Razie v jaderné elektrárně vyvolává otázky kolem bezpečnosti

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Odpovědět
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm
Reputace: 5

Razie v jaderné elektrárně vyvolává otázky kolem bezpečnosti

Příspěvek od karelkilian »

Dobrý den,

máme tu pátek, a to znamená, že jsme pro vás připravili další článek k diskuzi a zamyšlení. Tentokrát to bude poněkud ožehavější téma, týkající se bezpečnosti jaderných elektráren.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Razie v jaderné elektrárně vyvolává otázky kolem bezpečnosti

3. března tohoto roku proběhla ve slovenské jaderné elektrárně Mochovce policejní razie. Jejím důvodem bylo podezření z podvodu při dostavbě dvou bloků. O jaký podvod se mělo jednat policie neuvedla, nicméně slovenský Denník N tvrdí, že jde o dodávku nekvalitního potrubí. To měla dodat česká firma ŠKODA JS a.s. nebo některý z jejích subdodavatelů.

Slovenská policie razii, do které bylo zapojeno sto policistů, zdůvodnila vyšetřováním zvlášť závažného zločinu podvodu, který souvisí s dostavbou třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny. Podle původních plánů mělo být do třetího bloku již letos zavezeno jaderné palivo.

Kauza obestřená tajemstvím

Oficiální zdroje neuvádějí k provedené razii podrobnější informace z důvodu stále probíhajícího vyšetřování. Na sociální síti Facebook slovenská policie 3. března publikovala příspěvek, ve kterém uvádí: „Specializovaný tým "Elektro" spolu s přibližně 100 policisty a dalšími osobami právě zasahují v areálu jaderné elektrárny Mochovce v rámci policejní akce s krycím názvem "Atom".“

Dále uvádí, že akce byla realizována v rámci trestního řízení vedeného za zvlášť závažný zločin podvodu, který přímo souvisí s dostavbou 3. a 4. bloku elektrárny. Policisté slíbili, že další informace uvolní, jakmile to umožní situace.

Policejní zásah potvrdil také tiskový mluvčí Slovenských elektrární Miroslav Šarišský, nicméně důvody a průběh celé akce neupřesnil. „Stejně, jako ve všech dosavadních případech, Slovenské elektrárny poskytují součinnost policejním orgánům v plném rozsahu.“ uvedl.

Nejde o první zásah

Nutno podotknout, že březnová policejní akce nebyla v Mochovcích první. Národní kriminální agentura zde zasahovala již v listopadu loňského roku. V rámci akce s krycím názvem „Manažer“ byly zadrženy dvě osoby - manažer akciové společnosti a jednatel jednoho z dodavatelů prací a služeb.

Tehdy se však jednalo o záležitost hospodářského rázu. Dle oficiálního vyjádření totiž docházelo až k tisíciprocentnímu navyšování fakturovaných prací proti skutečnosti. Všechny neopodstatněně navýšené faktury byly dodavateli kompletně proplaceny.

Tentokrát je problém v kvalitě

4. března zveřejnila slovenská policie na Facebooku další podrobnosti, týkající se provedené razie. Z nich vyplývá, že zásadní problém v tomto případě nebyl ani tak ekonomický, ale svým způsobem mnohem závažnější. Jedná se totiž o kvalitu materiálu.

„Prostřednictvím několika společností byly na dostavované bloky jaderné elektrárny dodávány různé materiály, které kvalitativně, z hlediska jejich složení, výrobního postupu nebo původu, neodpovídají materiálu, za který byly vydávány a za které poškozená společnost i měla zaplatit.“

Konkrétní skutečnosti, důležité pro trestní řízení, zjišťovali policisté přímo v rozestavěných blocích 3 a 4. Konstatovali však, že finanční a jiné možné následky prověřované trestné činnosti v současné době není možné konkretizovat.

Slovo závěrem

Pokud by vyšetřování ukázalo, že na stavbu slovenské jaderné elektrárny byly dodávány méně kvalitní materiály, byl by to nebezpečný precedens. Mimo jiné by potvrdil obavy rakouské vlády, která se snažila zabránit dostavbě právě z důvodu obav týkajících se bezpečnosti.

Škoda JS však odmítá jakoukoli vinu. Tiskový mluvčí Ján Stolár uvedl, že se firma cítí být poškozena: „Firma od provedení auditů u svých dodavatelů, které pravděpodobně vedly ke vzniku konkrétních podezření na neshody v dokumentaci, intenzivně a transparentně prověřuje rozsah a dopady zjištěných neshod, a to ve spolupráci s objednatelem, společností Slovenské elektrárne.“

Provozovatel webu MyPower.cz Filip Procházka celou situaci komentoval slovy: „Sám tvrdím, že atomová elektrárna je sice výkonný a stabilní zdroj energie, ale korupce, podvody a touha po zisku z ní mohou udělat značně nebezpečnou záležitost. Uhlídat to je dost těžké s ohledem na komplexnost a složitost celého projektu.“

Možnou nebezpečnost pak demonstruje na názorném příkladu: „Když se ošidí fotovoltaická elektrárna, tak shoří anebo nejede, ale škoda je nulová. Když se ošidí větrná elektrárna, tak se třeba zláme a spadne na zem a tím škody končí. Když se ošidí atomová elektrárna, tak škody jsou na desítky let, likvidace stojí daňové poplatníky náklady v řadu miliard a zóna kolem atomovky je dlouhodobě neobyvatelná - stačí se podívat na Černobyl na Ukrajině či Fukušimu v Japonsku.“

Co si myslíte o zásahu policie v JE Mochovce?
brin
Příspěvky: 930
Registrován: sob úno 18, 2012 3:59 pm
Reputace: 87

Re: Razie v jaderné elektrárně vyvolává otázky kolem bezpečn

Příspěvek od brin »

Jestli o něco šlo, tak šlo o potrubí do nejaderné části, které nemá na nic vliv. A bylo jasné, že se na to přijde, protože všechny trubky se rentgenují. A ten poslední odstavec bych vynechal, demagogicky podsouvá něco, co není pravda.
rasto1
Příspěvky: 885
Registrován: pon lis 11, 2019 2:48 pm
Reputace: 43

Re: Razie v jaderné elektrárně vyvolává otázky kolem bezpečn

Příspěvek od rasto1 »

Nebyt ceskeho fora, tak by som sa o tom ani nedozvedel :-)
Asi zacnem pozerat telku, nech som dostatocne masirovany.
7425Wp-J 27ks, 4125Wp-Z 15ks - SUN275-60P; 3525Wp-J plot 15ks TSM-235PC05; Li-ion 30kWh CATL; 3x5048MK do 1f.
DanoP
Příspěvky: 938
Registrován: stř črc 06, 2016 12:27 pm
Reputace: 211
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Razie v jaderné elektrárně vyvolává otázky kolem bezpečn

Příspěvek od DanoP »

Take male zamyslenie, robil som servis monitorovacich zariadeni v Bohuniciach za cias ked boli este statny podnik a mozem povedat ze bezpecnost bola na prvom mieste. Oddelenie dozimetrie - boli bohovia, co neschvalili o tom sa nediskutovalo (a viem preco). Potom boli slovenske elektrarne predane Talianom, prve co urobili zacali skrtat (aj na bezpecnosti) na minimum pozadovane uradom jadroveho dozoru. Vela ludi co mali blizko k dochodkom radsej odislo. Ked ste sa pred predajom presli cez strojovnu (sekundarny okruh) tak tam bolo cisto, ako na vystave. Dnes - skoda hovorit. V ramci uspor sa navysil vykon, takze sucasne zariadenia bezia na 105-110 percent projektovaneho vykonu. Kopec veci sa robi outsorcingom (najma "spinave" prace ) a pouziva sa system padajuceho hovna, t.j. vyhra firma X, ta to da robit Y a nakoniec to robia zivnostnici z vychodu za babku, ktori ani casto netusia naco maju ochranne prostriedky a ked ich upozornia tak odpoved je, ze vsak tam nic nevidia a im to neskodi....
Mala perlicka - pred rokom (ci viac) chceli znizit platy operatorom reaktora, ti im pohrozili ze odidu, taliani ze dobre, nastastie niekto talianom vysvetlil ze bez nich si mozu elektraren strcit za klobuk (museli by ju odstavit) tak zrazu z toho zislo. PS: Talian je dobry v mode, mozno sportove auta, ale do energetiky (zvlast jadrovej) ich nemali pustit, pracoval som nejaky cas aj pre Nuclear research corp. v USA a v Kanade takze viem o com hovorim.
1,77kWp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45, 1,6kWp +Victron MPPT 250/60, 2xStuder XTM4048 + 25kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputace: 239
Bydliště: Vyškov

Re: Razie v jaderné elektrárně vyvolává otázky kolem bezpečn

Příspěvek od diablo007 »

https://m.youtube.com/watch?v=Cqfg4pzfMIc
No když jsi nakousl Bohunice
thomas.007
Příspěvky: 346
Registrován: pát říj 28, 2016 2:30 pm
Reputace: 50

Re: Razie v jaderné elektrárně vyvolává otázky kolem bezpečn

Příspěvek od thomas.007 »

Víte v čem je problém? Že se primárně jde po penězích, vyhlásí se tendr a vyhraje ten to střelí (podstřelí) nejmenší cenu. Hlavně to vyhrát a optimalizovat se bude potom. No a potom se zjistí, že je projekt prodělečný a sice se vyhrál, ale podstřelilo se to moc (klasická odpověď...ono se to, samo se to...) a kde se začne asi šetřit? Na platech manažerů co to po....li určitě ne, ti dostanou svý, protože sehnali kšeft (to není ono se to, ale já jsem sehnal kšeft, já chci odměnu).
Nebo jak byly průsery na Temelíně i Dukovanech s podvodem rentgenů svarů potrubí primáru i sekundáru, kdo podváděl, ti co dělali rentgeny (spíše kopie starých snímků) nebo ti co jim to přikázali? Kdo dostal tučné odměny? Peníze jsou až na prvním místě...
unicast
Příspěvky: 1178
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Reputace: 197
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Razie v jaderné elektrárně vyvolává otázky kolem bezpečn

Příspěvek od unicast »

Problémem není touha po zisku. Problémem je neschopnost nebo neochota domyslet důsledky. Já taky toužím po zisku a protože toužím po zisku a chci si ho opravdu užít, tak se snažím dělat věci s perspektivou dlouhodobého stabilního provozu. Pak mám zisk a taky prostor si ho užít, když se to ošidí, tak je ohroženo obojí.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: Razie v jaderné elektrárně vyvolává otázky kolem bezpečn

Příspěvek od tomas »

brin píše:Jestli o něco šlo, tak šlo o potrubí do nejaderné části, které nemá na nic vliv. A bylo jasné, že se na to přijde, protože všechny trubky se rentgenují. A ten poslední odstavec bych vynechal, demagogicky podsouvá něco, co není pravda.
Když to budou rentgenovat tak jako v Dukovanech (na kopírce), tak se na to přijít nemusí, rozhodně ne hned. ;)
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek