Čez - jaderná daň

Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Čez - jaderná daň

Příspěvek od mypower.cz »

Tak zdravotnictví, to je stejná díra na peníze daňových poplatníků a pojišťenců a obchod s lidským neštěstím stejný jako například armáda a její financování. Proč? Protože u zdraví to jde a z pojišťovny to vytáhnout lze. U armády pod záminkou kdo by tě ochránil v době válečného konfliktu to vytáhnout ze státního rozpočtu lze také. Bez problému. Co si budem povídat. Na lidském neštěstí se vydělává nehorázně. Na strachu ještě nehorázněji. Například teď jsem četl o léku za 54 miliónu pro nějaké dítě. Mamon je svině. Dítě možná bude chodit, detaily jsem nečetl, ale za 54 miliónů to je lék snad od mimozemšťanů ne? Na čím účtě asi těch 54 mega zůstane za patenty. Na druhé straně nesežeň pro vlastní dítě 54 mega. To jsou paradoxy jako blázen.
unicast
Příspěvky: 1219
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Čez - jaderná daň

Příspěvek od unicast »

redcrown píše: Já netvrdím, že úředník přerozděluje správně. Rozhodně mu netleskám. Osobně znám ale několik lidí, kteří pokud bychom neměli sociálně štědrý systém zdravotní péče, tak by již dávno nebyli mezi námi, protože by si péči zaplatit prostě nemohli.
Já bych nebyl tak kategorický a začal bych čtením Bastiatova "Co je vidět a co není vidět." Totiž, nelze se divit, že lidi nemají peníze a neumějí s nimi hospodařit, když jim 2/3 sebereme a pak je z každého většího průseru vytáhneme.
redcrown píše:Chudí američané bez zdravotního pojištění by dobře věděli, o čem se tu bavíme.
Chudé američany bez zdravotního pojištění neznám, takže bych spekuloval. Znám ale několik těch ze střední třídy a taky pár skutečně bohatých, kteří si ho neplatí záměrně a peníze raději ukládají jinam, s tím, že to prostě berou svým způsobem jako sázku a také jsou připraveni nějaké assety v případě potřeby drahé léčby prodat. Taky znám Němce, co od státního zdravotního pojištění utíkají, jak to jen jde.

Druhá věc v US je, že ani tam není svobodné, čistě tržní zdravotnictví, ale je silně regulované. Nemůže přijít doktor s diplomem a jen tak si pronajmout barák, v něm otevřít nemocnici a léčit podle sebe. Chybí tam silná konkurence a tedy tlak na hledání způsobů, jak léčbu zefektivňovat a zlevňovat. Podobné to je s cerifikací léčiv atd. atd., konče třeba certifikovanými nemocničními postelemi, kdy úplně stejná postel se všemi certifikacemi stojí pětinásobek toho, co identická necertifikovaná.
redcrown píše:Je prostě potřeba některé věci vidět více pragmaticky a snažit se měnit zejména ty, které můžu reálně či více ovlivnit.
Souhlas. Ale to neznamená, že si máme říkat, že bez socialistického zdravotnictví by tu lidé umírali bez ošetření ve škarpách. Naopak, prakticky všechno, kam byl po 89. roce vpuštěn skutečný trh, se výrazně zlepšilo. Energetika ne, protože tam trh není. Nemůžu si sám svobodně natáhnout dráty a připojit na ně legálně souseda. Stejně tak reálně nevstoupil trh do zdravotnictví (zákazníkem není pacient, zákazníkem je oligopolní zdravotní pojišťovna, pacient je jen materiálem a podle toho to taky vypadá). Dá se s tím něco dělat? Dá. Přesvědčovat ostatní, že je potřeba to změnit (a to taky dělám).
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 1133
Registrován: pát říj 12, 2012 8:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Čez - jaderná daň

Příspěvek od redcrown »

Mnoho štěstí
V provozu: poloostrov 19kWp, 4x XTM4000-48, 4xVT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
dlabas
Příspěvky: 67
Registrován: pon led 02, 2012 10:38 am

Re: Čez - jaderná daň

Příspěvek od dlabas »

Uživatelský avatar
volente
Příspěvky: 2413
Registrován: stř srp 20, 2014 1:01 am
Bydliště: Brno - venkov

Re: Čez - jaderná daň

Příspěvek od volente »

Tunel Blanka x100, nebo x1000? Kromě uživatele (spotřebitele) si všichni přijdou na své.
Když premiér otevřeně řekne v parlamentu že se dobře baví, a jeho ministryně financí řekne koaličnímu partnerovy "nasrat", tak se není čemu divit. Kromě volebních preferencí.
Být mě o 20 míň tak přemýšlím o emigraci.
5,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Husinage HSG 190Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW, Axpert MSXE 24V/2,4kW.
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: Čez - jaderná daň

Příspěvek od brumlaj »

Existují regulační stupně. Lze jimi regulovat spotřebu průmyslu. Takže blekauty jsou nesmysl. Občané ČR již jednu JE dotovali - jmenuje se Temelín a zvládne vyprodukovat tolik energie kolik domácnosti ročně spotřebují. Po následujících minimálně 40 let. Nevidím tedy jediný důvod proč by stát=daňový poplatník (kterým žádný podnikavec není - viz. daňové optimalizace, daňové ráje, ten, který si nechá odečítat DPH, atd......) měl cokoli garantovat. Ať si tedy podnikavci, kteří trvají na stabilitě dodávek (viz. dříve zmíněné regulační stupně) se svou hospodářskou komorou vyberou mezi sebou peníze na pojištění provozu a opět mezi sebou si s kýmkoli (ČEZ) uzavřou smlouvu o způsobu financování stavby a provozu. Opakuji, že ovčané již mají do 2060 smlouvu na Temelínu!. Za své soudruzi kapitalisté, za své. A opravdu mne zaměstnanost nějakými podnikavci fakt vůbec nezajímá (viz. zastavení vysokých pecí Vítkovic, vyhození z práce zaměstnanců slévárny Vítkovice, vyhasnutí vysoké pece v Liberty - a zatím pobyt zaměstnanců doma....). Kritická infrastruktura státu samozřejmě spadá do sekce s ovčany, takže bezpečnost a zásobování je zaručeno. Koronakrize ukázala, že toto naštěstí funguje. To, že Vítkovická energetika byla zprivatizována, že NHKG=Mittal=Liberty se zbavilo energetiky znamená, že podnikavcům se nevyplatí se starat o svou energetickou soběstačnost. Asi je elektřina pod jejich ekonomickou rozlišovací schopnost. A kvůli těmto my ovčané budeme nadále krvácet jako v případě OZE, kdy místo těch, kteří spotřebovávají platí náklady na transformaci energetiky z přibližně poloviny Bába Dymáková=plátce daní? Soudruzi kapitalisté budou sbírat další střípky z našich třetinových platů oproti západu a nadále zvyšovat vývoz dividend? Nevidím jediný důvod!
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Hyp
Příspěvky: 263
Registrován: ned zář 19, 2021 7:38 pm

Re: Čez - jaderná daň

Příspěvek od Hyp »

brin píše:Řezat kopce na Dlouhé stráně, stavět vrtule nebo dokonce FVE na polích je u nás politicky i občansky neprůchodné.
https://youtu.be/yNB4KAHbJ_c

Právě vyšlo- Gebrian a Dlouhé stráně…