Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob bře 28, 2020 9:23 pm


Axpert přepnutí na Bypass trvá dlouho

Měniče Axpert
Další

Axpert přepnutí na Bypass trvá dlouho

Příspěvekod Peroslav » pon bře 09, 2020 4:59 pm

Ahoj všem,

mám asi 2 roky Axperta 3000VA, 24V.
Celé dva roky jsem na tom měl, myčku, pračku, lednici atd.
Pokud přítelkyně zapnula více spotřebičů najednou, tak se zapnul bypass na síť, světla v domě trochu blikla a já jí pokáral :)
Vše proběhlo rychle, že na to přepnutí žádná elektronika nezareagovala.

Před 3 měsíci jsem na Axperta pripojil i 1 fázovou nautilu, která má spotřebu 1,2KW.
Po dvou měsících provozu když jela např. pračka a nautila sepla a Axpert nestíhal, začlo trvat přepojení na Bypass docela dlouho, že se vypne televize, elektrický budík ztratí čas apod.

Nevíte prosím co se v Axpertu stalo?

Díky za Rady.
Pepa
Uživatelský avatar
Peroslav
 
Příspěvky: 46
Registrován: čtv kvě 12, 2016 8:38 am

Re: Axpert přepnutí na Bypass trvá dlouho

Příspěvekod mobilik » úte bře 10, 2020 6:26 am

Tak predpokladám ze sa stalo niečo len z rele priamo na doske. Bude zrejme už trošku poškodené... Inak si to vysvetliť neviem.
Skúsiť ho zohnať a vymeniť...
mobilik
 
Příspěvky: 2166
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Axpert přepnutí na Bypass trvá dlouho

Příspěvekod DanoP » úte bře 10, 2020 6:39 am

Nezmenili sa parametre DS? Ja som musel z toho dovodu zmenit nastavenie na menej citlive (UPS -> Appliance), inak sa prepinal na DS a spat. Dovod bol ze napatie v DS bolo mimo akceptacnej tolerancie. Da sa skusit ina faza DS?
1770Wp monokryštál + PIP4048MS + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 378
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Axpert přepnutí na Bypass trvá dlouho

Příspěvekod josse » úte bře 10, 2020 6:59 am

Drží se Axpert ve fázi s DS, nenapadá mě, proč by se nedržel ale vysvětlovalo by to proč si dá pauzu.

Změřit voltmetrem AC mezi Lin a Lout, mělo by tam být maximálně pár voltů, pokud napětí bude stoupat až k několika stům a pak zase klesat tak furt dokola, není synchronizovaný.

Nevím jestli to umí zobrazit na LCD, v komunikačním protokolu podle nic takového není.
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 2x80P14S 18650 (~360Ah/18kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 633
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: Axpert přepnutí na Bypass trvá dlouho

Příspěvekod Peroslav » pon bře 16, 2020 11:47 am

Ahoj všem, děkujii za Vaše odpovědi. Pár dní jsem Axperta pozoroval a je to trochu jinak než jsem napsal na začátku.

Pokud sepne nautila s příkonem 1200W, tak světla v celém domě pohasnou cca na 0,5 sec. Takže ta prodleva není při přepnutí na Bypass, ale při roztočení nautily.

Například: Jsou zapnuta jen světla, počítač atd. což má spotřebu 100W. Když se sepne nautila, tak se výkon vyšplhá na 1,3KW a světla pohasnou jen trochu, Televize se nevypne.

Ale pokud jede motor myčky+světla+PC, což bere dohromady cca 700W a k tomu se sepne nautila, trvá pohasnutí světel už cca 1 sec. a televize se vypne.
Takže prostě čím víc je Axpert zatížen a k tomu se rozjede nautila, tím je časová prodleva vyšší.

Můžete mi prosím poradit, kde mám hledat?
Jak říkám ještě před 14 dny bylo vše OK.
Děkuji za Váš čas.
Pepa
Uživatelský avatar
Peroslav
 
Příspěvky: 46
Registrován: čtv kvě 12, 2016 8:38 am

Re: Axpert přepnutí na Bypass trvá dlouho

Příspěvekod diablo007 » pon bře 16, 2020 12:11 pm

Budu hádat ale změřil bych si rozběhový proud nautily jelikož motor má rozběh v násobcích svého jmenovitého výkonu a svým stářím samozřejmě tato hodnota trošku roste
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 2506
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Axpert přepnutí na Bypass trvá dlouho

Příspěvekod josse » pon bře 16, 2020 12:27 pm

Napadá mě, že si vybije DC BUS meziobvod na nulu a hlavní měnič má zakázáno ho startovat z "0", je tam speciální fly-back, který ho přednabije a až potom se pustí hlavní DC/DC měnič a až potom se spustí střídač/usměrňovač.

A když se přetíží tak, že najíždí z "0", tak není synchronní se sítí a tudíž to může trvat.

Jak říkám, je lepší bypass zakázat a vše tomu podřídit vyjde to pak nakonec levněji (po pár letech provozu)

Rychlé přepnutí funguje předem spolehlivě. Zpětně se to prostě blbě řídí, to je fyzika...
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 2x80P14S 18650 (~360Ah/18kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 633
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: Axpert přepnutí na Bypass trvá dlouho

Příspěvekod Majkl » pon bře 16, 2020 12:29 pm

Pokud to opravdu dělá proudový náraz při sepnutí Nautily, tak by se to dalo řešit sofstarterem. Tohle například https://www.sonepar.cz/softstarter-3-fa ... r-9-600-70
Majkl
 
Příspěvky: 62
Registrován: úte led 07, 2020 1:39 pm

Re: Axpert přepnutí na Bypass trvá dlouho

Příspěvekod josse » pon bře 16, 2020 1:22 pm

Lepší je VFD, naprosto plynulý rozběh, ale levné PSC motory nelze.
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 2x80P14S 18650 (~360Ah/18kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 633
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: Axpert přepnutí na Bypass trvá dlouho

Příspěvekod Peroslav » pon bře 16, 2020 2:21 pm

Ahoj všem,

ten soft startér je výborný nápad.
Takže zapojení bude Axpert>>>Soft starter>>>>>Jistic>>>>Nautila?

Soft startér jsem si vzbral tento Schneider Electric ATS01N112FT

https://www.shopelektro.cz/frekvencni-menice,-elektricke-pohony/schneider-electric/softstartery/altistart-01/sofstartery-1f-200-240-v/schneider-electric-ats01n112ft-softstarter-pro-asynchonni-motor-ats01-12-a-110-480v-1.5-5.5-kw

Myslíte si že takto to bude v pořádku?

Ještě jednou díky za pomoc.
Pepa
Uživatelský avatar
Peroslav
 
Příspěvky: 46
Registrován: čtv kvě 12, 2016 8:38 am

Re: Axpert přepnutí na Bypass trvá dlouho

Příspěvekod josse » pon bře 16, 2020 3:45 pm

Pořadí: Axpert, jistič, SS, motor.
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 2x80P14S 18650 (~360Ah/18kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 633
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: Axpert přepnutí na Bypass trvá dlouho

Příspěvekod diablo007 » pon bře 16, 2020 6:45 pm

Soft startér pomůže ale to že to začalo dělat až teď ne od novoty značí že se mohlo něco na motoru nacit. Doporučil bych kontrolu toho čerpadla aby jsi nakonec za měsíc to čerpadlo stejně neoddelal protože jsi ignoroval náznak změny v jeho chování
Když na autě začne mizet olej tak dole ani to taky na chvíli opraví než zjistíš že ten olej mizel do vody a je picle těsnění pod hlavou
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 2506
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Axpert přepnutí na Bypass trvá dlouho

Příspěvekod Peroslav » úte bře 17, 2020 8:36 am

Diky za info diablo007.

Nautilu jsem koupil 23.12.2019úplně novou, takže je težké věřit že by s motorem něco bylo.
Jdu koupit ten soft startér.

Pepa
Uživatelský avatar
Peroslav
 
Příspěvky: 46
Registrován: čtv kvě 12, 2016 8:38 am

Re: Axpert přepnutí na Bypass trvá dlouho

Příspěvekod diablo007 » úte bře 17, 2020 9:57 am

Peroslav píše:Diky za info diablo007.

Nautilu jsem koupil 23.12.2019úplně novou, takže je težké věřit že by s motorem něco bylo.
Jdu koupit ten soft startér.

Pepa

Budeš se divit ale čerpadla sem od zákazníků bral na reklamaci i po týdnu provozu. Tvrdit že něco musí fungovat jen proto že to mám chvilku bych opravdu nebral jako směrodatné. Pokud to několik měsíců měnič zvládal a najednou ne si chceš vysvětlit jak?
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 2506
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Axpert přepnutí na Bypass trvá dlouho

Příspěvekod brumlaj » úte bře 17, 2020 5:37 pm

Obecně Nautily měly a doufám že ještě mají vinutí a rotor zalité vodou. Takže jediným důkazem funkčnosti je současně měřicí protokol izolačního stavu a snímek průběhu odezvy z rázového generátoru ;-)
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2284
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Axpert přepnutí na Bypass trvá dlouho

Příspěvekod NOPARasito » úte bře 17, 2020 6:58 pm

Peroslav píše:Ahoj všem,

ten soft startér je výborný nápad.
Takže zapojení bude Axpert>>>Soft starter>>>>>Jistic>>>>Nautila?

Soft startér jsem si vzbral tento Schneider Electric ATS01N112FT

https://www.shopelektro.cz/frekvencni-menice,-elektricke-pohony/schneider-electric/softstartery/altistart-01/sofstartery-1f-200-240-v/schneider-electric-ats01n112ft-softstarter-pro-asynchonni-motor-ats01-12-a-110-480v-1.5-5.5-kw

Myslíte si že takto to bude v pořádku?

Ještě jednou díky za pomoc.
Pepa

Cau Pepo,
Stejne bych ti doporucil, jak tu bylo zmineno zmerit si spicku pri rozbehu nautily.
Me blba Gardena 1200W dava 4500W spicku a to mam axperta s 4000/10000W ted teda v paralelu 8000/20000W, ale i tak to davalo peknou prdu.
Jeste by me zajimala konfigurace tvych baterii, 24V system jsi zminil, ale typ a kapacitu baterii a popr. pokud mas odsledovano, kam pri te prde baterie spadnou napetove???
Vsechny otazky doufam neprobehly, jiz v diskuzi predemnou ;-).
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 1845
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan

Re: Axpert přepnutí na Bypass trvá dlouho

Příspěvekod diablo007 » úte bře 17, 2020 7:55 pm

brumlaj píše:Obecně Nautily měly a doufám že ještě mají vinutí a rotor zalité vodou. Takže jediným důkazem funkčnosti je současně měřicí protokol izolačního stavu a snímek průběhu odezvy z rázového generátoru ;-)

Pokud budeme brát nautilu doslova bylo to 3f provedení on mluví o jedné fázi takže možná mluví o nautile všeobecné ne o původní nautile
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 2506
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Axpert přepnutí na Bypass trvá dlouho

Příspěvekod Peroslav » čtv bře 19, 2020 5:23 pm

Ahoj NOPARasito, abych to tedy upřesnil:

Mám tuto jednofázuovou nautilu:

https://www.sigmashop.cz/ponorna-cerpad ... -kabel-25m

Baterie mám LiFePo4
jedna baterie má 200AH
Baterií mám 8 spojeno sériově aby to udělalo 24V a k nim paralelně také 8 baterií, které jsou spojeny také sériově.
Celkem tedy 3200Ah

Když sepne nautila tak se napětí baterií zmenší o 0,5V

Pepa
Uživatelský avatar
Peroslav
 
Příspěvky: 46
Registrován: čtv kvě 12, 2016 8:38 am

Re: Axpert přepnutí na Bypass trvá dlouho

Příspěvekod MareC3k » čtv bře 19, 2020 5:43 pm

V takejto konfiguracii baterii ako popisujes mas vo vysledku 26V a 400Ah.
Ak by si mal paralelne vsetky clanky, tak by si mal 3,2V a 3200Ah.
+- 16kWp, 52V 240Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 10kW Axpert, Victron 150/100, 150/70, 150/35, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=780
MareC3k
 
Příspěvky: 426
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove

Re: Axpert přepnutí na Bypass trvá dlouho

Příspěvekod Pawel » čtv bře 19, 2020 5:46 pm

To máte celkem 128 článků? Nebo to bude asi jen 400 Ah.
Pawel
 
Příspěvky: 21
Registrován: stř říj 02, 2013 7:57 am

Další

Zpět na Axpert

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'