Tepelné čerpadlo a panely

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2706
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Tepelné čerpadlo a panely

Příspěvek od kybos »

Jirka81 píše: Čistě teroristicky, nešlo by přemístit čidlo toho řízení. Já mám teda čínský inverter s primitivním řízením zpátečky,ale když prohodím "dráty" tak můžu řídit klidně výstup, akorát to ukazuje opačně,ale to ničemu nevadí. :D
Zařízení je ještě chráněno zárukou (celkem 7 let) a přesto, že už jsem jednou čidla měnil (původně fungovala ekvitermní regulace podle venkovní teploty), změna čidla stoupačky a zpátečky už je nepřípustná, jelikož tyto hodnoty řídicí algoritmus využívá třeba i pro odtávání venkovního výměníku a mohlo by potom při nesprávném řízení dojít k zamrznutí a poškození vnitřního výměníku.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Jirka81
Příspěvky: 26
Registrován: úte říj 10, 2017 4:03 pm

Re: Tepelné čerpadlo a panely

Příspěvek od Jirka81 »

To byl jen nápad,plácnutí do vody.Mě se tedy odtávání řídí dle čidla na výparníku...pokud je rozdíl mezi teplotou okolí a teplotou na výparníku více než 3 stupně,pokud je teplota vzduchu pod -3 a dle nastavitelného času mezi jednotlivými cykly odtávání...všechny tyto hodnoty se dají měnit. Pokud jsou splněny alespoň dvě podmínky spustí se odtávání reverzací horkých par. Ono ale ani to řízení dle teploty zpátečky není samospásné, čerpadlo sice reguluje zpátečku měnící se frekvencí 10-100Hz,ale tím se pochopitelně mění teplota výstupu (stoupačka). Já topím do radiátorů,takže mě to uregulují hlavice a malá akumulační nádrž kvůli menšímu objemu vody v topení.Moc nechápu systém dvou výměníků. Buď je MONOBLOK,kdy je výměník chladivo-voda venku a dovnitř domu jde voda(zde se řeší ochrana proti zamrznutí pomocí nemrznoucí kapaliny nebo pomocí např.topného kabelu na potrubí) a nebo SPLIT,chladivo jde do domu a tam ve výměníku ohřívá vodu.
MICHAL K.
Příspěvky: 10
Registrován: stř bře 04, 2020 9:43 am

Re: Tepelné čerpadlo a panely

Příspěvek od MICHAL K. »

kybos píše:
MICHAL K. píše: Jak to máte vyřešené na léto, kam s brebitkama?
V létě přebytky nejsou. Jednak klesne výkon FVE díky vyšší teplotě panelů a za druhé se TČ využívá v režimu chlazení pro zvýšení komfortu. Přebytky jsou pouze koncem dubna a začátkem května, kdy není potřeba ani topit ani chladit. V posedních sezónách je to ale tak, že přechod ze zimy (období topení) do léta (období chlazení) je velmi rychlý v rámci několika dnů.
Tak to pak ano. My chlaze mít nebudeme. Tak právě přemýšlím, že s prebytkama.
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2706
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Tepelné čerpadlo a panely

Příspěvek od kybos »

Jirka81 píše:Mě se tedy odtávání řídí dle čidla na výparníku...pokud je rozdíl mezi teplotou okolí a teplotou na výparníku více než 3 stupně,pokud je teplota vzduchu pod -3 a dle nastavitelného času mezi jednotlivými cykly odtávání...všechny tyto hodnoty se dají měnit. Pokud jsou splněny alespoň dvě podmínky spustí se odtávání reverzací horkých par.
Ty horké páry ale vzniknou tím, že se u modelu split při reverzaci odebere teplo z druhého výměníku. A musí ho tam být dost. Pokud se z jakýchkoliv důvodů stane, že průtok topné vody druhým výměníkem je nedostatečný vzhledem k množství odebraného tepla, výměník zamrzne a roztrhá se, pokud jeho teplota není monitorována regulátorem a ten včas neodstaví proces odtávání venkovního výměníku. Pokud jde o tepelné čerpadlo vzduch-voda, bývá vnitřní výměník chladivo-voda výrazně menší než venkovní chladivo-vzduch a má tedy i výrazně menší tepelnou kapacitu a bez dodávky tepla oběhovou vodou rychle zamrzá. U kvalitnějších TČ je proto teplota interního výměníku na studeném konci monitorována. Riziko zamrznutí je tím větší s čím nižší teplotou topné vody vnitřní okruh pracuje. U podlahového topení, kdy se používá nižší spád teplot než u radiátorů je tedy riziko zamrznutí vyšší. To je také důvod, proč někteří montéři montují malou akumulační nádrž poblíž TČ, minimálně tak velkou, aby v ní bylo dostatek tepla pro proces odtávání.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Jirka81
Příspěvky: 26
Registrován: úte říj 10, 2017 4:03 pm

Re: Tepelné čerpadlo a panely

Příspěvek od Jirka81 »

Při nedostatečném průtoku by ochrana měla TČ odstavit. Pokud není tepla dostatek tak mě sepne pomocná topná patrona. V životě jsem neslyšel,že by někomu SPLIT zamrzl. Jediné zamrznutí hrozí u monobloků,kde je venku voda a dojde třeba k výpadku, ten výpadek by musel být několik dní v třeskutých mrazech, pak zmrzlá voda(rozpínající se led) roztrhne výměník,ale pouze výměník chladivo-voda. Ten druhý výměník chladivo-vzduch (výparník) který je naplněn chladivem nikdy zamrznout nemůže.Co se týče řízení těch čerpadel tak je to doslova hrůza co se zde nabízí. 95% lidí totiž čerpadla nefungují jak mají,montážníci stím laborují nebo neřeší vůbec nic,ono to nějak topí,tak je to vlastně v pořádku. Pokud ti firma co dodala TČ není schopná překonfigurovat to řízení, tak spadá přesně do té kategorie. Je to něco podobného jako s fotovoltaikou,kvalitního dodavatele abys pohledal.Když něco nefunguje tak výmluvy a vytáčky.Já koupil v Číně monoblok za 45K,sám si to zapojil a funguje to už dva roky bez větších problému a člověk si stím může hrát jako s měničema a panelama u FVE.
Uživatelský avatar
zajo
Příspěvky: 146
Registrován: úte kvě 30, 2017 9:29 am

Re: Tepelné čerpadlo a panely

Příspěvek od zajo »

Jirka81 píše:Při nedostatečném průtoku by ochrana měla TČ odstavit. Pokud není tepla dostatek tak mě sepne pomocná topná patrona. V životě jsem neslyšel,že by někomu SPLIT zamrzl. Jediné zamrznutí hrozí u monobloků,kde je venku voda a dojde třeba k výpadku, ten výpadek by musel být několik dní v třeskutých mrazech, pak zmrzlá voda(rozpínající se led) roztrhne výměník,ale pouze výměník chladivo-voda. Ten druhý výměník chladivo-vzduch (výparník) který je naplněn chladivem nikdy zamrznout nemůže.Co se týče řízení těch čerpadel tak je to doslova hrůza co se zde nabízí. 95% lidí totiž čerpadla nefungují jak mají,montážníci stím laborují nebo neřeší vůbec nic,ono to nějak topí,tak je to vlastně v pořádku. Pokud ti firma co dodala TČ není schopná překonfigurovat to řízení, tak spadá přesně do té kategorie. Je to něco podobného jako s fotovoltaikou,kvalitního dodavatele abys pohledal.Když něco nefunguje tak výmluvy a vytáčky.Já koupil v Číně monoblok za 45K,sám si to zapojil a funguje to už dva roky bez větších problému a člověk si stím může hrát jako s měničema a panelama u FVE.
Nezaregistroval jsem, že by zamrzl monoblok, je na to potřeba dlouhý výpadek el., ale zaregistroval jsem na diskusích, že zamrzl SWEP výměník u splitů překopaných z klimajednotek, které zamrzly při odmražování venkovního vyparníku. např zde https://diskuze.divamse.cz/?thread=225
Panely: 4,665kWp (9poly*275 Wp Winaico)-jih; (6mono*365Wp Sunergy)-východ; Měnič: GoodWe GW3648D-ES; Baterky: LiFePO4 24,0kW 500Ah (10*PylonTech US2000B - 2,4kWh)

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek