Čistá energie může přinést do Afriky více deště

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Odpovědět
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm
Reputace: 5

Čistá energie může přinést do Afriky více deště

Příspěvek od karelkilian »

Dobrý den,

máme tu pátek, což znamená, že jsem tu s dalším článkem k zamyšlení a diskuzi. Tentokrát se podíváme do Afriky, kde by větrníky a solární panely mohly přinést velmi zásadní změny.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Čistá energie může přinést do Afriky více deště

Server Interesting Engineering přinesl tento týden zajímavý článek o tom, že čistá energie může přinést do Afriky více deště. Odkazuje přitom na video vzdělávacího magazínu SciShow „Jak by zelená energie mohla přinést více deště do Afriky“.

Základní myšlenkou je, že solární panely a větrné turbíny vytvářejí takzvanou „pozitivní smyčku“, která do oblasti přináší více deště a tím pádem i více vegetace. Saharská poušť je přitom skvělým zdrojem slunce a větru, což z ní činí jedno z nejlepších míst pro využívání sluneční a větrné energie.

Prospěch na více stranách

Přesun z fosilních paliv na obnovitelné zdroje energie by tak mohl přinést více pozitivních důsledků než „jen“ příspěvek v boji proti klimatickým změnám. Dokázal by také přinést lepší životní podmínky v jedné z nejvíce nehostinných oblastí naší planety.

Závěry vycházejí z počítačové simulace, která zkoumala, jaký vliv by měla instalace elektráren v Sahaře. Poušť je přitom vhodná nejen z výše uvedených důvodů, ale také proto, že ji neobývají prakticky žádní lidé ani zvířata. Navíc sousedí s obydlenými oblastmi, které potřebují energii.

Pochopitelně vybudování solárních a větrných farem v těchto podmínkách není jednoduché. Vědci se proto zabývali otázkou, jaký vliv mohou mít tato zařízení na okolní prostředí a pomocí superpočítačů zkoumali klimatické modely.

Pozitiva naznačila studie

Ve studii z roku 2018 odborníci použili počítačové modely, ve kterých zkoumali vliv větrných turbín, solárních panelů a obou typů elektráren na saharské podmínky. Od počátku bylo jisté, že elektrárny, umístěné na rozlehlé poušti, by mohly vyrábět obrovské množství energie.

Mluví se dokonce až o čtyřnásobku potřeb pozemské populace. To je přitom poměrně konzervativní statistický odhad, počítající s použitím komerčně dostupných solárních panelů střední třídy, které přeměňují na elektřinu pouze 15% sluneční energie.

Vědci pak „nakrmili“ superpočítač daty o vývoji zemského klimatu za celé dvacáté století a nechali ho provést simulaci na následujících sto let. Ta ukázala překvapivě zásadní vliv „zelených“ elektráren na změnu saharského klimatu.

Více deště i zeleně

Na jedné straně simulace ukázala vzestup teplot v oblasti, daný odrazivostí povrchů solárních panelů. které absorbují sluneční světlo. Podobně větrné turbíny ovlivňují proudění vzduchu nad zemí, což v konečném důsledku může také nepřímo zvyšovat teploty.

To by však na straně druhé mohlo kompenzovat zvýšené množství dešťových srážek. Simulace bez elektráren jasně ukázala menší množství deště než za stejných podmínek elektrárnami. Jak je to možné? Vysvětlení je prosté: zpomalení proudění větru turbínami a panely umožňuje vyšší kumulaci vody a tím i vznik dešťových mračen.

Další vývoj je pak poměrně logický: více deště znamená lepší podmínky pro vývoj vegetace. Rostliny pak odpařují zachycenou vodu, čímž opět přispívají ke zvýšenému množství srážek, čímž se rozjede klasický koloběh vody. Kromě toho by tím došlo k následnému snížení původně zvýšené teploty.

Je to „jen“ simulace

Předčasné nadšení poněkud chladí skutečnost, že realitu bude ovlivňovat mnohem více proměnných, než kolik jich bylo zahrnuto v simulaci. Roli hraje například rozmístění a hustota solárních panelů a větrných turbín v dané lokalitě.

Ze závěrů však vyplývá, že by sluneční a větrné elektrárny dokázaly zvýšit srážky na jižním okraji Sahary o 20 až 50 centimetrů za rok. To by pro oblast, kde je každá kapka deště velmi cenná, bylo velice zásadní a takový objem by drasticky ovlivnil ekologii celé lokality a životy v ní žijících lidí. Kromě zvýšení zemědělských výnosů by region získal přístup ke sladké vodě.

Pochopitelně nejsme dostatečně kvalifikovaní na to, abychom mohli jednoznačně říci, zda je taková úmyslná manipulace s podnebím dobrým nápadem. Počítačové simulace nám alespoň ukazují, jak moc mohou naše technologie ovlivnit planetu - a to v opravdu pozoruhodném měřítku.

Co si myslíte o podobných experimentech s klimatem?

Zdroje: interestingengineering.com, youtube.com.
Uživatelský avatar
mati
Příspěvky: 363
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Reputace: 29
Bydliště: Paka - city

Re: Čistá energie může přinést do Afriky více deště

Příspěvek od mati »

Někde jsem četl , že solární panel pod pískem nefachá - a to asi ani pod saharským.
Jezdím raději víc k rovníku na výlety , tak nemůžu zkontrolovat , ale prý se na sahaře docela práší - to jedině dát ty panely hodně nastojato - ten písek je prý nějaký kulatý , tak by se odvalil - ale na sahaře asi zase nejlépe panely skoro na ležato , ne?

To jedině , že by se ti opálení chlapci tam naučili makat - stačilo by koště do ruky a bič na záda..
2x 390Wp Trina Solar ,6x 240Wp Schutten, 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp, Victron SmartSolar MPPT 150/35 ,Victron SmartSolar MPPT 250/60 , Victron BlueSolar MPPT 100/50 , Axpert MKS2400WPlus , 2x200Ah 24V Winston LiFePo4 , 4x Pylontech UP2500 , Victron Multiplus II 24/3000/32
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm
Reputace: 116

Re: Čistá energie může přinést do Afriky více deště

Příspěvek od střídač_N »

Nevím čím to je, ale v pátek mne vždy ovanou jen a jen chmury. Tento pátek tomu není jinak.

Již před mnoha a mnoha lety se zjistilo, že onen saharský písek je svojí stále se přesypajícíse povahou jak šmirgl, tudíž v poušti se FVE jaksi neuskuteční. Stále měnit panely se jaksi nevyplatí, a poškrábané, onu elektřinu zase nedají. Tudíž z toho plyne, že sahara a FVE se nesnášejí, a to tak, že hodně. Zde se to jaksi dá uskutečnit jen v nějaké simulaci, ale vědci jaksi asi na tu realitu nedají, tudíž vymýšlejí blboviny.

O reálnosti větrných elektráren v saharských podmínkách zatím nějaké informace nejsou, ale soudím, že to asi bude stejné. Jen s tím rozdílem, že ošlehaná lopatka od písku nebude to pravé ořechové na otáčení.

No a musí být i závěr. Sahara bude jak má být, tudíž vyprahlá a bez vegetace, simulace ani týmy odborníků na tom v dohledné době nic nezmění.

Výhled do budoucna. Přeji si, aby mé pátky byly zase bez chmurů.
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Čistá energie může přinést do Afriky více deště

Příspěvek od brumlaj »

Já tomu fandím. Ne tedy megalomanským taháním energie bůhví kam, ale začít se dá i s málem. Každá zastíněná část pískoviště která dá energii tomu kdo na tom pískovišti hospodaří a ten zase zarazí postup bezdomovců na sever od Afriky tím, že bezdomovce zaměstná na onom pískovišti klidně ometáním písku z panelů je dobrý počin. Pokud to ocení i prostředí zvýšenou vlhkostí pískoviště bude jen chvályhodné.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Čistá energie může přinést do Afriky více deště

Příspěvek od mypower.cz »

Ja se obavam, zdali by vetsi srazky v africe neubraly srazek nekde jinde. Ale kdo vi. Treba ne. Taky si myslim ze co se tyce problematiky panel versus pisek, tak zcela jiste jde navrhnout nejaky povrch, ktery by tomuto prostredi lepe odolaval a presto nemel zasani vliv na vykon panelu. Take lze urcite resit naprosto autonomni mechanizace, ktera se bude starat o udrzbu. Pravda, nekdo se musi starat o udrzbu te autonomni mechanizace, to je taky fakt.

Ostatne na mypower.cz nam Karel pripravil kdysi clanek na podobne tema a to Co by provedly větrné a solární farmy se Saharou?. Taky zajimave cteni.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek