Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte dub 07, 2020 9:38 pm


Napojení střídače na dům a provoz na 1F ?

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.

Napojení střídače na dům a provoz na 1F ?

Příspěvekod Elektrofil » pon bře 02, 2020 1:50 pm

Zdar všem,
prosím o rady a názory na mou vizi.
Koupil jsem starší střídač Fronius IG 15 - 1,3kW(max1,5kW) na vstup doporučují 1,3 - 2kWp.
Plánuju koupit panely cca 285Wp - 6ks ....

A co dál?
Mám v plánu celý dům spojit do 1F , spotřebiče na 3F nemám.
Budu se snažit hlídat, aby nejelo více žroutů najednou , ale při jističi 25A je to cca 5,7kW což snad nepřepálím.
Mám sice malou klimatizaci, ale ta jede vyjímečně .... dále trouba, myčka, a další domácí standart.
Ještě plánuju UPS na kotel a vložku a vrata ...
Ale co dělat když bude spotřeba nižší než aktuální výkon FV?
Boiler nevedu, baterie jsou dle mého nesmyslně drahý špás a střídač v sobě limiter nemá.
Přetoky si nechci dovolit (prý by mi to dokonce standartní elměr měřil jako spotřebu ...) a do odkupu nejdu...
Co by bylo řešením?

dík za rady
Elektrofil
 
Příspěvky: 26
Registrován: pon bře 02, 2020 12:50 pm

Re: Napojení střídače na dům a provoz na 1F ?

Příspěvekod diablo007 » pon bře 02, 2020 2:02 pm

A plotýnky máš jaké plyn nebo taky elektrika?
Když nechceš přeoky ,baterie (i když UPS bez nich si nedokážu představit) doporučím se do toho ani nepouštět jelikož ta predstava co je uvedena je technicky nerealizovatelná aspoň ne za rozumné peníze
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 2524
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Napojení střídače na dům a provoz na 1F ?

Příspěvekod Elektrofil » pon bře 02, 2020 2:07 pm

Plotýnky jedou na plyn... UPS je externí a baterii mám, to jsem napsal jen jako další malý spotřebič.
Měnič mám za 4200Kč a za panely cca 15000Kč , kabeláž atd. Co dalšího by mě stálo nějaké nerozumné peníze?
Elektrofil
 
Příspěvky: 26
Registrován: pon bře 02, 2020 12:50 pm

Re: Napojení střídače na dům a provoz na 1F ?

Příspěvekod mati » pon bře 02, 2020 2:36 pm

Jednoduchý závěr - i za ty prachy je ten měnič " k ničemu " ! . Je to on-grid - bez sítě DS nejede .

Tzn. lze připojit jedině jako mikrozdroj - oficiálně přihlásit! Jinak nedokážeš uhlídat přetoky do DS - ať je zařízení hlídání přetoků jakékoli..
2x 230Wp Schutten , 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp , ETracer TR-2215 BN, Victron SmartSolar MPPT 150/35 Axpert MKS2400WPlus , 2PzS 200Ah , 2x200Ah 24V Winston LiFePo4 , + ( Victron Multiplus II v krabici těsně před startem )
Uživatelský avatar
mati
 
Příspěvky: 231
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city

Re: Napojení střídače na dům a provoz na 1F ?

Příspěvekod Elektrofil » pon bře 02, 2020 2:43 pm

Takže když si koupím třeba
Měnič napětí GWL/POWER GF-SUN-1000G2
Měnič napětí, 1kW, 230V, s limiterem, vstup 22-65V za cca 7200Kč

tak je to podvod na lidi , protože tam i tak budou přetoky a distributor mě odchytí a buď mě donutí odpojit
nebo jít na oficiál a tlačit jim přetoky skoro zadarmo?
Elektrofil
 
Příspěvky: 26
Registrován: pon bře 02, 2020 12:50 pm

Re: Napojení střídače na dům a provoz na 1F ?

Příspěvekod mati » pon bře 02, 2020 2:49 pm

Elektrofil píše:Takže když si koupím třeba
Měnič napětí GWL/POWER GF-SUN-1000G2
Měnič napětí, 1kW, 230V, s limiterem, vstup 22-65V za cca 7200Kč

tak je to podvod na lidi , protože tam i tak budou přetoky a distributor mě odchytí a buď mě donutí odpojit
nebo jít na oficiál a tlačit jim přetoky skoro zadarmo?


Přesně tak..

Jen s tím rozdílem , že GF-SUN-1000G2 má limiter , a tak ty přetoky budou minimální - 1-2kWh za rok..
Tzn. - co v baráku nespotřebuješ když svítí jako kráva - zůstane na střeše..
2x 230Wp Schutten , 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp , ETracer TR-2215 BN, Victron SmartSolar MPPT 150/35 Axpert MKS2400WPlus , 2PzS 200Ah , 2x200Ah 24V Winston LiFePo4 , + ( Victron Multiplus II v krabici těsně před startem )
Uživatelský avatar
mati
 
Příspěvky: 231
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city

Re: Napojení střídače na dům a provoz na 1F ?

Příspěvekod Elektrofil » pon bře 02, 2020 3:05 pm

Takže by to bylo jako rozumnější řešení prodat Fronius a koupit něco s limiterem a problém je v podstatě vyřešen ?
Elektrofil
 
Příspěvky: 26
Registrován: pon bře 02, 2020 12:50 pm

Re: Napojení střídače na dům a provoz na 1F ?

Příspěvekod mati » pon bře 02, 2020 3:17 pm

Elektrofil píše:Takže by to bylo jako rozumnější řešení prodat Fronius a koupit něco s limiterem a problém je v podstatě vyřešen ?


Není to tak jednoduché - jak jsem psal : přetoky budou minimální , ale budou - a když je distributor změří , tak budou velké problémy.. Naštuduj v jiném vlákně - již se to tady řešilo - aby bylo jasno.

Řešením je ostrov nebo poloostrov - jinak je to vždy problém ( s přetoky )..
2x 230Wp Schutten , 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp , ETracer TR-2215 BN, Victron SmartSolar MPPT 150/35 Axpert MKS2400WPlus , 2PzS 200Ah , 2x200Ah 24V Winston LiFePo4 , + ( Victron Multiplus II v krabici těsně před startem )
Uživatelský avatar
mati
 
Příspěvky: 231
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city

Re: Napojení střídače na dům a provoz na 1F ?

Příspěvekod Kostěj » pon bře 02, 2020 6:12 pm

Nikoho nenavádím. Provozuji 1.2kW on-grid +1.4kW panelů, RD 3x25A ale téměř vše přepojeno na jednu fázi. Přetoky odvádí greenBono (fázová regulace) do 750l aku nádoby. Elektroměr náhodnou dodávku dává do spotřeby (takže to vlastně platím, asi to není neoprávněná dodávka). Už to běží několik let, zatím dobrý. Pokles spotřeby řekněme 30%.
Kostěj
 
Příspěvky: 110
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm

Re: Napojení střídače na dům a provoz na 1F ?

Příspěvekod daffyx » pon bře 02, 2020 6:27 pm

Kostěj píše:Nikoho nenavádím. Provozuji 1.2kW on-grid +1.4kW panelů, RD 3x25A ale téměř vše přepojeno na jednu fázi. Přetoky odvádí greenBono (fázová regulace) do 750l aku nádoby. Elektroměr náhodnou dodávku dává do spotřeby (takže to vlastně platím, asi to není neoprávněná dodávka). Už to běží několik let, zatím dobrý. Pokles spotřeby řekněme 30%.

Tak ohledně toho pozor na to.. Cez vám tam může osadit cokoliv.. A hlavně se to ukládá do vnitřní paněti elektromeru ( až vyhrabu sw ta to z elektromeru vytahám, byl tam počet dodávek do sítě) nebo otočený směr .
https://www.cezdistribuce.cz/cs/pro-zak ... omery.html
Na tom mém je bliká zobrazení jedné fáze ve které se to děje.
daffyx
 
Příspěvky: 56
Registrován: ned lis 04, 2018 8:33 pm

Re: Napojení střídače na dům a provoz na 1F ?

Příspěvekod Elektrofil » pon bře 02, 2020 6:38 pm

Kostěj píše:Nikoho nenavádím. Provozuji 1.2kW on-grid +1.4kW panelů, RD 3x25A ale téměř vše přepojeno na jednu fázi. Přetoky odvádí greenBono (fázová regulace) do 750l aku nádoby. Elektroměr náhodnou dodávku dává do spotřeby (takže to vlastně platím, asi to není neoprávněná dodávka). Už to běží několik let, zatím dobrý. Pokles spotřeby řekněme 30%.


Ale kam to tlačit když nemám aku nádobu nebo třeba ano boiler ....
Elektrofil
 
Příspěvky: 26
Registrován: pon bře 02, 2020 12:50 pm

Re: Napojení střídače na dům a provoz na 1F ?

Příspěvekod zbek » pon bře 02, 2020 6:55 pm

Tohle asi jde pokud se nepouživaji baterky a nastavi se staly odběr např 100w u hybridního měniče mam nastaven přetok na watroutru cca 200W jinak se to občas kousne a žere to z baterek

Tlač to do olejoveho radiatoru
FV 3,57 Kwp měnič GW3648D-ES bat 3x pylontech us2000. FV 275 Wp 12V gel baterie
zbek
 
Příspěvky: 272
Registrován: ned bře 31, 2019 12:49 pm

Re: Napojení střídače na dům a provoz na 1F ?

Příspěvekod Elektrofil » pon bře 02, 2020 7:02 pm

koukám že greenbono stojí těžce přes 5000Kč a to asi bude chtít ještě něco...
Když to připočtu k Fromiusu za 4200Kč , tak za tu cenu mám :

Konvertor napětí GWL/POWER GF-SUN-2000G2
Měnič napětí, 2kW, 230V, s limiterem, vstup 45-90V

a výsledek bude stejný ne ? Navíc je to nové se zárukou a nemusím nic složitě zapojovat...
Sice nevyužiju přetoky k ohřevu, ale vlastně nemám ani co ohřívat, takže mě to mrzet nemusí...
Elektrofil
 
Příspěvky: 26
Registrován: pon bře 02, 2020 12:50 pm

Re: Napojení střídače na dům a provoz na 1F ?

Příspěvekod mati » pon bře 02, 2020 8:46 pm

mati píše:
Elektrofil píše:Takže by to bylo jako rozumnější řešení prodat Fronius a koupit něco s limiterem a problém je v podstatě vyřešen ?


Není to tak jednoduché - jak jsem psal : přetoky budou minimální , ale budou - a když je distributor změří , tak budou velké problémy.. Naštuduj v jiném vlákně - již se to tady řešilo - aby bylo jasno.

Řešením je ostrov nebo poloostrov - jinak je to vždy problém ( s přetoky )..



Ještě jednou - výše je psáno ohledně ongridu vše !! Ongrid bez smlouvy je cesta do Valdic.. ( jinde mají blíže Bory )..
P.S: tebou specifikované měniče jsou vždy "ongrid".
2x 230Wp Schutten , 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp , ETracer TR-2215 BN, Victron SmartSolar MPPT 150/35 Axpert MKS2400WPlus , 2PzS 200Ah , 2x200Ah 24V Winston LiFePo4 , + ( Victron Multiplus II v krabici těsně před startem )
Uživatelský avatar
mati
 
Příspěvky: 231
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city

Re: Napojení střídače na dům a provoz na 1F ?

Příspěvekod Elektrofil » pon bře 02, 2020 11:07 pm

No zkusím se tedy poptat dodavatele , jaké si bude klást podmínky......
Elektrofil
 
Příspěvky: 26
Registrován: pon bře 02, 2020 12:50 pm

Re: Napojení střídače na dům a provoz na 1F ?

Příspěvekod brumlaj » úte bře 03, 2020 5:48 am

Elektrofil píše:Zdar všem,
prosím o rady a názory na mou vizi.
Koupil jsem starší střídač Fronius IG 15 - 1,3kW(max1,5kW) na vstup doporučují 1,3 - 2kWp.
Plánuju koupit panely cca 285Wp - 6ks ....

A co dál? .......... dík za rady
Napíšu Ti něco co nebudeš chtít slyšet. Dobře Ti tak. K tomu co máš si kup XTS/XTM/XTH podle Tebou preferovaného výkonu, min. tolik kolik máš v panelech a s bateriema to zapoj jako AC-coupling. Nic jiného se k tomu co máš nehodí (mimo serverovny či přímotopu o stabilním příkonu (24x365) vyšším než instalovaný výkon).
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2309
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm


Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'