Konzultační proces ERÚ

Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
xmasin
Příspěvky: 1767
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Konzultační proces ERÚ

Příspěvek od xmasin »

Dneska jsem zaregistroval, že aktuálně běží konzultační proces na ERÚ ohledně změn Příloh 4 PPDS. Asi by bylo vhodné se zkusit do procesu zapojit a zkusit změnit definici ostrovního provozu.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Konzultační proces ERÚ

Příspěvek od tomas »

Strana 9 "U fotovoltaických elektráren se pro posouzení vlivu na DS (včetně velikosti nesymetrie) uvažuje výkon střídačů".
No konečně. Teď už nebude distributor bránit použít 3kW na východ + 3kW na západ s 3kW střídačem v jedné fázi.

Strana 9 "Nesynchronní výrobní modul (VM-N) je blok nebo soubor bloků vyrábějící elektřinu, který je nesynchronně připojen k soustavě nebo je připojen prostřednictvím výkonové elektroniky, a který je k distribuční soustavě ........ nebo k vysokonapěťové stejnosměrné soustavě připojen v jediném místě připojení;"
Nerozumím tomu nesynchronní připojení ke stejnosměrné soustavě? U stejnosměrné soustavy existuje nějaký synchronizmus nebo nesynchronizmus? Ne že by to v ČR zatím existovalo, ale případná mi to jako technický nesmysl. A proč je tam v jediném místě připojení? Když jsou dvě místa připojení tak už je to synchronní? Jak má počet přípojných míst vliv na synchronizmus?

U výroben připojovaných do sítí nn je při jednofázovém připojení omezen jejich instalovaný výkon v jednom přípojném bodě na 3,7 kVA/fázi, (instalovaný výkon střídače).
To bude znamenat v ČR konec jednofázových hybridních střídačů většího výkonu jak 3,7kVA. Takže to abych si s tou mojí elektrárnou pohnul než to bude schválené, Aktuálně uvažuji o 6kW hybridním jednofázové střídači na cca 3kW v panelech a to dosud není problém.

Tabulka 2. na straně 13. Výrobní modul B2 musí umět schopnost stratu ze tmy, ale nemusí mít schopnost ostrovního provozu. To je podle mne technický nesmysl. Nedovedu si představit zdroj který startuje ze tmy a přitom se neudrží se v ostrovním provozu. A zajímalo by mne jestli to bude schopná splnit ta jejich chystaná jaderka. Nebo si pro ni před spuštěním zase vytvoří nějaké extra výjimky.

Strana 21 "V případě, že výrobna umožňuje ostrovní provoz OM, musí být zajištěno, že v případě ztráty napětí v distribuční soustavě dojde k odpojení celého OM nebo části OM s ostrovním provozem."
Opravdu tam přidali mou připomínku :yes: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... 565#p88349

A pozor, strana 62. "V případě, že je v odběrném místě s výrobnou elektřiny instalováno i zařízení pro spínání spotřeby (např. zařízení typu wattrouter), nesmí být pro zamezení nárůstu hodnoty flikru perioda spínání menší než 10 sekund."
Pokud vím tak iterační doba elektroměrů je 1s, nastavení regulace na 10s tuto regulaci zřejmě úplně znehodnotí. A fázová regulace nezpůsobuje flikr pro ni je 10s perioda spínání technický nesmysl.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
xmasin
Příspěvky: 1767
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: Konzultační proces ERÚ

Příspěvek od xmasin »

Tak dobré je, že se už nebudou počítat panely, ale výkon střídače. Co není dobré je, že se provozovatelé DS snaží omezit využití vyrobené energie požadavkem na nižší frekvenci spínání zátěže určené pro spotřebování přebytků, to v podstatě likviduje mikrozdroje bez přetoku do DS. Bohužel se asi nepovede upravit definici ostrovního provozu, protože připomínky jde podat pouze ke měněným částem PPDS:
společnost ČEZ Distribuce, a.s. žádá:
v textu Přílohy 4 Pravidel o schválení pouze těch změn, které jsou barevně vyznačeny (ostatní text tedy není předmětem schvalovacího řízení). Energetický regulační úřad proto akcentuje, že na připomínky směřující mimo text dotčený změnami nebude brán zřetel.
Beny
Příspěvky: 105
Registrován: sob říj 13, 2018 2:29 pm

Re: Konzultační proces ERÚ

Příspěvek od Beny »

Máte někdo po roce vydaní PPDS zkušenost s tím, že technik připojení povolil na 1f menič více než 3,7 kWp? Já jsme letos rozšiřoval stávací 1f FVE o další a dostal jsem povoleno stejný 5 kW měnič ale opět jen s 3,7 kWp na střeše.
FVE 7,2 kWp, 2x SolarEdge 5000 HD, panely AEG M606B 300W 12xJV 6xJZ, AEG 360W 3xSV 2xJZ, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Axon 505, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus, elektroměrové trafa DC QI-POWER-485, 2x proporcionální SSR relé RGC1P48V42ED SSR pro řízení přetoků do bojleru, bojler Dačice OKCE 300S 2x2,2 kW, Grafana soft
http://www.pocasinakladne.cz/mervis.php
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Konzultační proces ERÚ

Příspěvek od tomas »

Já mám stále větší zkušenost s tím, že distributoři svá pravidla která dali schválit ERÚ stále více nedodržují a ti jejich technici je ani neznají. Poslední dobou mám navíc pocit, že tam jsou jen nějací špatně proškolení brigádníci. Nedávno mi například schválili dokumentaci skutečného provedení elektrárny která ještě ani existovala a to ani ta dokumentace a nikomu o tom nedali vědět, přitom v distribučním portálu je stále napsáno že dokumentace nebyla odevzdaná a když ji odevzdám, tak ji odmítnou že ji už schválili. Protože už prý jednu dokumentaci schválil a žádné změny nedovolí a to ani nižší výkon což je v rozporu s PPDS. V některých jejich vyjádření chybí zmínka o akumulaci (prý to není v legislativě) u jiných zase je. A když se hodnota skutečného provedení akumulace trochu liší, tak z toho někteří začnou dělat velký problém, přitom jiní se k akumulaci odmítají vyjadřovat. Prostě strašný bordel tam v tom teď mají.
Nerespektují požadovaný rezervovaný výkon a svévolně ho ve smlouvě snižují na hodnotu instalovaného výkonu, pak mají snahu vybírat pokuty za jeho překročení.
Když si stěžujete tak to maximálně natahují, na vše mají 30 dnů a ani to často nedodrží. Nakonec třeba po dvou letech tahanic vyhrajte a distributor to připojí, ale ERÚ pokutu distributorovi odpustí a investorovi odškodnění nepřizná. Naposledy to ERÚ zdůvodnit tím, že investor poslal stížnost do distribučního portálu tak jak byl informován distributorem, ale dle ERÚ ji měl poslat doporučeně poštou. Nad samým přestupkem proti energetickému zákonu ERÚ zavřel oči. Z distribučního portálu to zpětně vymazali a všichni se tvářili že se nic nestalo.
Takže zvažuji že budu k některým případům volat policii, stejně jako to dělá distributor když má někdo panel na střeše bez jejich požehnání. Tam už to snad zpětně nevymažou a nebudu se tvářit že se nic nestalo.
Nesmíte si to nechat líbit, někdy to trvá, ale nakonec vyhrajete.

Vím že toho teď mají hodně, ale to je jejich problém, kdyby neměli snahu strkat nos lidem do soukromí - za elektroměr, tak by toho měli daleko méně.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
rob.brno
Příspěvky: 958
Registrován: sob čer 09, 2012 9:14 am

Re: Konzultační proces ERÚ

Příspěvek od rob.brno »

Máte někdo zkušenost ohledně rezervovaného výkonu přípojky, kdy se z původní 1f 4,6kwp FVE stane 3f o stejném výkonu? Zda bude dělat distributor?