Panasonic nebude vyrábět solární panely pro Teslu

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm

Panasonic nebude vyrábět solární panely pro Teslu

Příspěvek od karelkilian »

Dobrý den,

máme tu poslední březnový pátek a s ním i další článek k zamyšlení a diskuzi. Tentokrát se podíváme na takový americko-japonský rozvod :-)

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Panasonic nebude vyrábět solární panely pro Teslu

Japonský Panasonic nebude vyrábět solární panely v továrně Gigafactory 2 společnosti Tesla v americkém státě New York. Firma své rozhodnutí oznámila v tiskové zprávě. V praxi to znamená, že Japonci nebudou pracovat na nejnovějších solárních střešních taškách, jež Tesla představila v loňském roce.

Panasonic opouští New York

Panasonic uvádí, že důvodem tohoto rozhodnutí je snaha o „širší zefektivnění jeho globálních solárních operací“. Odchod japonského výrobce by údajně neměl mít dopad na budoucí obchodní plány Tesly v oblasti solární energetiky. Panasonic zastaví do konce května výrobu a továrnu opustí do konce září.

To je potenciálně špatná zpráva pro 380 zaměstnanců Panasonicu, kteří v Gigafactory 2 pracují na výrobě solárních článků a modulů. Tesla sice plánuje část z nich najmout pro své vlastní výrobní linky, řada z nich však o práci přijde, nicméně dostanou alespoň odstupné.

Soudě z dosavadních zpráv se Panasonic snaží zbavit neziskových podniků. Firma omezila i další aktivity v oblasti solárního byznysu, protože se potýká s konkurencí v podobě levnějších asijských soupeřů. Kromě jiného například prodala svůj závod na výrobu solárních panelů v Malajsii čínskému výrobci za nezveřejněnou částku.

Továrna Gigafactory 2

Tesla dostala od státu New York dotaci na stavbu továrny ve výši 750 milionů dolarů (cca 19 miliard korun). Na oplátku se zavázala k investicím ve výši pěti miliard dolarů a vytvoření 1460 pracovních míst. Pokud by svým slibům nedostála, čekala by firmu pokuta ve výši 41 milionů dolarů.

„Rozhodnutí společnosti Panasonic odstoupit od globálních solárních produktů nemá vliv na současné operace Tesly ani na její závazek vůči Buffalu a státu New York“, uvedl předseda Empire State Development Howard Zemsky.

Při oznámení zahájení partnerství v roce 2016 společnost Panasonic uvedla, že do továrny Gigafactory 2 v Buffalu investuje přes 30 miliard jenů (7 miliard korun). Součástí dohody byl dlouhodobý závazek o spolupráci, který tak po čtyřech letech končí.

Baterie budou vyrábět spolu

V prohlášení pro tiskovou agenturu Reuters zástupce Tesly uvedl, že rozhodnutí Panasonicu nebude mít žádný vliv na stávající aktivity. Obě firmy pokračují ve spolupráci v oblasti výroby baterií pro elektromobily v továrně Gigafactory 1 v Nevadě. „Toto rozhodnutí nebude mít žádný dopad na silné partnerství Panasonicu a Tesly v Nevadě,“ uvádí Japonci v tiskové zprávě.

Výroba elektromobilů se po kritickém období rozjela na plné obrátky a firmě se v tomto směru v posledních měsících daří. To však nelze tvrdit o byznysu se solárními panely, nad kterým ještě nedávno visel velký otazník. Zaměstnanci například informovali o problémech výrobních linek, které způsobily zpoždění zahájení výroby jak běžných panelů, tak i solárních tašek.

Pro svou nejnovější solární střechu, navrženou tak, aby vyráběla elektřinu a vypadala jako obyčejná břidlicová střecha, Tesla používala především čínské výrobky. Panasonic mezitím údajně prodává své fotovoltaické články, původně určené pro Teslu, dalším společnostem v Japonsku a jiných zemích.

Cesty se rozcházejí

V posledních měsících se objevovaly zprávy o rostoucím napětí mezi Teslou a Panasonicem. Zavdala k tomu také akvizice firmy Maxwell Technologies z února 2019, která vyvolala otázky, zda americká automobilka nemíní vyrábět vlastní baterie bez Panasonicu.

Každopádně ani Japonci nehodlají solární byznys úplně opustit. Panasonic bude i nadále vyrábět solární panely, které však hodlá na americkém trhu prodávat prostřednictvím své distribuční sítě a pod svou vlastní značkou.

Co myslíte: rozdělí se cesty Tesly a Panasonicu úplně?

Zdroje: panasonic.com, engadget.com, uk.reuters.com, slashgear.com, techcrunch.com, interestingengineering.com.
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm

Re: Panasonic nebude vyrábět solární panely pro Teslu

Příspěvek od střídač_N »

V digitálním prostoru jsem začetl, že Tesla bude vyrábět své články podle svého patentu. V článku je to také okrajově zmíněno.
Tesla napodobuje Čínu. Získala technologii výroby, naučili se to a již Panasonic nepotřebují.

Tudíž ano, cesty se rozejdou.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek