Jak to vidíte po letech - s výhledem do budoucnosti?

Vyplatí se nebo nevyplatí se? Koupit použité nebo nové? Za jak dlouho se to vrátí? Kolik mi to ušetří? Kolik za to zaplatím? Nebude to příliš drahé? ... a podobné dotazy : )
Plazivec
Příspěvky: 458
Registrován: čtv kvě 07, 2020 2:35 am
Reputace: 39

Jak to vidíte po letech - s výhledem do budoucnosti?

Příspěvek od Plazivec »

Zhruba kolem 10 let se nepravidelně zabývám myšlenkou stavby FVE. Ze začátku to vypadalo hodně špatně, jelikož poměr ceny ceny FVE a ceny el. z DS jednoznačně odsuzovali FVE do zóny koníčkářů a zarytých nepřátel energetických konglomerátů, ke kterým se také počítám.
Za tu dobu ale cenové nůžky hodně změnili poměry a posouvají návratnost investice z řádově desítek let do oblasti jednotek. Ceny FVE klesají, ceny energií jdou nahoru. Také technologie FVE je čím dál sofistikovanější a věřím, že lze dnes provozovat FVE za jistých podmínek, téměř bez dohledu a zásahů. A také počasí v našich zeměpis. šířkách začíná přát FVE.

Chtěl bych vyvolat diskuzi na toto téma. Jak vidíte v dnešní době úmysl vybudovat hybridní FVE, lze ji předem naprojektovat tak, aby byla co nejrentabilnější a bezobslužná, minimálně po dobu návratnosti? Požádal bych koníčkáře, aby zkusili data, získaná ze svých laboratoří přetavit do praktické roviny. Čili, co a jak, aby FVE jela naplno poslepu? Je nutno přizpůsobit elektorinstalaci v baráku a jak?
Zkusme se na to nějak racionálně podívat.
7,5 kWp
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
3x150ah Lion
rokytna
Příspěvky: 177
Registrován: pát úno 14, 2020 8:35 am
Reputace: 33

Re: Jak to vidíte po letech - s výhledem do budoucnosti?

Příspěvek od rokytna »

Diskuse je fajn, přidám tedy názor, třeba to k něčemu bude.

"Koníčkáři" věnovali roky svého života a nesčetné množství prostředků aby byli dnes tam, kde jsou.
Myslím že jejich filantropická snaha se o informace podělit a poradit, je neskutečně pozitivní.

Chtít po nich ale zadarmo přetavit toto vše v hotové řešení, tak aby dnes kdokoliv kdo nově přijde s tím že chce FVE, a hned si to postavil, to asi . . . neprojde. Ale nebudu za nikoho konkrétního mluvit.

Myslím, že ti kdo toto umí, už dávno mají firmu a nechají si to i zaplatit. A hlavně, každá elektrárna, i sebespolehlivější, potřebuje servis.

Nejhroší - či nejlepší - je, že dnes skutečné cena komponent FVE klesla tak, že se do toho dnes chce každý pustit.
Nakonec myslím, že by se do toho i nakonec měl pouštět skoro každý, ale s patřičným respektem a s vědomím, že návratnost je stále problematická otázka. Stavět FVE je podle mnohých tak jednoduché jako Hurvínkova představa o výhře ve válce. O to tvrdší je pak náraz.

Potom už ta původní otázka - autonomní elektrárna - je už jen třešnička na dortu.
Já tedy doufám že FVE bude chtít téměř "každý" - v důsledku vyděláme všichni, klesnou nám náklady na pořízení. Super.

Ale montáž a návrh, to je jak s každou jinou elektroinstalací - tak jak neustále všichni opakují na Elektrika.cz: pokud člověk není od fochu, ať si to nechá udělat od firmy. Je to vyhrazené elektrické zařízení. Může to někoho zabít.
Nicméně ani toto spoustu lidí neodradilo a dnes své FVE mají, i když od fochu nejsou.
Ale - mají dost respektu a skromnosti, aby to dokázali.

Jen pozor na to co jsem teď odpozoroval ve vedlejším horkém tématu, to co není správná cesta:
Nový zájemce o FVE se podívá na několik videí na youtube, udělá si nějaké pseudo výpočty nákladů a návratnosti které mu zkušení borci zrozporují (a mají pravdu, protože skutečnou zkušenost nenahradíš), ale ten zájemce si nejen nenechá poradit ale ještě k tomu začně přesvědčovat o tom že tomu všemu rozumí lépe než ti, co to roky a roky provozují, a dávají mu skutečně správné a věcné rady.
Připomíná mi to typické chování zaměstnanců korporátu, ale to by bylo na dlouhé povídání, a asi zbytečné.
Problémem je, že se to děje stále na častejší bázi, jak se právě takoví noví "zájemci" začínají vyrojovat na scéně.
Jsem pak ale velmi zvědav, jestli takový přístup vůbec nějak naladí ty zkušené "koníčkáře" aby dále byli vůbec ochotní poskytovat své draze získané know-how, bez kterého bych ani já svou FVE nakonec neměl.
Prosím, borci - nenechte se odradit.

-

Prakticky - taková samostatná elektrárna - jedná se už jak o její projekt, tak o montáž, tak i o provoz ?
Nebo se máme bavit jen právě o autonomním provozu ?
Tzn. např. automatizace přepínání sítí, vytěžování, řízení spotřeb a nabíjení, ošéfování stárnutí úložišť a panelů, nebo i plný dohled nad elektroinstalací (RDC, HIS) atd. ?
Tohle by bylo dobré lépe naspecifikovat.

Moje data, ať také něčím přispěji - viz popis mého FVE ostrova - rentabilnost výroby elektřiny v dálce, ale rentabilnost (návrat) v ohřevu vody jen v řádu let, což je super a všem to mohu jen a jen doporučit. Nutnost údržby (ohřev vody) prakticky nula.
Od března do dneška (květen) mám do vody akumulováno 0.6 MWh, což je parádní.
ostrovní FVE
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3335
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Reputace: 485
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Jak to vidíte po letech - s výhledem do budoucnosti?

Příspěvek od marko250 »

Je to elektronika co dělá z majitele strojníka,ale i nekvalitní práce provedená třeba na panelu(diody),jak nedávno poznal ota.Bez pravidelného sledování co se děje na FVE si to nedovedu představit,ikdyž to spočívá jen v projití kolem a kouknutí na stav článků baterky .Třeba u mě jsem teď zjistil ve dvou dnech režim float,což znamená,že se napětí dostalo přez vytěžovače výše a musel jsem jeden poupravit na otočném rezistoru,ať takový stav nenastane.Nebo před zhruba třemi týdny jsem zjistil zatuhlý ventilátor v měniči díky oprašování kompresorem a nadělení z toho bylo nakonec tolik,škoda mluvit.Výsledek o dva roky posunutá návratnost :-) a nový měnič .Ale už zase chodím jen okolo.
Asi nejodolnější FVE je skrytá v jednoduchosti,za mě panel/kabel/jištění/baterka /spotřeba rovnou DC,ale to není na konzumní spotřebiče 230VAC,takže lidutvorba ve velkém (12/24VDC) a boj s proudy a izolovaností DC.
Na druhou stranu nepovažuji dohled strojníka za nijak obtěžující a nezvládnutelný i člověkem co o tom nemá ani páru,ale má ochotu konkrétní kroky nastudovat a použít,když je potřeba.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 2298
Registrován: čtv dub 18, 2013 9:37 am
Reputace: 514
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak to vidíte po letech - s výhledem do budoucnosti?

Příspěvek od ota »

Jak to vidím po letech:
O FVE jsem se začal zajímat okolo roku 2013. Od stejného roku provozuji jakous-takous elektrárnu.
Prošlapal jsem si nespočet slepých uliček jako třeba:
- gridfree invertor z I4 wifi není pro mne to pravé
- Když si pořídím obrovský akumulátor, musím mít přiměřeně velké solární pole
- na dlouhodobých komponentech se nemá šetřit
- některé součásti morálně zastarávají rychle a jiné naopak skoro vůbec
atd. atp.

Po letech nelituji protože toto forum dalo mému životu jiný směr. Nejsem již korporátní kancelářská krysa bojující svůj denní "krysí závod" od výplaty k výplatě.
Největší zisk vidím že FVE mi pomáhá žít život jak si představuji. Nemám jednoho prudícího zaměstnavatele ze kterého mám neurozu že když mě propustí, budu bez příjmu. Mám mnoho zákazníků a když některý z nich prudí, rozloučím se s ním já sám ať si hledá na prudu jiného dodavatele.

Co vidím do budoucna:
Vzhledem k tomu že situaci s "čínskou breberkou" musí někdo zaplatit, dojde k růstu cen všeho. Včetně energií. Dluhy státu se nejlépe likvidují znehodnocením úspor těch co nějaké mají a ožebračením těch kterým úspory došly.

Fotovoltaika je obor kde si za dnešní peníze pořídíte stroj na vydělávání peněz. Ne velkých ale hlavní bonus je klid. Když bude nejhůř, na jídle se uskromním, na dovolenou pojedu na Kokořín a elektriku nebudu muset řešit. Někteří z nás mají FVE jako další penzijní pilíř.

Když se mě někdo ptá jestli a jak na FVE a jestli ano, odpovídám toto:
Rozhodovat se kolik a jak do FVE investuji je rozumné ale faktorů které v dnešní turbulentní době neznáme je tolik že docela jistě bude po 10 letech všechno úplně jinak. Kromě toho že po 10 letech budu mít stále nezávislý zdroj energie co šetří finance. Máloco dnes dokáže uchovat hodnotu jako výrobní prostředek.

Pokud mám trochu peněz se kterými nevím co dělat, kam investovat, je FVE jedním z rozumných řešení.

Před čtyřmi lety (to to sakra letí !!!) jsem zde na fóru mudroval na podobné téma https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... dia#p54151

s odstupem doby mohu říci že závěry a výsledky debaty se od té doby v podstatě potvrdily.
A to přesto že poslední 4 roky byla nejklidnější perioda v historiiČeska, Slovenska i Československa.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
jahodovák
Příspěvky: 1913
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Reputace: 216
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jak to vidíte po letech - s výhledem do budoucnosti?

Příspěvek od jahodovák »

Ono také hodně záleží pro koho má ta elektrárna sloužit,pokud je to velká několikagenerační usedlost,tak je to téměř nemožné,pokud ale pro dva nenáročné obyvatele,tak je to možné.Na to aby se dalo odpovědět na tuto otázku bylo by třeba vědět víc údajů o systému.Za sebe mohu říct,že časem tomu tak nějak člověk propadne a stane se z toho spíš koníček a každý si to buduje k obrazu svému,sice tak aby byla návratnost co nejkratší ale leckdy se spíš posouvá někam hodně daleko... :D :D ;)
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
Uživatelský avatar
volente
Příspěvky: 2413
Registrován: stř srp 20, 2014 1:01 am
Reputace: 421
Bydliště: Brno - venkov

Re: Jak to vidíte po letech - s výhledem do budoucnosti?

Příspěvek od volente »

Já to nazývám penzijním připojištěním. 7 měsíců soběstačnost 100%, v těch zbývajících pěti měsících záleží na počasí.
Začal jsem v roce 2016 a pokud všechno vydrží ještě 3 roky tak mám náklady zaplaceny. Ovšem podotýkám že u mne je vše nízkonákladové.
Panely použité, baterie poskládané apod.
5,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Husinage HSG 190Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW, Axpert MSXE 24V/2,4kW.
Plazivec
Příspěvky: 458
Registrován: čtv kvě 07, 2020 2:35 am
Reputace: 39

Re: Jak to vidíte po letech - s výhledem do budoucnosti?

Příspěvek od Plazivec »

Moc mě těši, že téma nebylo odignorováno. A myšlenky jsou opravdu hodnotné. Třeba taková o penzijním připojištění, ta vystihuje také jeden z mých motivů ke stavbě.
Řešil jsem už několik problémů kolem baráku, u kterých mě okolní odborná veřejnost deklasovala na absolutního blba. Neberu lidem v branžích jejich, ani se nikdy s nima nehádám. Neumím pojmenovat všechny prvky vodoinstalace, ale studnu jsem nechal vyvrtat a do baráku zavedl už já sám, ačkoli mě odborníci kolem upozorňovali, že na to nemám potřebné vědomosti. Ale oni třebas nevěděli, že když chci v baráku menší tlak, tak musím natahat tlustší trubky, abych s každým otevřeným kohoutkem v baráku ve sprše neřval.
Když jsem se zeptal, co bude stát repase zadní nápravy mé X5ky a cena "kolem" 1200e mě přetočila panenky. Týden válení se pod tou krávou mě ušetřili 650e, navíc vím, co všechno je vyměněno. Všechno. A tak bych mohl pokračovat v mnoha odvětvích, kde jsem naprostý amatér.
Teď se dostávám k jádru pudla. Ano, nechám si postavit FVE, rád za to zaplatím, jenomže tak jako v servisech, nebo v "servisech" vám odborníci, nebo "odborníci" opraví auťák, to samé platí i pro stavbu FVE. Objednáte, přijedou, namotujou, podepíšu, zaplatím a pak teprve začnu zjišťovat, co za zajíce v pytli mám na střeše. Já to tak nedělám. Nejdřív se problematice věnuju, abych nepřišel o ty krvopotně naspořené penízky.

Proto jsem tady na fóru. Vím ze školy, že odepisovat se nesmí a také to nedělám. Potřebuju jen vědět, jak se postavit k nabídkám firem, protože také v tomhle oboru jsou stavitelé a "stavitelé" FVE. A já, naprostý amatér, chci klást zasvěcené a erudované otázky, abych si mohl vybrat. Protože tak jako v každém autoservisu dělají ti nejlepší mechanici v galaxii a ostatní jsou troubové, tak i v každé firmě, co staví FVE jsou naprostí experti, a ti ostatní jsou patlalové. Nechci nikoho urazit, ale život naučí.

Doufám, že se nezlobíte, že tady občas položím nějakou amatérskou otázku, chci do věci proniknout natolik, abych své peníze jednak za 1.nevyhodil do slunce, za 2. věděl FVE obsluhovat, za 3. ušetřil na tom, co si umím udělat sám.
Je to špatně?
7,5 kWp
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
3x150ah Lion
Uživatelský avatar
volente
Příspěvky: 2413
Registrován: stř srp 20, 2014 1:01 am
Reputace: 421
Bydliště: Brno - venkov

Re: Jak to vidíte po letech - s výhledem do budoucnosti?

Příspěvek od volente »

Není to špatně.
Pokud sem napíšeš aspoň nějakou představu o spotřebě v domě a požadovaném výkonu, určitě se dozvíš hodně zajímavých informací a rad ke stavbě.
5,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Husinage HSG 190Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW, Axpert MSXE 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
marsal64
Příspěvky: 1200
Registrován: sob čer 16, 2018 1:45 pm
Reputace: 133
Lokalita: Velké Popovice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9,3
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Velké Popovice

Re: Jak to vidíte po letech - s výhledem do budoucnosti?

Příspěvek od marsal64 »

To jsou opravdu hezké příspěvky v tomto vláknu.

Každý máme svou nějakou životní cestu, řekněme klidně "svůj osud" a pokud jeho malou či dokonce větší součástí má být FVE, pak ať je to se vším, co k tomu patří:
- jakousi racionalitu to má mít, ta volenteho se mi také líbí
- starat se máš a starat se budeš, jak psal správně marko, bez toho nastavení do toho nechoď. Mně třeba před měsícem téměř vyděsilo to rozhození napětí baterek...
- ale je/má být v tom přece kus hobby a fandovství, v mém případě jsem se třeba obloukem vrátil k elektrotechnice, kterou jsem bastlil naposledy jako student. A lidi jsou tady na fóru prima - vlnky jistě ustojíme, žejo, admine...

Takže pokud zjistíš, že Ty a FVE "k sobě patříte", pak hurá do toho - a udělej si to sám, jak už asi někde hluboko myslím chceš... Co já se na tomto fóru napokládal vskutku začátečnických dotazů, ale nakonec jsem s tou svou poustevnou spokojený a už plánuji druhou instalaci doma. A to jsem si na začátku pletl měnič s regulátorem, netušil, proč by na baterkách měly být BMS, moc nevěřil, že se naučím pájet SMD, že opravdu zkrotím Foxtrota, atd. atd.
kodl69
Příspěvky: 7379
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jak to vidíte po letech - s výhledem do budoucnosti?

Příspěvek od kodl69 »

Pokud cheš FVE s připojením k DS s dotacemi, tak tady jsi špatně. Viděl jsem několik instalací, a připadá mi, že se instalační firmy vrátily do doby prvního solárního boomu. A je to jasný, jim jde o shrábnutí dotací, a že to nedělá ani polovinu toho, co by zákazník rád, je jim jedno. Poslední akce mě fakt dostala, borci dali do sklepa rozvaděč pro fve, do něj natáhli přívod z elektroměru, v tom sklepě dali proudový chránič pro celý dům, a vývod jde zase do rozvaděče měření venku. O tom, že je ve sklepě hlavní chránič na celej dům nikomu ani slovo. Tohle je na přesdržku.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Plazivec
Příspěvky: 458
Registrován: čtv kvě 07, 2020 2:35 am
Reputace: 39

Re: Jak to vidíte po letech - s výhledem do budoucnosti?

Příspěvek od Plazivec »

Tak se do toho tedy pusťme nějak.
Spotřeba.
Neustále roste, před rokem 19kWh/den - počítáno celoroční/365dní, teď 22kWh - člověk neustále něco pořizuje, posledně vrata na pozemek a vrata do garáže na elektriku.
Počet osob, 2 důch. + 5 dospělých, z toho jeden přilepen na zadnici k PC.
4xTV, 4x PC, 1x noťas, 2x trouba, kávovar, 2x hnětač, 3xmixér, 1x topinkovač, 1x touster, 1x 2,4kW čerpadlo studna, 2x lednice, několik rutrů a switchů, x nabíječek k mobilům, kotel + 1. oběh čerpadlo k vodním kamnům, WEBserver, domácí NAS server, 5MHz antény 3ks, pak garáž - vrtačka, invertor, AKU nářadí, bruska, karbobruska 2x, pak všude svícení z 99 procent LED.

Perspektiva.
Perspektivně snad budeme dva, nebo tři (přílepek k PC), děti odrostou a a tchýňe s tchánem mají už dost let. Takže tady mám první problém, dimenzi FVE. Pokud ji nadimenzuji na stávající spotřebu, dodělám akunádrž na TUV, tak během pár let budu mít značné přebytky.



/mezitím co tohle píšu přibyli příspěvky, takže: 1. Ty panely na střechu sám nedostanu, je to hodňe vysoko, 2,5 patra. 2. Dotace nechci ani vidět, nechci nikoho okrást ani o haléř, v životě jsem si vše nabyl sám a v hotovosti, nechci nikdy nic na dluh./
7,5 kWp
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
3x150ah Lion
Uživatelský avatar
marsal64
Příspěvky: 1200
Registrován: sob čer 16, 2018 1:45 pm
Reputace: 133
Lokalita: Velké Popovice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9,3
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Velké Popovice

Re: Jak to vidíte po letech - s výhledem do budoucnosti?

Příspěvek od marsal64 »

Panelů a baterek není nikdy dost. Čím více "přebytků" budeš mít, tím větší část zimy v budoucnu ošetříš. A s přebytky si poradíš, viz třeba Vítkovo vlákno.
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am
Reputace: 907

Re: Jak to vidíte po letech - s výhledem do budoucnosti?

Příspěvek od youda »

Ahoj Plazivec,

po přečtení Tvého zadání vidím, že řešení se tak na 90% shoduje s uměleckým dílem, ke kterému právě píšu scénář. Tak ti to sem plácnu, copy&paste:

Q: OK, pokud tedy vezmeme reálie české republiky, tak jak je doopravdy nejlepší to řešit?

A:
Kvůli kombinaci všech technických a legislativních faktorů je to tak, že pro rodinný dům v ČR vychází nejlépe mít:
  • Připojení do distribuční sítě
  • Třífázový hybridní asymetrický střídač s výkonem 10kW (3 x 3,3kW)
  • Panely o výkonu do 10kW
  • Pomocí přebytků nahřívat bojler s horkou vodou, nebo akumulační nádrž. K tomu se používá zařízení, kterému se slangově říká „vytěžovač“. Komerčně dostupné jsou například produkty Wattrouter nebo GreenBono, silová část vytěžování bývá řešena pomocí polovodičových SSR relé.
  • K tomu si ještě pořídit elektromobil, který má třífázovou palubní nabíječku.
  • Baterku do FVE nedávat buď vůbec, nebo opravdu jen velmi malou
Díky téhle kombinaci sám využiješ maximum elektřiny ze slunce, z ČEZu nakoupíš jen minimum a také tam budeš prodávat jen minimální přebytky. Menší baterka ti zajistí, že večer si na elektrice ještě uvaříš nebo koukneš na TV.

U těch panelů není třeba instalovat hned celých 10kWp. Rozjet to můžeš třeba na 3.6kWp stím, že v žádosti o připojení FVE k distribuční síti uvedeš maximum 9.99kWp. Zbytek panelů si pak namontuješ a připojíš sám, třeba za dva roky.

Inteligentně vytěžovat přebytky lze i do toho elektromobilu, dynamickým nabíjením dle aktuálního výkonu panelů. Ale k tomu potřebuješ navíc chytřejší wallbox.

Q: Opravdu je nutné přidat do každé elektrárny ten vytěžovač? A nešlo by místo toho SSR relé dát před bojler obyčejný stykač nebo relátko na 230V?

A:
Pokud bys tam dal jen mechanické relátko či stykač, tak to bude fungovat hodně špatně. Představ si, že máš třeba bojler se spirálou příkonu 3x 2kW. Celkem tedy 6kW. Není moc hezky, celý den ti svítí slunce ale pouze výkonem třeba 3kW. Baterky už jsou nabité, relé tedy sepne a bojler začne odebírat 6kW. Jenomže elekrárna dává jenom ty 3kW, protože jak jsem řekl, ten den zrovna není úplně „azuro“. Takže zbývající 3kW výkonu se musí někde vzít – buď z baterek, nebo z ČEZu. Obojí je špatně. Proč bys platil ČEZu za to, že se bojler nařeje o hodinu dřív, když FVE by ho nahřála taky a zadarmo? Co se týče ohřívání vody z baterek, to je zase extrémní plýtvání a večer půjdeš spát s vařícím bojlerem, ale s napůl vybitou baterkou.
Právě proto se používají polovodičová SSR a vytěžovače GreenBono nebo Wattrouter. Tato zařízení umí výkon bojleru přiškrtit (podobně jako můžeš třeba regulovat otáčky na vrtačce), takže bojler pak dostává přesně tolik energie, kolik zrovna slunce vyrábí a pěkně postupně se nahřívá celý den. Z ČEZu ani z baterky se nedotahuje nic.

Q: A co domácí baterie, dává to ekonomický smysl nebo ne?

A:
Pokud chceš mít co nejrychlejší návratnost investic, tak nejlepší je, domácí baterie vůbec nekupovat . Postavit jen takzvaný OnGrid. Tedy elektrárnu, která pracuje jen když svítí slunce a zároveň funguje ČEZ. V noci OnGrid nepracuje a pokud dojde k blackoutu, tak nevyrábí taky. Solární panely, které vidíš na polích, pracují právě v tomhle režimu.
Samozřejmě, pak je trochu škoda, že když to zrovna vyrábí nejvíc (tedy v poledne) tak doma neběží žádné spotřebiče a když přijdeš večer a začneš vařit, tak odebíráš z ČEZu. Takže prakticky se to dělá tak, že se domácí baterie instalují, většinou v kapacitě kolem pěti kilowatthodin, což stačí na uvaření večeře a vyprání prádla. Navíc, kvůli životnosti se na chytřejších měničích nastavuje limit vybíjecího výkonu. Pak to funguje tak, že když se vaří ta večeře a jede pračka, tak z té baterky měnič bere příkon asi 2.5kilowatty a zbytek si plynule dotahuje z ČEZu.

Q: Děkuji za rozhovor.

A:
Nashledanou.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Plazivec
Příspěvky: 458
Registrován: čtv kvě 07, 2020 2:35 am
Reputace: 39

Re: Jak to vidíte po letech - s výhledem do budoucnosti?

Příspěvek od Plazivec »

No, v podstatě asi směřuji k té "megadimenzi" na stávající spotřebu. Pro to mluví argument penzijního připojištění. Připojení malého zdroje k DS však jaksi není v mém směru pohybu, protože nevím, jestli bych to dokázal udělat tak, aby to na 100 procent vyhovovalo revizi. Proto uvažuju směrem alespoň malá baterka, ať je to UPS.
Nebude ten 3fáz 10 kW stát jako menší domek?
7,5 kWp
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
3x150ah Lion
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3335
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Reputace: 485
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Jak to vidíte po letech - s výhledem do budoucnosti?

Příspěvek od marko250 »

A z kolika procent youdo vykryje s touto kombinací těch 8MWh/rok v takové instalaci,a další faktor je cena instalace 10kW 3f? A nedejbože s Ongridem bez baterek.Oni asi nebudou stále doma a ještě k tomu spotřebovávat, jen když svítí.Tak nějak v tom nevidím cestu.To bude mít jen hromadu teplé vody,nebo spoustu chladu v létě v domě,ale těch 8MWh stále "zůstane" z velké části na DS.Další problém vidím v nemožnosti zasahovat do FVE. Jako pozitivum je tady možnost točivých 3f motorů(Tč,stroje),dále 3f nabíječka elektromobilu,ikdyž je to kontraproduktivní právě pro baterku.A pokud ongrid bez baterky,tak jedině s velkým polem panelů,jinak nebude kde brát v daný okamžik slunečních změn.
Dávám takovému systému tak 40-55% a vzhledem k pořizovací ceně to bude na hodně dlouhou návratnost.Mě by to především sralo,darovat svou energii a platit si ji zpět.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Reputace: 285
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Jak to vidíte po letech - s výhledem do budoucnosti?

Příspěvek od rottenkiwi »

Sú aj iné možnosti:

1. On-grid 3.6 kWp vyjde na 4000 €.
2. On-grid 8.4 kWp, 3f, vyjde na 8000 €.
3. Off-grid 3.6 kWp, 5 kVA, 10 kWh OpZS vyjde na 6000 €.
4. Hybrid 4 kWp, 9.6 kWh Pylontech, vyjde na 11000 €.

A teraz sú tu možnosti to kombinovať.
Urobim si 1. alebo 2. možnosť, + svojpomocne off-grid.

A keď chcem mať rýchlo prachy naspať, tak si do toho off-gridu,
ktorý robím sám, urobím aj sám veĺkú baterku za cenu 150 - 180 € / kWh.

Takže prebytky možem smerovať z on-gridu, buď do vody,
alebo do tej baterky v off-gride, lebo ten pocit, keď je tri dni metelica
a ja sám v dedine svietim, je fajn.

Treba však zvážiť aj to, či mám na panely vhodné miesto, ktoré je celý rok na Slnku.

Ak sa chcem zbaviť zbytočností na prepínanie, tak veľká baterka používaná
v optimálnom rozsahu to istí. Ak si ju však neviem poskladať sám,
tak 20 či 40 kWh lítia už nejaké peniaze stojí a je v rozpore s rýchlou návratnosťou.

Zase ak si neviem opraviť menič, regl či baterku sám, tak si treba nejako u firmy
dojednať, že nech garantuje funkčnosť na 10 či 15 rokov a opravu čí výmenu NBD.

Tiež musím počítať s rizikom zahorenia panelu či baterky.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am
Reputace: 907

Re: Jak to vidíte po letech - s výhledem do budoucnosti?

Příspěvek od youda »

Plazivec,

Sám mám v RD postavený ostrovní systém a ze zkušeností musím říct, že pro normální rodinu, žijící ve dvougeneračním RD prostě ostrov není ta nejlepší cesta. Já to tak mám, ale nikomu jinému to rozhodně do RD nedoporučuji. Obzvláště, pokud má spotřebu 22kWh denně a na úvod svého příspěvku napíše, že chce bezúdržbový systém.

Spousta z nás tu ostrovy má, protože nás to baví a postavili jsme si je z kupy darovaného šrotu, čínských herberků pochybné životnosti a baterek ze smeťáku. Pokud bychom měli koule na to, nalít si čistého vína, tak budeme muset přiznat, že při postavení našich ostrovů z nových komponent, a po započítání ceny práce, budou ostrovy vždycky vycházet mnohem dráž, než hybridní systém zajišťující stejný elektrický komfort.

Jinými slovy:
  • Nejrychlejší návratnost (ROI) má OnGrid. Ideálně na poli, s prodejem veškeré energie do DS. Kdo na to má navíc Zelený Bonus, tak to je vyloženě stroj na peníze. Ale i bez Zeleného Bonusu to pořád vychází dobře.
  • Rozumnou návratnost v dvougeneračním RD má legální hybrid s miniaturní baterkou.
  • Ostrov s novou 50kWh baterkou, novými panely a novými měniči má návratnost v nedohlednu.
  • Ostrov z komponentů, vyhrabaných z čínské popelnice, má návratnost téměř okamžitou. Akorát si budeš muset pořídit novou pájku, multimetr a druhý laptop, na kterém budeš mít trvale otevřeny stránky MyPower.cz. Což se mi ale zdálo, že je cesta, kterou ses úplně vydat nechtěl.
Na otázku ohledně pořizovacích nákladů ti opět odpovím copy&paste z ono připravovaného díla:

Kolik taková solární elektrárna vlastně stojí?
  • Když koupíš paletu, tak jeden 300Wp panel dnes vyjde orientačně na 2600 Kč.
  • Na pokrytí 10kWp, což je to maximum, které ti ČEZ dovolí připojit, je to 33 panelů, takže 86 tisíc.
    10kW třífázový asymetrický střídač stojí 80 tisíc
  • Hodně lidí zapomíná na montážní materiál, jako jsou háky a nosníky. Tam to na tento počet panelů vychází asi 20 tisíc, protože je to všechno kombinace hliníku a nerezu, aby to na střeše vydrželo nekonečně dlouho.
  • K tomu třeba do začátku 5kWh lithiové baterky, to je za 50 tisíc. Tedy pokud máš měnič, který umí omezit vybíjecí výkon, aby tak malou baterku nehuntoval.
  • U high-voltage baterky to je horší, tam se moduly spojují sériově, takže budeš muset hned v začátku koupit asi 10kWh kapacity kvůli dosažení nějakého minimálního napětí (většinou aspoň 200V DC) HV baterka, která navíc potřebuje i nějakou komunikační bižuterii, bude za 115 tisíc.
  • Wattrouter nebo Greenbono a SSR relé k tomu je asi 10 tisíc.
Celkem tedy minimálně 246 tisíc a to včetně DPH.

Navíc ještě musíš připočítat nějaké dráty, věci do rozvaděče, přepěťovky a hlavně práci nějaké instalační firmy. Tady už prostě záleží, jak moc se necháš natáhnout. Tedy jestli ten zbytek bude za dvacet, nebo za stodvacet. Většinou to funguje tak, že firma ti nabídne vyřízení dotace a právě celá ta dotace je jejich marže, takže na každé zakázce mají asi 150 tisíc.

Mimochodem, to se pořád bavíme o největší elektrárně, jaká dává na rodinný dům smysl. Většina vzorových nabídek od instalačních firem na internetu má +- stejnou cenu, kolem 300 tisíc po odečtení dotace. Ta je asi 150 tisíc, ale když otevřeš detaily, tak jsou to nabídky na poloviční výkon, tedy cca 6kWp panelů, 6kWp měnič, miniaturní baterka. Když si to pak spočítáš sám, tak tam má instalační firma zisk ne 150, ale do kapsy jim jde více než 200 tisíc.

Zajímavá cesta pro zručnější uživatele je, oslovit projektanta, který dokáže zpracovat návrh, nakreslit schémata a dodat podklady pro podání žádosti o připojení FVE k DS. Když mu za toto dáš 10 tis Kč, tak by měl být spokojen. Fyzickou instalaci komponent zvládneš sám, s pomocí jednoho elektrikáře a jednoho pokrývače.

Reálně si takto částečnou svépomocí dokážeš za cca 300 tis Kč vyrobit maximální legální domácí FVE. Takovou, za kterou by si firma účtovala asi 500-600tis Kč.

Dotaci nedostaneš a ani ji neber, protože dotace by tě zavazovala na elektrárnu několik let nesahat + riziko kontrol ze strany úředníků. Bez dotace můžeš i elektrárnu legálně připojenou k DS upravovat dle libosti a nikoho si do baráku pouštět nemusíš. Maximálně na to občas necháš udělat update revize.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am
Reputace: 907

Re: Jak to vidíte po letech - s výhledem do budoucnosti?

Příspěvek od youda »

Marko,

graf závislosti procentního vykrytí vlastní spotřeby a ceny FVE vypadá nějak takto:
  • Má parabolický průběh, kdy náklady na FVE, která bude schopná vykrýt 100% celoroční spotřeby domu, strmě rostou až k astronomickým částkám.
  • Dalším zajímavým aspektem grafu je to, že jeho začátek není v nule. To proto, že vstup do světa FVE nese fixní investiční náklady (CAPEX) bez ohledu na to, že chceme vykrýt třeba i jen 1% celoroční spotřeby domu. Jinými slovy, minimální investice není 1 koruna, ale o dost více.
markograf.PNG
Z toho plyne poučení, že ekonomickým cílem stavby domácí FVE není:
- dosáhnout co největšího vykrytí celoroční spotřeby domu
- dosáhnout co nejlepšího poměru generované kWh na instalovaný kWp

Skutečným ekonomickým cílem stavby FVE by mělo být dosažení co nejkratší návratnosti investice (ROI) v kombinaci s co největšími provozními úsporami (OPEX), při zohlednění plánované životnosti zařízení.

Taková kombinace faktorů se nachází právě v blízkosti kolena grafu a právě proto v ČR pro RD vycházejí velmi dobře hybridní elektrárny s miniaturní baterkou. V zahraničí vycházejí, díky net meteringu, nejlépe OnGridy, zcela bez baterie.

Jen pro úplnost připomínám, že se bavím o instalacích z nových komponent, s platnou zárukou. Nikoliv o hrabání na sběrném dvoře, nákupech na AliExpressu a provozu orloje bez revize. Samozřejmě, i to ale může být pro mnoho lidí vhodná cesta.

Můj návrh tedy skutečně je: legální 10kW 3f hybrid s miniaturní baterkou, postupným přidáváním panelů a bez dotace.
Co bys naopak doporučoval ty?
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Plazivec
Příspěvky: 458
Registrován: čtv kvě 07, 2020 2:35 am
Reputace: 39

Re: Jak to vidíte po letech - s výhledem do budoucnosti?

Příspěvek od Plazivec »

Ještě nějaká upřesnění.
Většinu výroby umím spotřebovat přes den. Pracuju doma, manželka má živnost tak, že lze prát sušit přes den. Staříci jsou doma přes den, děcka po škole doma přes den.
Valbová střecha, orientace ploch 322°, 232°, 143° - podle mě dobrý.
Prozatím to v mé makovici vypadá tak, že osadím kolik jde panelů na všechny 3 plochy, kolik to bude, musím změřit, odhaduju min 3x6=18-cca 5kWp. Jižní plocha pojme víc 8, možná 10. Barák je vysoký, stínit nemá co. K tomu King a pár šrotovních baterek. Akumulačka 750l, wattrutr. Hlásit jim to nebudu. Co?
7,5 kWp
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
3x150ah Lion
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am
Reputace: 907

Re: Jak to vidíte po letech - s výhledem do budoucnosti?

Příspěvek od youda »

Ano, tohle je ta druhá cesta (tzv varianta popelnice) a je to ověřené řešení. Sám jsem jej mnoha uživatelům doporučil.

Zjednodušeně platí, že baterek bude potřeba minimálně tolik kWh, kolik bude kWp panelů. Takže tady min 5kWh. Tedy v případě nějakého derivátu lithia. Pro startovací olovo je to jedno kolik se ho tam dá, jelikož to stejně chcípne hned při západu slunce.

Pozor, tento měnič v počtu 1ks utáhne jen dva silné spotřebiče. Takže buď vyčlenit na samostatný okruh, nebo přikoupit další dva měniče, spojit do 1f 15kW systému a pak na výstup připojit celej barák. Akorát to pak zase bude chtít hoooodně moc baterek a ideálně aspoň 15kWp panelů.

S legálním hybridem by výkon měniče problém nebyl, ten umí mixovat FVE+DS i nad svůj nominální výkon.

Axpert King umí mixovat FVE+DS jen do svého nominálního výkonu.

Wattrouter NE, ten v ostrovu nechodí. Takže buď GreenBono AKU, nebo něco uplácat vlastními silami.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek