.
Teď dotaz. Lze FVE postavit, aby mi s bateriovým uložištěm utáhla ( měnič) špičkově 32 A? V době nouze by si měnič dotáhl něco jako spotřebič přes tu 1 f primárně z baterie a pak ze sítě ? Přetoky 0.
Panely orientovat na jih a západ. Jaký výkon panelů můžu max na 1f poslat? Po nabití baterií, v létě přebytek do toho bojleru a do klimatizace, případně mohu předřadit ještě 1 bojler před 160l. Jak velký výkon panelů na tuto spotřebu.... Něco si navíc ještě vezme předehřev TUV a klimatizace. Takže bych se mohl dostat na té 1f na roční spotřebu cca 4200 - 4800 kWh + cca 400 kWh na 3f stroje ze sítě a něco by si musela FVE přicucnout v době Temna.
Diky M.

Mám podobnou konfiguraci. Dílnu s 3F motory jsem nechal připojenou trvale na DS a u ostatní spotřeby jsem si ponechal možnost přepnout buď na 1F 8kW střídač nebo na 3F DS (u větších spotřebičů i jednotlivě). Střídač je schopen trvale dodávat výkon 8kW a ročně přes něj projde cca 8 MWh. Panelů mám 7,5kWp a nějaké to výkonové rozšíření by bylo ještě vhodné, zejména v topné sezóně. Přetoky mám zaručeně nulové (DC coupling). Čili odpověď na tvou otázku zní "Lze" a mohu ji potvrdit více než šestiletým provozem.

Děkuji, rád bych zůstal u 1f rozvodu. Střídač tedy 1f 2x string a výkon od 8 kw? Dokáže dodávat střídač v kombinaci s baterií kratkodobě vyšší výkon? Třeba 15 - 30 min. Většina spotřebičů běží na plný výkon jen hodně omezenou dobu. Případně si nějaký výkon docucne?
Ještě otázka ohledně legálního připojení, když by to fungovalo pouze jako jeden velký spotřebič s akumulací, který nic neposílá do sítě a v době temna čerpá ze sítě. Lze to provozovat bez všech těch tanečků ohledně povolení a připojení na síť? Všechna energie by zůstávala v domě jako ostrov s přicucnutím. Ještě mě napadá jedna myšlenka dobíjení baterie v zimě primárně na NT proud?
martcica
 
Příspěvky: 5
Registrován: ned čer 28, 2020 9:08 pm

Re: FVE - 1f provoz s baterií

Příspěvekod Vitek » pon čer 29, 2020 7:36 am

Nevidím v tom problém, většina to asi takto má,

někteří mají separátní nabíječe a střídače, někteří mají krabičky all in one typu axpert. vše je o tom jak to chceš řešit a kolik máš času na to skládat po komponentech...
V.
Jinko 14.2 kWp,3xPIP5048mk,GBO, Pb 625 Ah, BMV 712, Fangpusun 60A
https://pvoutput.org/list.jsp?id=81146&sid=71915
https://emoncms.org/dashboard/view?id=56971
Vitek
 
Příspěvky: 1089
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: FVE - 1f provoz s baterií

Příspěvekod marko250 » pon čer 29, 2020 7:59 am

Zvyky ženy budeš muset změnit,u mě se to povedlo převodem plateb za elektřinu na ní :-) a povedlo se ,uvědoměle chodí prát,péct ,toustovat,žehlit,vysávat když svítí a dokonce se už ptá ,jestli jsou baterky nabité v případě tmy venku. Jinak budeš huntovat baterky a jejich velikost bude muset odpovídat souběhům.

Měniče poskytují vždy krátkodobé špičky,ale ty se různí u všech výrobců a nejde na to pohlížet všeobecně.Je potřeba si to zjistit u konkrétního kusu,jak se zachová při překonání maximálně udávaného výkonu.S 8kW žijeme v klidu už několik let,také dvě domácnosti+ dílna+zahrada, 7.6kW souběh jsem tam zahlídl zatím nejvíce.Panelů není nikdy dost,rozložit do celého dne a zajistit omezení proudu na baterku spolu s vytěžováním.

Legalita je dost pokřivená věc,všeobecně se najednou objeví limity na fázi,na licenci,byrobordel.Slova jako úplné galvanické oddělení,bez přepínačů,spotřebiče na FVE nesmí být na DS a neskutečné formulace ze strany DS a ERÚ ,nijak rozšiřování decentralizovaných zdrojů nepomáhají.V reálu to vede k odrazování vlastníka nemovitosti,nebo jeho dyndání na základě jejich pravidel.Na druhou stranu kde není žalobce,není soudce.Bez přetoku a jiných vlivů na DS by měla být hlavní filosofie konstrukce vlastní FVE!
JZ-50°/20xChaori 230<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar 225<davá2700W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2171
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: FVE - 1f provoz s baterií

Příspěvekod Vitek » pon čer 29, 2020 8:04 am

marko250 píše:Zvyky ženy budeš muset změnit,u mě se to povedlo převodem plateb za elektřinu na ní :-) a povedlo se ,uvědoměle chodí prát,péct ,toustovat,žehlit,vysávat když svítí a dokonce se už ptá ,jestli jsou baterky nabité v případě tmy venku. Jinak budeš huntovat baterky a jejich velikost bude muset odpovídat souběhům.

Měniče poskytují vždy krátkodobé špičky,ale ty se různí u všech výrobců a nejde na to pohlížet všeobecně.Je potřeba si to zjistit u konkrétního kusu,jak se zachová při překonání maximálně udávaného výkonu.S 8kW žijeme v klidu už několik let,také dvě domácnosti+ dílna+zahrada, 7.6kW souběh jsem tam zahlídl zatím nejvíce.Panelů není nikdy dost,rozložit do celého dne a zajistit omezení proudu na baterku spolu s vytěžováním.

Legalita je dost pokřivená věc,všeobecně se najednou objeví limity na fázi,na licenci,byrobordel.Slova jako úplné galvanické oddělení,bez přepínačů,spotřebiče na FVE nesmí být na DS a neskutečné formulace ze strany DS a ERÚ ,nijak rozšiřování decentralizovaných zdrojů nepomáhají.V reálu to vede k odrazování vlastníka nemovitosti,nebo jeho dyndání na základě jejich pravidel.Na druhou stranu kde není žalobce,není soudce.Bez přetoku a jiných vlivů na DS by měla být hlavní filosofie konstrukce vlastní FVE!


Kolego, pod tohle se podepíšu, moje žena taky řádí když je slunce, když prší stejně to neschne tak ani nepere a baterka tu jednu myčku hravě dá...
Je třeba ženu převychovat na FVE !! návyky některých žen jsou až tristní a neslučují se s FVE ani náhodou!!! pak je jednodušší vyměnit ženu nebo FVE vůbec nedělat
Jinko 14.2 kWp,3xPIP5048mk,GBO, Pb 625 Ah, BMV 712, Fangpusun 60A
https://pvoutput.org/list.jsp?id=81146&sid=71915
https://emoncms.org/dashboard/view?id=56971
Vitek
 
Příspěvky: 1089
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: FVE - 1f provoz s baterií

Příspěvekod vlkazajac » pon čer 29, 2020 8:38 am

Prepáčte, že sa opakujem - zabúda sa na elegantné riešenie použiť prednostné prúdové relé - ak to zapojené spotrebiče ( pračka, umývačka, sušička, atď ) znesú a neprotestujú. Je to dobré pre slabšie FVE alebo pre najnižšie hodnoty ističa z DS.
810 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,0 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
2170 Wp, 3 x LS3024B, VS2024N, olovo - 260 Ah / 24 V, Carspa 2000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
Uživatelský avatar
vlkazajac
 
Příspěvky: 2605
Registrován: úte čer 11, 2013 9:40 pm

Re: FVE - 1f provoz s baterií

Příspěvekod kybos » pon čer 29, 2020 9:53 am

martcica píše: Dokáže dodávat střídač v kombinaci s baterií kratkodobě vyšší výkon? Třeba 15 - 30 min. Většina spotřebičů běží na plný výkon jen hodně omezenou dobu. Případně si nějaký výkon docucne?
Ještě otázka ohledně legálního připojení, když by to fungovalo pouze jako jeden velký spotřebič s akumulací, který nic neposílá do sítě a v době temna čerpá ze sítě. Lze to provozovat bez všech těch tanečků ohledně povolení a připojení na síť? Všechna energie by zůstávala v domě jako ostrov s přicucnutím. Ještě mě napadá jedna myšlenka dobíjení baterie v zimě primárně na NT proud?

Můj střídač dokáže snést přetížení do 30% na dobu do 30 vteřin, tedy v podstatě jen na rozběh náročnějších spotřebičů nebo na odstavení vytěžovačů. Rozhodně to nejsou minuty (na ohřev vody v pračce nebo myčce to nestačí). Aby to bylo legální používám pro doplnění energie do systému nabíječky o jmenovitém výkonu 1,2kW rozložené do všech tří fází. Nabíječky jsou řízeny HDO tak, aby pracovaly jen v době NT a jejich výkon je řízen napětím akumulátoru. Tím je zajištěn nulový přetok do DS a optimální rozdělení výkonu do jednotlivých fází v době temna. Tato konfigurace umožňovala přelévání energie z doby NT do doby VT a potlačení spotřeby ve VT až na úroveň kolem 3% spotřeby. Vzhledem ke skutečnosti, že elektřinou i topím, je zimní organizace spotřeby při jištění 3x25A již na vyšší dívčí, ale pokud se mi daří ukočírovat manželku, tak se do tohoto limitu bez indukce (vařím na plynu) vejdu.
7,5 kWp poly Renesola + 3x Tristar MPPT60 (>46 MWh) + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 540 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 2089
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm

Re: FVE - 1f provoz s baterií

Příspěvekod kodl69 » pon čer 29, 2020 10:27 am

Taky bych viděl jako největšího spotřebitele ženskou, a u nás dobře funguje vizualizace stavu baterek a výkonu slunka na tabletu v jídelně, kterej je zároveň na předpověď počasí, odjezdy vlaků a tak. Takže po zaškolení dokázala ženská provozovat pračku, myčku, rychlovarku, žehličku a nečekaně spínající čerpadlo bez přetížení měniče, jenom díky drobné změně pořadí činností co provede po příchodu z práce. Rychlovarka na dvě kafe jede 3 minuty, pračka nahřívá 20 minut a myčka se žehličkou už nic neprovede. Na přednostní relé, příp řízení pomocí bezdrát. zásuvek se chystám, ale zatím to jede takhle, tak co.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x Auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4633
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: FVE - 1f provoz s baterií

Příspěvekod martcica » úte čer 30, 2020 7:52 pm

marko250 píše:Zvyky ženy budeš muset změnit,u mě se to povedlo převodem plateb za elektřinu na ní :-) a povedlo se ,uvědoměle chodí prát,péct ,toustovat,žehlit,vysávat když svítí a dokonce se už ptá ,jestli jsou baterky nabité v případě tmy venku. Jinak budeš huntovat baterky a jejich velikost bude muset odpovídat souběhům.

Měniče poskytují vždy krátkodobé špičky,ale ty se různí u všech výrobců a nejde na to pohlížet všeobecně.Je potřeba si to zjistit u konkrétního kusu,jak se zachová při překonání maximálně udávaného výkonu.S 8kW žijeme v klidu už několik let,také dvě domácnosti+ dílna+zahrada, 7.6kW souběh jsem tam zahlídl zatím nejvíce.Panelů není nikdy dost,rozložit do celého dne a zajistit omezení proudu na baterku spolu s vytěžováním.

Legalita je dost pokřivená věc,všeobecně se najednou objeví limity na fázi,na licenci,byrobordel.Slova jako úplné galvanické oddělení,bez přepínačů,spotřebiče na FVE nesmí být na DS a neskutečné formulace ze strany DS a ERÚ ,nijak rozšiřování decentralizovaných zdrojů nepomáhají.V reálu to vede k odrazování vlastníka nemovitosti,nebo jeho dyndání na základě jejich pravidel.Na druhou stranu kde není žalobce,není soudce.Bez přetoku a jiných vlivů na DS by měla být hlavní filosofie konstrukce vlastní FVE!

Jestě si pohrávám s jednou variantou, kde odpadne jistá složitost z důvodu kapacity měniče i baterek. Na FVE dát pouze ohřev vody, lednice, trafa, routry, antenu, světla a koupit klima, která umí topit i chladit a menší baterku. Baterku, která pokryje tyhle stabilní odběry a zbytek pustit do mrtě do TUV a topení nebo chlazení přes malé tepelné cerpadlo (klima, tu stejně potřebuji koupit). Stejně mi přijde, že největší žrouti nejsou pračka a myčka, ale ty svině po 3 - 4 - 5w/24h. v zimě se topení a TUV realizuje přes kondenzační kotel s tím, že přebytky elektřiny se nacpou do TUV a topení/chlazení + mě napadá ještě běh rekuperace vzduchu.
martcica
 
Příspěvky: 5
Registrován: ned čer 28, 2020 9:08 pm

Re: FVE - 1f provoz s baterií

Příspěvekod kodl69 » stř črc 01, 2020 7:28 am

V zimě nebudeš mít žádný přebytky, to je nějaká utkvělá představa, kterou netuším, kdo rozšiřuje. V zimě budeš mít nedostatky. Ostatně proč se v zimě topí? protože málo svítí slunko, to ví i děcko ze školky... Samozřejmě, varianty jsou různý, a využití taky. Podle mě měnič je ta z levnějších komponent, pokud teda nevybereme studer nebo victron.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x Auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4633
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: FVE - 1f provoz s baterií

Příspěvekod martcica » stř črc 01, 2020 11:13 am

kodl69 píše:V zimě nebudeš mít žádný přebytky, to je nějaká utkvělá představa, kterou netuším, kdo rozšiřuje. V zimě budeš mít nedostatky. Ostatně proč se v zimě topí? protože málo svítí slunko, to ví i děcko ze školky... Samozřejmě, varianty jsou různý, a využití taky. Podle mě měnič je ta z levnějších komponent, pokud teda nevybereme studer nebo victron.

Proto to v zimě topení a TUV převezme kondenzacni kotel. Jakmile bude elektřina navíc tak půjde do TUV a klimatizace, která bude topit nebo chladit.
martcica
 
Příspěvky: 5
Registrován: ned čer 28, 2020 9:08 pm


Zpět na Plánované elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'