Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: ned úno 23, 2020 10:51 am


Victron a Pylontech nastaveni

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.

Victron a Pylontech nastaveni

Příspěvekod Frana » čtv úno 13, 2020 12:31 pm

Nesetkali jste se nekdo s otravnyma hlaskama "Vysoke napeti" na konci nabijeni (od cca 90% SOC) baterii Pylontech Victronem v rezimu HUB4? Mam podezreni, ze tuhle hlasku to chybne posila v pripade, ze jsou bud nove, nebo delsi dobu vybite a tudiz asi maji nevybalancovane nektere clanky v jednotlivych Pylontech modulech. Nektere clanky pravdepodobne v teto fazi dosahnou maximalniho napeti a ty asi spousteji tenhle alarm. Max nabijeci napeti ma dle manualu spravne nastavene na 53,2V. Mam tam jeden modul asi rok stary a dva nove, mohlo by to byt i rozdilnymi firmwary v nich? software a kabel na update firmware mam, ale nemam firmware, tak kdyby ho nekdo mel k dispozici, udelal bych update at je ve vsech stejny.

Jo a jedna se o moduly Pylontech US3000.
6kWp mono PERC jizne 28°, Victron Smart Solar 250/100, Victron MultiPlus II 5000, Victron Venus GX, 4x Pylontech US3000
Frana
 
Příspěvky: 40
Registrován: sob úno 16, 2019 11:24 am
Bydliště: Podkrkonoší

Re: Victron a Pylontech nastaveni

Příspěvekod youda » čtv úno 13, 2020 12:41 pm

Setkali. Stahni si novou verzi toho Victron navodu, tam je to vysvetleno.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2421
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Victron a Pylontech nastaveni

Příspěvekod Frana » čtv úno 13, 2020 12:50 pm

Mas na mysli manual k Victron menici, nebo ten asi tristrankovy manual k nastaveni pripojeni Pylontechu k Victronu, prosim?
6kWp mono PERC jizne 28°, Victron Smart Solar 250/100, Victron MultiPlus II 5000, Victron Venus GX, 4x Pylontech US3000
Frana
 
Příspěvky: 40
Registrován: sob úno 16, 2019 11:24 am
Bydliště: Podkrkonoší

Re: Victron a Pylontech nastaveni

Příspěvekod youda » čtv úno 13, 2020 6:41 pm

Ten tristrankovy navod jak spojit Pylon a Multiplus. Psal ho clovek od Victronu a posledni update toho manualu resi prave prebijeni clanku na konci nabijeni. Algoritmus v Multiplusu totiz nabiji naschval asi o pul voltu vic, nez kolik nastavis. A tahle spicka je pro BMS uz moc. Tusim ze nove Victron doporucuje nabijet na 52.6V ale mrkni se sam.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2421
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Victron a Pylontech nastaveni

Příspěvekod youda » čtv úno 13, 2020 10:40 pm

Takže, tady k tomu máš pár odkazů. Existuje ještě blog od Victronu, kde je to také vysvětleno, ale na něj teď nedokážu najít správný odkaz.

V aktuální verzi návodu pro kombinaci Victron+Pylontech je doporučeno nabíjet již jen na 52V.
Viz zde: https://www.victronenergy.com/live/batt ... ch_phantom

Ve staré verzi návodu bylo doporučeno nabíjet na 53.2V, tak jak to máš ty.
Jenomže 53.2V bylo moc, jelikož to je nejvyšší hodnota nabíjecího napětí doporučená Pylontechem. Jenomže lidé z Pylontechu lidem od Victronu neřekli, jak je nastavená BMS a že toto napětí je opravdu strop, nikoliv ideální nabíjecí napětí. Proto se do návodu dostala tato hodnota, aniž by to někdo extenzivně testoval.

Zároveň platí, že Victron v některých režimech schválně nabíjí o 0.4V výše, než má v nastavení. To proto, že těch 0.4V pak používá jako "přetlak" podle kterého řídí spolupráci s gridem a to, aby v hybridním režimu AC energie tekla tam, kam potřebuješ. Když se pak sečetlo 53.2V + 0.4V, tak už to nechávalo velmi malou rezevu do horní meze alarmu baterky. Jakmile tedy baterky nebyly perfektně zbalancované, začala BMS generovat high-voltage-alarmy, které se díky datové komunikaci poté propisovaly přímo v hláškách Victronu. Ve skutečnosti ty alarmy ale generuje BMS Pylontechu a do Victronu jdou přes CAN sběrnici.

Něco málo k tomu 0.4V "přetlaku" máš také zde:
https://powerforum.co.za/topic/4548-vic ... ment-66429

Takže si oprav nastavení podle toho nového návodu a budeš v pohodě.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2421
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Victron a Pylontech nastaveni

Příspěvekod Frana » pát úno 14, 2020 10:51 am

Tak jsem si to vysvetloval spravne, diky za potvrzeni me domnenky. :-)
6kWp mono PERC jizne 28°, Victron Smart Solar 250/100, Victron MultiPlus II 5000, Victron Venus GX, 4x Pylontech US3000
Frana
 
Příspěvky: 40
Registrován: sob úno 16, 2019 11:24 am
Bydliště: Podkrkonoší

Re: Victron a Pylontech nastaveni

Příspěvekod Frana » sob úno 15, 2020 10:20 am

Tak jsem to dnes prenastavil dle noveho Victron doporuceni (diky youdo za odkaz) na 52/51V, ale v menu Venusu v nastaveni "Pylontech battery" , "Parametry" se mi stale zobrazuje "Limit nabijeciho napeti (CVL)" s hodnotou 53,2 V stejne jako predtim. Predpokladam, ze to nastaveni je ulozene asi jeste nekde, nebo vychazi z nejake konstanty, kterou nastavenim neovlivnim?
6kWp mono PERC jizne 28°, Victron Smart Solar 250/100, Victron MultiPlus II 5000, Victron Venus GX, 4x Pylontech US3000
Frana
 
Příspěvky: 40
Registrován: sob úno 16, 2019 11:24 am
Bydliště: Podkrkonoší

Re: Victron a Pylontech nastaveni

Příspěvekod youda » sob úno 15, 2020 11:33 am

Ano, mám takové tušení, že těch původních 53.2V je zadrátováno ve firmwaru Venusu a jakmile se na CAN busu detekuje připojená BMS Pylontechu, tak to Venus použije jako konstantu pro DVCC.

Takže se schválně mrkni, jaký máš FW a případně pročti change log Venusu.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2421
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Victron a Pylontech nastaveni

Příspěvekod Frana » sob úno 15, 2020 12:20 pm

Prave ze mam ve vsem posledni verzi - v MultiPlusu II mam 4.69 a ve Venusu mam 2.42 a stejne to tam ukazuje tuhle "starou" hodnotu...
6kWp mono PERC jizne 28°, Victron Smart Solar 250/100, Victron MultiPlus II 5000, Victron Venus GX, 4x Pylontech US3000
Frana
 
Příspěvky: 40
Registrován: sob úno 16, 2019 11:24 am
Bydliště: Podkrkonoší

Re: Victron a Pylontech nastaveni

Příspěvekod youda » sob úno 15, 2020 1:00 pm

V tom případě založit ticket na Victron support a poslat jim v tom rovnou odkaz na tu novou verzi návodu pro Pylontech.
To bude nějaká hovadina jako obvykle.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2421
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Victron a Pylontech nastaveni

Příspěvekod Frana » ned úno 16, 2020 10:46 am

Necham to na utery do Prahy na skoleni... :-)
6kWp mono PERC jizne 28°, Victron Smart Solar 250/100, Victron MultiPlus II 5000, Victron Venus GX, 4x Pylontech US3000
Frana
 
Příspěvky: 40
Registrován: sob úno 16, 2019 11:24 am
Bydliště: Podkrkonoší


Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google Adsense [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'